Dodaj do ulubionych

Niania nas okłamuje

19.09.10, 22:08
Masakra.... opiekę nad dzieckiem przejęła osoba z rodziny, płacimy jej 1000zł za m-c ale jakość usług pozostawia dużo do życzenia. Mam wrażenie że traktuje dziecko "na przyczepkę" - jeździ z nim na zakupy, załatwia swoje sprawy w skarbowce, urzędach itp. Najgorsze że zbagatelizowała nasza prośbę kiedy dziecko było chore i prosiłam żeby zostali w domu- wyszła z nim "na miasto" pozałatwiać swoje sprawy a potem kłamała prosto w oczy że siedzieli cały dzień w domu . Przez przypadek się dowiedziałam o tym od koleżanki która ich spotkała na ulicy. Jestem zdruzgotana, ja mówię jedno, a ona robi po swojemu. Wychodzi z założenia że tyle dzieci już wychowała i mamy były zadowolone więc o co mi chodzi. Szukam kogoś w zamian ale nie jest tak łatwo znaleźć odpowiednią osobę i godną zaufania. Zżeram ściany z nerwów i bezsilności. Mąż i teściowa nie dramatyzują,bo wiedzą że pod jej opieka krzywda się dziecku nie dzieje.... Wychodzi na to że tylko ja mam problem,może i mam. Bo nie umiem już jej zaufać, nie umiem ufać komuś kto robi cos wbrew mojej prośbie i do tego klamie prosto w oczy.... MASAKRAAA.....
PS: Przepraszam, musiałam się wyżalić....
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Niania nas okłamuje 19.09.10, 22:14
      Poza jawnym przekroczeniem polecenia jakim było wyjście z chorym dzieckiem (no, ja wychodzę, chyba że umierające albo zakaźne, ale niech będzie...), to nie widzę nic specjalnie karygodnego w pojechaniu z dzeckiem do skarbówki czy innego urzędu. Przegięcie to byłoby jakby poszła do knajpy. Ty nie chodzisz z dzieckiem do urzędów?
      • marghe_72 Re: Niania nas okłamuje 19.09.10, 22:30
        O ile mi wiadomo to nianie zatrudnia się po to, żeby zajmowały się dziećmi. Latanie po urzędach i sklepach nie jest dla dziecka szczególną atrakcją.
        • gracekelly17 Re: Niania nas okłamuje 19.09.10, 22:33
          Dokładnie. Ja w czasie swojej pracy nie załatwiam spraw w urzędzie i nie biegam po marketach.

marghe_72 napisała:

> O ile mi wiadomo to nianie zatrudnia się po to, żeby zajmowały się dziećmi. Lat
          > anie po urzędach i sklepach nie jest dla dziecka szczególną atrakcją.
          >
          >
      • ankh_morkpork Zaraz, zaraz, Andaba, a za co jej płacą? 20.09.10, 08:59
        Niania ma płacone za to, że w czasie pracy OPIEKUJE SIĘ DZIECKIEM. Opieka nad dzieckiem polega na tym, że w czasie, kiedy dziecko nie je i nie śpi, niania się z nim bawi, zabiera go na spacery, opowiada mu bajki, czyta książeczki, itp. Uwaga: włóczenie dziecka po sklepach i urzędach to nie spacer. Spacer to jest wyjście do parku, do lasu, na plac zabaw.

Czy Ty też w godzinach swojej pracy (o ile pracujesz) włóczysz się po mieście, zamiast wykonywać swoje obowiązki? Ze swoim dzieckiem jako rodzic możesz robić, co chcesz, ale jako niania z dzieckiem pracodawców masz robić to, co sobie życzą PRACODAWCY, Twoje osobiste widzimisię możesz sobie w buty wsadzić, nie za to Ci płacą.

Swoje sprawy np. w skarbówce niania ma załatwiać PO GODZINACH PRACY. A jeśli musi iść do urzędu w godzinach pracy, to z wyprzedzeniem prosi pracodawców o wolne i za ten czas ppracodawca ma prawo jej NIE ZAPŁACIĆ.

Do autorki wątku: jak najszybciej zmień nianię, szukaj zastepstwa i podziękuj "rodzince" za współpracę. Zwłaszcza, że ta osoba kłamie. Jeśli masz taką możliwość, rozważ posłanie dziecka do klubu maluszka / prywatnego żłobka. Może wyjść taniej niż ta pożal się Boże opiekunka. Kiedy mój znajomy zorientował się, że jego dziecka niania włóczy się z nim po urzędach i sklepach, zwolnił ją od ręki i posłął dziecko do prywatnego przedszkola (miał na szczeście takie możliwości i trafił do placówki, która była naprawdę OK, no ale to duże miasto jest).
    • marghe_72 Re: Niania nas okłamuje 19.09.10, 22:15
      A. Zintensyfikuj poszukiwania nowe niani
      B. Zlobek / przedzkole nie wchodzą w grę?
      C. Polec jej po pensji .. Skoro ona nie trzyma się ustaleń Ty tez możesz ..
    • majenkir Re: 20.09.10, 01:49

Bo z rodzina to sie najlepiej na zdjeciach wychodzi....
    • bacha1979 Re: Niania nas okłamuje 20.09.10, 06:33
      No i chyba najważniejsze jest tu, że robi to za plecami rodziców dziecka. Moja bywało, że załatwiała jakieś sprawy z mała w gminie czy innym urzędzie- ale po pierwsze zdarzało się to sporadycznie, po drugie było dokładnie ustalone albo ze mną albo z mężem- po to by choćby niania mogła przepiąć fotelik dziecka.
      • fogito Re: Niania nas okłamuje 20.09.10, 06:42
        Szukaj innej niani jak najszybciej. Zabranie dziecka do urzędu, gdzie czeka się długo i jest pełno kaszlących osób to przegięcie. Niania powinna zabierać dziecko do parku.
        Ja bym zapłaciła więcej i poszukała lepszej opieki dla dziecka.
    • volta2 Re: Niania nas okłamuje 20.09.10, 10:15
      ile tych urzędów macie w mieście?
      piszesz tak, jakby twoja niania bywała tam codziennie?

wydaje mi się to niemożliwe, po prostu i mocno przesadzone(chyba że niania załatwia sobie rentę właśnie, to może wówczas musi bywać częściej w takim przybytku)

umówmy się, niani płacisz mizerne pieniądze, kobita dobrabia albo bezrobociem z up(czyli 2 razy w m-cu musi się meldować osobiście z podpisem)
      albo rentą - w wtedy może zus od czasu do czasu mieć jakieś tam wąty do niej

jeśli jest jak piszę, to raczej powinnaś na to przymknąć oko i razem z dzieckiem ją puszczać.

zakupy:
      jeśli niania lata po lumpeksach i marketach w poszukiwaniu promocji w całym mieście - to to jest w/g mnie spore nadużycie i na to bym się nie godziła. ale wiem, że robią tak nianie które w mojej dzielnicy nie zarabiają mniej niż 1600 zeta, ale rodzice po prostu tego nie wiedzą, albo się na to godzą.

jeśli niania po drodze na plac zabaw wstępuje do jakiegoś osiedlowego spożywczaka by sobie kupić produkty na obiad czy drugie śniadanie - też bym jej darowała

kłamstwo - no to już też raczej poważniejsza sprawa i niestosowanie się do twoich zaleceń kwalifikuje się do zwolnienia.

podsumowując, ochloń, zastanów się czy nie przeginasz, nie panikujesz,
      zastanów się co oferujesz w zamian za swoje wymagania, poanalizuj i porozmawiaj z panią, daj jej kilka wskazówek i ostrzeżeń i dopiero jak się nic nie zmieni, to zwalniaj.

następna wcale nie musi być lepsza, choć mi akurat zawsze udawały się zmiany niań na lepsze.
    • jowita771 Re: Niania nas okłamuje 20.09.10, 10:22
      Ja sobie nie wyobrażam takiej opieki, jak opisujesz. Miałam trzy nianie, ale z żadną nie było aż takiego problemu. Jedna ze trzy razy poszła z dzieckiem do urzędu, zawsze wcześniej pytała, czy może iść z dzieckiem. Druga też zabrała córkę parę razy na uczelnię, ale też po zapytaniu i były to naprawdę rzadkie przypadki, raz na kilka miesięcy. Przy jednej z niań miałam obiekcje, ale po kilku rozmowach jakoś sobie poradziłyśmy. Nie wyobrażam sobie, żeby niania zabrała chore dziecko na dwór wbrew Twoim poleceniom i w dodatku kłamała. Ja bym poszukała kogoś innego.
    • marta_st1 Re: Niania nas okłamuje 20.09.10, 10:32
      nie pozostaje Ci nic innego jak szukać kogoś. Wiem, że nie jest łatwo, ale nie można takiej Pani zaufać, a przecież tu o zaufanie też chodzi. Jeśli w małych sprawach Was okłamuje to może i w większych też być różnie.
      • monika121975 Re: Niania nas okłamuje 20.09.10, 12:10
        Szukaj nowej niani. Kłamstwo to kłamstwo. Ja nie dałam szans dziewczynie, która na pytanie o posiadanie konta na nk odpowiedziała przecząco, a takie konto posiadała. Skłamała w bzdetnej sprawie skłamie i w poważnej.
        • c2h6 Re: Niania nas okłamuje 20.09.10, 12:14
          monika121975 napisała:

> Szukaj nowej niani. Kłamstwo to kłamstwo. Ja nie dałam szans dziewczynie, która
          > na pytanie o posiadanie konta na nk odpowiedziała przecząco, a takie konto pos
          > iadała. Skłamała w bzdetnej sprawie skłamie i w poważnej.

Cóż, może po prostu nie miała ochoty żeby obce baby jej gmerały w profilu? Niby każdy może tam zaglądać, ale jak to robi pracodawca to się można poczuć trochę niezbyt swobodnie.
        • deodyma Re: Niania nas okłamuje 20.09.10, 13:04

monika121975 napisała:

> Szukaj nowej niani. Kłamstwo to kłamstwo. Ja nie dałam szans dziewczynie, która
          > na pytanie o posiadanie konta na nk odpowiedziała przecząco, a takie konto pos
          > iadała. Skłamała w bzdetnej sprawie skłamie i w poważnej

wybacz, ale Ty chyba masz z lekka nierowno pod sufitem, jesli wypytujesz o takie glupoty, jak konto na NKbig_grin
          • monika121975 Re: Niania nas okłamuje 20.09.10, 15:18
            Ufff... w końcu ktoś mnie rozszyfrował big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka