Dodaj do ulubionych

Gdzie kupić pieska?

09.10.10, 19:54
Zdecydowalismy sie na kupno pieska, dziewczyny juz duże w miarę odpowiedzialne, chcemy Cocer Spaniela, moją miłość z dzieciństwa. Jest wiele ofert na Allegro w moim mieście, opis wiadomo cód miód jednak wiele osób odradza Allegro. Jakie moga być przeciwskazania do tej formy zakupu.Czy lepiej szukać hodowcy. Jak się do tego zabrać. Ja mojego psa z dzieciństwa wręcz siłą zabrałam od pijaka spod sklepu który chciał za niego flaszkę, pies był cudowny kochany ale długo trzeba było go układać. Dzieciom chciałabym kupić szczeniaczka żeby wychować do od małego. Poradźcie coś.
Obserwuj wątek
    • best-bubu Re: Gdzie kupić pieska? 09.10.10, 20:00
      Weź ze schroniska do wyboru do koloru a i dobry uczynek będzie smile
      Po co sponsorować i nakręcać kolejne fabryki piesków jak te już istniejące pragną domu?
      • kocianna Re: Gdzie kupić pieska? 09.10.10, 20:04
        Popieram schronisko.
        A rasowego - od hodowcy. A hodowce w lokalnym klubie kynologicznym.
      • monika19782 Re: Gdzie kupić pieska? 09.10.10, 20:09
        Myślałam o schronisku, mój mąż jest za tylko boję się że moze trafić sie piesek agresywny a nie chcę takiej sytuacji ze będę psa musiała oddać, chodzi głównie o dzieci, nie wiem jak wyglada procedura zabrania psa ze schroniska.
        • magiczna_marta Re: Gdzie kupić pieska? 09.10.10, 20:15
          Do wyboru, do koloru:
          PIES DLA CIEBIE
        • lykaena Re: Gdzie kupić pieska? 09.10.10, 20:20
          Ajajajaj.
          A jakby Ci się dziecko agresywne trafiło ?
          • monika19782 Re: Gdzie kupić pieska? 09.10.10, 20:29
            Na szczęście sie nie trafiło smile ale ... gdyby sie trafiło robiłabym wszystko żeby nad tym zapanować, z psem który być może był okrutnie traktowany moze to sie nie udać gdyż u niego działa instynkt. Dzieci pomimo wszystko są najważniejsze.
            Gdyby były wieksze nie zastanawiałabym się. Nie oceniaj mnie tak surowo, jak juz wcześniej pisałam jako 10 latka zabrałam pijaczkowi psa nad którym się wyraźnie znecał co moja rodzinę prawie przyprawiło o zawał.
            • mamula_to_ja Re: Gdzie kupić pieska? 10.10.10, 18:03
              Do nas trafił kundelek z totalnie masakrycznym początkiem życia. Trafił za szczeniaka 5 tygodniowego!(teraz ma niecałe 2 lata)i jest super extra. Nie było łatwo....ale ze szczeniakim generalnie nie jest łatwo. Trzeba być tego świadomym. Szczeniak to gorzej jak dziecko-kupa roboty. Z przewagą kupy wink
              Ja zawsze uprzedzam-szczeniak tylko wygląda słodko. Reszta to masakra.
        • deszcz.ryb Re: Gdzie kupić pieska? 09.10.10, 20:31
          Pies będzie agresywny tylko wtedy, gdy go na takiego wychowasz [albo w ogóle nie będziesz wychowywać]. Chyba za mało jeszcze wiesz o psach, żeby mieć własnego. Poczytaj o wychowywaniu psów i o tym, co trzeba zrobić, kiedy zacznie ujawniać się agresja [a zacznie się ujawniać prawie na pewno; prawie każdy pies próbuje zdominować swoje "stado" - problem polega na tym, czy będziecie potrafili go oduczyć takich zachowań?].
          • majenkir Re: Gdzie kupić pieska? 10.10.10, 00:04

deszcz.ryb napisała:
            > Chyba za mało jeszcze wiesz o psach, żeby mieć własnego o wychowywaniu psów i o tym, co trzeba zrobić, kiedy zacznie ujawniać się agresja [a zacznie się ujawniać prawie na pewno; prawie każdy pies próbuje zdominować swoje "stado"

"Na pewno" powiadasz? "Prawie kazdy"? Czyli ile dokladnie? 80? 90%?
            Badania robilas czy co?

Dorosly pies ze schroniska moze miec agresje w pelni rozwinieta. To nie szczeniak, ktory uczy sie zachowan. To pies z przeszloscia, najprawdopodobniej niewesola. A taki agresywny dorosly pies nie nadaje sie do domu z dziecmi. Nie zdazysz nawet zareagowac wyprzedzajac atak.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/re/qd/3acg/EyS38bArbyduwnye7X.jpg
            fotoforum.gazeta.pl/photo/7/re/qd/3acg/DFGVvAKpc7hbaVBiqB.jpg
            • vivaluna Re: Gdzie kupić pieska? 10.10.10, 00:22
              Dodam jeszcze, że nawet szczeniaki schroniskowe mogą być "problemowe" gdyż często są to psy pozbawione odpowiednich relacji z psią matką oraz nieprawidłowo socjalizowane.
              Jeśli pies przygarnięty to tylko z domu tymczasowego, sprawdzony pod każdym kątem-głównie jeśli chodzi o kontakt z dziećmi. Do domu z dzieckiem psiak powinien być kontaktowy, lubiący zabawę, wesoły o zrównoważonym charakterze-nie lękliwy i nie wycofany, pozbawiony agresji w stosunku do zwierząt i ludzi. Zarówno dorosłe psy jak i szczeniaki przebywające w domkach tymczasowych, które przechodzą dobrą socjalizację są godne polecenia.
            • deszcz.ryb Re: Gdzie kupić pieska? 10.10.10, 16:34
              Nie robiłam badań. wink I ja pisałam właśnie o szczenięciu, które uczy się zachowań [nie o psie ze schroniska - na takich się nie znam, nie wiem, czemu doszłaś do wniosku, że piszę właśnie o nich] - wydaje mi się właśnie, że "prawie każde" [czyli jednak spory odsetek] czegoś takiego próbuje. Znaczy warczy przy misce itp.
          • vivaluna Re: Gdzie kupić pieska? 10.10.10, 00:50
            Co z bzdety. Psy cały czas myślą tylko o tym jak zdominować i pożreć swojego właściciela. Bywją psy trudniejsze w "obsłudze" dlatego wybierając psa rasowego trzeba dokładnie zapoznać się z wzorcem rasy i w jakich celach owa rasa była hodowana. Jednak autorka nie pisze o kaukazie a o spanielu. Pomyślałabym o cavalierze, papillonie-to psy do towarzystwa a też spaniele. Odrzuciłabym cocera a w szczególności o maści złotej. To pies o korzeniach myśliwskich i może sprawiać duże problemy niedoświadczonemu właścicielowi.
    • majenkir Re: Gdzie kupić pieska? 09.10.10, 20:05
      Poszukaj na dogomanii psa potrzebujacego domu
      www.dogomania.pl/threads/76073-Spaniele-do-adopcji/page223
      Jesli koniecznie chcesz szczeniaka, to tylko od hodowcy
      Informacje znajdziesz w Zwiazku Kynologicznym
      www.zkwp.pl/zg/index.php?l=&l=pl&n=odd&odd=0000&oddzial=
    • przeciwcialo Re: Gdzie kupić pieska? 09.10.10, 20:40
      Spaniele to trudne psy, maja wygląd laleczki ale to psy mysliwskie o specyficznych potrzebach.
    • best-bubu Re: Gdzie kupić pieska? 09.10.10, 20:44
      W schroniskach są też szczeniaki.
    • miska_malcova Re: Gdzie kupić pieska? 09.10.10, 20:49
      jestem przeciwna kupowaniu zwierząt. Schronisko, albo fundacja. Tam sa zwierzeta w różnym wieku i zwykle opiekunowie mówią jakie zwierze jest
    • czar_bajry Re: Gdzie kupić pieska? 09.10.10, 22:00
      Nikt z szanującej się hodowli nie będzie sprzedawał szczeniaka na allegro, pomijam już odgórny zakaz.

Poszukaj w internecie na alegratka lub gumtre.
      • verdana Re: Gdzie kupić pieska? 09.10.10, 22:04
        Znajdź dobrą hodowle przez Zwiazek Kynologiczny.
        Uwazam, ze można chcieć psa określonej rasy o określonych własciwościach i nie ma nic w tym złego. Ja też nie wezmę psa ze schroniska - chcę psa o określonych cechach i okreslonym temperamencie, a nie jakiegokolwiek.
        • monika19782 Re: Gdzie kupić pieska? 09.10.10, 22:45
          Dzieki wszystkim za rady, Verdana tobie w szczególności za zrozumieniesmile
          • morekac Re: Gdzie kupić pieska? 10.10.10, 05:51
            Kup psa z zarejestrowanej hodowli.
            Niemniej weź pod uwagę, że opieka spadnie głównie na ciebie (dzieci to mogą psa głównie rozpuścić) i że o 5.45 będziesz już po porannym spacerku - jako i ja jestem... wink
          • mamula_to_ja Re: Gdzie kupić pieska? 10.10.10, 18:10
            Tylko profesjonalna hodowla.
            Koszty kilkukrotnie wieksze niz na allegro.
            Ale jak dla mnie to jedyna opcja jeśli chce się mieć psa rasowego.

Natomiast sam fakt przynależności do konkretnej rasy nie determinuje cech osobniczych.
            Z grubsza pewnie tak.
            Natomiast każdy pies to indywidualność i duzo duzo pracy.
        • yenna_m Re: Gdzie kupić pieska? 10.10.10, 19:03
          dobra hodowla z ZK plus solidny wywiad w necie, czy to dobra hodowla wink
          nawet wsrod hodowcow zarejestrowanych w zwiazku rozne niefajne rzeczy moga sie zdarzyc, niestety (choc oczywiscie nie powinny)
      • vivaluna Re: Gdzie kupić pieska? 10.10.10, 00:08
        Bzdury wypisujesz. Nie ma odgórnych zakazów a hodowcy nie sprzedają psow na allegro a jedynie je reklamują (myślę oczywiście o psach z rodowodem). Podany jest telefon i trzeba dzwonić a o licytacji nie ma mowy. Czasami podana jest cena orientacyjna ale w tym nie ma nic złego. Zazwyczaj w ogłoszeniu jasno jest napisane, że pieski mają metryki a rodzice szczeniąt rodowody, o szczegóły można się rozpytać w trakcie rozmowy telefonicznej. Wiarygodność wybranej hodowli zawsze można potwierdzić w Zw. Kynologicznym.
        Ogłoszenie na allegro nie jest równoznaczne z tym, że szczenięta zostaną sprzedane pierwszej lepszej osobie. Zawsze trzeba być przygotowanym na "rozmowę kwalifikacyjną".
        Jeśli szczenięta nie mają metryk to takie "hodowle" należy omijać ale to chyba jasne?
        • majenkir Re: Gdzie kupić pieska? 10.10.10, 00:12
          vivaluna napisała:
          > Jeśli szczenięta nie mają metryk to takie "hodowle" należy omijać ale to chyba
          > jasne?

Nie dla wszystkich, niestety....
          • k1234561 Re: Gdzie kupić pieska? 10.10.10, 04:00
            Tylko nie na Allegro czy targowisku.Napędzasz wtedy kasę pseudohodowlom,gdzie suki traktuje się jak maszynki do robienia szczeniaków i otrzymujesz psa w typie rasy a nie rasowego.Najlepiej poszukaj hodowli w twoim regionie i zasięgnij o nich opinii na jakimś forum o psach,jeśli chcesz mieć psa pozbawionego wad genetycznych i o określonym charakterze.
            Myślę,że powinnaś jeszcze sobie na spokojnie przemyśleć wszystkie plusy i minusy posiadania psa.Bo kupno psa powinno być przemyślaną decyzją,a nie na zasadzie biorę towar z półki,płacę i zabieram.
            Kupujesz psa głównie dla siebie,a nie dla dzieci.To że dzieci już duże nie ma większego znaczenia.Musisz zdawać sobie sprawę,że to głównie na Ciebie spadnie większość obowiązków czyli sprzątanie po szczeniaku,wyprowadzanie kilka razy dziennie (wczesny ranek,śnieg,deszcz,wieczór),jazda do weta (tfu,tfu,odpukać),nauka psa czystości,musisz wkalkulować ewentualne zniszczenia w domu,typu obgryzione coś itp,a co zrobicie z pieskiem podczas wyjazdu na wczasy,czy jakiegokolwiek innego wyjazdu?
            Na razie w Twoim poście widać pełen entuzjam do kupna ślicznej kuleczki pt.cocer spaniel,ale musisz zdawać sobie sprawę na co się decydujesz.
            Podejscie typu miałam kiedyś spaniela kupionego od jakiegoś pijaczka i moje dzieci już są duże aby mieć pieska,są wybacz ale zbyt mało odpowiedzialne,jak na taką poważną decyzję.
            Może lepiej jakieś mniej kłopotliwe zwierzątko na początek dla was i dla dzieci
            • monika19782 do k1234561 10.10.10, 16:43
              Jak niektórym łatwo jest ocenic motywacje drugiej osoby.
              Otóż dla mnie pies to nie fanaberia jak sugerujesz. Miałam psa przez osiem lat, problemowego i chorujacego na stawy przez co bardzo cierpiał i potrzebował naprawde duzo cierpliwości.
              Każdy pies jest początkowo słodką kuleczką jak piszesz więc tego argumentu kompletnie nie rozumiem. Miałaś pewnie na mysli to że chce kupić pluszaka dzieciom. Błąd. Włąsnie dlatego pisałam że dzieci są duże bo nie chciałam aby traktowały psa jak maskotkę.
              Wybrałam spaniela ponieważ wiem jak tym psem nalezy sie opiekować, znam jego słabe strony, wiem na co trzeba zwrócic szczególna uwagę i zarzucanie mi że tego nie przemślałam jest bzdurą.
              • k1234561 Re: do k1234561 10.10.10, 17:48
                No,sądząc z Twojego postu,a właściwie z zadanego pytania w nim (gdzie kupić pieska) to raczej nie przemyślałaś tej decyzji.Moim zdaniem powinnaś najpierw poczytać sobie na różnych forach internetowych dot.psów wszelkich informacji zarówno o psie ogólnie,jak i o tej rasie.Tam na pewno znalazłabyś informację,że rasowy=rodowodowy,a rodowodowego psa sprzedają wyłącznie hodowle zarejestrowane w związku kynologicznym.Trąbią o tym na wszystkich forach psich i kocich,żeby nie napędzać zysku pseudohodowlom i oszczędzić te biedne suki i szczeniaczki,kotki i kocięta.
                Jeśli informacji specjalistycznych dot.psa szukasz na e-mamie to sorry,ale niezbyt poważnie podchodzisz do tematu.Gdybyś zadała sobie trochę trudu,wogóle nie musiałabyś tu umieszczać tego posta.
                Ja też miałam 3 psy,ras dużych i 2 koty dachowce za młodu.Wszystko wychowywane od szczeniaka i kociaka.
                Z pełnym wachlarzem atrakcji w postaci chorób i zniszczeń w domu,ale także ze związaną z ich posiadaniem radością.Kiedy teraz kupowaliśmy rasowego kota z hodowli,to właściwie musiałam się nauczyć wszystkiego od początku,jak karmić i pielęgnować kociaka,chociaż w niedalekiej przeszłości miałam ich 2.Wszystko się zmienia,więc argument,że kiedyś tam miałaś psa i wiesz jak się z nim obchodzić po iluś tam latach traci na aktualności.
                Sama nie wiedziałam mając kiedyś 2 kociaki w domu,że się teraz kotom mleka nie daje,że pasty odkłaczające muszą dostawać,że suchą karmę muszą jeść,że karma marketowa to największe g. jakim możesz zwierzaka nakarmić.Po tych wszystkich whiskasach,kitekatach itp.tylko choroby się może kot nabawić,podobnie jest z psami.A tak mi się wydawało,że tyle wiem,bo tyle zwierzaków wychowałam,życie zweryfikowało to szybko.
                Dlatego nie obrażaj się,ale moim zdaniem powinnaś przestudiować te fora o psach,spanielach itp.zanim naprawdę zdecydujesz się na szczeniaczka,tam jest kopalnia wiedzy.Nie mówię tego złośliwie,tylko,żebyś się potem nie rozczarowała,jak dzieci się wypną na chodzenie na spacerki,będziecie musieli wyjechać,a tu nie ma co zrobić z psem i klops,trzeba będzie kupować drogą karmę i witaminy.Bo jak nakarmisz szczeniaka byle czym to byle co Ci wyrośnie i oddasz wetowi to co zaoszczędziłaś na porządnej karmie.Przemyśleliście to,przekalkulowaliście?

• el_jot Re: do k1234561 10.10.10, 18:00
                  No to żeś sobie popisałabig_grin
                  • verdana Re: do k1234561 10.10.10, 19:33
                    No daj spokój - dziewczyna miała psa osiem lat, to chyba wie, co to jest pies.
    • marychna31 Re: Gdzie kupić pieska? 10.10.10, 19:39
      Napisze to jeszcze raz: w schronisku bez problemu dostaniesz też szczeniaczka. To naprawdę najlepsze rozwiązanie. Polskie schroniska to piekła! Uratuj komuś życie skoro masz taką możliwość.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka