Dodaj do ulubionych

Czarny Łabędź

22.01.11, 10:45
Któraś już była? Jakie wrażenia? Bez spojlerów proszę.
Lubię Aronofsky'ego, ale trailer mnie nie zachwycił, delikatnie mówiąc. No i robi się wokół tego filmu mała histeria, a im częściej słyszę "arcydzieło" odmieniane przez wszystkie przypadki, tym prędzej mi się przekora włącza.
Obserwuj wątek
    • ola Re: Czarny Łabędź 22.01.11, 10:46

idę jutro.
      • ola Re: Czarny Łabędź 24.01.11, 13:28

byłam.
        wcisnęło mnie w fotel. do tej pory mam głowę pełną tego filmu.
        I wizualnie, formalnie i treściowo mnie powalił.
    • sadosia75 Re: Czarny Łabędź 22.01.11, 11:54
      Mam to samo odczucie. Wczoraj juz mialam ladowac film wieczorem, juz mialam ogladac ale nasluchalam sie, ze to takie cudo i super puper i zrezygnowalam.
      Poczekam az jakies znajome stworzenie sie wypowie czy warto czy nie.
      • angazetka Re: Czarny Łabędź 22.01.11, 13:16
        Dwa moje znajome stworzenia twierdzą, że arcydzieło i wciska w fotel.
        • sadosia75 Re: Czarny Łabędź 22.01.11, 13:19
          Zasugeruje sie opiniami Twoich dwoch znajomych stworzen i dzisiaj obejrze.
          Nie w kinie w mega niewygodnych fotelach, nie z wrzeszczacymi dzieciakami, ze chca cos innego ogladac, nie z mezem ale w towarzystwie doborowym smile ja, psy, koty i duza miska faworkow smile
      • kostruszka Sadosia 22.01.11, 19:50
        a źródło ładowania mozesz podać?

smile
        • sadosia75 Zrodlo ladowania :) 22.01.11, 20:14
          kinolive.pl

wersja z napisami za co wdzieczna jestem smile
          • kostruszka Re: Zrodlo ladowania :) 22.01.11, 20:20
            wielkie dzięki smile
            • kostruszka Zaraz mnie coś trafi 22.01.11, 20:32
              20 razy przepisałam dobrze hasło i dalej mnie nie loguje, o co cho?????
              • sadosia75 Re: Zaraz mnie coś trafi 22.01.11, 20:37
                A odebralas @ potwierdzajacego rejestracje? smile
                moze przy wpisywaniu hasla pomieszalas literki i dlatego tak wychodzi?
                Zarejestruj sie od nowa i wybierz w miare proste dla Ciebie haslo, pozniej zmienisz na trudniejsze.
                I uprzedzam smile
                kinolive ma blokade. Chyba po 75 minutach stopuje film i po 30 ogladasz znowu.
                ale mozesz wyslac sms za 4zl i ogladasz co chcesz i ile chcesz przez 3 dni.
                • kostruszka Chyba źle się wyraziłam 22.01.11, 21:40
                  Chodziło mi o to, ze mam problem z przepisaniem kodu, który oni podają - wydaje mi się, że przepisuję dobrze, a za każdym razem wyskakuje mi "invalid".
                • sueellen Re: Zaraz mnie coś trafi 22.01.11, 21:56
                  ee tam blokada, pewnie taka blokada jak w megawideo. czesto wystarczy zrestartowac router - przerwa 2 min a nie 30 smile
          • truskawkowe_studio Re: Zrodlo ladowania :) 22.01.11, 23:40
            hyyyyyy... dzieki za linka, baardzo chcialam film obejrzec a do kina bym nie poszla bo maz w zyciu by ze mna nie poszedl uncertain
            film jest niesamowity!!!
          • memphis90 Re: Zrodlo ladowania :) 24.01.11, 20:53
            A to legalne jest?
            • sadosia75 Re: Zrodlo ladowania :) 25.01.11, 11:40
              Hmmm dobre pytanie smile podejrzewam, ze samo ogladanie nie jest przestepstwem smile to tak jak z youtube. ogladasz ale nie sciagasz wiec nie piratujesz. ale nie bylabym tak do konca pewna. moze ktos bardziej zorientowany w temacie sie wypowie.
    • kiira_korpi Re: Czarny Łabędź 22.01.11, 13:06
      Widziałam wczoraj.
      Było o tyle trudno, że podeszłam do tego filmu już z ogromnymi oczekiwaniami, rozbuchanymi przez zasłyszane opinie, jakie to wielkie, wybitne dzieło.
      Dlatego bałam się rozczarowania.
      Ale już sama fabuła dzieje się w środowisku, które zawsze fascynowało laików, i które zawsze ludzie próbowali podejrzeć z mieszaniną fascynacji i niedowierzania dla niesamowitego poświęcenia, na które trzeba się zdobyć, do którego trzeba zmusić swoje ciało, aby w tym zawodzie mieć szansę dojść na szczyt.

Film znakomity, już dawno żaden film tak mnie nie wcisnął w fotel.
      No i standing ovation dla Natalie Portman - bez niej tego filmu by nie było. A jeżeli ktoś przez rok poświęca po 15-16 godzin na treningi i sam robi 90% układów tanecznych, to już za samo to poświęcenie należy się Oskar.
      • emilly4 Re: Czarny Łabędź 22.01.11, 13:20
        kiira_korpi napisała:

> Widziałam wczoraj.
        > Było o tyle trudno, że podeszłam do tego filmu już z ogromnymi oczekiwaniami, r
        > ozbuchanymi przez zasłyszane opinie, jakie to wielkie, wybitne dzieło.
        > Dlatego bałam się rozczarowania.
        > Ale już sama fabuła dzieje się w środowisku, które zawsze fascynowało laików, i
        > które zawsze ludzie próbowali podejrzeć z mieszaniną fascynacji i niedowierzan
        > ia dla niesamowitego poświęcenia, na które trzeba się zdobyć, do którego trzeba
        > zmusić swoje ciało, aby w tym zawodzie mieć szansę dojść na szczyt.
        >
        > Film znakomity, już dawno żaden film tak mnie nie wcisnął w fotel.
        > No i standing ovation dla Natalie Portman - bez niej tego filmu by nie było. A
        > jeżeli ktoś przez rok poświęca po 15-16 godzin na treningi i sam robi 90% układ
        > ów tanecznych, to już za samo to poświęcenie należy się Oskar.

Coz za review..."standing ovation" for you wink
    • angazetka Re: Czarny Łabędź 22.01.11, 13:12
      Morgen, ja cię uduszę, to JA miałam założyć ten wątek tongue_out
      W Wyborczej w sumie recenzje bez szału, w przecieństwie do wszystkich innych mediów. Jestem bardzo ciekawa tego filmu, bardzo-bardzo. A będę mogła pójść dopiero za 10 dni...
    • cherry.coke Re: Czarny Łabędź 22.01.11, 13:15
      Trailer jest kiepski, ale i tak pojde.
    • tosterowa Re: Czarny Łabędź 22.01.11, 13:19
      Film jest zaj*bisty. Naprawdę, jeden z lepszych w ostatnich latach, jakie nakręcono w Hollywood. Trailer rzeczywiście kiepski, ale film świetny. Polecam.
      • morgen_stern Re: Czarny Łabędź 22.01.11, 13:27
        No doobra, przekonałyście mnie tongue_out
    • anika772 Re: Czarny Łabędź 22.01.11, 14:00
      Dziś obejrzę, raczej się nie rozczaruję, choćby (gdyby już nic innego) ze względu na Natalie Portman. To świetna aktorka.
    • kontaminacja Re: Czarny Łabędź 22.01.11, 19:31
      A nadaje się dla młodych miłośniczek baletu?
      • wespuczi Re: Czarny Łabędź 22.01.11, 19:52
        dla tej malej z sygnaturki hehe
        raczej nie..
        • kontaminacja Re: Czarny Łabędź 22.01.11, 20:36
          Szkoda smile.
      • gaja78 Re: Czarny Łabędź 22.01.11, 21:03
        kontaminacja napisała:

> A nadaje się dla młodych miłośniczek baletu?

Nie.
      • anika772 Re: Czarny Łabędź 22.01.11, 22:03
        Jak młodych? Film świetny, jednak kilka scen dość śmiałych, 12 latce na przykład nie pokazałabym.
        Poza tym, środowisko "baletowe" jawi się dość ponuro, możliwe że młoda miłośniczka baletu zniechęciłaby się dońwink
        • sowa_hu_hu Re: Czarny Łabędź 22.01.11, 22:21
          Chciałam sie wybrać ale przeczytałam wiele negatywnych opinii i się zniechęciłam uncertain ale po waszych rencenzjach chyba jednak sie skuszę smile

-
          Ostatnio też była tu jedna pani (a może nawet dwie!!!), co pod zwierzęcymi
          nikami tropiły pewną ptaszynę-jakieś takie pacynki czy cośsmile
          ledzeppelin3
    • gaja78 Re: Czarny Łabędź 22.01.11, 21:02
      Byłam wczoraj. Mimo, że film już widziałam, nogi po seansie miałam jak z waty. Tak, to jest arcydzieło, które koniecznie trzeba zobaczyć w kinie, bo każdy szczegół na ekranie, każdy dźwięk jest ważny. Wciąga w emocje i punkt widzenia głównej bohaterki. To najlepszy film, jaki widziałam w kinie.

Jeśli nie pójdziesz z przekory, to ominie cię coś bardzo bardzo fajnego.

Aha - zwiastun jest z jakiejś innej bajki, jakby nie o ten film chodziło smile To zapewne celowe.
      • fogito Re: Czarny Łabędź 22.01.11, 21:12
        Właśnie wróciłam z kina. Film faktycznie wciska w fotel. Niesamowity jak jego główna aktorka.
    • anmoko Re: Czarny Łabędź 22.01.11, 21:53
      O, cholera! Zachecajace te Wasze opinie!smile A ja, glupia, dalam sie mezowi dzis wyciagnac na "Turyste"...Nie pojmuje doprawdy, za co dostal te nominacje do Globow...
    • an_ni Re: Czarny Łabędź 23.01.11, 00:11
      tak zareklamowalyscie, ze dzis nie dostalam sie na ten film w kinie, nie bylo juz biletow
      pierwszy raz w zyciu chyba mnie to spotkalo surprised
    • bombastycznie Re: Czarny Łabędź 23.01.11, 00:37
      byłam dzisiaj i stwierdzam że mi się podobał ale bez większego wow!, jest trochę porąbany jak na tego reżysera przystało, ale bardzo dobra rola Portman jest warta wydania kasy na bilet, film jest mocny, czasami bardzo dosłowny, momentami straszny, trzymający w napięciu, ciekawy, z bardzo dobrą muzyką i świetnymi scenami tanecznymi, warto się wybrać, ale trzeba lubić Aronofsky'ego i jego styl.
    • ahhna Re: Czarny Łabędź 23.01.11, 01:41
      Byłam i bardzo polecam. Pal licho tam zamysł artystyczny Aronofskyego i samą fabułę, dość prostą i faktycznie opartą trochę na schematach. Jednak parę wykonań "Jeziora łabędziego" widziałam i na żywo i w TV i nigdy żadne nie zrobiło na mnie takiego wrażenia, jak to Natalii Portman. Ciary normalnie latają po plecach wzdłuż i wszerz, i to już od pierwszej sceny. Dla mnie ten film mógłby się składać tylko z tych scen baletowych. Pojęcia nie mam, czyja tu większa zasługa: Portamn czy Aronofskyego, że tak rewelacyjnie ją dobrał i wyszkolił, pewnie jednak obojga.
      Ale że lubię thrillery, to i ten aspekt filmu doceniam, żadna Piła tak mnie nie straszyła, jak momentami ten film.
      A sam koncept artystyczny? Pomysł, że w każdym są dwie strony medalu i jedna koniecznie musi wygrać z drugą jak dla mnie trochę za płytki, jak również to, że koniecznie trzeba się zatracić, żeby coś cennego z siebie wydobyć, i tak dużą cenę jescze za to zapłacić. A niby co Portman robi dla tego filmu jako aktorka? Jej to na złe nie wyjdzie chybawink A może jednak tak do końca się nie zatraciła, a jaki efekt, proszę wink
      • malila Uwaga - post zawiera część treści filmu. 25.01.11, 09:52
        Uwaga - post zawiera część treści filmu.

ahhna napisała:
        > A sam koncept artystyczny? Pomysł, że w każdym są dwie strony medalu i jedna k
        > oniecznie musi wygrać z drugą jak dla mnie trochę za płytki, jak również to, że
        > koniecznie trzeba się zatracić, żeby coś cennego z siebie wydobyć, i tak dużą
        > cenę jescze za to zapłacić.

Aż tak płytki to on nie jest. Chodzi nie tylko o to, że każdy ma dwie strony. Istotne jest też to, że dziewczyna wyparła się części siebie realizując najprawdopodobniej program i ambicje matki. Bo dorosła już przecież kobieta była trzymana dość krótko przez matkę, kontrolowana, obie żyły jednym życiem. Niewiele wiadomo na temat narodzin i dzieciństwa. Matka zaszła w ciążę, kiedy miała 28 lat, najprawdopodobniej nieplanowaną i najprawdopodobniej wychowywała córkę samotnie. Prawdopodobnie nie zrobiła kariery (co córka w którymś momencie wyrzuciła matce), choć o niej marzyła. I w poczuciu niespełnienia wychowywała córkę podporządkowując ją swojemu marzeniu.
        • ahhna Re: Uwaga - post zawiera część treści filmu. 27.01.11, 12:14
          Chodzi nie tylko o to, że każdy ma dwie strony. I
          > stotne jest też to, że dziewczyna wyparła się części siebie realizując najprawd
          > opodobniej program i ambicje matki.

Ale przecież ja to rozumiem. To w tym filmie jest tak czytelne, że aż łopatologiczne.
    • sueellen Re: Czarny Łabędź 23.01.11, 04:37
      wyborcza.pl/1,75475,8980487.html
      zmeczyłam się czytając samą recenzję - nie mam ochoty na ten film...
    • arachnela Re: Czarny Łabędź 23.01.11, 09:10
      A mi się film nie podobał, nie mój klimat. Chociaż film nie jest zły i obejrzeć go można.
      • ma2ma Re: Czarny Łabędź 23.01.11, 23:11
        własnie przed chwila skończyłam oglądać-muzka, taniec piękne...jednak fabuła taka prosta, do przewidzenia choć jest też i zamieszanie...niemniej jednak tak jak ktoś już napisał wystarczyła by mi sama muzyka z tańcem....Portman fantastyczna, piękna i za to wczucie w rolę tancerki brawo!!!
    • sadosia75 Obejrzalam :) 23.01.11, 23:16
      Nie da sie inaczej opisac tego filmu jak CUDOWNY!
      Cudowny! po prostu!
      Cudowny taniec, fantastyczna muzyka, cudowna Portman, cudowne wszystko! po prostu cudowne!
      Warto obejrzec naprawde warto!
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: Obejrzalam :) 23.01.11, 23:50
        black swan mocno kojarzy mi sie z 'Pianistka' .wam tez ?
        • annvangier Re: Obejrzalam :) 25.01.11, 11:34
          podbna tametyka ,
          toksyczna matka, wielka sztuka, tłumieni kobiecej seksualności,
          jednak w Czarnym więcej obsesji, i jednak niejasnosci

spiler

bo czy matak trzyma corke i dlatego ta fiksuje,
          czy matak trzyma ją krotko bo córka już wczesniej miala jakies zaburzenia?
          ja sama uważam ze jedno napędza drugie

• sadosia75 Re: Obejrzalam :) 25.01.11, 11:42
            Wg. mnie matka ja trzyma krotko bo ona fiksuje.
            Ale za to jak pieknie fiksuje smile Portman w tej roli jest po prostu genialna!
            • gaja78 również spoiler 25.01.11, 13:23
              sadosia75 napisała:

> Wg. mnie matka ja trzyma krotko bo ona fiksuje.
              > Ale za to jak pieknie fiksuje smile Portman w tej roli jest po prostu genialna!

A ja zrozumiałam to tak, że jednak matka jest tą złą. W ostatnich scenach "domowych" jest co prawda tym kimś, kto próbuje uchronić córkę przed katastrofą, jednak to nie ma prawa zadziałać. Dziewczyny nie da się chronić w nieskończoność. Odwrotu już nie ma, córka przez to, że była izolowana aż tak długo, skacze w przepaść bez opamiętania, nie mając nic do stracenia.
        • nangaparbat3 Re: Obejrzalam :) 04.02.11, 23:50
          japanunieprzerywalempanieposle napisała:

> black swan mocno kojarzy mi sie z 'Pianistka' .wam tez ?

Tak, dla mnie to baletowa wersja "Pianistki".
    • szyszunia11 Re: Czarny Łabędź 24.01.11, 00:14
      ja już widziałam dwa razy. Fajny, tajemniczy, mroczny... innysmile
      • kiira_korpi Re: Czarny Łabędź 24.01.11, 00:40
        No dobra, idę oglądać drugi raz!

A jakby któraś forumka chciała się ukulturalnić filmowo, to polecam:
        Matka Teresa od kotów
        Fighter
        Love and other drugs

Ale i tak nie mają się co równać z Black swan.
    • fabryka.lodow.napatyku Re: Czarny Łabędź 24.01.11, 00:40
      jedna wielka schizofrenia
    • fajka7 Re: Czarny Łabędź 24.01.11, 01:06
      Wg mnie kawał filmu. Można się spierać o szczegóły, ale Natalie naprawdę warto zobaczyć, bo dzwignęła mistrzowsko rolę. Gdy zobaczyłam ją wchodzącą na scenę jako czarnego łabędzia, aż jęknęłam. Rzeczywiście ujęcie kwestii sztuki, artysty, poświęcenia itd. to sprawa znana, ale mimo wszystko na codzień tych emocji się nie przeżywa i fajnie jest ich w ten sposób doświadczyć, bo jeśli się dobrze nastroić, wszystkie można w sobie uruchomić i to mi się najbardziej spodobało- tak wejsc w to na chwilę i poczuć.
      Operowanie kamerą, te zbliżenia, najazdy - maksymalna sugestywność, dla mnie bomba.
    • thorgalla Re: Czarny Łabędź 24.01.11, 16:45
      Jutro się dowiemy czy Natalie będzie nominowana do Oscara.

• lalkaika Re: Czarny Łabędź 25.01.11, 01:00
        nie powiem, fajny.4 aktorow ,jeden lepszy od drugiego.trama cienka ,ale fajans rezyserka,scenografia,muzyka.
        -Warto.-

https://tickers.tickerfactory.com/ezt/t/wepFMRI/weight.png
    • majeczka200 Re: Czarny Łabędź 24.01.11, 23:05
      Właśnie zastanawiałam się na jaki film pójdziemy w niedzielę.Teraz już wiem "Czarny Łabędź".
    • masafiu Re: Czarny Łabędź 25.01.11, 05:39
      To prawda, film jest boski. To jeden z tych filmow, o ktorych sie mysli na drugi dzien i pozniej chce sie jeszcze raz go obejrzec. Niesamowicie dziala na podswiadomosc. Natalia dala z siebie wszystko i to jest ,do tej pory, rola jej zycia. Polecam!
    • lili-2008 Re: Czarny Łabędź 25.01.11, 09:20
      Jutro idę. Nic na temat tego filmu nie słyszałam, dopóki nie przeczytałam o nim. Zainteresował mnie opis na stronie cinema city. Chciałam iść na "Jak zostać królem", ale okazało się, że jeszcze nie było premiery, więc postanowiłam wybrać coś innego i najciekawszy wydawał się Czarny Łabędźsmile
      • thorgalla Re: Czarny Łabędź 25.01.11, 09:56
        >>Chciałam iść na "Jak zostać królem", ale okazało się, że jeszcze nie było premiery,
        Idź,idź koniecznie.
        Colin musi Oscara dostać!!
        • lili-2008 Re: Czarny Łabędź 25.01.11, 09:58
          No jasne, że pójdęsmile
          Uwielbiam Colina, a losy brytyjskiej monarchii są dla mnie fascynującesmile
          • thorgalla Re: Czarny Łabędź 25.01.11, 11:01
            A wiesz,że w filmie gra też (choć epizodyczną rolę) Elizabeth z "Dumy i uprzedzenia",
            gdzie tak pięknie razem wyglądali oboje.
            Ucharakteryzowali ją na starszą kobietę i jej nie poznałam.

Smutne jest życie na dworze królewskim sad
            • lili-2008 Re: Czarny Łabędź 25.01.11, 12:22
              Dzięki za infosmile Będę wypatrywać Lizzysmile
    • umathurman Re: Czarny Łabędź 25.01.11, 09:40
      widzialam czarnego labedzie i ogolnie rozczarowalam sie, bo wszystko bylo pokazane w trailerze.
      wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka