Dodaj do ulubionych

czy z depresji można wyjść samemu?

18.11.10, 22:16
da się czy niezbędna jest pomoc lekarza?
Osoba w końcu przyznała się sama przed sobą że ma depresję ale upiera się też, że sama sobie poradzi między innymi środkami typu Persen...nie jestem przekonana...ale może da się?
Obserwuj wątek
    • a.va Re: czy z depresji można wyjść samemu? 18.11.10, 22:29
      Może da się, ale dużo łatwiej i szybciej jest z lekarzem.
    • magotka11 Re: czy z depresji można wyjść samemu? 18.11.10, 22:42
      Można bez lekarza jeśli ma się przy sobie rozsądną, pomocną, zauaną osobę. Ale to i tak zależy od stopnia zaawansowania depresji.
    • cherry.coke Re: czy z depresji można wyjść samemu? 18.11.10, 22:49
      Depresja to rowniez zaburzenie biochemii. Jest duza szansa, ze odpowiednio dobrany lek przyniesie ulge od reki i umozliwi szybszy powrot do formy. Nie ma co byc stoikiem w imie nie wiadomo czego.
    • do3mala NIE!!!!!! 18.11.10, 22:56
      NIE. MAM DEPRESJĘ, I TEŻ TAK MÓWIŁAM, ZANIM ZACZĘŁAM SIE LECZYĆ. JAK JUZ NIE RADZIŁAM SOBIE Z NICZYM (KONCENTRACJA SIADŁA, MIAŁAM STŁUCZKĘ, NIE MOGŁAM SKUPIĆ SIE W PRACY) - DOPIERO POSZŁAM DO DOBREGO PSYCHITARY (PODOBNO NAJLEPSZY U MNIE W MIEŚCIE).

TAKA OSOBA ŚCIEMNIA. NIE DAJ SIE NA TO NABRAĆ! TO DALSZY CIAG OSZUKIWANIA, ŻE ZE MNĄ JEST OK... TYLKO TROSZKE NIE OK. DEPRESJA TO ŚMIERTELNA CHOROBA. 90% LUDZI MA MYŚLI SAMOBÓJCZE! LEKARZ, ZANIM TO SIE ROZWINIE!

www.styl.pl/magazyn/w-swiecie-kobiet/news-godzina-urlopu-dziennie,nId,273928
    • angazetka Re: czy z depresji można wyjść samemu? 18.11.10, 23:50
      Persen to jest dobry na nerwowy dzień w pracy, a nie na depresję. Depresja jest chorobą. Z chorobami idziemy do lekarza.
    • szyszunia11 Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 00:07
      to chyba zależy od stopnia nasilenia. Myślę, że łagodne objawy są do opanowania bez lekarza, co nie znaczy, że zupełnie bez niczyjej pomocy (np. psychologa, czy choćby mądrego przyjaciela).
    • bombastycznie Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 00:30
      da się wyjść samemu ale bez pomocy persenów tudzież innych takich środków, sama miałam depresję, bardzo długą i ciężką, wyszłam z niej sama ale nie miałam wsparcia od nikogo, bo nikt nie wierzył że jestem w depresji, udało się bo pewnego dnia zaczęłam się po prostu zastanawiać jak do tego wszystkiego doszło, co było przyczyną, zrozumiałam że to nie ja byłam wszystkiemu winna(bo to akurat była prawda) i uwierzyłam w siebie, rozpoczęłam nowe życie, zupełnie od początku zostawiając przeszłość za sobą. Czasami ta przeszłość daje o sobie znać, ale już się nią tak nie zadręczam bo wiem że nie ma sensu. Nie wiem jak z tego wyszłam, może po prostu coś się we mnie zmieniło, coś mnie podniosło na duchu, ale dałam radę, a byłam bliska samobójstwa, więc do dziś dziwię się że mi się udało, oczywiście bez żadnych leków.
      • katia.seitz Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 00:50
        Nie każdemu się udaje, niektórzy umierają (zabijają się). Więc lepiej nie głosić sądów typu "da się".
        Z zapalenia płuc też można "wyjść samemu", a jednak chodzimy w takim przypadku do lekarza, a nie liczymy na łut szczęścia.
      • wuika Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 08:50
        Da się, ale to bardzo ryzykowne. To nie jest przeziębienie, że i tak i tak będzie trwało 7 dni. Depresja bez fachowego wyprowadzania z niej na pewno trwa dłużej. I w przypadku pogorszenia, może się źle skończyć. Znam kilka osób, które po kilku latach samodzielnego wychodzenia ("bo już prawie dobrze jest") jednak się przekonywały, że pomoc lekarska jest wskazana - i wychodziły łagodnie, na lekach. Znam jedną osobę, która poradziła sobie sama, trwało to bardzo, ale to bardzo długo.
    • nangaparbat3 Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 00:51
      Można mieć stany depresyjne, zwłaszcza w listopadzie, i z nich wyjść. Natomiast depresję - chorobę trzeba leczyć. A co to jest najlepiej zapytać lekarza (psychiatrę). Najlepiej leki plus psychoterapia.
      • penelopa40 Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 09:25
        zgadzam się w 100% z nanga, klasycznej depresji raczej nie da się wyleczyć samemu czy persenem, to ciężka choroba mogąca dawać, wbrew może powszechnej opinii, dolegliwości nie tylko psychiczne ale fizyczne (duszności, kłucie w klatce piersiowej, krótki oddech, osłabienie, bóle w całym ciele, migreny, dolegliwości żołądkowe, bezsenność lub nadmierna senność, i wiele innych) ... nie leczona może doprowadzić do wycieńczenia organizmu!
        zastanawia mnie dlaczego dorośli, niby mądrzy, ludzie w przypadku zapalenia oskrzeli czy wrzodów czy migreny czy czego tam innego bez sprzeciwu podejmują leczenie a w przypadku depresji niczym diabeł świeconej wody boją się lekarza i leków...
        inna rzecz, ze termin depresja jest nadużywany, bo określa się nim przejściowe stany obniżenia nastroju czy przygnębienia spowodowane jakąś konkretną sytuacją, tak samojak czesto mylimy przeziębienie z grypą...
    • slonko1335 Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 08:14
      dzięki. Dziewczyna właśnie złożyła pozew o rozwód, więc o bliską osobę raczej ciężko ale też jej stan jest spowodowany właśnie tym związkiem. Jednak rozwód mimo wszystko to dodatkowy stres, zwłaszcza że mają dziecko które jeszcze nic o tym nie wie (poszło do pierwszej klasy i nie chcieli mu dodatkowo dokładać) pewnie więc i udawanie przed dzieckiem niefajne...no nic pogadam z nią jeszcze ale nie wiem czy jakoś jestem w stanie wpłynąć bo nie jesteśmy bardzo bliskimi koleżankami.
      • gryzelda71 Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 08:40
        Nie polecam.
        Szkoda straconego czasu.
      • i.zdrapka Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 15:37
        jesteś super osobą! pomóż jej.
        osoba w deprwsji bardzo potrzebuje pomocy - choć sama nie wie. ale jak poczuje po lekach poprawę, - będzie Ci wdzięczna, zobaqczysz, a i Ty będziesz miała poczucie, że komuś bezinteresownie pomogłaś. Dobry z Ciebie człowiek jest, Słoneczko! smile
    • domania80 Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 09:44
      Można , i ja jestem tego przykladem. Trwało to na pewno dłuzej niż gdybym poszła do lekarza ale w mojej okolicy próżno szukać dobrego specjalisty. Pomógł mi najbardziej mąż i dzieki niemu z tego wyszłam . Aha i to bez żadnych leków typu PERSEN
      • penelopa40 Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 09:47
        skoro nie byłaś u lekarza to skąd wiesz, ze chorowałas na depresję???
        • domania80 Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 09:55
          Ciągły niepokój , płaczliwość, wyłaczanie sie z zycia na całe godziny, bezsenność, brak apetytu, niska samoocena... coś ci jeszcze wyliczyć? Nie trzeba być psychiatra aby rozpoznać te objawy
          • gryzelda71 Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 10:10
            Nie pisz,że wyszłaś sama.Ktoś przeczyta i będzie się łudził,ze też da radę.A najczęściej nie dają.
            Nie pisze tak dla dobra innych.
            • domania80 Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 10:18
              Dziewczyna zapytała- odpowiedziałam.

• domania80 Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 10:29
                Ale zgadzam sie że zalezy to również od cech indywidualnych i stopnia zaawansowania choroby. Ja gdy zrozumiałam co się ze mną dzieje, gdy uwierzylam męzowi że mi w tym pomoze, to było chyba najgorsze przyznac sie że cos jest nie tak.Trwało to prawie rok, wielu rzeczy nie chcę pamietac ... i tak... miałam mysli ostateczne.
                Mnie sie udało, ale uważam że jeżeli sie ma możliwość to nalezy skorzystac z pomocy lekarza.
                • penelopa40 Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 13:10
                  pytam, bo mam wątpliwości...
                  akurat u znanego mi dobrze przypadku przyznanie się ze coś jest nie tak nie było problemem, osoba ta sama poszła do psychologa i psychiatry po kilku miesiącach objawów kiedy zorientowała sie ze to może być depresja, natomaist absolutnie nie wyobrażam sobie jej wychodzenia z epizodów depresji (były dwa do tej pory, tzn pojawienie sie choroby, leczenie 2.5 roku, w tym psy-terapia ponad rok, 1,5 roku przerwy, drugi epizod leczony od 2 czy 3 lat) bez leków, ani zrozumienie istoty choroby ani pomoc męża, ani nikogo nic by nie dala... owa osoba świetnie rozumiała że jest chora, miała też oparcie w malżonku, co nie przeszkadzało jej np. siedzieć i tępo patrzeć w sufit ... zreszt a nieistotne są tu szczegóły
                  może powiedzmy tak: zdarzają się przypadki samouzdrowienia, wyleczenia stanów depresyjnych za pomoca psychoterapii, ale 99% przypadków wymaga terapii lekami, a nawet gdyby nie wymaga konsultacji z lekazrem-specjalistą.
    • asia_i_p Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 10:06
      Da się jak najbardziej. Tylko pewien procent wychodzi wtedy na tamten świat, popełniając samobójstwo. Nie ryzykowałabym.
      • i.zdrapka Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 15:39
        ryzyko jest - baaardzo wysokie.
        przeczytajcie - ile samobójstw przy długo nieleczonych depresjach...
        Boże , ile Ci rodzice sie ze mną mieli przez te ponad pół roku.. ale w końcu poszłam do lekarza

forum.gazeta.pl/forum/w,567,118636260,118636260,depresje_trzeba_leczyc_.html
    • lulkak Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 10:11
      Można, ale to zależy od stopnia zaawansowania choroby, indywidualnych cech chorującego.
      Mnie się udało, ale trwało to KILKA LAT! Męczyłam sie niemiłosiernie i w sumie nie wiedziałam że to depresja. Myslałam że zwyczajnie cierpie i tak musi być bo życie do góry nogami mi się wywróciło. To też było "z okazji" rozwodu. Gdybym miała wtedy koło siebie kogoś rozsądnego- kopnąłby mnie w tyłek abym poszła do psychiatry, ale nikt mi tego nie podpowiedział a mnie brakło trzeżwego spjrzenia. Smiało mogę powiedzieć ze 3 lata z życiorysu sobie wyjęłam przez mój stan (totalna rozpacz, płaczliwiość, nrewowość, wyolbrzymianie problemów, natręctwa mysli, sposobu myślenia, brak łaknienia, chwiejność nastrojów, schorzenia somatyczne - koło zamknięte) Skąd wiem teraz ze to była depresja? Bo dobrych kilka lat po tym wszystkim znów dopadła mnie depresja ale tym razem na z calkowicie innego powodu. Ale fizycznie i psychicznie cierpiałam tak samo mocno i rozpaczliwie jak wtedy. To dało mi do myślenia, plus blisa osoba która była przy mnie. Poszłam do lekarza i już miesiąc po przyjmowaniu lekow życie odzyskało barwy a ja zaczęłam racjonalnie i optymistycznie patrzeć na życie.
      Mam więc porównanie jak to jest nie leczyć depresji kontra leczona depresja. Wniosek oczywisty: PRĘDKO DO LEKARZA (muszę też dodać ze moje samopoczucie po teoretycznym końcu pierwszej depresji z której sama się wygrzebałam i tak nie było tak dobre jak stan po przyjęciu leków)
    • zabulin Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 10:49
      Słonko, jesli masz silę sprawcza - spraw by ta osoba poszła do lekarza.

Ja słyszec o tym nie chciałam. Depresja (jak sadzę ) zapukała do mnie po śmierci mamy. Nie chcialam pomocy. Odbiło się to na moim zdrowiu fizycznym bardzo!!!
      Nie poszłam do psychologa /psychiatry i baaaardzo tego żałuję. Wiele stracilam sił.

To był błąd. po prostu i bezsprzecznie.
      • slonko1335 Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 12:06
        zabulin napisała:

> Słonko, jesli masz silę sprawcza - spraw by ta osoba poszła do lekarza.

niestety obawiam się, że nie mam ale cała nadzieją w tym, że psycholog coś jej doradzi bo idzie do poradni psychologiczno-pedagogicznej na spotkanie z psychologiem dziecięcym żeby porozmawiać z fachowcem jak młodemu przekazać tę "radosną" wieść....
    • kamelia04.08.2007 nie 19.11.10, 11:26
      bo depresja jest choroba, zaburzona jest biochemia w mózgu, konsekwencje nieleczonej depresji moza byc tragiczne dla chorego i dla otoczenia. A Persen, to wiesz do czego mozna sobie uzyć......

To tak jakby leczyc nowotwora herbatkami chińskimi.
    • lila1974 slonko 19.11.10, 12:56
      Nie warto tracić czasu.

Zaproponuj jej wizytę u dr Nicewicz albo u dr Fiszer - to na prawdę świetne babeczki, dobrzy psychiatrzy oraz wyjątkowo komunikatywne i przyjemne w odbiorze.

Rzadko kiedy wystarczy samoświadomość, rzadko nawet sama psychoterapia, przeważnie trzeba się oprzeć na farmakologii - mi leki pomogły dosłownie od pierwszej tabletki - mnie Kornelka tego dnia przetestowała ostro smile
      • slonko1335 Re: slonko 19.11.10, 13:00
        Lila gdzie znaleźć te lekarki? Na razie wysalam ją właśnie do naszej Jolki i Małgosi do poradni-ma się umówić na wizytę i ona tak skupiona teraz na tym jak synowi powiedzieć że nie chce nic innego słuchać...
        • lila1974 Re: slonko 19.11.10, 13:54
          Ostatnio widziałam się z Małgośką, bo chodzę tam z Kornelką do logopedy.
          Ja mówię o moich medicusowskich lekarkach.
          Dr Nicewicz pracuje w poniedziałki 15:30-18:00
          Dr Fiszer w środy 16:30-18:30
          Rejestracja w dniu wizyty.
      • i.zdrapka Re: slonko 19.11.10, 15:35
        tak, jest - leki najnowszej generacji pomagają.
        ja akurat mam Seroxat 20mg dziennie - GlaxoSmithKline; ok 50 zł - opakowanie.

pomogły po tygodniu, zauważyłam ja, zauważyli bliscy... kilka miesięcy, sie odstawia i sie ŻYJE!!!!! im wcześniej, tym naprawdę lepiej!
    • triss_merigold6 Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 13:05
      Nie warto być nadambitnym i ryzykować samodzielnego wyjścia z depresji. Pomoc farmakologiczna jest szybka i skuteczna.
      • do3mala Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 16:47
        to nie kwestia ambicji - tylko niewiedzy.
        w mózgu brakuje serotoniny u człowieka z depresją - leki stymulują jej wydzielanie. to po prostu czysta chemia...
        a oczywiście, optymizm, szukanie poytywów, śmiech, pomarzenie sobie miłe smile) - to wszystko tylko sprzyja postępom w leczeniu. ale leki są podstawą!
        mam depresję, i sie leczę od lipca - biorę proszki, i jest stabilnie. w marcu-kweitniu odstawiam podobno smile szkoda, że tak mało edukuje sie ludzi w spr, depresji, Chory udaje, że jest zdrowy. Tu tkwi wielka zasadzka! Jak już pogodzi sie z tym, żema depresję (z tym sie trudno pogodzić, zwłąszcza względnie młodej, żywej osobie!!!) - to jest to połowa sukcesu!
    • marghe_72 Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 16:54
      slonko1335 napisała:

> da się czy niezbędna jest pomoc lekarza?
      > Osoba w końcu przyznała się sama przed sobą że ma depresję ale upiera się też,
      > że sama sobie poradzi między innymi środkami typu Persen...nie jestem przekona
      > na...ale może da się?

Mnie się nie udało.
      Z tym Persenem to żart? Ziółka na depresję niestety nie zadziałają

Niżej jest wątek na ten temat
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka