Dodaj do ulubionych

Wywóz smieci

02.12.10, 15:13
Jako, ze od niedawna segreguję smieci, mam kompostownik i korzystam z wystawianych na osiedlu pojemnikow, to nie zbieram kosza mokrych smieci w miesiącu (suchych zreszta też nie, bo je wrzucam do pojemnikow osiedlowych). Chcialam zmienic firmę odbierającą smieci (bo ta z ktorej korzystam ma wymog kosza w miesiącu, a nie chce placic za polowe kosza). Pani poinformowala mnie, że przyjmuje sie, ze rodzina (nie dopytalam sie iluosobowa) wytwarza kosz smieci w miesiącu i w związku z tym będę się tlumaczyla z wywozu. Uswiadomcie mnie, komu mam się tlumaczyc i co mam udowadniac..... pokazac kompostownik? Paragony ze sklepow ile to wody w butelkach zużywam???
I jeszcze jedno: czy gmina/miasto ma obowiązek wystawiania pojemnikow do segregacji smieci (pojemniki na szklo, plastik)?
Obserwuj wątek
    • dorota.alex Re: Wywóz smieci 02.12.10, 15:24
      Z tego co się orientuję, to pojemniki wystawiane na ulicy na osiedlu służą do wyrzucania drobnych śmieci typu papierek, butelka, a nie do wynoszenia do nich śmieci domowych. Nie wyobrażam sobie wędrować z torbą smieci na przystanek autobusowy i tam zostawiać śmieci.
      Też mam kompostownik, segreguję śmieci i plastik, szkło, papier, puszki oddaję osobno. A zwykłe śmieci wyworzę co 2 tygodnie i ledwie się mieszczę w moim 120litrowym pojemniku! Jeżeli w ciągu miesiąca nie zapełniasz 1 pojemnika to albo palisz śmieci, albo masz 1-osobowe gospodarstwo, albo wyrzucasz nielegalnie do gminnych pojemników.
      • iwoniaw Autorce chodzi chyba o pojemniki miejskie do 02.12.10, 18:18
        śmieci do recyclingu. U nas stoją "dzwony" na papier, plastik i metal, szkło białe, szkło kolorowe - ponieważ mam je blisko, segregacja nie jest problemem - i rozumiem autorkę, bo sama codziennie wywalam kilkukrotnie (!) więcej objętościowo śmieci do recyclingu niż do kubła własnego na nieposortowane. A nie mam kompostownika, więc w moich "mokrych" są też wszelkie obierki czy resztki warzyw, które u autorki też w ogólnych śmieciach nie lądują.
        Pozostaje podpisać umowę na najmniejszą ilość, jaką firma wywożąca bierze pod uwagę i tyle.
        • dorota.alex Re: Autorce chodzi chyba o pojemniki miejskie do 03.12.10, 09:00
          Chyba nie chodzi o "dzwony" do sortowania - bo o nie pyta sie w ostatnim zdaniu. Czyli na razie nie ma "dzwonów" a śmieci znikają w inny, tajemniczy sposób!
          Moje miesięczne śmieci (3 osoby dorosłe, 2 dzieci, 2 psy) to 5 worków 120 litrowych posortowanych śmieci do recyklingu, 2 worki 120 litrowe odpadów różnych, + kompostownik intensywnie używany.
          W mojej gminie jest obowiązek wywozu śmieci minimum co 2 tygodnie. Co jakiś czas pojawia się incjatywa zmiany częstotliwości minimalnej na 1raz/miesiąc. Jak dla mnie to skandal. W lato takie 1 miesięczne śmieci będą same wychodzily i wyfruwały z pojemnika! Już nie mówię nawet o komforcie pracy panów ze śmiecierki, którzy muszą przerzucać takie 1 miesięczne resztki z kubłów!
      • franczii Re: Wywóz smieci 03.12.10, 12:55
        No niekoniecznie jest tak jak piszesz. Ja bardzo ograniczylam produkcje smieci odkad zaczelam sie pilnowac przy robieniu zakupow i w miare mozliwosci bojkotowac produkty przesadnie opakowane. Nie dla oszczednisci bo i tak placi sie u nas od osoby a nie o ilosci ale ogolnie dla srodowiska.
    • ib_k Re: Wywóz smieci 02.12.10, 15:46
      co to są mokre śmieci?

gmina/miasto w swojej uchwale ustala jak często masz obowiązek opróżniać kosz na odpady gospodarskie, u mnie jest to min. 1 raz w tyg, musisz sprawdzić jaka częstotliwość jest w twojej gminie

czy gmina/miasto ma obowiązek wystawiania pojemnikow do segreg
      > acji smieci (pojemniki na szklo, plastik)?

tak, zarządca ma taki obowiązek, ale nie zawsze jest to gmina, może być również wspólnota, spółdzielnia

tym będę się tlumaczyla z wywozu. Uswiadomcie mnie, komu mam się tlum
      > aczyc i co mam udowadniac..

strażnikowi miejskiemu, lub uprawnionemu przedstawicielowi z urzędu gminy/miasta

a swoją drogą nie wierzę że wytwarzasz tak mało śmieci

• pierwsze-wolne Re: Wywóz smieci 02.12.10, 17:43
        Strażnikowi czy innemu urzędnikowi ma obowiązek pokazać tylko umowę z firmą na wywóz śmieci - z ilości wytwarzanych śmieci jej nie rozliczy... U nas rodzina 4-os. napełnia 120l. pojemnik tylko do połowy, ale tez płacimy za całość - bo tylko tak można podpisać umowę, a inna firma tu nie podjedzie.
        • burza4 Re: Wywóz smieci 02.12.10, 18:33
          pierwsze-wolne napisała:

> Strażnikowi czy innemu urzędnikowi ma obowiązek pokazać tylko umowę z firmą na
          > wywóz śmieci - z ilości wytwarzanych śmieci jej nie rozliczy...

Sprawdzają też częstotliwość wywozu na podstawie faktur. Gdyby kontrolowali tylko umowy byliby kretynami. Umowę można podpisać, i odwołać opróżnianie bo się np. wyjeżdża na parę miesięcy. U nas można zmienić częstotliwość na co drugi tydzień, przy sortowaniu wychodzi pół "paluszka" tygodniowo (3 osoby), dlaczego miałabym płacić jak za cały?
          • pierwsze-wolne Re: Wywóz smieci 02.12.10, 23:11
            Ok., ale to chyba od firmy i umowy zależy, no naprawdę... Ja mam umowę podpisaną na odbiór raz w m-cu - nawet jeśli zapomnę wystawić i mi nie zabiorą, i tak dostanę fakturę do zapłacenia, i nie ma że boli. Jak mi urzędnik może sprawdzić czy mi w tym miesiącu śmieci odebrała firma czy wywiozłam do lasu?
            • alfa36 Re: Wywóz smieci 03.12.10, 08:50
              Pewnie nie wszyscy nie zrozumieli.
              Czy gmina/miasto ma obowiązek wystawiac na osiedlu te wielkie pojemniki, jak je tu ktos nazwał dzwony?
              U nas gro smieci to wlasnie plastik/ butelki/opakowania po napojach, szkło. I naprawdę mokrych smieci nie mam wiele. W kazdym razie w ciągu ostatniego miesiąca, kiedy mieszkamy już wszyscy w nowym domu, kosza nie wytworzylismy.
              • pierwsze-wolne Re: Wywóz smieci 03.12.10, 09:00
                Nie.
                • thaures Re: Wywóz smieci 03.12.10, 09:11
                  He,he.. Ja za to w drugą stronę. Ostatnio dzwoniłam do firmy obsługującej wywóz, by do mnie przyjeżdżali 2 razy w miesiącu. Mam kosz 240 litrów i za cholerę się nie mieszczę.. Jestem jedyną osobą na osiedlu, do której przyjeżdżąją tak często. Zresztą i tak dokładam się przeważnie do sąsiadów, bo mam pełny kosz. Z tym że ja zbieram tylko papier, bo nikt nic od nas nie odbiera- chociaż to ma się zmienić.
                  I pojęcia nie mam dlaczego produkujemy tyle śmieci (4 osobowa rodzina)
              • dorota.alex Re: Wywóz smieci 03.12.10, 09:07
                Gmina nie ma obowiązku. Podpisujesz z firmą śmieciarską umowę na wywóz śmieci posegregowanych. Firma dostarcza Ci worki do segregowania i odbiera je w zależności od umowy - u mnie w każdą 1 sobotę miesiąca. Jeżeli gospodarstwo segreguje śmieci - wywóz pozostałych śmieci jest prawie o połowę taniej, niż jeśli oddajesz śmieci nieposegregowane.
                Musisz dowiedzieć się o przepisy w gminie i sprawdzić firmy śmieciowe w swojej okolicy. Ale niedługo i tak wszystko się zmieni, bo od stycznia wchodzą nowe przepisy zgodne z wytycznymi UE - czyli za śmieci odpowiedzialna będzie gmina. Umowę na wywóz śmieci będziesz podpisywać z gminą na kwotę uzależnioną od ilości domowników. Za stałą ryczałtową opłatę będziesz oddawala wszystkie wyprodukowane śmieci bez względu na ich objętość.
                • iwoniaw Re: Wywóz smieci 03.12.10, 09:17
                  CytatUmowę na wywóz śmieci będziesz podpisywać z gminą na kwotę uzależnioną od ilości
                  > domowników. Za stałą ryczałtową opłatę będziesz oddawala wszystkie wyprodukowan
                  > e śmieci bez względu na ich objętość.

Rozumiem logikę twórców takiego przepisu - chodziło pewnie o to, żeby ludzie nie wywalali śmieci do lasu czy gdzie tam jeszcze, bo skoro tak czy owak płacą, to po co by mieli jeszcze odpady wywozić w niedozwolone miejsce. Ale tak naprawdę to jest zły przepis, bo zniechęca ludzi do sortowania, w efekcie zwiększa ilość śmieci nieposortowanych, a tym samym opłatę za nie "na łebka".
                  • dorota.alex Re: Wywóz smieci 03.12.10, 09:39
                    Mogą być dwie taryfy - dla gospodarstw sortujących i niesortujących.
                    Wg informacji z gmin, które już wprowadziły u siebie takie rozwiązanie ilośc wyworzonych śmieci wzrasta o około 50%. Co się działo wcześniej z tą ilością dodatkowych śmieci? Tak jak sugerowałaś: do lasu albo do pieca!
                  • alfa36 Re: Wywóz smieci 03.12.10, 10:27
                    iwoniaw napisała:

Ale tak naprawd
                    > ę to jest zły przepis, bo zniechęca ludzi do sortowania, w efekcie zwiększa ilo
                    > ść śmieci nieposortowanych, a tym samym opłatę za nie "na łebka".
                    > Dokladnie. Do tej pory, jak mieszkalismy w mieszkaniu należącym do wspolnoty i placilismy wlasnie "od łebka", smieci nie sortowalam (z wyjątkiem makulatury). Teraz ambitnie chcialam srodowisku pomoc i odciążyc domoe finanse.. a tu masz. Ale małż zadowolony bedzie, bo go ganiam i uczę segregacji, a wiecie jak faceta w srednim wieku trudno odzwyczaic od pewnych nawkow.
                    >
                    >
                  • franczii Re: Wywóz smieci 03.12.10, 12:59
                    Moze kolejnym krokiem bedzie wprowadzenie obowiazku sortowania? Tak jak to jest w prawie calej Europie. Kiedy wejdzie taki obowiazek to smieciarze sami beda patrzec co w worku i jesli nieprawidlowo posortowane to nie zabiora sprzed domu.
                    • alfa36 Re: Wywóz smieci 03.12.10, 14:09
                      Obowiazek sortowania powinien byc wprowadzony bo to motywuje. Nie ukrywam, że kiedy nie musialam (placilam od lebka) to nie sortowalam, bo wygoda przeważyla.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka