annabel12
02.02.11, 21:25
Witam,
piszę tak trochę na fali wątku o stażach w UP.Mam pytanie szczególnie do mam mieszkających za granicą. Jak tam jest rozwiązane zatrudnianie osób niepełnosprawnych.W Polsce dużo sie mówi o aktywizowaniu niepełnosprawnych do pracy, ale tak naprawde mało się robi. Są wprawdzie jakieś dofinansowania, ale mało osób chce zatrudniać osoby niepełnosprawne. Głównie są to oferty szukające sprzątaczek i ochroniarzy. Ale jakoś nie widzę osoby na wózku myjącej okien czy sprzątającej schodów lub goniącej za złodziejem. Firmy i urzędy wolą płacić kary mimo dopłat do wynagrodzenia i ulg.Macie jakieś pomysły jak można zachęcać pracodawców do zatrudniania niepełnosprawnych, mam tu na myśli osoby naprawdę chore( paraliż, zanik mięśni), a nie te osoby którym brak np. palca. W najgorszej sytuacji są osoby niewykształcone - pracujące fizycznie i nagle tracące sprawność w wypadku lub chorobie.
Więc jak to jest, że w innych państwach ponad polowa niepełnosprawnych pracuje, a u nas zaledwie kilka procent i jest to zatrudnianie wspomagane. Zatrudniłybyście osobę niepełnosprawną i do jakiej pracy? A i mam na myśli małe miasto.