slonko1335 18.11.10, 22:16 da się czy niezbędna jest pomoc lekarza? Osoba w końcu przyznała się sama przed sobą że ma depresję ale upiera się też, że sama sobie poradzi między innymi środkami typu Persen...nie jestem przekonana...ale może da się? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a.va Re: czy z depresji można wyjść samemu? 18.11.10, 22:29 Może da się, ale dużo łatwiej i szybciej jest z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
magotka11 Re: czy z depresji można wyjść samemu? 18.11.10, 22:42 Można bez lekarza jeśli ma się przy sobie rozsądną, pomocną, zauaną osobę. Ale to i tak zależy od stopnia zaawansowania depresji. Odpowiedz Link Zgłoś
cherry.coke Re: czy z depresji można wyjść samemu? 18.11.10, 22:49 Depresja to rowniez zaburzenie biochemii. Jest duza szansa, ze odpowiednio dobrany lek przyniesie ulge od reki i umozliwi szybszy powrot do formy. Nie ma co byc stoikiem w imie nie wiadomo czego. Odpowiedz Link Zgłoś
do3mala NIE!!!!!! 18.11.10, 22:56 NIE. MAM DEPRESJĘ, I TEŻ TAK MÓWIŁAM, ZANIM ZACZĘŁAM SIE LECZYĆ. JAK JUZ NIE RADZIŁAM SOBIE Z NICZYM (KONCENTRACJA SIADŁA, MIAŁAM STŁUCZKĘ, NIE MOGŁAM SKUPIĆ SIE W PRACY) - DOPIERO POSZŁAM DO DOBREGO PSYCHITARY (PODOBNO NAJLEPSZY U MNIE W MIEŚCIE). TAKA OSOBA ŚCIEMNIA. NIE DAJ SIE NA TO NABRAĆ! TO DALSZY CIAG OSZUKIWANIA, ŻE ZE MNĄ JEST OK... TYLKO TROSZKE NIE OK. DEPRESJA TO ŚMIERTELNA CHOROBA. 90% LUDZI MA MYŚLI SAMOBÓJCZE! LEKARZ, ZANIM TO SIE ROZWINIE! www.styl.pl/magazyn/w-swiecie-kobiet/news-godzina-urlopu-dziennie,nId,273928 Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: czy z depresji można wyjść samemu? 18.11.10, 23:50 Persen to jest dobry na nerwowy dzień w pracy, a nie na depresję. Depresja jest chorobą. Z chorobami idziemy do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
szyszunia11 Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 00:07 to chyba zależy od stopnia nasilenia. Myślę, że łagodne objawy są do opanowania bez lekarza, co nie znaczy, że zupełnie bez niczyjej pomocy (np. psychologa, czy choćby mądrego przyjaciela). Odpowiedz Link Zgłoś
bombastycznie Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 00:30 da się wyjść samemu ale bez pomocy persenów tudzież innych takich środków, sama miałam depresję, bardzo długą i ciężką, wyszłam z niej sama ale nie miałam wsparcia od nikogo, bo nikt nie wierzył że jestem w depresji, udało się bo pewnego dnia zaczęłam się po prostu zastanawiać jak do tego wszystkiego doszło, co było przyczyną, zrozumiałam że to nie ja byłam wszystkiemu winna(bo to akurat była prawda) i uwierzyłam w siebie, rozpoczęłam nowe życie, zupełnie od początku zostawiając przeszłość za sobą. Czasami ta przeszłość daje o sobie znać, ale już się nią tak nie zadręczam bo wiem że nie ma sensu. Nie wiem jak z tego wyszłam, może po prostu coś się we mnie zmieniło, coś mnie podniosło na duchu, ale dałam radę, a byłam bliska samobójstwa, więc do dziś dziwię się że mi się udało, oczywiście bez żadnych leków. Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 00:50 Nie każdemu się udaje, niektórzy umierają (zabijają się). Więc lepiej nie głosić sądów typu "da się". Z zapalenia płuc też można "wyjść samemu", a jednak chodzimy w takim przypadku do lekarza, a nie liczymy na łut szczęścia. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 08:50 Da się, ale to bardzo ryzykowne. To nie jest przeziębienie, że i tak i tak będzie trwało 7 dni. Depresja bez fachowego wyprowadzania z niej na pewno trwa dłużej. I w przypadku pogorszenia, może się źle skończyć. Znam kilka osób, które po kilku latach samodzielnego wychodzenia ("bo już prawie dobrze jest") jednak się przekonywały, że pomoc lekarska jest wskazana - i wychodziły łagodnie, na lekach. Znam jedną osobę, która poradziła sobie sama, trwało to bardzo, ale to bardzo długo. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 00:51 Można mieć stany depresyjne, zwłaszcza w listopadzie, i z nich wyjść. Natomiast depresję - chorobę trzeba leczyć. A co to jest najlepiej zapytać lekarza (psychiatrę). Najlepiej leki plus psychoterapia. Odpowiedz Link Zgłoś
penelopa40 Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 09:25 zgadzam się w 100% z nanga, klasycznej depresji raczej nie da się wyleczyć samemu czy persenem, to ciężka choroba mogąca dawać, wbrew może powszechnej opinii, dolegliwości nie tylko psychiczne ale fizyczne (duszności, kłucie w klatce piersiowej, krótki oddech, osłabienie, bóle w całym ciele, migreny, dolegliwości żołądkowe, bezsenność lub nadmierna senność, i wiele innych) ... nie leczona może doprowadzić do wycieńczenia organizmu! zastanawia mnie dlaczego dorośli, niby mądrzy, ludzie w przypadku zapalenia oskrzeli czy wrzodów czy migreny czy czego tam innego bez sprzeciwu podejmują leczenie a w przypadku depresji niczym diabeł świeconej wody boją się lekarza i leków... inna rzecz, ze termin depresja jest nadużywany, bo określa się nim przejściowe stany obniżenia nastroju czy przygnębienia spowodowane jakąś konkretną sytuacją, tak samojak czesto mylimy przeziębienie z grypą... Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 08:14 dzięki. Dziewczyna właśnie złożyła pozew o rozwód, więc o bliską osobę raczej ciężko ale też jej stan jest spowodowany właśnie tym związkiem. Jednak rozwód mimo wszystko to dodatkowy stres, zwłaszcza że mają dziecko które jeszcze nic o tym nie wie (poszło do pierwszej klasy i nie chcieli mu dodatkowo dokładać) pewnie więc i udawanie przed dzieckiem niefajne...no nic pogadam z nią jeszcze ale nie wiem czy jakoś jestem w stanie wpłynąć bo nie jesteśmy bardzo bliskimi koleżankami. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 08:40 Nie polecam. Szkoda straconego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
i.zdrapka Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 15:37 jesteś super osobą! pomóż jej. osoba w deprwsji bardzo potrzebuje pomocy - choć sama nie wie. ale jak poczuje po lekach poprawę, - będzie Ci wdzięczna, zobaqczysz, a i Ty będziesz miała poczucie, że komuś bezinteresownie pomogłaś. Dobry z Ciebie człowiek jest, Słoneczko! Odpowiedz Link Zgłoś
domania80 Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 09:44 Można , i ja jestem tego przykladem. Trwało to na pewno dłuzej niż gdybym poszła do lekarza ale w mojej okolicy próżno szukać dobrego specjalisty. Pomógł mi najbardziej mąż i dzieki niemu z tego wyszłam . Aha i to bez żadnych leków typu PERSEN Odpowiedz Link Zgłoś
penelopa40 Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 09:47 skoro nie byłaś u lekarza to skąd wiesz, ze chorowałas na depresję??? Odpowiedz Link Zgłoś
domania80 Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 09:55 Ciągły niepokój , płaczliwość, wyłaczanie sie z zycia na całe godziny, bezsenność, brak apetytu, niska samoocena... coś ci jeszcze wyliczyć? Nie trzeba być psychiatra aby rozpoznać te objawy Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 10:10 Nie pisz,że wyszłaś sama.Ktoś przeczyta i będzie się łudził,ze też da radę.A najczęściej nie dają. Nie pisze tak dla dobra innych. Odpowiedz Link Zgłoś
domania80 Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 10:18 Dziewczyna zapytała- odpowiedziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
domania80 Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 10:29 Ale zgadzam sie że zalezy to również od cech indywidualnych i stopnia zaawansowania choroby. Ja gdy zrozumiałam co się ze mną dzieje, gdy uwierzylam męzowi że mi w tym pomoze, to było chyba najgorsze przyznac sie że cos jest nie tak.Trwało to prawie rok, wielu rzeczy nie chcę pamietac ... i tak... miałam mysli ostateczne. Mnie sie udało, ale uważam że jeżeli sie ma możliwość to nalezy skorzystac z pomocy lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
penelopa40 Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 13:10 pytam, bo mam wątpliwości... akurat u znanego mi dobrze przypadku przyznanie się ze coś jest nie tak nie było problemem, osoba ta sama poszła do psychologa i psychiatry po kilku miesiącach objawów kiedy zorientowała sie ze to może być depresja, natomaist absolutnie nie wyobrażam sobie jej wychodzenia z epizodów depresji (były dwa do tej pory, tzn pojawienie sie choroby, leczenie 2.5 roku, w tym psy-terapia ponad rok, 1,5 roku przerwy, drugi epizod leczony od 2 czy 3 lat) bez leków, ani zrozumienie istoty choroby ani pomoc męża, ani nikogo nic by nie dala... owa osoba świetnie rozumiała że jest chora, miała też oparcie w malżonku, co nie przeszkadzało jej np. siedzieć i tępo patrzeć w sufit ... zreszt a nieistotne są tu szczegóły może powiedzmy tak: zdarzają się przypadki samouzdrowienia, wyleczenia stanów depresyjnych za pomoca psychoterapii, ale 99% przypadków wymaga terapii lekami, a nawet gdyby nie wymaga konsultacji z lekazrem-specjalistą. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 10:06 Da się jak najbardziej. Tylko pewien procent wychodzi wtedy na tamten świat, popełniając samobójstwo. Nie ryzykowałabym. Odpowiedz Link Zgłoś
i.zdrapka Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 15:39 ryzyko jest - baaardzo wysokie. przeczytajcie - ile samobójstw przy długo nieleczonych depresjach... Boże , ile Ci rodzice sie ze mną mieli przez te ponad pół roku.. ale w końcu poszłam do lekarza forum.gazeta.pl/forum/w,567,118636260,118636260,depresje_trzeba_leczyc_.html Odpowiedz Link Zgłoś
lulkak Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 10:11 Można, ale to zależy od stopnia zaawansowania choroby, indywidualnych cech chorującego. Mnie się udało, ale trwało to KILKA LAT! Męczyłam sie niemiłosiernie i w sumie nie wiedziałam że to depresja. Myslałam że zwyczajnie cierpie i tak musi być bo życie do góry nogami mi się wywróciło. To też było "z okazji" rozwodu. Gdybym miała wtedy koło siebie kogoś rozsądnego- kopnąłby mnie w tyłek abym poszła do psychiatry, ale nikt mi tego nie podpowiedział a mnie brakło trzeżwego spjrzenia. Smiało mogę powiedzieć ze 3 lata z życiorysu sobie wyjęłam przez mój stan (totalna rozpacz, płaczliwiość, nrewowość, wyolbrzymianie problemów, natręctwa mysli, sposobu myślenia, brak łaknienia, chwiejność nastrojów, schorzenia somatyczne - koło zamknięte) Skąd wiem teraz ze to była depresja? Bo dobrych kilka lat po tym wszystkim znów dopadła mnie depresja ale tym razem na z calkowicie innego powodu. Ale fizycznie i psychicznie cierpiałam tak samo mocno i rozpaczliwie jak wtedy. To dało mi do myślenia, plus blisa osoba która była przy mnie. Poszłam do lekarza i już miesiąc po przyjmowaniu lekow życie odzyskało barwy a ja zaczęłam racjonalnie i optymistycznie patrzeć na życie. Mam więc porównanie jak to jest nie leczyć depresji kontra leczona depresja. Wniosek oczywisty: PRĘDKO DO LEKARZA (muszę też dodać ze moje samopoczucie po teoretycznym końcu pierwszej depresji z której sama się wygrzebałam i tak nie było tak dobre jak stan po przyjęciu leków) Odpowiedz Link Zgłoś
zabulin Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 10:49 Słonko, jesli masz silę sprawcza - spraw by ta osoba poszła do lekarza. Ja słyszec o tym nie chciałam. Depresja (jak sadzę ) zapukała do mnie po śmierci mamy. Nie chcialam pomocy. Odbiło się to na moim zdrowiu fizycznym bardzo!!! Nie poszłam do psychologa /psychiatry i baaaardzo tego żałuję. Wiele stracilam sił. To był błąd. po prostu i bezsprzecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 12:06 zabulin napisała: > Słonko, jesli masz silę sprawcza - spraw by ta osoba poszła do lekarza. niestety obawiam się, że nie mam ale cała nadzieją w tym, że psycholog coś jej doradzi bo idzie do poradni psychologiczno-pedagogicznej na spotkanie z psychologiem dziecięcym żeby porozmawiać z fachowcem jak młodemu przekazać tę "radosną" wieść.... Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 nie 19.11.10, 11:26 bo depresja jest choroba, zaburzona jest biochemia w mózgu, konsekwencje nieleczonej depresji moza byc tragiczne dla chorego i dla otoczenia. A Persen, to wiesz do czego mozna sobie uzyć...... To tak jakby leczyc nowotwora herbatkami chińskimi. Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 slonko 19.11.10, 12:56 Nie warto tracić czasu. Zaproponuj jej wizytę u dr Nicewicz albo u dr Fiszer - to na prawdę świetne babeczki, dobrzy psychiatrzy oraz wyjątkowo komunikatywne i przyjemne w odbiorze. Rzadko kiedy wystarczy samoświadomość, rzadko nawet sama psychoterapia, przeważnie trzeba się oprzeć na farmakologii - mi leki pomogły dosłownie od pierwszej tabletki - mnie Kornelka tego dnia przetestowała ostro Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: slonko 19.11.10, 13:00 Lila gdzie znaleźć te lekarki? Na razie wysalam ją właśnie do naszej Jolki i Małgosi do poradni-ma się umówić na wizytę i ona tak skupiona teraz na tym jak synowi powiedzieć że nie chce nic innego słuchać... Odpowiedz Link Zgłoś
lila1974 Re: slonko 19.11.10, 13:54 Ostatnio widziałam się z Małgośką, bo chodzę tam z Kornelką do logopedy. Ja mówię o moich medicusowskich lekarkach. Dr Nicewicz pracuje w poniedziałki 15:30-18:00 Dr Fiszer w środy 16:30-18:30 Rejestracja w dniu wizyty. Odpowiedz Link Zgłoś
i.zdrapka Re: slonko 19.11.10, 15:35 tak, jest - leki najnowszej generacji pomagają. ja akurat mam Seroxat 20mg dziennie - GlaxoSmithKline; ok 50 zł - opakowanie. pomogły po tygodniu, zauważyłam ja, zauważyli bliscy... kilka miesięcy, sie odstawia i sie ŻYJE!!!!! im wcześniej, tym naprawdę lepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 13:05 Nie warto być nadambitnym i ryzykować samodzielnego wyjścia z depresji. Pomoc farmakologiczna jest szybka i skuteczna. Odpowiedz Link Zgłoś
do3mala Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 16:47 to nie kwestia ambicji - tylko niewiedzy. w mózgu brakuje serotoniny u człowieka z depresją - leki stymulują jej wydzielanie. to po prostu czysta chemia... a oczywiście, optymizm, szukanie poytywów, śmiech, pomarzenie sobie miłe ) - to wszystko tylko sprzyja postępom w leczeniu. ale leki są podstawą! mam depresję, i sie leczę od lipca - biorę proszki, i jest stabilnie. w marcu-kweitniu odstawiam podobno szkoda, że tak mało edukuje sie ludzi w spr, depresji, Chory udaje, że jest zdrowy. Tu tkwi wielka zasadzka! Jak już pogodzi sie z tym, żema depresję (z tym sie trudno pogodzić, zwłąszcza względnie młodej, żywej osobie!!!) - to jest to połowa sukcesu! Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: czy z depresji można wyjść samemu? 19.11.10, 16:54 slonko1335 napisała: > da się czy niezbędna jest pomoc lekarza? > Osoba w końcu przyznała się sama przed sobą że ma depresję ale upiera się też, > że sama sobie poradzi między innymi środkami typu Persen...nie jestem przekona > na...ale może da się? Mnie się nie udało. Z tym Persenem to żart? Ziółka na depresję niestety nie zadziałają Niżej jest wątek na ten temat Odpowiedz Link Zgłoś