Dodaj do ulubionych

Stereotypy

26.10.10, 09:58
"Biedni są Polacy, którzy wiedzę o Hiszpanach czerpią z filmów Almodovara, Woddy Allena ("Vicky, Cristina, Barcelona") i kreskówek o Byczku Fernando, który nie chciał brać udziału w corridzie, bo był pacyfistą. (...) I wszyscy ci Hiszpanie nie mogą się doczekać, aż wspaniałe polskie kobiety z niemniej wspaniałymi polskimi mężczyznami przyjadą do nich. Wtedy rozkochają ich w sobie, będą śpiewać nocami ballady, uwodzić, szeptać do ucha czułe hiszpańskie słówka aby tuż przed odlotem do Polski wyznać dozgonną miłość i dom na wybrzeżu w Andaluzji. (...) Zapytałam za to Hiszpana, z czym kojarzy mu się Polska.
- Oziębłe, wysokie blondynki z niebieskimi oczami - odpowiedział bez zastanowienia."

Zmieniłyście kiedyś o kimś, czymś swoje stereotypowe myślenie. A może musiałyście kogoś przekonywać, że nie odpowiadacie stereotypom jakie ten ktoś ma głęboko zakorzenione w głowie?
Obserwuj wątek
    • gandzia4 Re: Stereotypy 26.10.10, 10:07
      Kilku Włochom udowodniłam kiedyś, że nie wszystkie Polki to ku...., nie wszystkie są blondynkami i że Polska nie leży na kole podbiegunowym (pytali się mnie czy u nas jest przez pół roku noc polarna i czy mamy w domach oknatongue_out). Ja tam w żadne stereotypy nie wierzę, bo jak moja babcia mawia we wszystkich nacjach są dobrzy ludzie, zwyczajni ludzie i taboretywink
    • czar_bajry Re: Stereotypy 26.10.10, 10:07
      Zawsze mi się wydawało że nie ulegam stereotypom jednak jak tak głębiej się nad tym zastanowić to chyba jednak ulegam. Jestem jednak otwarta i można mnie przekonać do zmiany zdaniasmile
      Nigdy nikogo nie przekonuje iż nie jestem wielbłądem.
    • hugo43 Re: Stereotypy 26.10.10, 10:07
      nie,bo nie mysle stereotypowo.nie oceniam,zanim nie poznam,nie dotkne,nie porozmawiam.pewnie bierze sie to stad,ze sama jestem czesto "ofiara" stereotypow,tj.biedna zona muzulmanina,siedzi w domu,pewnie ja bije itdsmile
    • bsl Re: Stereotypy 26.10.10, 10:10
      tak, w momencie jak poznałam bliżej mojego obecnego męza
      co nie wykucza tego, ze czesto sie ścieramu w sterepotypach na temat polsko-ruski
    • mondovi Re: Stereotypy 26.10.10, 10:16
      Tak. Obłędny, w moim mniemaniu wtedy facet, traktował mnie z wielką rezerwą. On był Żydem z Niemiec, z automatu przyjął, że jako Polka jestem antysemitką. Bylismy parą przez jakiś czas na studiach, potem odległość zabiła związek, ale przyjaźnimy się do dziś.
    • bri Re: Stereotypy 26.10.10, 10:18
      Tak, wielokrotnie. Np. taka scenka: jestem w delikatesach, późnym wieczorem. Do sklepu wchodzi trzech dresiarzy, łańcuchy, karki, ogolone głowy - pełen pakiet. Podchodzą do lodówek. Byłam pewna, że kupią wódkę/piwo/wino, a chłopaki sobie wzięli po... Big Milku.

Ale zdarzyło mi się również odwrotnie. Byłam w związku z Latynosem, który okazał się być uosobieniem stereotypowego macho, i muszę przyznać, że od tamtej pory znacznie mniej optymistycznie patrzę na związki osób z różnych kultur.
    • attiya Re: Stereotypy 26.10.10, 10:33
      o ja Cię przepraszam
      mi Hiszpania kojarzy się z:
      wygnaniem Maurów i zniszczeniem wielkiej kultury i wiedzy
      wygnaniem - zaraz po Maurach - Żydów - Hiszpania straciła ale inni skorzystali, bo wygnani Żydzi aż miło było patrzeć jak rozkręcili w ówczesnych Niderlandach interesy a Niderlandy pięknie na tym skorzystały
      Izabelą i Ferdynandem, wielką nietolerancją, inkwizycją
      Joanną Kastylijską, która tak bardzo kochała męża, że po jego śmierci przemierzała pustkowia hiszpańskie
      odkryciami w Nowym Świecie i typowym podejściem do tych, dzięki którym Hiszpania skorzystała, w końcu to Kolumb w osamotnieniu i biedzie umierał, w dodatku oskarżony często niesłusznie o wiele przestępst
      wymordowaniem i zniszczeniem i obrabowaniem kultur Nowego Świata
      zimne, spalone słońcem pustkowia (wiem, że nie wszędzie, ale to moje akurat skojarzenia)
      zimnym, klasztornym Eskurialem
      Filipem II, co to zawierał niemal kazirodcze związki małżeńskie, pierwsze z wielorako spokrewnioną Marią Portugalską, czwarte - z własną siostrzenicą, a drugie, z o wiele starszą od niego Mary Tudor, która absolutnie nie rokowała na to, że zostanie matką jego dzieci
      wyzyskiem tego, co jeszcze zostało przez otoczenie flamandzkie Karola V
      auto da fe
      wojną domową w ubiegłym stuleciu
      faszystowskimi wystąpieniami i popieraniem faszyzmu
      nietolerancyjną wiarą katolicką
      siestą
      napuszonym folklorem, zawodzeniem, waleniem nogami w podłogę, klaskaniem (w końcu Rubik nie był pierwszy)
      starymi, brzydkimi kobietami stukającymi obcasami w podłogę i myślącymi, ze kogoś może to podniecać
      i takoż starymi, zawodzącymi tancerzami w obcisłych spodniach, myślącymi, że jakas normalna Europejka mogłaby na nich polecieć
      tak, tak, corridą takoż, nie wiem co w tym takiego podniecającego, te umierające godzinami byki

Jak pisałam, to są moje spostrzeżenia i skojarzenia

• kropkacom Re: Stereotypy 26.10.10, 11:03
        > Jak pisałam, to są moje spostrzeżenia i skojarzenia

No, ok. Tylko co z tego? To co ja napisałam w pierwszym poście było cytatem zresztą. Bazowało jak rozumiem na szerszym współczesnym stereotypie.
    • georgyporgy Re: Stereotypy 26.10.10, 11:31
      Ja walczę non stop z tym, że arab = muzułmanin... No ni jak nie idzie ludziom zrozumieć, że wygląd to jedno a wiara drugie. Szczególnie w tej szerokości geograficznej. Dwa razy na rozmowach o pracę zostałam zapytana czy jestem muzułmanką. Przyznam, że się oburzyłam bo jak jakiekolwiek wyznanie miałoby wpływać na moją pracę?? No i odwieczne "skąd jesteś" i durne uśmiechy jak odpowiadam "z Warszawy".
      Ja mam jeden główny stereotyp pod czaszką - Włoch to kurdupel big_grin ale staram się być otwarta i nie dziwić się zbytnio na widok tych wysokich wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka