Dodaj do ulubionych

Wigilia z GOPS

22.12.10, 18:06
ZAgotowało się we mnie dzisiaj. Miałam w szkole wigilę, nauczyciele+dyrekcja+wójt+ksiądz+pani skarbnik z Urzędu Gminy+rodzice+dzieci. Cud, miód. Pani dyrektor przemawia, dziękuje rodzicom,którzy przygotowali jedzenie i oznajmia wszystkim, że pieniądze na Wigilę przekazał GOPS. No żesz k..a Z jakiej racji? Skąd te pieniądze ten GOPS miał nie mam pojęcia, ale jeżeli coś im zostało to mogli to dać potrzebującym. Ja naprawdę, wolałabym się złożyć po 20, 30 zł i mieć czyste sumienie, że nie przeżeram pieniędzy ludzi, którzy tych pieniędzy potrzebują. Do tej pory mi głupio.
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Wigilia z GOPS 22.12.10, 18:07
      I oczywiście dałaś publicznie wyraz swemu oburzeniu, prawda?
      • el_jot Re: Wigilia z GOPS 22.12.10, 18:10
        Nie, nie dałam. Co by to dało w tym momencie?
        • gryzelda71 Re: Wigilia z GOPS 22.12.10, 18:12
          Myślisz,że forum lepsze miejsce do oburzania?
          • el_jot Re: Wigilia z GOPS 22.12.10, 18:14
            Tak, uważam, że forum to jest odpowiednie miejsce. Nie mam teściowej, święta spędzę tylko z najbliższą rodziną, obecnie nie mam większych problemów, to o czym piszę wkurzyło mnie w ostatnich dniach najbardziej. Jak się nie podoba, to po prostu nie pisz.
            • papalaya Re: Wigilia z GOPS 22.12.10, 18:24
              obetrzeć ci łezki, czy wytrzeć pianę z ust?
            • nutka07 Re: Wigilia z GOPS 22.12.10, 18:25
              Nic tylko ulepic balwana i jemu sie zalic.

Moze mieli wolne srodki albo szkola wystapila o dofinansowanie. Mozesz sie chyba tego dowiedziec czy nie?
        • hummer Za rok znów będzie Wigilia z GOPS. :) /nt 23.12.10, 17:49
          el_jot napisała:

> Nie, nie dałam. Co by to dało w tym momencie?
      • cherry.coke Re: Wigilia z GOPS 22.12.10, 18:28
        marzeka1 napisała:

> I oczywiście dałaś publicznie wyraz swemu oburzeniu, prawda?

A po co publicznie? Nie publika o tym decydowala. Dac wyraz przydaloby sie przed pania dyrektor, ktora sie na to zgodzila/o to wnioskowala.
    • jowita771 Re: Wigilia z GOPS 22.12.10, 18:18
      Mnie by się też nie spodobało. I pewnie bym napisała do organu nadrzędnego, żeby sprawdzili, czy GOPS dobrze zarządza środkami. I nie chodzi o donoszenie dla samej przyjemności donoszenia, tylko o to, że te pieniądze nie trafiły do potrzebujących. No, chyba, że to taka bogata gmina, że starczyło jeszcze na szkolna wigilię
      • el_jot Re: Wigilia z GOPS 22.12.10, 18:23
        Niestety, to nie jest bogata gmina.
      • przeciwcialo Re: Wigilia z GOPS 22.12.10, 18:39
        Do tej szkoły pewnie chodzi troche dzieci wspomaganych przez Opiekę Społeczną. Te dzieci raczej nie złozyłyby się na składkową wigilie.
        • el_jot Re: Wigilia z GOPS 23.12.10, 00:24
          przeciwcialo napisała:

> Do tej szkoły pewnie chodzi troche dzieci wspomaganych przez Opiekę Społeczną.
          > Te dzieci raczej nie złozyłyby się na składkową wigilie.
          One by się najadły z tego co uzbiera reszta.
      • matsuda donosicielstwo to Wasza tradycja? n/t 23.12.10, 12:13
    • kotbehemot6 Re: Wigilia z GOPS 23.12.10, 12:07
      zapewniam cie,ze potrzebujący dostali pieniądze i ta Wigilia w niczym nie uszczupliła pobieranych przez nich zasiłków. To są zupełnie inne środki finansowe , na różne cele. Wyzluzuj.
    • marychna31 Re: Wigilia z GOPS 23.12.10, 12:18
      Może GOPS przekazuje takie środki szkołom na dzieci z ubogich rodzin, żeby dać im nieco radości, a zapraszani są wszyscy uczniowie i cała szkoła, żeby nie tworzyć getta i dzieciaki ze wszystkimi integrować? Przecież w szkołach jest duzo dzieci, które nie dojadają, nie mają drugiego śniadania, nie mają prawdziwych świąt w domu, nie dostają prezentów etc...
      • el_jot Re: Wigilia z GOPS 23.12.10, 15:07
        No i na taką wigilię dla biednych dzieci zaprasza się wójta i pracowników urzędu gminy.
        • skanke Re: Wigilia z GOPS 23.12.10, 15:25
          wójt i urzędasy też ludzie.
        • przeciwcialo Re: Wigilia z GOPS 23.12.10, 16:15
          A gdzie tych biedniejszych nakarmić? Na tyłach szkoły przy drzwiach od kuchni?
          • el_jot Re: Wigilia z GOPS 23.12.10, 17:03
            przeciwcialo napisała:

> A gdzie tych biedniejszych nakarmić? Na tyłach szkoły przy drzwiach od kuchni?
            Już wcześniej napisałam, wigilia była dla wszystkich, nie tylko dla biednych, jeżeli nie wszystkich byłoby stać zapłacić 20 zł, to dla mnie nie byłby problem - 20 zł x 70 osób tj 1400 zł (liczę tylko uczniów i nauczycieli), nawet wójta i urzędniczkę można byłoby nakarmić z tego co byśmy uzbierali.
            • marzeka1 Re: Wigilia z GOPS 23.12.10, 17:06
              A skąd wiesz, z jakiego funduszu poszły te pieniądze? Bo niekoniecznie z tego "pomocowego" dla rodzin.
              W szkole mojego syna co roku są paczki dla biednych dzieci, ale aby ich nie stygmatyzować publicznie, paczki wręcza się większej liczbie dzieci, w tym za jakieś tam konkursy świąteczne itp.
              • el_jot Re: Wigilia z GOPS 23.12.10, 18:04
                Nie mam pojęcia z jakiego funduszu, z jakiego by nie było, mi i tak jest głupio, bo poszły z pieniędzy pomocy społecznej.
                A co do paczek, to jest łatwo rodzielić, które paczki za jakie pieniadze dla kogo.
                • hummer Jeszcze łatwiej rozdzielić paczki.Mamo 23.12.10, 18:15
                  el_jot napisała:

> A co do paczek, to jest łatwo rodzielić, które paczki za jakie pieniadze dla ko
                  > go.

Jeszcze łatwiej rozdzielić paczki, przewyższające wartością kwotę umówioną na spotkaniu, przez rodziców dla dzieci. Te, których wartość przewyższa ową kwotę nie były by wręczane.

- "Mamo, dlaczego nie dostałem paczki"?
                  - "Bo jesteśmy bogaci dziecko ty moje, a nie pozwolono wręczać drogich prezentów, na przyszły rok poślę Cię do szkoły prywatnej".
            • przeciwcialo Re: Wigilia z GOPS 23.12.10, 17:43
              Nie rozdzieraj szat, są rodziny gdzie 20 zł to duzo.
              • el_jot Re: Wigilia z GOPS 23.12.10, 18:00
                Toż przecież piszę, że ci, których na to nie stać nie płaciliby nic a jedzenia starczyłoby dla nich ze skladek tych, których na to stać. Jaśniej się nie da.
                • el_jot Re: Wigilia z GOPS 23.12.10, 18:01
                  A zapomniałam, kupa jedzenia poszła do śmietnika.
                  • przeciwcialo Re: Wigilia z GOPS 23.12.10, 18:16
                    No jak więcej takich oburzonych rozrzutnościa Gsop było, i nic przez usta im nie przeszło to i sie zmarnowało. A mozna myło przygotowac woreczki, serwetki i popakowac co się da i porozdawać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka