bwblaziu 06.10.10, 14:05 polecam wypróbować fajną rzecz jaką jest kalkulator koloru oczu, sprawdza się !! KALKULATOR KOLORU OCZU www.ciazowy.pl/kalkulator,koloru-oczu.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hawela Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 06.10.10, 14:08 Zależy, co rozumiesz pod pojęciem "sprawdza się" U mnie wyszło 65% zielone, a mam trójkę dzieci, wszystkie z oczami niebieskimi - określonymi jako 35 %. Odpowiedz Link Zgłoś
sanna.i Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 06.10.10, 14:14 No ale takie rzeczy to na bilogii były. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 06.10.10, 14:18 tylko w tym kalkulatorku zabraklo koloru szarego. i co, jesli moj syn ma mieszanine kolorow, niebieskiego, zielonego i szarego? moja babke ze strony matki miala zielone, matka ma szare, ojciec mial niebieskie i tesciowie tez maja niebieskie. ja mam z kolei mieszanine kolorow po babce, matce i ojcu a sym z kolei ma oczy identyczne, jak ja. nie wierze w te kalkulatory i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
peggy_su Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 06.10.10, 14:28 Schemat dziedziczenia nie jest taki prosty. Moja mama ma niebieskie oczy, tata brązowe. Wychodzi ze w 79% ich dzieci powinny miec oczy brazowe, w 10 zielone i w 11% niebieskie. A w rzeczywistosci jedno dziecko ma brazowe, troje niebieskie a ja mam zielone Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 06.10.10, 16:23 Moja mama ma niebieskie oczy, tata > brązowe. Wychodzi ze w 79% ich dzieci powinny miec oczy brazowe, Jakim cudem wyszło coś takiego? Jeśli jedno z rodziców ma oczy brazowe, to jako cecha dominujaca dziedziczą się z prawdopodobieństwem 50%. Odpowiedz Link Zgłoś
peggy_su Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 06.10.10, 22:37 jest to conajmniej 75%, 50% jest przy cechach rownorzednych. Odpowiedz Link Zgłoś
gwen_s Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 06.10.10, 14:31 50% wyszedł brąz, 37% niebieskie, a synek ma od źrenicy niebieskie wchodzą mu w brązowe... jak ma duże źrenice wyglądają na brąz, jak malutkie to ciężko powiedzieć, dwukolorowe Ciekawe czy jeszcze mu się zmienią, póki co ma 2,5 roku Odpowiedz Link Zgłoś
papalaya Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 06.10.10, 14:39 z kalkulatora wychodzi mi, ze dzieci na pewno nie mam po mężu Odpowiedz Link Zgłoś
kufferrek Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 06.10.10, 14:39 Bzdura. U mnie się nie sprawdziło. Dwójka dzieci powinna mieć kolor przewidywany w 50 %. Oboje mają kolor zawarty w 8%. Odpowiedz Link Zgłoś
kufferrek Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 06.10.10, 14:43 Mało tego. Kalkulator jest obciążony dużym błędem. Wpisałam kolor oczu swoich rodziców jako niebieski, a swój zielony. Dla kalkulatora taka opcja nie istnieje i nie przelicza ( tak jakby dziadkowie nie mieli już wpływu). Moja matka ma oczy niebiesko-zielone, przy drugim wariancie - nie istnieje taka możliwość Odpowiedz Link Zgłoś
atowlasnieja Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 06.10.10, 17:16 Widocznie źle określasz kolor oczu w rodzinie, i nie bierzesz pod uwagę, że kolor oczu nie jest kodowany w sposób prosty (przez jeden gen) lecz przez większą ilością genów (dzięki czemu mamy całą masę odcieni) Odpowiedz Link Zgłoś
mamba1234 Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 06.10.10, 20:03 Haha, a moje dziecko ma kolor oczu, na który wg nich ma 0% szansy Nie takie to proste, jak im się wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 06.10.10, 14:41 zamiast sie podniecac jakimis kalkulatorami, to lepeij porzytaj ksiażke z bilogii z ostatniej klasy liceum. tam jest wszystko (lub prawie wszystko) wyjasnione i wytłumaczone. Wielie rzeczy.... Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 06.10.10, 15:51 He he, a mnie wyszlo, ze ja i brat powinnismy miec brazowe oczy, a mamy zielone i szare. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 06.10.10, 17:33 wyszło u was. Z kolorem oczu to jest tak, ze jest to cecha ilosciowo-jakosciowa. Ilosciowa, bo po pierwsze dzidziczy sie obecnośc lub brak barwnika (brak:oczy niebieskie). Jesli barwnik jest, to w zaleznosci od jego ilosci oczy sa albo zileone albo brazowe Odpowiedz Link Zgłoś
croyance Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 06.10.10, 17:38 A u mnie ojciec ma czarne wlosy i brazowe oczy, a matka rude wlosy i zielone oczy. Geny ojca powinny byc dominujace, ale poniewaz jego matka tez byla ruda, to jednak nie sa ... Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 06.10.10, 17:47 ależ wszystko sie zgadza, jesli chodzi o kolor oczu. Zielone/brązowe sa dominujace wobec niebieskiego. A to czy sa zielone czy brazowe to jest kwestia ilosci barwnika. Mieliscie prawo odziedziczyć albo bardziej zabarwione (brazowe) albo mniej (zielone), a gdyby w pokoleniu dziadków byłby ktos z niebieskimi, to wachlarz mozliwosci by sie jeszcze powiekszył. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 06.10.10, 16:22 Sprawdza się w sensie...? Przecież to nie wróżba, tylko uproszczona genetyka BTW w przypadku mojego dziecka obliczenie jest trafne, ale o to nie jest trudno. Odpowiedz Link Zgłoś
atowlasnieja Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 06.10.10, 17:23 Genetyka genetyką, procenty procentami a mnie i tak wnerwia to, że w mojej rodzinie kolor moich oczu zaginie razem ze mną. Przeklęci Wikingowie mi się rozpanoszyli! Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 06.10.10, 17:27 Co jest super? Że mi kazał zmienić partnerowi kolor oczu, bo mu się coś nie podobało ? Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 06.10.10, 17:35 atowlasnieja napisała: > Genetyka genetyką, procenty procentami a mnie i tak wnerwia to, że w mojej rodz > inie kolor moich oczu zaginie razem ze mną. nie zginie, o ile nie umrzesz bezdzietnie. Przeciez twoje dzieci beda przenosic twoje geny, nawet jesli cecha nie ujawni sie fenotypowo Odpowiedz Link Zgłoś
atowlasnieja Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 06.10.10, 18:13 Tak, moje geny "przeżyją" w mojej córce (są elementy niezaprzeczalnie po mnie) jednak żal mi tych brązowych ocząt w całym błękitnym morzu. Wiem, że swój błękit zawdzięcza w połowie mnie jednak allel brązowy przepadł. A więcej dzieci nie powinnam mieć bo to nikomu na dobre by nie wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 06.10.10, 18:42 no własnie nie przepadł. Nic nie przepada. Cecha brazowa jest w dodatku dominujaca w stosunku do niebieskiej, wiec łatwiej jest o oczy brazowe niż niebieskie. niebieskie na 100% sa tylko wtedy gdy 2 rodziców ma niebieskie oczy Odpowiedz Link Zgłoś
tuwenda Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 06.10.10, 20:26 chyba nieprawda z tymi niebieskimi oczami. Ja mam piwne, mąż jasnozielone a jeden synek piwne , drugi niebieskie (po teściowej) Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 06.10.10, 23:07 owszem prawda. TY i maz jetescie heterozygotami, bo kazde z was przenosi po jednym allelu niebieskiego i jednym allelu brazowego/zielonego. Tesciowej niebieskie oczy sa dowodem na to, ze twoj maz jest heterozygota pod tym wzgledem. O twoich rodzicach nic nie wiadomo, ale allel niebieskich oczu moze przenosic sie przez cale pokolenia,a fenotyp bedzie mimo to mial brazowe. A teraz prosta krzyzowka genetyczna: bierzemy dwie heterozygoty takie jak wy, czyli kazde z was posiada po jednym allelu niebieskich i po jednym brazowych. Prawdopodobienstwo niebieskich oczu wynosi 25%, a brazowych 75%. Odpowiedz Link Zgłoś
atowlasnieja Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 06.10.10, 22:17 przepadł MÓJ brązowy! córka ma niebieskie! Brązowe mam po tacie, brązowe ma jego siostra (po dziadku). Oprócz mnie wszystkie wnuki dziadka mają niebieskie oczy. Czyli mój ta kopia genu zanikła Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 06.10.10, 23:00 w tym przypadku przepadl, ale trzeba tez sobie powiedziec, ze ty bylas heterozygota jesli chodzi o ten brazowy kolor oczu. Znaczy, ze przenosilas jeden allel niebieskiego i jeden brazowego koloru oczu. Gdybys byla homozygota brazowych oczu (czyli mialabys dwa allele tego koloru), to twoje dziecko musialoby miec brazowy kolor. Moze sprobuj z nastepnym dzieckiem Odpowiedz Link Zgłoś
atowlasnieja Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 07.10.10, 13:32 mój tatuś też był heterozygota brąz (dziadkowie: brąz+niebieski) i jednak brąz trafił do mnie. Córce się nie udało. A nie będę zmieniać planów co do liczby dzieci tylko dlatego żeby trafić z kolorem oczu Odpowiedz Link Zgłoś
lolinka2 Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 01.03.11, 07:40 U mnie to samo - ojciec heterozygota brąz - miał brązowe ja heterozygota brąz - brązowe moje dzieci heterozygoty - mają niebieskie, a ja pytam: PO KIM, do cholery, PO KIM? Takie piękne, czystobłękitne, jakie w rodzinie do 4 pokoleń wstecz ma tylko mój ojczym Odpowiedz Link Zgłoś
atowlasnieja Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 01.03.11, 07:58 złóżmy że gen brązowych oczu to "A" niebieskich to "a" Żeby mieć niebieskiem musisz mieć "a+a" Brązowe wychodzą już przy jednym "A" więc brązowooki może mieć geny "A+A", "A+a" lub "a+A" Dlatego "pochodzenie" brązoowokiego dziecka co się nagle pojawiło w niebieskookim małżeństwie jest wielce wątpliwe a możliwe jest wyskoczenie oczu niebieskich po kilku pokoleniach brązowych (po prostu jesteście heterozygotyczni i trafiły wam się homozygotyczne dzieci) Odpowiedz Link Zgłoś
panborys.s Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 01.03.11, 02:44 kamelia04.08.2007 napisała: > nie zginie, o ile nie umrzesz bezdzietnie. > Przeciez twoje dzieci beda przenosic twoje geny, nawet jesli cecha nie ujawni s > ie fenotypowo Oczywiście, że jeden gen może już zniknąć po dwóch pokoleniach. Zajrzyj do podręcznika do szkoły średniej ;] Odpowiedz Link Zgłoś
elza78 Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 06.10.10, 17:45 fajnie bo wedlug kalkulatora wychodzi ze trafilam dwa najmniej prawdopodobne warianty Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 06.10.10, 18:45 Mnie wyszlo na 10% zielone, na 11 niebieskie, na 79% brązowe. Dziecko ma oczy niebieskie. Odpowiedz Link Zgłoś
lineczkaa Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 06.10.10, 20:48 eee nie sprawdza się (ooo zdradliwa genetyko ). Córka ma jasno-niebieskie, a syn ciemno-zielone. Według kalkulatora powinni mieć brązowe. Odpowiedz Link Zgłoś
dagaba Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 06.10.10, 22:02 był taki wątek forum.gazeta.pl/forum/w,572,113437561,113659462,Re_Kolor_oczu.html i polecałam taki kalkulator museum.thetech.org/ugenetics/eyeCalc/eyecalculator.html w trakcie pyta o kolor oczu rodzeństwa Odpowiedz Link Zgłoś
green_hill Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 06.10.10, 22:38 U nas sprawa jasna - wszyscy oprocz tesciowej maja niebieskie oczy, moj syn sila rzeczy takoz. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola jest problem 06.10.10, 23:07 bo w mojej rodzinie występuje kolor oczu zwany nieokreślonym. Znaczy ani niebieski ani zielony ani brązowy, ani żaden. Mój syn nazywa je: bagnisty (odziedziczył) I tak bardzo chcę ten test zrobić, ale nie wiem co wybrać.... Odpowiedz Link Zgłoś
sotto_voce Re: jest problem 01.03.11, 10:40 Fajne określenie "bagnisty". A to od razu po polsku, czy tłumaczenie "muddy"? Bo ja ten kolor określam jako "bury" Dla mnie to jest odcień brązu, ale może też być zieleni. Odpowiedz Link Zgłoś
spaska Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 07.10.10, 11:21 U nas się nie sprawdziło, mam dwoje dzieci i obydwoje mają niebieskie oczy, a wg kalkulatora powinni mieć zielone Odpowiedz Link Zgłoś
atowlasnieja Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 07.10.10, 13:24 ja jakaś daltonistka chyba jestem (niezdiagnozowana) bo z cholerę nie potrafię określić jakie oczy są zielone. Dla mnie istnieje rozgraniczenie brązowe - niebieskie, oba te kolory wg mnie mogą mieć całą gamę odcieni (czarne do żółtych) (granatowe do szarych) ale zielone? Zielone to miał kolega o szarych tęczówkach gdy się ubrał na zielono i siedział w krzakach Odpowiedz Link Zgłoś
sonniva A moje dziecko 07.10.10, 13:36 ma oczy, które szanse wg. kalkulatora wyniosły 10% Na poważnie tego kalkulatora nie bierzcie! Odpowiedz Link Zgłoś
panborys.s Re: A moje dziecko 01.03.11, 02:41 Boszzz, rozumiesz o co chodzi pod pojeciem prawdopodobienstwa? Jeśli było 10% to oznacza, że taki kolor jest prawdopodobny w 10 właśnie. Czyli u ciebie zadziałał - co za nieuctwo.... Odpowiedz Link Zgłoś
ira_07 Re: A moje dziecko 01.03.11, 03:04 10%, a nie 0%... Ten "kalkulator" liczy PRAWDOPODOBIEŃSTWO. Odpowiedz Link Zgłoś
estragonka Re: A moje dziecko 18.03.11, 13:21 sonniva napisała: > ma oczy, które szanse wg. kalkulatora wyniosły 10% > Na poważnie tego kalkulatora nie bierzcie! u mnie 11% Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 01.03.11, 07:11 Ale jaja! U mnie się sprawdziło (wpisywałam dziadków i rodziców i co u mnie ma wyjść-zielone oczy i wyszły, największe prawdopodobieństwo) Ale problem w tym że moja siostra nie jest moją siostrą Według tego kalkulatora brązowe oczy (takie jak ma) to wynik "0" procentowy Piękne jaja... Odpowiedz Link Zgłoś
lolinka2 Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 01.03.11, 07:36 a) brak szarego b) moje dzieci to trafienia w rosyjską ruletkę, albo nie są dziećmi własnej matki, a przecież są! Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 18.03.11, 10:31 gowno tam sie sprawdza... a gdzie kolor szary??? i co z moimi dziecmi, gdzie to np moj maz ma oczy niebieskie a ja mieszanine kolorow niebieskiego, szarego i zielonego? pic na wode i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
deodyma Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 18.03.11, 10:32 o, juz sie kiedys w tym watku wypowiadalam Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 18.03.11, 13:17 Moje dziecko niby miało 3% szans na niebieskie oczy (nikt w rodzinie takich nie ma ani ja, ani mąż, moi rodzice, męża rodzice), a jednak córka ma niebieskie oczy . Młodszy syn ma brązowe oczy, ale wiedziałam, że takie będzie miał Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: Kalkulator koloru oczu Twojego dziecka :) sup 18.03.11, 17:04 U mnie się sprawdziło buuuu a chciałam, żeby miała po mnie zielone Odpowiedz Link Zgłoś