Dodaj do ulubionych

"Pani mnie nie lubi. Jestem okropny."

25.09.10, 18:14
Mój czterolatek powiedział mi dziś rano, że "pani Ania go nie lubi i że jest okropny". W przyszłym tygodniu pójdę dowiedzieć się o co chodzi.
Wiem, że syn już kilka razy stał w kącie, więc jest jakiś problem z zachowaniem. Nie jestem matką, która nie pozwoli złego słowa o swoim aniołeczku i razem z mężem staramy się rozsądnie wychowywać dziecko, ale czy pani w przedszkolu (pani Ania nie jest nauczycielką tylko pomocą) może się tak zwracać do dziecka?
Nie ukrywam, że mi się to nie podoba uncertain
Obserwuj wątek
    • kabarethrabi Re: "Pani mnie nie lubi. Jestem okropny." 25.09.10, 18:22
      To on sam ci tak powiedział? Czy powiedział, że pani to powiedziała? Bo to dwie różne sprawy.
      • alyssa Re: "Pani mnie nie lubi. Jestem okropny." 25.09.10, 18:29
        Syn powiedział mi, że "wczoraj stał w kącie, i że pani Ania powiedziała, że go nie lubi i że jest okropny".
        • franczii Re: "Pani mnie nie lubi. Jestem okropny." 25.09.10, 18:40
          Terapeutka, do ktorej chodzilo moje dziecko wyczulala mnie, zeby w ten sposob do dziecka nie mowic. Nalezy powiedziec: "Bardzo nie lubie, kiedy robisz .... (i tu wstawic to co robi zle dziecko)" Nie podoba mi sie kiedy ...., "Robienie ..... jest okropne, brzydkie, nieladne itp." Jestes sympatycznym chlopcem ale kiedy robisz .... to bardzo mi sie nie podoba" , Nie chce sie z toba bawic kiedy robisz ...." itp. zamiast "ty jestes okropny, taki i owaki, ciebie nie lubie".
          Ja wprawdzie intuicyjnie zawsze w ten sposob do dziecka ale terapeutka twierdzila, ze wyczula wszystkich rodzicow, bo wiele osob ten blad popelnia.
          • alyssa Re: "Pani mnie nie lubi. Jestem okropny." 25.09.10, 18:51
            Też uważam, że to błąd, tylko co zrobiłybyście na moim miejscu - zwróciłybyście się do pani Ani o wyjaśnienie? Nie mam powodu, żeby dziecku nie wierzyć, że pani tak powiedziała. Nie wiem , czy warto sprawę rozdmuchiwać.
            • angazetka Re: "Pani mnie nie lubi. Jestem okropny." 25.09.10, 18:54
              Czy spytanie, dlaczego mówi do twojego dziecka w sposób sprzeczny ze wszystkimi standardami (co nawet ja wiem, choć nie jestem psychologiem, pedagogiem ani matką), jest rozdmuchiwaniem?
              Ja bym spytała, co miała na myśli. I zasugerowała, by na przyszłość krytykowała ew. zachowanie, a nie dziecko.
              • alyssa Re: "Pani mnie nie lubi. Jestem okropny." 25.09.10, 18:59
                Dziękuję za radęsmile
            • franczii Re: "Pani mnie nie lubi. Jestem okropny." 25.09.10, 18:58
              Zwrocilabym sie o wyjasnienie i powiedzialbym, zeby tak sie nie zwracala.
              A dziecku tez bym mowila, zeby sie nie przejmowalo tym co mowi pani Ania i ze to nieladnie mowic, ze jakies dziecko jest okropne. Niestety to moze niepedagogicznie ale widac pani Ania tez niepedagogicznie postepuje.
    • gazeta_mi_placi Re: "Pani mnie nie lubi. Jestem okropny." 25.09.10, 18:46
      Może faktycznie go nie lubi,niech przywyka powoli,w życiu spotka jeszcze wielu ludzi którzy będą go nie lubić.
      • angazetka Re: "Pani mnie nie lubi. Jestem okropny." 25.09.10, 18:52
        Gazetuś, poćwicz myślenie, z serca ci radzę.
      • marychna31 Re: "Pani mnie nie lubi. Jestem okropny." 25.09.10, 19:05

> Może faktycznie go nie lubi,niech przywyka powoli,w życiu spotka jeszcze wielu
        > ludzi którzy będą go nie lubić.
        No pewnie! Pani w sklepie go nie obsłuży bo 'go nie lubi", pan w szpitalu nie wyleczy bo "go nie lubi", a pani w aptece sprzeda złe leki "bo go nie lubi"... W miejscu pracy to przede wszystkim trzeba być profesjonalistą i wykonywać dobrze swoje obowiązki niezależnie od tego, czy się kogoś lubi czy nie. A jak sobie z tym ktoś nie może poradzić to powinien się zwolnić z pracy.
    • kawka74 Re: "Pani mnie nie lubi. Jestem okropny." 25.09.10, 19:25
      Na jakiej podstawie twierdzisz, że pani Ania osobiście zakomunikowała Twojemu synowi, że go nie lubi?
      • kawka74 Re: "Pani mnie nie lubi. Jestem okropny." 25.09.10, 19:27
        A, już doczytałam.
        Koniecznie poproś o wyjaśnienie, ale na spokojnie.
        • alyssa Re: "Pani mnie nie lubi. Jestem okropny." 25.09.10, 19:57
          Tak zrobię. Ja jestem spokojny, nie awanturujący się człowieksmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka