Dodaj do ulubionych

Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc !

26.10.10, 13:31
Pewnie niektóre z Was powiedzą " chwalisz się czy żalisz?" odpowiadam : żalę.
Ok. 2 tygodnie temu rozłożyli u nas rusztowania. Od tej pory nie dośc, że szlag mnie trafia przez pukanie, stukanie, wiercenie to na dodatek zachowanie ludzi pracujących przy naszym bloku. Kur.. ią, pier...olą - wszystko u nas słychac, dzieci słuchają, ale uwagi nie zwrócę, bo to nic nie da. Dodatkowo za każdym razem jak wyjdę czy to z dziecmi na spacer, czy do sklepu, słyszę gwizdy. Ok- jestem kobietą, lubię komplementy, ale do cholery nie gwizdy! za każdym razem udaję, że nie słyszę. Powiedziałam Mężowi, stwierdził, że załatwi sprawę.
Ostatnio razem wracamy z zakupów a oni są na tyle bezczelni, że gwizdali przy moim Mężu. Jak do nich szurnął smile Ale co z tego skoro stało ich tam trzech, nie widzieliśmy który to zrobił a oczywiście żaden się nie przyznał. Mąż zagroził im, że jeszcze raz cokolwiek usłyszy to będą żałowac. Byłam pewna, że się uspokoją, bo mój M. dośc dużych gabarytów... ale nic z tego sad już dwa razy słyszałam owe gwizdy. Mężowi nie powiedziałam, bo by Go naprawdę poniosło... ale ja już po prostu nie wytrzymuję, czuję się upokorzona, nie wiem co robic sad
Obserwuj wątek
    • papalaya Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 13:39
      było zasunąc żaluzje i nie chodzić po chałupie w reprezentacyjnych stringach i staniku kiedy stawiali rusztowania

masz co chcialaś
      • piatek_13-go Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 13:42
        papalaya napisała:

> było zasunąc żaluzje i nie chodzić po chałupie w reprezentacyjnych stringach i
        > staniku kiedy stawiali rusztowania
        >
        > masz co chcialaś

No to Cię rozczaruję...
      • gabi683 Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 27.10.10, 10:36
        papalaya napisała:

> było zasunąc żaluzje i nie chodzić po chałupie w reprezentacyjnych stringach i
        > staniku kiedy stawiali rusztowania
        >
        > masz co chcialaś

ale Ty jesteś powalana
    • aniorek Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 13:39
      Nie mozesz ich po prostu ignorowac? Dzizaz, niektorzy maja problemy. I lepiej nie jedz do Wloch na wakacje, bo dostaniesz szalu.
      • piatek_13-go Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 13:43
        aniorek napisała:

> Nie mozesz ich po prostu ignorowac? Dzizaz, niektorzy maja problemy. I lepiej n
        > ie jedz do Wloch na wakacje, bo dostaniesz szalu.

Aniorek a co robię ? znaczy się przynajmniej nie daję po sobie poznac przy nich. Co nie znaczy, że nie czuję upokorzenia i złośliwości z ich strony.
      • chloe30 Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 13:49
        aniorek napisała:

> I lepiej n
        > ie jedz do Wloch na wakacje, bo dostaniesz szalu.

No ja myślałam że wyląduje we włoskim więzieniu, bo mimo usilnych prób ignorowania gotowałam sie w środku i miałam ochotę zasunąc makaroniarzom w pysk. A mieszkałam tam prawie dwa lata, i nerw mi skakał coraz bardziej.

Rozumiem Twoje wkurzenie autorko, ale pomysłu innego niz zaciśnięcie zębów i przeczekanie remontu nie mam
    • moofka Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 13:41
      nic to, olewaj
      zawina majdan i pojda
      zlosliwa satysfakcje niech ci sprawi ze kazdy z tym romeów ma swoja julie do ktorej wraca po robocie
      ona go caluje w papierosowe usteczka
      znosi rubaszne zarciki i pieszczotliwe klepanie po tylku spracowana dlonia big_grin
      • papalaya Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 13:49
        dlaczego gardzisz spracowaną dlonią? uznajesz tylko taką po doktoracie i habilitacji?
        • moofka Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 13:52
          lol
        • piatek_13-go papalaya... 26.10.10, 13:58
          A dlaczego Ty na wstępie mnie oceniłaś ? To, że na mnie gwiżdżą to moja wina tak ? pewnie kusiłam ich tak jak stwierdziłaś ? taaa... tak samo jak dochodzi do gwałtów, to bankowo myślisz, że to te niedobre dziewuszyska prowokują mężczyzn ? Gratuluję pomyślunku.
          • babunia_wygodka Re: papalaya... 26.10.10, 14:05
            piatek_13-go napisała:

> A dlaczego Ty na wstępie mnie oceniłaś ? To, że na mnie gwiżdżą to moja wina ta
            > k ? pewnie kusiłam ich tak jak stwierdziłaś ? taaa... tak samo jak dochodzi do
            > gwałtów, to bankowo myślisz, że to te niedobre dziewuszyska prowokują mężczyzn
            > ? Gratuluję pomyślunku.

A ja gratuluję nieumiejętności zrozumienia krótkich wypowiedzi pisemnych.
            • piatek_13-go Re: papalaya... 26.10.10, 14:09
              Hmmm no nie wiem kto tu co źle zrozumiał.
          • rosapulchra-0 Re: papalaya... 26.10.10, 16:02
            piatek_13-go, każdy sądzi po sobie, więc koleżanka zwyczajnie Ci zazdroszcząc posiliła się na marny dowcip smile
            • gabi683 Re: papalaya... 27.10.10, 10:38
              rosapulchra-0 napisała:

> piatek_13-go, każdy sądzi po sobie, więc koleżanka zwyczajnie Ci zazdroszcząc p
              > osiliła się na marny dowcip smile

chciałaś powiedzieć chamski
        • ihanelma Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 14:03
          Można sobie jaj robić, ale takie ocieplanie jest CHOLERNIE nieprzyjemne. Przeżyłam jako studentka, miesiąc chodziłam jak po linii frontu w mieszkaniu tongue_out Zawsze jakaś zakazana morda się w najbardziej niekorzystnym momencie pojawiała.

Takie obleśne zaloty wcale nie są przyjemne ani pożądane. Dlaczego autorka ma to niby z uśmiechem znosić?
    • ihanelma Nie gadaj z robolami, tylko z szefem 26.10.10, 13:58
      Powinna być tabliczka z opisem wykonawcy robót. Jeśli jej nie ma, zadzwoń do spółdzielni/administratora budynku i poproś o kontakt. Ewentualnie namierz szefa ekipy - przypuszczalnie ich przywozi i zbiera z placu budowy.

Jak on ich opieprzy - jak ręką odjął.
      • piatek_13-go Re: Nie gadaj z robolami, tylko z szefem 26.10.10, 14:01
        Dzięki wielkie, na pewno skorzystamy smile
        Pozdrawiam.
      • imasumak Re: Nie gadaj z robolami, tylko z szefem 26.10.10, 14:04
        To samo chciałam napisać. Trzeba dotrzeć do właściciela firmy i złożyć skargę na zachowanie pracowników. W skardze zwróciłaby uwagę przede wszystkich na niecenzuralne słownictwo, którego muszą wysłuchiwać dzieci. Pismo poszłoby też do wiadomości spółdzielni budynku.
      • katia.seitz Re: Nie gadaj z robolami, tylko z szefem 27.10.10, 10:18
        Tja, powodzenia...

Miałam podobne przejścia z hydraulikami wymieniającymi instalację u nas w budynku. Tyle, że do gwizdów się to nie ograniczało - były też słowne komentarze, najgorsze jak przyszło z nimi jechać jedną windą. Owszem, skarżyłam się szefowi, ale potraktował mnie podobnie jak reszta. To byli ludzie wynajęci przez administrację, najtańsza, kiepska firma, której nie zależało na takich sprawach jak "robienie dobrego wrażenia na potencjalnym kliencie".
    • changeone Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 14:01
      Przepraszam za porównanie, ale to jak z psami szczekającymi, nie zabronisz im szczekać, ale zawsze możesz ignorować!
      I co ważne, po przyjściu do domu nie powinnaś tym zaprzątać sobie już głowy. Czy nad psami też tak w domu deliberujesz?
      • prawidlowy2 Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 25.01.19, 17:46
        Psy w przestrzeni publicznej nie powinny szczekać.
        Budowlańcy mają remontować, a nie gwizdać i przeklinać. Mogą to robić po cichu u siebie w domu. Co za chamówa!
        Trzeba dzwonić do spółdzielni, że mieszkańcy sobie nie życzą. Jak będzie taka tolerancja, to będziemy chamskim krajem i ludzie będą się chować przed chamami. Tym co tacy tolerancyjni życzę jeszcze emigrantów, będą mieli komplet.
        Ludzie mają prawo do szacunku i spokoju. Ciekawe dlaczego mają znosić jakichś dzików z burakami? I być zastraszeni? No świat chyba na głowę upadł! Tylko dlatego, że ćwoków nikt kultury nie nauczył!
        U nas w bloku też są budowlańcy, ale znośni, a niektórzy nawet sympatyczni. Sąsiadka powiedziała, że jakby co, to od razu dzwonić do spółdzielni. Nie ma sensu, żeby mąż sam się z nimi użerał.
    • burza4 Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 14:05
      Co masz zrobić? olać, bo co można? poskarżyć się kierownikowi budowy?
      Przyjdzie jeszcze taki dzień, kiedy za tym zatęsknisz tongue_out
      • piatek_13-go Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 14:10
        Burza- też możliwe smile
        Dzięki Wam Dziewczyny za dobre słowo i radę smile
        Pozdrawiam.
      • ihanelma Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 14:11
        Może pewna rozmowa się nie odbyła przed rozpoczęciem prac tongue_out

Wykonawcy raczej zalezy na dokończeniu zadania. A takie ekipy to najczęściej PODwykonawcy, którzy mogą wylecieć przed rozliczeniem i jest to na rękę wykonawcy generalnemu. Także się pilnują i opieprz przypuszczalnie załatwi sprawę.
      • imasumak Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 14:13
        burza4 napisała:

Przyjdzie jeszcze taki dzień, kiedy za tym zatęsknisz tongue_out

A Tobie schlebiają takie chamskie zaloty? Bo mi np nie. Poza tym problem jest nie tylko w gwizdach, ale w ciągłym przeklinaniu, czego świadkami są dzieci. Nie zostawiłabym tego.
        A co zrobić?
        Napisać skargę do firmy i spółdzielni mieszkaniowej.
      • papalaya wzorem emam 26.10.10, 14:13
        trzeba zawiadomić policję, prokuraturę, PIP, CBA, WSI i parę innych slużb

lewacka wiara we wszechpotegę PAŃSTWA ma się na tym forum wyśmienicie

a wystarczyłoby, aby meżulo pogadal z gwizdkiem krotko acz treściwie
        • babunia_wygodka Re: wzorem emam 26.10.10, 14:15
          papalaya napisała:

> a wystarczyłoby, aby meżulo pogadal z gwizdkiem krotko acz treściwie

Juz raz gadał i go obśmiali.
          • papalaya Re: wzorem emam 26.10.10, 14:19
            fakt, nie doczytałam wcześniej, widocznie nie wzbudził respectu?

pytanie dlaczego nie wzbudził wink
            • piatek_13-go Re: wzorem emam 26.10.10, 14:24
              papalaya napisała:

> fakt, nie doczytałam wcześniej, widocznie nie wzbudził respectu?
              >
              > pytanie dlaczego nie wzbudził wink

Skoro nie wzbudził, dlaczego żaden się nie przyznał od razu a jak gwiżdżą to tak, żebyśmy nie widzieli który to ? Jakby byli tacy odważni i mój M. nie wzbudził respektu, zaśmialiby się w twarz. Ale Wy dwie i tak wiecie lepiej smile
            • ihanelma Re: wzorem emam 26.10.10, 14:28
              A dlaczego on ma to załatwiać? Tych robotników ktoś tam postawił i on odpowiada za ich zachowanie.
              • papalaya Re: wzorem emam 26.10.10, 14:34
                jeśli to facet, trochę by się ośmieszył robiąc za ofermę i latając na skargę zamiast zalatwić sam sprawę
                • ihanelma Re: wzorem emam 26.10.10, 14:45
                  Moim zdaniem g... prawda. Będzie robił za "maczo", i co - będzie całodobowym ochroniarzem żony? Oni to będą robili dla rozrywki jeśli zacznie "skakać" jak kogucik. A raczej im nie wleje przecież tongue_out.
                  Żeby pogróżki były skuteczne, muszą być realne. Inaczej są śmieszne, niezależnie od tego, czy je artykułuje facet, czy kobieta.

BTW - dlaczego autorka ma sie zasłaniać mężem w ogóle? To nie na niego gwiżdżą...
                  I dlaczego on ma się użerać z jakimiś palantami skoro ktoś ich zatrudnił do tej pracy i za nich odpowiada?
                  • papalaya Re: wzorem emam 26.10.10, 14:50
                    nie za maczo lalka, tylko za normalnego faceta

zapewniam cię, że po krotkiej acz treściwej rozmowie, panowie budowlancy zaczeliby jej czapkowac na powitanie

no ale skąd masz o tym wiedzieć przywalona pozwami sadowymi i innymi skargami składanymi na pismie
                    • ihanelma Re: wzorem emam 26.10.10, 14:56
                      Kiciu, budowlańców to akurat JA umiem ustawić bez Arniego za plecami tongue_out.
                      • papalaya Re: wzorem emam 26.10.10, 15:07
                        jaaasne, superłomen
                        • ihanelma Re: wzorem emam 26.10.10, 15:11
                          Tylko inwestorka z praktyką wink

Naprawdę, z każdymi ludźmi da się ustalić pewne zasady, nawet tymi "prostymi". Niby wszyscy budowlańcy piją, a u naszego kierownika nie pili bo za to był wylot. Proste zasady, konsekwentnie przestrzegane - i sie dało. A chłopaki - jak to budowlancy - baardzo różni. Ustawieni do pionu potrafią się zachować, puszczeni na żywioł rozrabiają.

Tylko - słuchają tego kto im płaci, resztę mają w doopie. Jak by nie brykał.
                          • ihanelma Re: wzorem emam 26.10.10, 15:30
                            I jeszcze: ja myslisz, co dla takiego kozaka z rusztowania będzie bardziej realne i generalnie interesujące jako przekaz - groźby i podskoki choćby największego "misia" który będzie im opowiadał, co to im nie zrobi, jak nie przestaną zaczepiać jego kobiety, podglądac i kląć czy krótki komunikat kierownika, że jak nie przestaną robić w/w rzeczy i będzie na nich choćby jedna skarga, wylecą na zbite buźki bez zapłaty?
                            • nowi-jka Re: wzorem emam 27.10.10, 10:28
                              że jak n
                              > ie przestaną robić w/w rzeczy i będzie na nich choćby jedna skarga, wylecą na z
                              > bite buźki bez zapłaty?

ty chyba nie wiesz jak o dobrego pracownika trudno, jak ktos dobrze robi swoja robote to akurat sie kierownik bedzie przejmował jedna idiotyczna skarga
                              • ihanelma Re: wzorem emam 27.10.10, 10:45
                                Oj, wiem, jak trudno o jakiegokolwiek pracownika za małą kasę szczególnie... Ale o zlecenia też i o większych klientów raczej się dba, żeby nie mieli pretekstów do marudzenia i przeciągania płatności/dodatkowych targów. A taka jest niestety nasza budowlanka - lajf jest brutal szczególnie dla małych firm.
                                Ta ekipa pewnie jest z totalnej łapanki, także kierownik nie będzie płakał po jednym czy drugim. A oni jednak przed zimą chcą coś zarobić.
                                Wyrzucanie z roboty chwilkę przed rozliczeniem pod różnymi pretekstami jest akurat na porządku dziennym. Także robotnicy mając dylemat: rozrabiać czy zarobić - raczej chyba wolą swoją kasę dostać? Kierownik/właściciel też będzie miał to na uwadze.
                                • nowi-jka Re: wzorem emam 27.10.10, 11:14
                                  Al
                                  > e o zlecenia też i o większych klientów raczej się dba

ale autorka watku nei jest strona umowy, nie jest w tym przypadku niczyim kientem a jedynie świadkiem wykonywania roboty budowlanej
                                  • imasumak Re: wzorem emam 27.10.10, 14:34
                                    nowi-jka napisała:

ale autorka watku nei jest strona umowy, nie jest w tym przypadku niczyim kientem a jedynie świadkiem wykonywania roboty budowlanej

Jak to nie jest? Jest członkiem wspólnoty mieszkaniowej, która zleciła firmie budowlanej wykonanie ocieplenia budynku.
                                    • lusitania2 Re: wzorem emam 27.10.10, 14:49
                                      imasumak napisała:

> Jak to nie jest? Jest członkiem wspólnoty mieszkaniowej, która zleciła firmie b
                                      > udowlanej wykonanie ocieplenia budynku.

i co, myślisz, ze wspólnota mieszkaniowa zgodziłaby się zapłacić jakiejś ekipie za pracę więcej, jeżeli pracownicy nie będą gwizdać za paniusią?

Chciałabym obejrzeć zebranie z takim punktem obrad.

• imasumak Re: wzorem emam 28.10.10, 09:41
                                        Nie rozumiem dlaczego wspólnota miałaby dopłacać firmie za przyzwoite zachowanie budowlańców.
                                        • lusitania2 Re: wzorem emam 28.10.10, 09:50
                                          imasumak napisała:

> Nie rozumiem

byłoby święto państwowe, gdybyś wreszcie coś zrozumiała
                                          • ihanelma Re: wzorem emam 28.10.10, 10:04
                                            Przepraszam, czy piszesz z lat 80-tych? To raczej ty nie rozumiesz pewnych zasad. Widać dlaczego na rynku wciąż są chamskie i totalnie niekompetentne ekipy - ktoś ich jednak zatrudnia bo myśli, że tak być musi big_grin. Przy czym co ciekawe - taka ekipa WCALE nie musi być tańsza od profesjonalnej. Często jest wręcz przeciwnie - tacy muszą wyżyć z 3 strzałów na sezon, nie z regularnych zleceń.
                                      • ihanelma Re: wzorem emam 28.10.10, 09:44
                                        Niektórzy zawsze znajdą bardzo mądre uzasadnienia dlaczego należy nie robić NIC i najlepiej chodzić pod ścianami tongue_out
                                        Ciekawe, jak skończyła się ta historyja
                • gabi683 Re: wzorem emam 27.10.10, 10:39
                  papalaya napisała:

> jeśli to facet, trochę by się ośmieszył robiąc za ofermę i latając na skargę za
                  > miast zalatwić sam sprawę

a dlaczego ma się szarpać z gnojami ?
          • piatek_13-go Re: wzorem emam 26.10.10, 14:20

babunia_wygodka napisała:

> papalaya napisała:
            >
            > > a wystarczyłoby, aby meżulo pogadal z gwizdkiem krotko acz treściwie
            >
            > Juz raz gadał i go obśmiali.
            tak tak smile że o mało się w portki nie po... jak stanęli oko w oko smile odważni są na odległośc a jak co do czego to nie ma winnych smile
            • babunia_wygodka Re: wzorem emam 26.10.10, 14:27
              piatek_13-go napisała:

>
              > babunia_wygodka napisała:
              >
              > > papalaya napisała:
              > >
              > > > a wystarczyłoby, aby meżulo pogadal z gwizdkiem krotko acz treściwi
              > e
              > >
              > > Juz raz gadał i go obśmiali.
              > tak tak smile że o mało się w portki nie po... jak stanęli oko w oko smile odważni są

Taaaa... W portki smile Chyba ze śmiechu jak polewali z mięśniaka miotajacego się między trzema kolesiami z których każdy zaprzeczał że gwizdał smile

> na odległośc a jak co do czego to nie ma winnych smile
      • prawidlowy2 Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 25.01.19, 18:20
        Żadna kobieta nie lubi chamów z mózgiem ameby.
    • deodyma Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 14:10
      olej to.
      ja niewiasta w ciazy a ze u nas na osiedlu ocieplaja budynki, laze z psem i dzieciakiem a oni tez gwizdzabig_grin
      co innego, gdyby cos tam wykrzykiwali, wyzywali, to rozumiem.
      nie zwracam uwagi i tyle.
      • prawidlowy2 Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 25.01.19, 18:25
        To się synek uczy szacunku do kobiety. Tak jak ich mamuśki nauczyły.
        Do spółdzielni dzwonić i tyle. Niech odeślą buraki na pole
    • babunia_wygodka Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 14:13
      piatek_13-go napisała:

> Pewnie niektóre z Was powiedzą " chwalisz się czy żalisz?" odpowiadam : żalę.

I głupio robisz.

> Ok. 2 tygodnie temu rozłożyli u nas rusztowania. Od tej pory nie dośc, że szlag
      > mnie trafia przez pukanie, stukanie, wiercenie to na dodatek zachowanie ludzi

Straszne, przecież powinni szczerą rozmową wyperswadować betonowi że powinien się przedziurawić.

> pracujących przy naszym bloku. Kur.. ią, pier...olą - wszystko u nas słychac, d
      > zieci słuchają, ale uwagi nie zwrócę, bo to nic nie da. Dodatkowo za każdym raz

No to jak uwagi nie zwrócisz to nie zawracaj ludziom głowy narzekaniem.

> em jak wyjdę czy to z dziecmi na spacer, czy do sklepu, słyszę gwizdy. Ok- jest
      > em kobietą, lubię komplementy, ale do cholery nie gwizdy! za każdym razem udaję
      > , że nie słyszę. Powiedziałam Mężowi, stwierdził, że załatwi sprawę.

Uooo, jak mężus załatwi sprawę to nie ma ch*ja we wsi, co?

> Ostatnio razem wracamy z zakupów a oni są na tyle bezczelni, że gwizdali przy m
      > oim Mężu. Jak do nich szurnął smile

No, musiało to nieźle obciachowo wyglądać.

> Ale co z tego skoro stało ich tam trzech, nie
      > widzieliśmy który to zrobił a oczywiście żaden się nie przyznał. Mąż zagroził i
      > m, że jeszcze raz cokolwiek usłyszy to będą żałowac.

Łaaaa, ale się musieli przejąć smile

> Byłam pewna, że się uspoko
      > ją, bo mój M. dośc dużych gabarytów... ale nic z tego sad już dwa razy słyszałam

Grubasy są poczciwe, nikt się ich nie boi.

> owe gwizdy. Mężowi nie powiedziałam, bo by Go naprawdę poniosło... ale ja już

I jakby go tak poniooooosło to by ich, to by ich, to by ich normalnie opisał na zebraniu mieszkańców że by im w pięty poszło.

> po prostu nie wytrzymuję, czuję się upokorzona, nie wiem co robic sad
      • piatek_13-go babunia 26.10.10, 14:18
        Na początku to nawet i ja się pośmiałam z tych twoich odpowiedzi smile ale każda następna robiła się cooooraz bardziej drętwa- postaraj się smile Albo weź się za szydełkowanie - ci lepiej wyjdzie, czy wnuków popilnuj smile tylko na nie swego jadu nie wylewaj bo sie dzieci potrują smile
        Pozdrawiam smile
    • nowi-jka Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 14:17
      och jej jaka ty biedna jestes
      gwizdali? naprawde? niu niu a wy niedobre chłopy?
      no juz nie beda, juz dobrze
      big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
      • piatek_13-go Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 14:21

Ma się rozumiec ze Ty bys sie cieszyla na moim miejscu ? big_grin

nowi-jka napisała:

> och jej jaka ty biedna jestes
        > gwizdali? naprawde? niu niu a wy niedobre chłopy?
        > no juz nie beda, juz dobrze
        > big_grinbig_grinbig_grinbig_grinbig_grin
        • papalaya Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 14:26
          pewnie, powod do smutku byłby jakby wołali "bleeee"...
        • nowi-jka Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 14:28
          cieszyło nie cieszyło
          nie zastanawiałoby mnei to dłuzej, przeszłabym nad tym do porzadku dziennego
          Jakies rozpaczliwe upominanie meza podczas gdy wy na dole oni na górze uhahani, blahaha sama bym sie usmiała jak bym to wiedziła
          Mozecie im co najwyzej pogrozic palcem. Hehehe
          Równolegle z moim swiatem istneija inne swiaty, obce jak zachowanie tych typków, rózn eod mojego ale są, dostzregam je i nei próbuje ich wyeliminowac ani pzrerobic na mój swiat smile. Za dwa tyg zwina rusztowania i pójda gwizdac na kogos innego.
          Luzu ci dziewczyno brakuje.
          A zachowanie meza pewnie tylko gwizdy zaogniło.
          • ihanelma Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 14:33
            A potem się ludzie zastanawiają dlaczego tyle chamstwa na ulicach...
            Skoro nikomu to nie przeszkadza (tzn nikt nie reaguje), chłopięta gwiżdżą, klną i zaczepiają. A później rozwijaja się dalej.
      • prawidlowy2 Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 25.01.19, 18:29
        Na szczęście era buractwa mija. Pozostałe niedobitki dogniwają w polu
    • amarulla Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 14:24
      a moi panowie właśnie się zwinęli wczoraj i troszkę mi brakuje ich zagadywania i przytrzymywania drzwi jak z wózkiem wracam ;p

na poczatku zachowywali się tak jak Twoi, po prostu obracałam wszystko w żart, ładnie się uśmiechałam i zawsze odpowiadałam na dzień dobry, nawet jak było 10 i każdy po kolei się kłaniał wink i po tygodniu było miło wink

szczerze, to myślę, że zobaczyli jak się wkurzasz i jaja sobie robią - nudną pracę w końcu mają wink zamiast na nich męża nasyłać poproś żeby ci siatki z zakupami wnieśli, skoro tacy Romeo wink
      • solejrolia Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 27.10.10, 21:28
        > szczerze, to myślę, że zobaczyli jak się wkurzasz i jaja sobie robią - nudną pr
        > acę w końcu mają wink zamiast na nich męża nasyłać poproś żeby ci siatki z zakupa
        > mi wnieśli, skoro tacy Romeo wink

Amarulla ma rację:
        obróć w żart. Powiedz im dzień dobry, zagadaj o pogodę itp.

Od 2 lat jeżdżę po budowach, współpracuję z wieloma takimi ekipami, wykonawcami i podwykonawcami- tu bez różnicy, i NIGDY w ich towarzystwie nie poczułam się źle, że niby dogadują, czy coś.
        Wręcz przeciwnie, bardzo czesto otrzymuję dowody sympatii, np. jak zimno, to gorącą herbatkę zaproponują. raz mi umyli samochód, bo miałam zakurzonysurprised raz przyjechałam z budowy z różą, piękną, z łodygą ponad 1m.. raz otrzymałam butelkę Martini za szybką i sprawnie przebiegającą współpracę smile Nie piszę, żeby się pochwalić, ale żeby podkreślić, że ci ludzie na rusztowaniach ciężko pracują, i jeśli widzą laskę, która strzela focha, to robią się złośliwi i wredni. ba, bawi ich to. więc uśmiechnij się, a i panowie uśmiechną się.
        • antonina.n Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 25.01.19, 18:33

>
          > Od 2 lat jeżdżę po budowach, współpracuję z wieloma takimi ekipami, wykonawcami
          > i podwykonawcami- tu bez różnicy, i NIGDY w ich towarzystwie nie poczułam się
          > źle, że niby dogadują, czy coś.
          > Wręcz przeciwnie, bardzo czesto otrzymuję dowody sympatii, np. jak zimno, to go
          > rącą herbatkę zaproponują. raz mi umyli samochód, bo miałam zakurzonysurprised raz p
          > rzyjechałam z budowy z różą, piękną, z łodygą ponad 1m.. raz otrzymałam butelk
          > ę Martini za szybką i sprawnie przebiegającą współpracę smile Nie piszę, żeby się
          > pochwalić, ale żeby podkreślić, że ci ludzie na rusztowaniach ciężko pracują,
          > i jeśli widzą laskę, która strzela focha, to robią się złośliwi i wredni. ba, b
          > awi ich to. więc uśmiechnij się, a i panowie uśmiechną się.

Zauważ, że ci budowlańcy nie proponują autorce herbaty, tylko ją MOLESTUJĄ seksualnie. To tylko w Polsce w głowie się ludziom nie mieści, że molestowanie to nie tylko gwałt. A jeszcze tłumaczenie molestwania ciężką pracą to już w ogóle kosmos. Autorka tez pewnie ciężko pracuje i nie łapie na ulicy facetów za prącia.

Do autorki: tak jak pisały dziewczyny. Nie angażuj męża (jeszcze kogoś pobije, po co mu to), tylko dzwon do spółdzielni/firmy. I mów, że jeśli sytuacja nie zostanie natychmiast ucięta to zgłosisz na policję: robotników, jako sprawców molestowania, spółdzielnię i firmę budowlaną za brak reakcji i zdyscyplinowania pracowników. I zgłoś tez przekleństwa- w przestrzeni publicznej to tez niezgodne z prawem.
          • antonina.n Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 25.01.19, 18:38
            O, temat co prawda aktualny, ale dopiero teraz zauważyłam że ci nieszczęśni budowlańcy to już pewnie z dziesięć osiedli wybudowali w międzyczasie, bo wątek jest sprzed dekady...
    • sta-fraszka Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 14:28
      Zglosic do firmy ktora ich zatrudnia. Te gwizdy jak przechodzisz.
      I zagrozic pozwem o napastowanie.

Bo to jest co, co po angielsku nazywa sie "sexual harassment". I np. w Kanadzie sie za to jak za sexual harassment odpowiada.
      • papalaya Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 14:33
        jaaasne, powiedz kierownikowi budowy o że chłopaki robią sexual harassment, to cię smiechem zabije

nie wiedziałam, że chodzi o budowę kanadyjską
        • moofka Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 14:37
          papalaya napisała:

> jaaasne, powiedz kierownikowi budowy o że chłopaki robią sexual harassment, to
          > cię smiechem zabije

a to polska wlasnie
          byle obwies mysli ze wolno mu na kobiete swizdac i dupa nazywac
          a una ma sie cieszyc panie
          >
          > nie wiedziałam, że chodzi o budowę kanadyjską
          • diabel.lancucki Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 15:52
            moofka napisała:

>
            > a to polska wlasnie
            > byle obwies mysli ze wolno mu na kobiete swizdac i dupa nazywac
            > a una ma sie cieszyc panie

a nie pomylilo ci czasem z Włochami? Bo w Polsce to jednak mało gwiżdżą w porównaniu z tymi dzikusami na południu. Poza tym u nas tylko gwiżdżą, a tam jeszcze coś krzyczą o pięknej kozie wink
        • babunia_wygodka Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 14:38
          papalaya napisała:

> jaaasne, powiedz kierownikowi budowy o że chłopaki robią sexual harassment, to
          > cię smiechem zabije

A pewnie. Zaprotestować przeciwko rzucaniu mięchem - proszę bardzo, należy. Protestować przeciwko temu że się chłopakom laska podoba - trzeba mieć źle w głowie.
          A najpewniej rzeczywiście coś jest na rzeczy z tym że się proste robole ośmieliły podnieść wzrok na panią badylarzową (bo mężuś-mięśniak to pewnie doktor habilitowany nie jest). Normalna kobieta wychyliłaby się z okna na rusztowanie i jednym stanowczym, ale sympatycznym zdaniem zażądała żeby się trochę hamowali z językiem. To by zresztą pewnie załatwiło także i sprawę gwizdów, zamieniając je na "dzień dobry".
          Ale oczywiście lepiej się nadymać i szczuć mężusiem.

• papalaya Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 14:43
            teraz u metroseksualnych widać tak się spraw nie zalatwia, teraz idzie się do sądu, zamiast krótko acz treściwie pójśc z gwizdkiem na solo wink

rosną nam memłony nie faceci wink
            • moofka Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 14:48
              ach no tak
              bo prawdziwy mezczyzna gwizdze na baby
              a jak mu ktory gwizdnie na jego babe do zakasuje rekawy i idzie z nim na solo
              jakos sobie nie wyobrazam ze szczuje starego zeby sie bil w obronie mojej obgwizdanej cnoty z jakims prostakiem

mentalnie jestes jakiniowcem
              mam wrazenie uncertain
              • papalaya Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 14:51
                twój facet wymaga szczucia aby zareagował na obrażanie ciebie?

zmień faceta
                • moofka Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 14:52
                  aaaaa
                  to czyli jednak obrazanie czy jednak uznanie i komplementa?
                  • papalaya Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 14:56
                    niechciane i nachalne wyrazy uznania też moga być powodem krotkiej acz treściwej rozmowy

co nie stoi w sprzeczności z tym, że dany obiekt uznaje się za atrakcyjny

chyba jest letka różnica pomiędzy gwizdnięciem wa widok atrakcyjnej kobieta a wyzwaniem kogoś wylgarnym slowem
                • babunia_wygodka Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 15:10
                  papalaya napisała:

> twój facet wymaga szczucia aby zareagował na obrażanie ciebie?
                  >
                  > zmień faceta

Na takiego co się z każdego głupiego powodu będzie rwał do bitki? Bez sensu, nie opłaca się. Lepiej mieć w domu faceta który machnie ręką i powie "chodź, Zocha, olejemy buraków" niż faceta co burakom nie odpuścił i teraz ma naderwany mięsień, pęknięte żebro, a jeszcze nieprzyjemnie skakać wokół niego jako pielęgniarka bo z wyglądu paskudny przez te p*zdy pod oczami i kalafior z nosa suspicious
            • piatek_13-go Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 14:55
              Jesteście strasznie sfrustrowane smile
              Mężuś - wyglądu Pudziana nie ma, aczkolwiek cwiczy, żeby miec ładne mięśnie. To, że jest dobrze zbudowany = napewno nie ma wyższego wykształcenia ? ehhh te stereotypy smile no ale nic smile nie będę się kłócic smile
              Jeśli chodzi o bicie- myślisz, że nie chciał ? jednak się powtrzymał, aby nie wpasc z konflikt z prawem, nikomu takie coś nie jest potrzebne.
              Dlatego też nie mówię Mężowi o kolejnych gwizdach, ponieważ wiem, jakby się to skończyło i wolę powiedziec o zaistniałej sytuacji kierownikowi. To, że budowlaniec, nie znaczy że może kobiety traktowac jak zwierzynę, no chyba że się mylę.

Poza tym rozpoczęłam nowy wątek, aby otrzymac wsparcie i radę a nie porywac się na pyskówki. To, co chciałam od ematek - otrzymałam, za co bardzo dziękuję smile
              Koniec wątku smile

• papalaya Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 14:57
                piatek_13-go napisała:

> aczkolwiek cwiczy, żeby miec ładne mięśnie

bez komentarza wink
                • ihanelma Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 15:07
                  O kurcze, jak ćwiczy to źle? tylko mięsień piwny jest akceptowalny?

Piatek - podaj może Papalayi namiary na ten ocieplany blok, może i na nią pogwiżdżą i humor sobie aż do Mikołaja poprawi cool
                  Gorzej jak nie pogwiżdżą uncertain
                  • papalaya Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 15:10
                    nie wiedzialam, że faceci (poza kulturystami i innymi takimi) ćwicza aby miec ŁADNE mieśnie

ciota jakaś?
                    • ihanelma Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 15:15
                      Łomatko big_grin
              • babunia_wygodka Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 15:07
                piatek_13-go napisała:

> Jesteście strasznie sfrustrowane smile
                > Mężuś - wyglądu Pudziana nie ma,

No to jak nie ma wyglądu Pudziana, to ci trzej "wystraszeni" budowlańcy rzeczywiście mieli tylko polewkę.

> aczkolwiek cwiczy, żeby miec ładne mięśnie. To

No to może i na niego zagwiżdżą, niech się nie martwi że tylko na ciebie.

> , że jest dobrze zbudowany = napewno nie ma wyższego wykształcenia ? ehhh te st
                > ereotypy smile no ale nic smile nie będę się kłócic smile

Nie stereotypy, lalka, tylko brak umiejętności jasnego wyrażania twoich "myśli". Raz gadasz że facet może nastraszyć wyglądem i rwie się do bicia, raz że to intelektualista po siłce...

• piatek_13-go babka 26.10.10, 15:13
                  "Wyglądu Pudziana nie ma" - nikt w PL aż takiego nie ma smile i o to mi chodziło, że nie jest AŻ takich rozmiarów. Ale ma fajną posturę smile nie jakiegoś "karka" co wcina Metanabol i koks, żeby "pięknie" wyglądac, ale jest super męski smile
                  Chociaż czytając twoje wypowiedzi domyślam się, że nie ma sensu tłumaczenie ci tego, bo i tak wiesz swoje smile

Paaaa kiss
                  • babunia_wygodka Re: babka 26.10.10, 15:18
                    piatek_13-go napisała:

> "Wyglądu Pudziana nie ma" - nikt w PL aż takiego nie ma smile i o to mi chodziło,
                    > że nie jest AŻ takich rozmiarów. Ale ma fajną posturę smile nie jakiegoś "karka" c
                    > o wcina Metanabol i koks, żeby "pięknie" wyglądac, ale jest super męski smile

Czyli wszystko jasne. Geje z budowy gwiżdżą na ciebie żebyś zawołała meża na pomoc, a oni sobie wtedy popatrzą na prawdziwe ciacho.

• morgen_stern Re: babka 26.10.10, 16:07
                    Cytat> Chociaż czytając twoje wypowiedzi domyślam się, że nie ma sensu tłumaczenie ci
                    > tego, bo i tak wiesz swoje smile

Głównie z tego powodu, że to facet tongue_out niezbyt bystry w dodatku.
                    • vivibon Re: babka 27.10.10, 15:19
                      Na dodatek wielonickowy i ze schizofrenią.
              • matsuda aczkolwiek: 26.10.10, 15:07
                spójnik wyrażający łączność treści przeciwstawnych lub znacznie różniących się ...
            • paskudek1 Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 16:23
              tylko wiesz, moze być pewien problem. Ja nie wiem jakie umiejętności posiada małżonek załozycielki wątku ale np. gdyby tak mój miał załatwić sprawę "ręcznie" to ja jednak wolałabym go WSZELKIMI siłami powstrzymywać. A to z tego powodu, ze potem mój maż miałby policję na karku za cięzkie uszkodzenie ciała. Bo nie wierzę, że po złamanych rękach czy nogach tudzież uszkodzonych poważnie szczękach panowie "zachwytnicy" nie poszliby z donosem na komendę. Tak więc nie zawsze bezpiecznie jest interweniować samemu.
              Założycielce wątku współczuję, kilka lat temu mieliśmy ocieplanie bloku. Tylko u nas ekipa była bezwonna i bezgłośna. Tzn. ja słyszałam och od 7 rano na rusztowaniu, słyszałam wiertarki, młotki, jakieś tarcie po ścianach ale nawet jednego przekleństwa nie było słychać. Cisi, grzeczni, sprawni, kulturalni.
        • sta-fraszka Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 28.10.10, 03:43
          To nazwij to tak, jak po polsku sie to powinno nazywac:

Molestowanie seksualne – zachowanie o charakterze seksualnym naruszające godność, nieakceptowane przez społeczeństwo jako sprzeczne z normami społecznymi.

Ja wole spoleczenstwo, ktore gwizdania na przechodzace kobiety nie akceptuje. Mnie stresuje i wprawia w zaklopotanie w kazdym.

Jesli kierownik zabije smiechem to zawsze jest ktos wyzej.
          Najlepiej nie reagowac, jasne. Bo ktos zabije smiechem.
    • drinkit Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 15:10
      eee tam, olej panów roboli. Bo cóż oni mają z życia jak tylko zapierniczanie na budowie, wódę i gwizdy? Nic. Niech sobie popatrzą.
      • babunia_wygodka Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 26.10.10, 15:13
        drinkit napisała:

> eee tam, olej panów roboli. Bo cóż oni mają z życia jak tylko zapierniczanie na
        > budowie, wódę i gwizdy? Nic. Niech sobie popatrzą.

Jak to co mają? Moga na przykład oglądać filmy Almodovara i czytywać Sapkowskiego. Coś stoi na przeszkodzie? Poza Twoimi uprzedzeniami i uleganiem stereotypom?
        • to.ja.kas Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 27.10.10, 02:22
          Mąż założycielki wątku jest taki wspaniały, że pisze o nim z WIELKIEJ litery wink

Rany, dlaczego ja tak rzadko ostatnio na ematke wchodzę. Jak nie zarażenie lesbijstwem, karmienie piersią trzylatki, problem z klamkami i koleżankami od gumaków to depresja z powodu zagwizdania...smile))
          • shellerka Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 27.10.10, 10:18
            big_grin
        • drinkit Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 28.10.10, 10:07
          > Jak to co mają? Moga na przykład oglądać filmy Almodovara i czytywać Sapkowskie
          > go. Coś stoi na przeszkodzie? Poza Twoimi uprzedzeniami i uleganiem stereotypom
          > ?

Biorąc pod uwagę owe gwizdy, rynsztokowy język i ogólne zachowanie, moje uprzedzenia nie biorą się z czapy.
    • emwu55 Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 27.10.10, 09:47
      to mój mąż jest dziwny - budowlaniec ze spracowanymi rękami a nie gwiżdże, nie pije i nie pali i w dodatku jest najlepszy w ekipie. Musze mu chyba zwrócić uwagę, że nie wypada aby budowlaniec nie gwizdał, nie pił i nie palił. Wyrazów tylko używa poza domem bo w domu 5-latek używa a budowlańcem jeszcze nie jest.
      • gazeta_mi_placi Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 27.10.10, 10:33
        Pracujesz z nim na budowie,że wiesz jak on się zachowuje w godzinach pracy? Swego czasu jak byłam jeszcze młoda sad dość często byłam zaczepiana przez żonatych mężczyzn (niekoniecznie pracowników budowlanych) i wierz mi ,ich żony absolutnie o tym nie wiedziały big_grin
        • emwu55 Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 27.10.10, 13:35
          hehe spytałam go, bo też mi się wydawało, że wszyscy budowlańcy gwiżdżą. A on prawdomówny jest
    • shellerka Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 27.10.10, 10:11
      ło jezu się przejmujesz. ja nie zwracam uwagi na budowlańców i robotników wszelkiej maści, a pełno ich w mojej okolicy z racji nowo budowanych domów.

i też nie zraza ich do swoich gwizdów i okrzyków zachwytów nawet to, że pcham wózek z jednym dzieckiem, a drugie prowadze za reke. ostatnio mój synek się nawet jednemu odpowiedział, że mamusia ma już tatusia, bo jeden z panów oznajmił kolegom na głos, że tak by chciał taką mamusiębig_grin

ja poprostu ignoruję. wdawanie się w dyskusje z takimi panami przynosi IMO efekt odwrotny czyli panowie stają się jeszcze bardziej natarczywi.

i tyle.
      • prawidlowy2 Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 25.01.19, 18:08
        Jasne, uczy się synek szacunku do kobiet. ...Wstyd przed dzieckiem. Ich mamusie też ich niczego nie nauczyły.
        Dzwonić do spółdzielni i tyle. Buraki na pole!
    • gazeta_mi_placi Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 27.10.10, 10:31
      >Kur.. ią, pier...olą - wszystko u nas słychac, dzieci słuchają, ale uwagi nie zwrócę, bo to nic nie da.

Zwróć!
    • franczii Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 27.10.10, 10:45
      Zrob jak Miranda z Seksu w wielkim miesciebig_grin
      • imasumak Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 27.10.10, 14:49
        A co zrobiła Miranda, bo nie pamiętam tej sceny?
    • mikas73 Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 28.10.10, 10:07
      Ja bym kupiła taki wielki pistolet na wodę i skorzystała..skoro są tuż za oknem i tak co godzinę - polowanko, aż zamilkną.
    • barbibarbi Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 25.01.19, 18:26
      Dowiedz się co to za forma, zadzwoń do szefa, że jesteś obrażana przez pracowników. Złóż skargę do zarządcy nieruchomości, że zatrudniają nierzetelną firmę, pracownicy zamiast pracować to robią zadymę, w ostateczności zgłoś na policję zakłócanie spokoju i wulgarne zachowanie.
      • karme-lowa Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 25.01.19, 18:53
        barbibarbi napisała:

> Dowiedz się co to za forma, zadzwoń do szefa, że jesteś obrażana przez pracowni
        > ków. Złóż skargę do zarządcy nieruchomości, że zatrudniają nierzetelną firmę, p
        > racownicy zamiast pracować to robią zadymę, w ostateczności zgłoś na policję za
        > kłócanie spokoju i wulgarne zachowanie.
        Chyba przez 9 lat autorka wątku poradziła sobie z panami😌.
    • tanebo2.0 Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 25.01.19, 19:09
      Zrób coś takiego https://www.youtube.com/watch?v=YEMM9N3cTP4
      • tanebo2.0 Re: Budowlańcy i ich gwizdy - mam dosc ! 25.01.19, 19:09
        Nie wkleiło się www.youtube.com/watch?v=YEMM9N3cTP4

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka