Dodaj do ulubionych

Dochód minimalny na rodzinę 2+2

25.01.11, 12:56
Nie zmieściałam w tytule tego, co chciałam powiedzieć wink
Chodzi mi o to, jaki dochód na waszą konkretną rodzinę (ja mam 2+2 akurat) uważacie za dochód w sam raz. Wiadomo, każdy chce mieć więcej, ale poniżej jakiego dochodu czulibyście że jest to zdecydowanie za mało, że na coś wam nie starcza, że nie jest dobrze.

Założyłam taki sam wątek na innym forum, mam nadzieję, że to nie problem.
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 13:00
      Nie da się chyba. Wszystko zależy od innych zobowiązań. Jak ktoś nie ma kredytu i nie mieszka w Warszawce to mu 4 tysiaki mogą wystarczać z powodzeniem a jak ktoś ma ratę 2,5 tys. to już nie bardzo...
      Moim zdaniem poza Warszawą, bez żadnych kredytów, z własnym mieskzaniem 6 tys. jest jak najbardziej ok.
      • lineczkaa Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 13:04
        slonko1335 napisała:

> Moim zdaniem poza Warszawą, bez żadnych kredytów, z własnym mieskzaniem 6 tys.
        > jest jak najbardziej ok.

I poza 3miastem. Ale to moje zdanie wink
        • slonko1335 Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 13:07
          nie wzięłam pod uwagę auta bo używamy służbowego więc nic nas nie kosztuje ani paliwo, ani ubezpieczenie ani naprawy-jakbyśmy mieli mieć własne auto to myślę, że do tych 6 tys. musiałabym co najmniej 500-700 zł dodać
        • zuzanna56 Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 13:41
          >
          > I poza 3miastem. Ale to moje zdanie

Trójmiasto jest droższe od Krakowa czy Wrocławia?
          Czy ja wiem? Chyba jest podobnie.
          • lineczkaa Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 18:27
            Ja dopisałam od siebie, bo poprzedniczka napisała "poza Warszawą". Dopiszmy jeszcze poza Krakowem i Wrocławiem.
    • kropkacom Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 13:09
      > Założyłam taki sam wątek na innym forum, mam nadzieję, że to nie problem.

Spamowanie jest chyba problemem głównie dla moderatorów.

Nie wiem jaki dochód. Poważnie. Im więcej masz tym więcej wydajesz. Myślę, że z dwunastoma tysiącami co miesiąc było by ok. big_grin
      • beatrycja.30 Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 13:13
        > Nie wiem jaki dochód. Poważnie. Im więcej masz tym więcej wydajesz. Myślę, że z
        > dwunastoma tysiącami co miesiąc było by ok. big_grin

Wiem smile
        Pewnie że każdy napisze, o 20 tysięcy to byłoby super. Tu bardziej pytam nie o to co byłoby fajne, ale raczej że na przykład nasza 4 osobowa rodzina w średnim mieście ma około 5 tysięcy i naprawdę nie wyobrażam sobie mieć mniej, bo byłoby kiepsko. Taki przykład tylko.
        • kropkacom Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 13:20
          > Pewnie że każdy napisze, o 20 tysięcy to byłoby super.

W sumie można by wydać każdą kasę, prawda?

> mieście ma około 5 tysięcy

Mamy trochę więcej. Gdyby miało być mniej trzeba by zmienić, ukrócić pewne wydatki. Tyle. Jeśli więcej to jak myślę wygenerowalibyśmy bez problemu inne, nowe wydatki. Znam ludzi, którzy mają dużo mniej i świetnie sobie radzą.
        • slonko1335 Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 14:47
          Faktycznie pytasz o minimum. Wiesz trochę społecznie działam i ludzie i za tysiaka żyją, bo muszą...nie wiem, moim zdaniem 3 tys. to minimum na życie w mieście(zakładam że nie ma kredytów).
    • triss_merigold6 Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 13:09
      IMO w stolycy bez - kredytu, rat, niańki, z dziećmi w publicznych placówkach, z własnym mieszkaniem, niskimi kosztami dojazdu do pracy - takie minimum to 6 tysięcy. I przy założeniu, że dzieci nie są nastolatkami - przy nastolatkach jako minimum widzę jakieś 8-9 tysięcy.
      • matsuda Re: no to zaczynamy 25.01.11, 13:14
        wcześniej czy później będzie licytacja, która zarabia więcej...
        • lolinka2 Re: no to zaczynamy 25.01.11, 17:47
          matsuda, jak normalnie cię nie znoszę, tak w tym przypadku m.u.s.z.ę przyznać ci rację
    • tully.makker Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 13:16
      Tak z ciekawosci popatrzylam ile wydajemy, w zasadzie niczego sobie nie odmawiajac, w warszawie - Ok 4.5 do 5 tysiecy miesiecznie. nie liczac kredytu. reszta - oszczednosci na wakacje i starosc.
      • gryzelda71 Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 13:20
        No to ja nie w stolicy i te 5 tys to z odmawianiem sobie.
        • agatar-m Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 13:26
          My mieszkamy w dużym mieście, na 2+2 , gdzie mamy auto, kredyt na mieszkaniu mamy 4- 4,5 tys i nam starcza. bez szlaeństw oczywiscie. Co jakis czas mamy pieniadze dodatkowe, które ida na przyjemności, ale nie biedujemy z tymi 4 tysiącami.
          Pieniądze szczęścia nie dają, dopiero zakupy M.Monroe
        • gryzelda71 Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 13:26
          Choć istnieją rodziny które maja mniej i też nie umierają ani z głodu ani z braku rozrywek.
          Pojawią się tez wpisy,że jeszcze i oszczędności są i 2 razy w roku na urlop i kino i jedzenie na mieście itd przy dużo mniejszych dochodach.Było nie raz.Jedni wydają fortunę i nic nie maja inni z niczego mają wszystkosmile
        • tully.makker Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 21:03
          Nie rozumiesz gryzeldo. My moglibysmy wydawac duzo wiecej, tylko po co? Wychodzimy tez z zalozenia ze pieniadze powinny na siebie zarabiac, wiec po co mamy je na sile przepieprzac? Kiedy mozna zainwestowac. Dzieki temu nasze dzieci, choc mlodsze ma dopiero 5 lat, maja juz mieszkania na start zyciowy.

kazdy ma prawio miec swoje priorytety, my mamy wlasnie takie.
          • gryzelda71 Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 26.01.11, 07:04
            No dla nas to:"w zasadzie niczego sobie nie odmawiajac," jest trudne przy takiej jak podałaś kwocie.
            I nie chodzi bynajmniej o bezsensowne trwonienie kasy.
      • mamaurwisa Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 13:22
        stolica 2+2(dzieci wiek przedszkolny) z wł mieszkaniem+ 1auto
        bez kredytu z msc na msc bezpieczna(minimalna) sumka to ok 6tyś

jeżeli dzilenie chaty z rodzicami (bez żadnych opłat, rodzice opłacają gaz,prąd,wodę) to ok 4tyś
      • lolinka2 Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 20:19
        tully.maker, to u nas podobnie.
    • deodyma Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 13:21
      ale podobne watki juz byly...
      • beatrycja.30 Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 13:25
        Wiemsmile
        Ale dawnosmile
      • kropkacom Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 13:26
        Ale dawno nie było big_grin Przyznaj...

A prawda jest prosta - każdy ma inne potrzeby i inne wydatki.
        • kropkacom Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 13:27
          Oczywiście wiem, że to brzydko mieć inne potrzeby niż triss na przykład. big_grin
          • kropkacom Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 13:28
            > niż triss na przykład. big_grin

Lub Gryzelda...
            • gryzelda71 Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 13:29
              A potrafisz wymienić choć jedną moja potrzebę?
              • kropkacom Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 13:31
                Na tym etapie rozmowy jeszcze nie big_grin Wyluzuj.
                • gryzelda71 Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 13:35
                  Ale to chyba nie ja tu się spinam.
                  • kropkacom Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 13:38
                    Ja się nie spinam. Chciałam zobaczyć czy zareagujesz big_grin
                    • gryzelda71 Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 13:44
                      I już wiesz.
                      • tomojnowynick Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 14:18
                        To prawda,że dużo zależy od miejscowości,w której się mieszka.Moja mieszkająca w Warszawie siostra-singielka z wyboru-potrafi w ciągu miesiąca wydać dużo więcej niż my na trzyosobową rodzinkę. Czynsz,opłaty,przejazdy pochłaniają jedną trzecią jej niemałej pensji. My z opłat mamy tylko wodę,światło,internet z telefonem,raz na trzy miesiące po 50zł doładowania komórek-wszystko. A i podatek rolny,jakieś śmieszne pieniądze w skali roku-w tym również jest wywóz śmieci. Kredytów nie mamy,za paliwo i eksploatację samochodów płaci firma męża. Owszem,oszczędzamy,bo mamy w planach np.zrobienie dużego tarasu wokół domu. Średnio wydaję ok.2000zł na naszą trójkę i w zupełności nam to wystarcza na życie,może bez fajerwerków,ale też bez przesadnej skromności.
    • figrut Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 14:12
      Minimalny na 4 osoby, ale aby się zbytnio brakami nie martwić, wystarczyłoby mi 3 tysiące wraz z utrzymaniem samochodu. Nie płacę za wynajem mieszkania, nie mam żadnych kredytów.
    • alba27 Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 15:02
      Miasto 250tys mieszkańców.
      Dochód minimalny, zakładając że nie ma mieszkania na kredyt to dla mnie 2500, ale nie byłabym w stanie nic z tej sumy odłożyć np na wakacje i napewno nie byłoby mnie stać na utrzymanie samochodu, po prostu podstawowe opłaty, jedzenie i przedszkole.
      Dochód wystarczjący to dla mnie 3500-4000. Za tyle staramy się żyć, bo resztę odkładamy i jest ok. Na wakacje i kino też starcza.
      Powyżej 6000tys jest to dla mnie już fajny dochód, ale w Warszawie to pewnie inaczej wygląda.
      • gk102 Proszę podać przykłady co w Wa-wie jest droższe?? 25.01.11, 17:41
        Wyjaśnijcie mi co w tej Warszawie jest droższe?
        Prąd, woda, ścieki, telefon, nieczystości, kredyty, ubezpieczenia????????
        Bo jakoś nie rozumiem?
        • martishia7 Re: Proszę podać przykłady co w Wa-wie jest drożs 25.01.11, 18:17
          Chociażby właśnie czynsze, ścieki, nieczystości. Paliwo (którego zużycie, siłą rzeczy, jest większe niż w mniejszym mieście). Jedzenie (w szczególności mięso, ryby, dobre wędliny). Wszelka chemia. Niania, przedszkola żłobki (o prywatnych nie wspominając). Usługi (fryzjer, kosmetyczka, mechanik, hydraulik, etc.). To tak na szybko.
          • gryzelda71 Re: Proszę podać przykłady co w Wa-wie jest drożs 25.01.11, 18:23
            > Chociażby właśnie czynsze, ścieki, nieczystości.

Koleżanka płaci w warszawie za większe lokum jednak mniej.Fakt ja prawie w centrum,ona nie.

Jedzenie (w szczególności mięso,
            > ryby, dobre wędliny).

Bzdura.W wielu miejscowościach nie ma hipermarketów,które jak wiadomo są najtańsze.

Wszelka chemia.

Jak wyżej.
            • martishia7 Re: Proszę podać przykłady co w Wa-wie jest drożs 25.01.11, 18:31
              > Bzdura.W wielu miejscowościach nie ma hipermarketów,które jak wiadomo są najtań
              > sze.

Ok, poprawiam się. Sensownej jakości mięso, ryby, wędliny.

Ciężko mi polemizować z hipermarketami, bo nie byłam wszędzie, ale z tym czy aby z pewnością zawsze są najtańsze bywa różnie (ale to osobny temat). Zdawało mi się też, że do wielu niewielkich miejscowości dotarły już Kauflandy, Lidle itepe, które do najdroższych też nie należą. Jasne, że trzeba się do nich wybrać na dalszą wycieczkę, ale też nie każdy w Warszawie ma hipermarket pod domem.

Dodam jeszcze prywatną służbę zdrowia, usługi stomatologiczne (realnie prawie całkowicie sprywatyzowane). Bilety do kina.
              • gk102 Re: Proszę podać przykłady co w Wa-wie jest drożs 25.01.11, 18:33
                A ...dobrze, że napisałas stomatolog...
                Córka miała zakładany aparat stały ortodontyczny - poza W-wą - cena 1700,-, koleżanka w W-wie taki sam 1400,-
                Ceny aktualne z grudniasmile
              • gryzelda71 Re: Proszę podać przykłady co w Wa-wie jest drożs 25.01.11, 18:36
                No to do biletów do kina dodaj jeszcze koszt podróży do miejscowości z kinemsmile
                Do kosztu prywatnej wizyty koszt (oj czasem dość wysoki)dojazdu do miasta z takową.
                A moze ludzie z małych miejscowości nie chorują?
                • a.va Re: Proszę podać przykłady co w Wa-wie jest drożs 25.01.11, 18:44
                  Ale w małych miejscowościach też są lekarze i dentyści, bez przesady.
                  • gryzelda71 Re: Proszę podać przykłady co w Wa-wie jest drożs 25.01.11, 18:48
                    Nie tak dostępni jak w stolicy.I nie każdej specjalności.
            • tomojnowynick Re: Proszę podać przykłady co w Wa-wie jest drożs 25.01.11, 18:43
              W Warszawie żyje się inaczej. Trzeba się modnie ubrać,uczesać,zaprosić przyjaciół do pubu,zabrać dziecko do sali zabaw. Inny poziom życia. Wiadomo-"stolyca". Wszędzie mnóstwo kuszących sklepów. Głupia kawa na mieście to już niezły wydatek. Fryzjer,kosmetyczka,opiekunka do dziecka-majątek. Tzw.koszty reprezentacyjne-ogromne. Odkąd mieszkam na wsi nie kupuję tysiąca rzeczy,których posiadanie uważałam za niezbędne w Warszawie. Mimo,że jestem warszawianką z dziada pradziada z Warszawy wyprowadziłam się bez najmniejszego żalu
              • gryzelda71 Re: Proszę podać przykłady co w Wa-wie jest drożs 25.01.11, 18:51
                Wszystkie atrakcje jakie wymieniłaś nie są obowiązkowe.Jeść i rachunki płacić trzeba wszędzie.
              • ally Re: Proszę podać przykłady co w Wa-wie jest drożs 25.01.11, 20:19
                > Odkąd mieszkam na wsi nie kupuję tysiąca rzeczy,których posiadanie uw
                > ażałam za niezbędne w Warszawie.

Polska nie dzieli się na Warszawę i wieś wink
                Mieszkam w Łodzi, mam jako takie rozeznanie w cenach oraz rynku pracy u nas oraz w stolicy. Różnice w zarobkach są gigantyczne, także jeśli chodzi o szeregowe, niespecjalistyczne stanowiska. Różnice w cenach - różnie bywa. Fakt, mieszkania w Warszawie są droższe, ale reszta niekoniecznie.
          • gk102 Re: Proszę podać przykłady co w Wa-wie jest drożs 25.01.11, 18:31
            No to jestem w szoku, o ile wiem paliwo - ceny powównywalne, plus dojazd męża 55 km w jedna stronę do pracy = 110 km DZIENNIE - faktycznie oszczędność...
            Ścieki, woda, śmieci??? hmmmm sprawdż taryfy sa dostępne na stronie kazdej gminy (wodociągów), zdziwiłabyś się.
            Czynsz?????? no może w apartamentowcach.
            Chemia, odzież????? w hipermarketach jednak wyprzedaż i ceny sa nizsze niż w mniejszych sklepach poza Warszawą.
            Przedszkola???? a....tak prywatne są droższe, ale jakbym chciała dowieźc swoje dziecko do prywatnego, to oprócz czesnego płacę jeszcze za dojazd.
            O ile wiem taryfy operatorów komórkowych/internetowych/telewizyjnych - jednak są takie same bez względu na miejsce zamieszkania.
            Więc nie piszcie o kosztach z podziałem na W-wkę i resztę świata, bo to jest śmieszne!
            • martishia7 Re: Proszę podać przykłady co w Wa-wie jest drożs 25.01.11, 18:37
              I jeszcze dodam, ale to już luksus, jakiekolwiek wyjścia do pubu, restauracji, stołowanie się na mieście, bilety do kina.

To są tylko moje luźne spostrzeżenia związane z przeprowadzką z mniejszego miasta (200tyś) do stolicy. Możesz się oczywiście nie zgadzać. To są rzeczy które osobiście zauważyłam i odczułam.

P.S. O odzieży nie pisałam, akurat tu Warszawa wypada na plus. Z drugiej strony, zamiast wyprzedaż w Warszawie - lepiej skoczyć do Londynu, no ale tak to już działa.
            • alanis11 Re: Proszę podać przykłady co w Wa-wie jest drożs 25.01.11, 18:52
              Oj paliwo to macie tam droższe w okolicach Warszawy ,oczy nam wyszły z mężem ,u nas w Krakowie jednak sporo taniej...
              • e_r_i_n Re: Proszę podać przykłady co w Wa-wie jest drożs 26.01.11, 08:49
                Na południu jest wyjątkowo tanio po prostu. A nie w Wwie bardzo drogo - bo ceny w okolicach Szczecina/Gdańska są podobne, jak w Wwie.
                • echtom Re: Proszę podać przykłady co w Wa-wie jest drożs 26.01.11, 09:02
                  > bo ceny w okolicach Szczecina/Gdańska są podobne, jak w Wwie.

A zarobki znacznie niższe. Ledwo wyrabiam przy dochodach rzędu 5 tysięcy na 4-osobową rodzinę, bez kredytu. W Warszawie miałabym dochody nawet dwukrotnie wyższe, przy różnicy cen ok. 30 %.
            • claudel6 Re: Proszę podać przykłady co w Wa-wie jest drożs 25.01.11, 21:35
              wynajem mieszkania. 2 razy drozej
          • e_r_i_n Re: Proszę podać przykłady co w Wa-wie jest drożs 26.01.11, 08:47
            Nie zgodzę się.
            Koszty eksploatacyjne mieszkania - ten sam poziom, co w mniejszych miastach, momentami nawet taniej (porównanie: Olsztyn np.)
            Paliwo - też bardzo różnie.
            Jedzenie - nieprawda.
            Usługi - się zgodzę.
            Ale np. przedszkola, żłobki - bardzo często tańsze.
            O, komunikacja miejska jest wyjątkowo tania.

Koszty życia na pewno BARDZO zwiększają ceny mieszkań.
        • karibik Bardzo chętnie 25.01.11, 19:12
          1. Mieszkanie - zakup lub wynajem lokalu - ceny za metr są na bank wyższe. W związku z tym od razu wydajesz więcej.
          2. W związku z powyższym masz też większy kredyt za zakup takowego lub bulisz grubą kasę za wynajem.
          3. Ubezpieczenie - tak taryfa na W-wę i okolicę jest wyższa niż na inne regiony. Chodzi mi np. o auta.
          4. Wywóz śmieci, szamba.
          5. Ceny w sklepach - nie każdy lata po każdą pierdułę do hipermarketu. Korzysta się też z lokalnych/osiedlowych sklepików - a tam ceny są wysokie.
          6. Usługi wszelakie - chociażby fryzjer itp. albo fachowcy w stylu hydraulika.
          7. Knajpy - może dla niektórych to zbytek ale czasem niemalże każdy gdzieś wychodzi - czy na obiad z rodziną, czy chociazby na piwo.
          8. Taksówki itp.
          9. Komunikacja
          Itd.
          Długo tak można.
          • gk102 Re: Bardzo chętnie 25.01.11, 19:31
            1. ceny za 1 m2 owszem wyższe, ale i wartośc rynkowa w momencie sprzedaży o wiele większa,
            3. sprawdż taryfę ubezpieczenia na Śląsk na przykład - o wiele wyższa
            4. śmieci/szambo wyższe? na pewno? u mnie kubeł 60,22 za m-c ciebie ile?
            5. ceny w sklepikach na prowincji nieporównywane
            6. usługi - to zalezy kto i jak robi
            7. knajpy - hmmm to zalezy gdzie się chodzi
            8. komunikacja np. mzk w-wa bilet miesięczny 79 zł, mzk Tychy - 79 zł (na obszarze jednej gminy - co jest trudne na śląsku).
            • ally Re: Bardzo chętnie 25.01.11, 20:22
              > 8. komunikacja np. mzk w-wa bilet miesięczny 79 zł, mzk Tychy - 79 zł (na obsza
              > rze jednej gminy - co jest trudne na śląsku).

W Wawie 78 zł, można kupić też relatywnie tańszy 3-miesięczny. Łódź - 88 zł.
            • karibik Re: Bardzo chętnie 25.01.11, 20:29
              gk102 napisała:

> 1. ceny za 1 m2 owszem wyższe, ale i wartośc rynkowa w momencie sprzedaży o wie
              > le większa,
              Ale większość jednak raczej kupuje/wynajmuje niż sprzedaje wink I stąd na "dzień dobry" wyższe koszty utrzymania są - także od razu jesteśmy na przegranej pozycji smile
              > 3. sprawdż taryfę ubezpieczenia na Śląsk na przykład - o wiele wyższa
              Tak od jakiegoś 1,5 roku dopiero - przedtem od bez mała 15 lat W-wa i oolice była na topie smile Pomimo, że macie obecnie najdrożej to my i tak nie jesteśmy na "szarym końcu" smile
              > 4. śmieci/szambo wyższe? na pewno? u mnie kubeł 60,22 za m-c ciebie ile?
              100 smile
              > 5. ceny w sklepikach na prowincji nieporównywane -
              Nie tylko na prowincji - w innych miastach serio jest taniej.

> 6. usługi - to zalezy kto i jak robi
              Ale co robi - mi chodzi o standardowe ceny np. u fryzjera czy u pana Kazia za przykręcenie kibelka. No JEST więcej i nie da rady inaczej.

> 7. knajpy - hmmm to zalezy gdzie się chodzi
              Normalnie się chodzi - knajpa to knajpa - nie mówię o 5-gwiazdkowych lokalach, o pubach - piwo jest drogie jak szlag min. 7-8 zł , ok obiad 45 zł. I uprzedzę - nie każdy gustuje w Sphinxie czy innych tego typu lokalach.
              > 8. komunikacja np. mzk w-wa bilet miesięczny 79 zł, mzk Tychy - 79 zł (na obsza
              > rze jednej gminy - co jest trudne na śląsku).
              To samo moge powiedzieć o strefach w W-wie - koszt 79 zł to tylko za I strefę smile
              • ally Re: Bardzo chętnie 25.01.11, 20:40
                > Nie tylko na prowincji - w innych miastach serio jest taniej.

każdy widzi co chce widzieć wink
              • naturella Re: Bardzo chętnie 26.01.11, 13:23
                A ja za wywóz szamba pod Warszawą płacę 130 zł.

Porównajcie jeszcze ceny wynajmu mieszkań i opiekunek. Przedszkola i żłobki są w Wawie i dużych miastach droższe niż w mniejszych. Mówię tu o publicznych przedszkolach, bo prywatne... to wiadomo. Koszt 1000 zł i więcej.
            • e_r_i_n Re: Bardzo chętnie 26.01.11, 08:56
              Z ubezpieczeniem się zgodzę - auto mam zarejestrowane poza Wwą. Z ciekawości poprosiłam o informację, ile kosztowałoby ubezpieczenie dla Wwy - wyszło dokładnie tysiąc zł więcej.
        • mamula_to_ja Re: Proszę podać przykłady co w Wa-wie jest drożs 25.01.11, 23:15
          Czynsz za mieszkanie 60m 3 pokojowe w Warszawie na os. Potok (bloki z lat 80tych) wynosi 750 zł.
          To tak dla przykładu...
          • e_r_i_n Re: Proszę podać przykłady co w Wa-wie jest drożs 26.01.11, 08:58
            A na Sadybie, w blokach z lat 90tych, za 63 metry - 510 zł.
            • kosher_ninja Re: Proszę podać przykłady co w Wa-wie jest drożs 26.01.11, 09:14
              > A na Sadybie, w blokach z lat 90tych, za 63 metry - 510 zł.

Ale to już po ostatnich podwyżkach? Bo ostatnie podwyżki czynszów są naprawdę spore sad
              • e_r_i_n Re: Proszę podać przykłady co w Wa-wie jest drożs 26.01.11, 09:44
                Tak.
                Planowana jest podwyżka w kwietniu - do jakichś 530 zł.
    • a.va Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 18:34
      Naprawdę minimalny dochód na rodzinę 2+2 to 4 tys.? Strasznie dużo (jak na minimalny).
      • alanis11 Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 18:54
        No dla mnie na 2 + 1 żyjąc w dużym mieście , mając samochód to jest miedzy 4,5 - 5 tys minimum
    • rosapulchra-0 Re: 25.01.11, 19:39
      Czytam ten wątek i bardzo się cieszę, że jakiś czas temu zdecydowaliśmy się na wyjazd z Polski.
      • 18_lipcowa1 Re: 26.01.11, 07:58
        rosapulchra-0 napisała:

> Czytam ten wątek i bardzo się cieszę, że jakiś czas temu zdecydowaliśmy się na
        > wyjazd z Polski.

a to za granicą nie trzeba zarabiać?
        • rosapulchra-0 Re: 27.01.11, 21:11
          18_lipcowa1 napisała:

> rosapulchra-0 napisała:
          >
          > > Czytam ten wątek i bardzo się cieszę, że jakiś czas temu zdecydowaliśmy s
          > ię na
          > > wyjazd z Polski.
          >
          >
          > a to za granicą nie trzeba zarabiać?

a nie wiem, nie znam się.
          ja nie pracuję
          devil
    • eilian Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 20:14
      A ja jestem w szoku, że Wam 4-5 tyś. wystarczają. Serio pytam: jak Wy to robicie?!
      Dla nas 10 tyś. to absolutne minimum (2+2, mały dom pod dużym miastem, kredyt 1300-1400 zł, 2 samochody). Nie ograniczamy się jakoś bardzo z wydatkami (nie kupuję np. najtańszej wędliny), ale też w luksusy nie opływamy.
      • alanis11 Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 20:26
        A mnie zastanawia gdzie są ci ludzie którzy mają po 10 tys dochodu w PL to raczej nie jest standardzik, nie żyje w próżni i nie ma w moim otozceniu takich ludzi choć niemal wszyscy z wyzszym wykształceniem ... o może mam w rodzinie górnika ktory zarabia 5 tys poza tym nie widze ludzi którzy zarabiaja wiecej serio , o takich tylko czytam.
        • figrut Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 20:33
          > A mnie zastanawia gdzie są ci ludzie którzy mają po 10 tys dochodu w PL to racz
          > ej nie jest standardzik,
          Mnie też to zastanawia. Zarabiam około 1200-1300zł. miesięcznie i to na moich terenach jest nie najgorsza wypłata. Mało jest w moich okolicach ludzi zarabiających ponad 2000zł. na rękę bez nadgodzin.
        • tomojnowynick Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 20:34
          no właśnie,chyba raczej niewielki procent zarabia tę dyszkę??? zresztą,ja nie wiem na co można wydać dychę,nawet mając kredyt
          • e_r_i_n Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 26.01.11, 08:59
            10 tys rodziny, nie 10 tys zarobku jednej osoby. To naprawdę nie jest coś niewyobrażalnego.
        • alanis11 Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 20:40
          Hymm mam w rodzinie pięlegniarkę która nie ma 2 tys , żołnierza ma jakies 3,5 , urzędniczkę 1800 po latach pracy ,znajomi w jakis prywatnych firmach tez w okolicach 2 tys ludzie po studiach. Górnik ma 5 tys ale pracuje w bardzo cięzkich warunkach , drugi górnik na emeryturze 3600 to są górne zarobki jakie znam z otoczenia...
          • deodyma Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 20:49

alanis11 napisała:

> Hymm mam w rodzinie pięlegniarkę która nie ma 2 tys , żołnierza ma jakies 3,5 ,
            > urzędniczkę 1800 po latach pracy ,znajomi w jakis prywatnych firmach tez w oko
            > licach 2 tys ludzie po studiach. Górnik ma 5 tys ale pracuje w bardzo cięzkich
            > warunkach , drugi górnik na emeryturze 3600 to są górne zarobki jakie znam z ot
            > oczenia...

ja znam tylko jedna osobe, ktora zarabia 6 tys na reke a pozostali zarabiaja znacznie mniej.
            siostra mojego meza po 11 latach pracy w zawodzie pielegniarki, zarabiala mniej, niz ja.
            nie wyciagala nawet 1000 zl na reke.
            siostra mojej mamy po 30 latach pracy ma raptem 1500 zl na reke i wyplata wciaz idzie w dol, wszak wciaz zmieniaja sie wlasciciele firmy, gdzie pracuje i ona chetnie by zmienila prace na inna, ale w wieku 50 lat to juiz nie jest takie proste.
          • echtom Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 26.01.11, 09:17
            > Hymm mam w rodzinie pięlegniarkę która nie ma 2 tys , żołnierza ma jakies 3,5 ,
            > urzędniczkę 1800 po latach pracy ,znajomi w jakis prywatnych firmach tez w oko
            > licach 2 tys ludzie po studiach.

Akurat w Polsce, gdzie większość ludzi dorabia legalnie, w szarej lub czarnej strefie, mierzenie standardu życia pensją z etatu jest dość naiwne.
        • deodyma Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 20:44

alanis11 napisała:

> A mnie zastanawia gdzie są ci ludzie którzy mają po 10 tys dochodu w PL to racz
          > ej nie jest standardzik, nie żyje w próżni i nie ma w moim otozceniu takich lud
          > zi choć niemal wszyscy z wyzszym wykształceniem ... o może mam w rodzinie górni
          > ka ktory zarabia 5 tys poza tym nie widze ludzi którzy zarabiaja wiecej serio
          > , o takich tylko czytam.

no wlasnie, gdzie tacy sa?
          tu, gdzie mieszkam, po 10 tys to zarabiaja wojtowie i burmistrzowie a ludziska po studiach chocby sie zesrali, tyle nie zarobiabig_grin
          pozostaje im tylko wyjazd do wiekszego miasta/za granice kraju.
          w wiekszych miastach Polski nie wszystcy zarabiaja te 10 tys zlotych...
          • alanis11 Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 20:49
            W skali kraju to jest jakis odsetek.
        • alaryk_zabojca Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 20:53
          alanis11 napisała:

> A mnie zastanawia gdzie są ci ludzie którzy mają po 10 tys dochodu

Bardzo proszę - tutaj. Pracuję na etacie gdzie ściągam piątkę i do tego mam własną działalność, która pozwala wyciągnąć mi drugie tyle z czegoś co jest przy okazji moją pasją. Moja dziewczyna jest prawnikiem (ściślej - radcą prawnym) i razem z dwiema wspólniczkami prowadzą kancelarię. Zakładając wspólną przyszłość mamy na starcie ok 15 tyś na 2 osoby. Dzieci nie mamy, ale możemy póki co bawić się na całego i korzystać z życia. Kredytów nie mam żadnych - mieszkanie moje, samochód takoż. Dziewczyna ma mieszkanie w połowie kredytowane, ale to problem wielki nie jest.
          I tyle.
          • deodyma Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 20:58
            no ok, ale macie RAZEM te 15 tys dochodu...
            podziel przes 2 i masz na lape 7,5 tys zl.
            do 10 tys troche brakuje.
            • deodyma Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 21:00
              mialo byc-podziel przezsmile
            • alaryk_zabojca Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 21:06
              Z kontekstu można wywnioskować, że chodzi o 10 tyś na rodzinę a nie na osobę - pytanie było w odpowiedzi na post, w którym o takim właśnie dochodzie była mowa.
              • deodyma Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 21:07
                wedlug niektorych na tym forum 10 tys na rodzine to za malobig_grin
                poczytaj to forum a sam zobaczysz.
                takie watki zakladane sa co jakis czas.
                • alaryk_zabojca Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 21:19
                  Ci niektórzy powinni zdrowo piznąć się w łeb.
                  Jak kupowałem mieszkanie i wyprowadzałem się od rodziców to zarabiałem koło 2500 PLN na łapę i wydawało mi się, że jestem lord. Wszystkie opłaty oczywiście moje, bo mieszkałem sam (zresztą do dziś jeszcze mieszkam), a miałem życie jak w Madrycie.
                  • deodyma Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 21:47
                    no wiec widzisz, czyli mozna zyc za mniej i o dziwo sie dasmile
                    jak jednak dluzej tu posiedzisz i poczytasz podobne watki, dowiesz sie, ze za 2,5 tys nie warto nawet pracy podejmowac, bo sie to nie oplacabig_grin
                    kiedys byl taki watek, gdzie babka zadala pytanie na tym forum, czy WARTO isc do pracy za 3200 zl na reke i byly tu takie, ktore szczerze jej to opdradzaly, bo to za malo.
                    • alaryk_zabojca Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 21:54
                      deodyma - wpadam na forum raz na jakiś czas i zgodzę się z tobą. Emama przoduje w wątkach, w których kobiety licytują się która lepiej zarabia/ma więcej ciuchów/lepszego męża. Wychodzi z tego, że przeciętna ematka ma dom z dwoma samochodami, śpi na pieniądzach a śniadanie do łóżka robi jej drugie wcielenie Brada Pitta.
                      Chęć wywołania zazdrości innych kobiet jest u was chyba cechą niemalże wrodzoną.
          • alanis11 Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 21:06
            Nie napisałes czym się zajmujeszwink Naturalne że zawody lekarz , prawnik w Pl dają szerokie mozliwosci działania i generują zyski można miec kancelarie , mozna prywatna praktykę poza etatami to jest jakby poza dyskusją ale ja mysle o sredniej i tez niekoniecznie ze srednim wykształceniem. Pomijajac ludzi którzy z dzialalnosci wyciągają jakies wieksze dochody szary obywatel po studiach nie zarobi 10 tys u kogos.
            Tak apropos dla mnie np abstrakcyjne są zarobki w mediach , sumy jakie zarabiaja prezenterzy np ito jest kosmos.
            • alaryk_zabojca Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 21:10
              Trafiłaś alanis - pracuję właśnie w mediach. Moja dodatkowa działalność wiąże się z tą pierwszą - produkcja reklam i filmów reklamowych na zlecenie - z tego można wyciągnąć dużo większe pieniądze, ale dla mnie ważny jest też czas wolny i spędzanie go ze swoją dziewczyną oraz rozwijanie pozostałych pasji.
      • kali_pso Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 20:32

Jakbyś musiała tobyś radę dała. Tak krawiec kraje..itp.
        Nie wszyscy mają dwa samochody, albo dom pod miastem.
      • jezus_z_nazaretu Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 21:03
        A ja sądzę, że jesteś albo beznadziejnie głupia, albo przypętałaś się na wątek tylko po to aby przyszpanować ponadstandardowymi wydatkami/zarobkami.
        Jaki normalny i trzeźwo myślący człowiek w tym kraju szokuje się wydatkiem w wysokości 2500 PLN na głowę miesięcznie jako skandalicznie niskim - weź ty mi powiedz?
        To tak jakbym powiedział, że jestem w szoku jak Polacy potrafią żyć bez samochodu za 300 tyś pln, albo bez codziennej wizyty w restauracji gdzie na dzień dobry dostaje się rachunek za 5 stów za byle co.

eilian napisała:

> A ja jestem w szoku, że Wam 4-5 tyś. wystarczają. Serio pytam: jak Wy to robici
        > e?!
        > Dla nas 10 tyś. to absolutne minimum (2+2, mały dom pod dużym miastem, kredyt 1
        > 300-1400 zł, 2 samochody). Nie ograniczamy się jakoś bardzo z wydatkami (nie ku
        > puję np. najtańszej wędliny), ale też w luksusy nie opływamy.

• alanis11 Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 21:10
          No dokładnie . Nie mowimy ze nia ma takich co mają te 10 tys ale to jest odsetek w skali całego kraju i wiekszosc serio tylko czyta o takich dochodach.
        • eilian Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 26.01.11, 17:08
          No to mi się dostało. Nie, nie było moim zamiarem zaszpanowanie. Zawsze zdumiewają mnie opisy jak to za 4k jest życie jak w madrycie, na wszystko starcza i jeszcze restauracje, wyjazdy zagraniczne... To może napisać chyba tylko osoba, która nie ma żadnych opłat. Albo to my rzeczywiście tacy rozrzutni jesteśmy... Szkoda tylko, że nie widzę tego po naszych szafach itp.
          Naprawdę nie czuję, żebym żyła w super standardzie i to mnie właśnie przeraża, bo obiektywnie rzecz biorąc 10 tyś. to sporo kasy, ale wydaje się niestety praktycznie większość. Fakt, nie oglądamy każdej złotówki, jak trzeba pójść prywatnie do lekarza, to się idzie, jak trzeba kupić dziecku buty, to się kupuje bez specjalnego planowania tego typu wydatków, ale to przecież żaden luksus. Ot, w miarę spokojne życie. Ale chciałabym móc wydawać mniej i więcej oszczędzać.
          I nie szokuję się wysokością wydatków, bo nie żyję w kosmosie i wiem jakie ludzie mają dochody, ciekawi mnie tylko jakim sposobem z tych niskich dochodów na WSZYSTKO wystarcza.
          • echtom Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 26.01.11, 20:43
            > ciekawi mnie tylko jakim sposobem z tych niskich dochodów na WSZYSTKO wystarcza.

Mnie też ciekawi i wtedy taka rozrzutna i niezaradna się czuję, choc koleżanka, która ma ponad 7 tysięcy na 3 osoby, uważa mnie za mistrzynię domowej ekonomii.
    • semida Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 21:11
      Male miasto,3-osobowa rodzina,z kredytami;okolo 3-4 tys miesiecznie spokojnie wystarcza.Nie jestesmy zbyt wymagajacysmile
      • lejdi111 Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 21:28
        wieś. Trzy osobowa rodzina i 3 tys wystarczają.

Każdy ma czyste sumienie bo go nie używa
        • mamaemmy Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 21:43
          Kraków.
          3 osoby i 5 tysięcy-totalne minimum,bez szaleństw,restauracja tylko raz na tydzień,dwa.
          Ale ciuchy z najnowszej kolekcji,dobre auto,lepsze warunki.
          Ale pamietam czasy kiedy za trzy razy mniej zylam i jakos nie potrzebowałam TYLU rzeczy a w ciucholandzie kupowałam niemal te same rzeczy co są w obecnej kolekcjiwink

Moja przyjaciolka jest singlem i wydaje o niebo mniej niż ja na ciuchy i kosmetyki,zarabia 6 tysięcy,mieszka w Warszawie i wg niej"ledwo starcza jej do pierwszego"smile
          Wątek jest bez sensu bo mozna mieć dochód 7 tysięcy a 6500 wydawac na koszty stałe-rachunki,paliwo,szkoły,kredyty i co..zostaje 500zł..

Mnie bieda z danych lat nauczyła gospodarowania i oszczędzania-i umiem gospodarowac teraz pieniedzmi rewelacyjniesmile sama jestem z siebie dumna!
          • mamaemmy Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 22:17
            ...czyli wg niektórych ,gdybym miała drugie dziecko..to musiałabym na nie wydac 4 tysiące zlotych ?
            chyba celowo musialabyn szukac sklepów gdzie jest najdrozej,albo zamiast w h&M i Zarze,kupowac spiochy w d&g-na pewno bylibysmy bardziej szczesliwitongue_out

paranoja jakas tongue_out
            mozna zrobic dobry obiad za 100zł,a takze za 15 zł...i tez bedzie dobry,zdrowy i smacznysmile
            Ale to jest SZTUKA.
            Nie jest trudno przezyc,jak na zycie ma się kilkanascie tysięcy.Ale sztuką staje się wtedy jak ma się 700zł,a wiem z doświadczenia,że da sięsmile
            • miaowi Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 25.01.11, 23:40
              A ja się zastanawiam...
              Jeżeli taka babina siedzi na urlopie z dwójką dzieci, to kto wyrabia te dziesięć tysięcy?
              • aga_i_oli Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 26.01.11, 00:38
                Mąż, babina siedzi w domu. Nie chodzi na zwolnienia, nie ma czasu ani chęci zostawienia dzieci z nianią. Mąż pracuje dużo za dużo itd.
                My mieszkamy pod Warszawą, mamy kredyt na samochód - wysokość kredytu - to nasz wybór, mamy kredyt na mieszkanie - wymóg sytuacji (nie dostaliśmy mieszkania), mamy nianię - w najbliższych okolicach do 12km - nie ma żłobków państwowych, prywatne kosztują od 900zł (nie mamy babci do pomocy), starszy chodzi do państwowej szkoły - miesięczny koszt - 250zł, utrzymanie samochodu - jakieś 500zł miesięcznie - musimy dojechać do pracy, (jeżeli zmniejszymy wydatki na samochód - zwiększymy wydatki na nianię), utrzymanie mieszkania - czyli czynsz 700zł+opłaty za prąd+TV+internet+komórki itd.
                Nie wiem jak radzą sobie ludzie z dochodem 4000 na 4 osoby sad
                • tomojnowynick Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 26.01.11, 07:21
                  tak,z kredytami i nianią to faktycznie cztery tysiące może być cienko...Wydaje mi się,że też,że czasami ludzie przesadzają z kredytami,co innego wziąć kredyt na mieszkanie,bo nie ma dachu nad głową i trzeba,czy na samochód konieczny do pracy niż brać pieniądze na np.wypasione wakacje. Przykład znajomych męża,którzy wszystko mają na kredyt-mieszkanie,dwa samochody,działkę rekreacyjną za miastem,nawet sprzęt AGD na raty. Żona znajomego zwierzyła mi się kiedyś,że jej męża opętało z tymi kredytami,rat ma już tyle,że nie idzie zapamiętać za co i w jakiej kolejności płacić. Pracuje tylko on,dzieci nie mają a interesy idą różnie. A nie daj Boże przyjdzie jakaś choroba i co wtedy?? Ja potwornie boję się pożyczania pieniędzy z banku,nie cierpię kart kredytowych,korzystamy tylko z płatniczych,nie chcę być nikomu nic dłużna,bo kto wie,czy będę mogła oddać.
                • agatar-m Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 26.01.11, 09:34
                  aga_i_oli napisała:

>
                  > Nie wiem jak radzą sobie ludzie z dochodem 4000 na 4 osoby sad

najnormalniej w świecie. jak już pisałam czystej wypłaty (bez dodatków , które wpadaja) mamy 4 tysiace, opłaty wszystkie, łacznie z kredytami i 2 razy przedszkole to 1900zł, zostaje nam 2100 na zycie (w tym auto , ale mamy na gaz wiec wydajemy max 300zł miesiecznie na tankowanie). Nam normalnie starcza...nie mamy długów, oczywiście wszystkie dodatkowe przyjemności realizujemy z pieniedzy dodatkowych, ostatnio kupilismy sobie w końcu tv plazmowy.... tez sie da przy takich pensjach...na wakacje z dziecmi jeździmy. Oczywiscie zgadzam sie ,ze wiecej pieniedzy by nam sie przydało, ale z tym dajemy rade i trudno. Zwracam uwage na to co ile kosztuje, ubranka dla dzieci mam przewaznie po rodzinie czy znajomych.
    • mala-lucy Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 26.01.11, 09:42
      To zależy, gdzie się mieszka, jakie ma się zobowiązania finansowe, oraz oczekiwania i przyzwyczajenia konsumenckie.
      U nas potrzeby rosną wraz z dochodami, więc ciągle wydaje się mało smile
      • zosia9 Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 26.01.11, 11:14
        Oj ja biję się w pierś, za dużo wydaję i wiem o tym. Zarobki nasze są nieregularnę a więc nie mamy możliwości ustalenia "z góry" ile będziemy mieć do dyspozycji w danym miesiącu, najwyżej możemy szacować. . Kolejnym problemem jest to że nie wiem ile kasy ma mój mąż, bo się nie spowiada (ja zresztą też), dopóki starcza jest okej, jak nie starcza jest lekki steres.
        Teraz siedzą obłożona poradnikami jak sensownie wydawać i inwestować ( czyli ich nie kupuje a czytam w empiku przy kawiewink). Oprócz tego czytam fora o szczędzaniu. Myślę że powinnam się zamknąć w 5 tys na 3 osoby plus kot. Do tego będę dążyćwink Na razie wstyd się przyznać bo wydajemy9 tyś. I nie jest to powód do chluby, bo fatalnie o nas świadczy
        • praczka_sprzataczka Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 26.01.11, 12:03
          Młodzi ludzie, na utrzymaniu rodziców, bez wszelkich opłat, z dzieciątkiem lat 6. bIORE Z KASY STUDENCKIEJ OK. 2.000. Nie wydaje nic. Prawie nic. Na garderobe ibielty. Jkaos jedzie
          • hellusia Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 26.01.11, 13:38
            praczka_sprzataczka napisała:
            a dziecko?
            chyba coś na nie wydajesz?
            bo jeśli utrzymują go np twoi rodzice to ci nie zazdroszczę tylko współczuję
    • zazou1980 Re: Dochód minimalny na rodzinę 2+2 26.01.11, 15:52
      nam na 2+1 starcza 3000 pln bez kosztów obsługi samochodu, nie mamy kredytów.
      myślę że na 2+2 potrzeba by było 4000 pln.
      córka chodzi do żłobka państwowego, którego koszt to 200 pln z jedzeniem, więc taniutko wychodzi...

miasto warszawa - oprócz kosztu prywatnych placówek (żłobek, przedszkole, ewentualnie niania) i cen mieszkań chyba nie jest droższa od innych miast tak jak ktoś powyżej sugerował...
      • beatrycja.30 Dziękuję za odpowiedzi :) 27.01.11, 19:50
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka