Dodaj do ulubionych

gry i zabawy, lajtowo

11.11.10, 10:11
Takiego wątku chyba jeszcze nie było, skojarzyło mi się a propos hobby.
W co gracie? Lubicie gry karciane, planszowe? Nie mam na myśli grania z dziećmi, ale tylko i wyłącznie dla własnej przyjemności.

Ja kiedyś namiętnie grałam w scrabble, odkąd zamknęli je na onecie, a jakaś cholera pożyczyła ode mnie planszę i nie oddała, nie mam gdzie i z kim grać.
Za młodu rżnęłam godzinami w karty (remik, makao) i w kości. Miałam kumpelę równie fiśniętą na tym puncie, jak ja i potrafiłyśmy siedzieć całymi dniami nad kartami czy scrabble i paląc fajki jedną za drugą smile
Czasami monopol, ale na dłuższą metę mnie nudzi.

Teraz odkryłam szachy, gram wprawdzie kiepsko, ale dwa razy udało mi się krzyknąć z satysfakcją SZACH MAT smile
W tysiąca próbowało mnie nauczyć grać kilka osób, ale mój umysł nie przyswaja zasad tej gry tongue_out
W brydża jeszcze nie próbowałam, ale może kiedyś?
W pokera to tylko na rozbieranie i rozkazy.. ech, wspomnienia.. smile
Obserwuj wątek
    • franczii Re: gry i zabawy, lajtowo 11.11.10, 10:26
      Ja kocham gry w karty, potrafilam grac do rana w brydza, tysiaca lub w kierki. A dawno nie gralam, jakos nie mam teraz towarzystwa. Moja mama jest karciara i mnie nauczyla.
      Nauczyla mnie tez w szachy i warcaby wiec zasady znam ale jakos sie nie wciagnelam.
      W kolko i krzyzyk namietnie z kolezanka gralam godzinami.
      Teraz gram z synem w chinczyka i tez jest fajnie. Maly sie zapowiada na gracza, moze wychowam sobie kompana do karttongue_out
      • echtom Re: gry i zabawy, lajtowo 11.11.10, 10:32
        W młodości grałam godzinami w karty (tysiąc, brydż), kości i wszelkie dostępne gry planszowe. Teraz w ogóle mnie nie ciągnie - czasem daję się namówić na scrabble albo monopol.
    • melmire Re: gry i zabawy, lajtowo 11.11.10, 10:36
      My tylko w planszowe i RPG (no i komputerowe).
      Nie wiem czy w Polsce sa wypozyczalnie gier, ale jak sa, to przetestuj sobie Agrykole w trybie jednoosobowym smile Mniam mniam, pyszulka smile
    • kosher_ninja Re: gry i zabawy, lajtowo 11.11.10, 11:04
      Moją ukochaną grą jest Cluedo.
      Wielbię ją od lat. Niestety, do niej trzeba więcej osób niż dwie, więc gra z własnym chłopem odpada. Problem w tym, że ja i mąż jesteśmy mistrzami i nikt ze znajomych nie chce z nami w to grać sad
    • lila1974 morgen 11.11.10, 12:35
      jak się przeprowadzę to Cię zaproszę na weekend - rodzinę w kosmos wyślę smile
      • morgen_stern Re: morgen 11.11.10, 13:39
        Cytat> jak się przeprowadzę to Cię zaproszę na weekend - rodzinę w kosmos wyślę smile

Trzymam za słowo smile
    • lila1974 Re: gry i zabawy, lajtowo 11.11.10, 12:40
      Uwielbiam grać w karty - mąż swego czasu też lubił, ale chyba mu je obrzydziłam smile
      W tysiąca, w makao, w nula, w pokera, w remika ... w cokolwiek, byle się działo.
      Na szczęście starsza córka dobrze rokuje, teściowie lubią karty, przyjaciele czasem dają się skusić smile

Namiętnie gramy też w rummikub.

Jak tylko mam okazję to pingpong, siatkówka lub kosz.
    • donkaczka Re: gry i zabawy, lajtowo 11.11.10, 13:02
      carcassone, make and break, ubuntu, einfach genial to tak ostatnio
      w karty tez lubie, ale dawno nie gralam
    • a.va Re: gry i zabawy, lajtowo 11.11.10, 18:39
      W karty i w scrabble mogę grać godzinami. Jak nie ma chętnych w realu, to gram na kurniku.
    • dziub_dziubasek Re: gry i zabawy, lajtowo 11.11.10, 18:46
      Ja grywam w brydża- ostatnio problem z czasem, ale jak już się ze znajomymi zbierzemy to nocka z głowy smile
      Kiedyś grałam też w karciane RPG, ale mnie nie wciągneło zbytnio.
      Własciwie w tej chwili to tylko ten brydż został. Sporadycznie scrabble i rummikub.
      • morgen_stern Re: gry i zabawy, lajtowo 11.11.10, 21:05
        W ogóle brydż ma fajny klimat. Od razu przychodzi mi na myśl Agatha Christie, kawa i likiery, ogień na kominku i takie tam. A z drugiej mańki PRL i brydżowe wielogodzinne nasiadówki u znajomych smile
        • kawka74 Re: gry i zabawy, lajtowo 12.11.10, 15:34
          > W ogóle brydż ma fajny klimat. Od razu przychodzi mi na myśl Agatha Christie

To chyba pan Shaitana został przy brydżu zamordowany, a na odnalezienie mordercy miał ogromny wpływ zapis poszczególnych rozgrywek smile
          • a.va Re: gry i zabawy, lajtowo 12.11.10, 16:06
            Tak smile
            • kawka74 Re: gry i zabawy, lajtowo 12.11.10, 16:17
              Karty na stół - dobrze pamiętam?
              • a.va Re: gry i zabawy, lajtowo 12.11.10, 16:21
                Tak, aż nabrałam ochoty na jakiś kryminał, dawno nie czytałam.
    • kropkacom Re: gry i zabawy, lajtowo 11.11.10, 21:19
      Z karcianych remik i kanasta. Tysiąca też nie opanowałam. Z planszowych eurobiznes i chińczyk. No i szachy. Z gier komputerowych - Heroes 2 i 3.
    • kota_marcowa Re: gry i zabawy, lajtowo 11.11.10, 22:18
      Ja grywam na kompie w "World of Warcraft" smile
      • sycylia_beauty Re: gry i zabawy, lajtowo 12.11.10, 13:16
        karty to raczej wakacyjnie głównie tysiąc i mizerka, brydż jest dla mnie za trudny, nie chce mi się tyle myśleć, analizować. A z planszowych i towaryskich to Tabu,Piraci, Król Dżungli, Activity,Scrabble rzecz jasna, Carcassone, Farmer, Snorta, Jenga, Trivial Pursuit, Uno.
    • babcia47 Re: gry i zabawy, lajtowo 12.11.10, 13:31
      namiętnie grałam w scrabble, odkąd zamknęli je na onecie,
      www.kurnik.pl tam mozesz za friko pograć w każdą (prawie) grę, w tym w scrabble, na poziomie podstawowy, zaawansowanym, dla samej gry lub w rankingu, w turniejach.. przez całą dobę, z osobami z polski i każdego zakątka świata,..bywałam tam regularnie przez kilka lat i poznałam wielu fajnych ludków (możesz poznane osoby dodawac do "znajomych" , widzisz czy są, w co grają, mozesz pogadać na portalowym komunikatorze, zaprosic do gry itd.). grywałam namiętnie w kosci, w scrabble (tam się to literaki nazywa), kanastę, kalambury, 3-5-8..a dla zabawy "chodzilismy" poganiać się w chinczyka smile, jak nie miałam ochoty na towarzystwo, to zawsze mozna było samotnie pograć w mahjong lub w kulki
      • a.va Re: gry i zabawy, lajtowo 12.11.10, 14:32
        He he, widzę, że tu więcej fanów kurnika smile
        • morgen_stern Re: gry i zabawy, lajtowo 12.11.10, 14:45
          Tylko czemu ten kurnik jest taki BRZYDKI tongue_out
          • a.va Re: gry i zabawy, lajtowo 12.11.10, 15:36
            Pierdziuu, że brzydki, ważne, że się fajnie gra smile
    • osa551 Re: gry i zabawy, lajtowo 12.11.10, 15:09
      Bardzo lubiłam grac w remika w karty. A na komputerze w Taipei (chuba to madżong się nazywa, czy jakoś tak).
    • kawka74 Re: gry i zabawy, lajtowo 12.11.10, 15:32
      Ja kiedyś namiętnie grałam w scrabble, odkąd zamknęli je na onecie, a jakaś cho
      > lera pożyczyła ode mnie planszę i nie oddała, nie mam gdzie i z kim grać.
      >

A literaki na kurniku?

> Teraz odkryłam szachy, gram wprawdzie kiepsko, ale dwa razy udało mi się krzykn
      > ąć z satysfakcją SZACH MAT smile

Ja też gram kiepsko, ale uwielbiam kombinować.

> W tysiąca próbowało mnie nauczyć grać kilka osób, ale mój umysł nie przyswaja z
      > asad tej gry tongue_out

Mojej matce nauczenie mnie w tysiąca zajęło kilka lat - opór materii był niesamowity.

Tysiąc, szachy, Trivial, Rummikub, kości (poker i tysiąc), scrabble - to mój żelazny zestaw.
      • a.va Re: gry i zabawy, lajtowo 12.11.10, 15:38
        W kości w tysiąca? Myślałam, że kości to tylko poker. shock
        • kawka74 Re: gry i zabawy, lajtowo 12.11.10, 15:58
          Można i w tysiąca.
          • kawka74 Re: gry i zabawy, lajtowo 12.11.10, 15:59
            www.kosteczki.republika.pl/pliki/spis.html
            Poker i tysiąc to nic przy tej liście wink
            • a.va Re: gry i zabawy, lajtowo 12.11.10, 16:10
              Ale super, dzięki, wypróbuję to i owo.
              Na razie najbardziej zachęcająco wygląda Nakręcacz. big_grin
    • wespuczi Re: gry i zabawy, lajtowo 12.11.10, 15:32
      poker,
      kanasta
      no i tysiac - nauczylam sie w koncu jak mialam 26 lat i gram namietnie na kurniku - tez uwazalam ze nie jestem w stanie sie tej gry nauczyc wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka