Dodaj do ulubionych

utrata przytomnosci u dziecka i drgawki

21.02.11, 13:50
dziewczyny moj syn 4 l w sobote stracił przytomnosc na ok 15 min, po odzyskaniu strasznie sie prezyl i bełkotał. po przyjezdzie pogotowia dostał drgawek takich padaczkowych,jestesmy od soboty w szpitalu, wikend nic nie robili tylko krew zbadali, dzis stwierdzono ze go jeszcze zostawia na obserwacji a ja pytam o konsultacje neurologiczna szpital takiego lekarza nie ma . co robic .
sory za literowki i bledy ale jestem w rozsypce wpadłam sie umyc i lece znow do szpitala
Obserwuj wątek
    • rybalon1 Re: utrata przytomnosci u dziecka i drgawki 21.02.11, 14:16
      no jeśli nie maja neurloga to musisz po wyjściu ze szpitala iść z synem na taką konsultację , wez też wypis/kartę leczenia ze szpitala gdzie jest opisane w jakim stanie i z jakich powodów został przyjęty na oddział . Dziwne mi się wydaje , że szpital nie ma naurologa hmmm poproś może aby ci to na piśmie dali , że konsultacja nie może się odbyć bo nie mają lekarza neuraloga bo może się okazać , że jednak się znajdzie ... tak to niestety bywa w naszych szpitalach. Zdrowka życze dla synka .
      • owianka Re: utrata przytomnosci u dziecka i drgawki 21.02.11, 14:20
        Chyba powinni ściągnąć neurologa w takiej sytuacji? Zgadzam się z przedmówczynią, poproś o odmowę na piśmie, taka sytuacja to nie żarty.
        • ma2ma Re: utrata przytomnosci u dziecka i drgawki 21.02.11, 14:29
          koniecznie konsultacja z neurologiem...najlepiej już dziś dzwoń i umawiaj się na wizytę, bo czasami są długie kolejki...
          • aanna6 Re: utrata przytomnosci u dziecka i drgawki 21.02.11, 14:38
            lekarka powiedziała ze na karcie bedzie adnotacja ze wskazana konsuk=ltacja neurologiczna.
            dzwoniłam do przychodni do neurologai i szpitala w prokocimiu lekarz kazal zadzwonic zaraz po wypisie.
    • nowi-jka Re: utrata przytomnosci u dziecka i drgawki 21.02.11, 14:37
      powinni ci sciagnać wiec sie dochodz a mimo to szukaj dobrego neurologa
      Jak jestes ze slaska to moge ci podac kilku
      • aanna6 Re: utrata przytomnosci u dziecka i drgawki 21.02.11, 14:56
        krakow a neurologa dzieciecego brak w zeromskim jest ale dla dorosłych i nie konsultuje dzieci . paranojA
        • sanciasancia Re: utrata przytomnosci u dziecka i drgawki 23.02.11, 13:59
          > krakow a neurologa dzieciecego brak w zeromskim jest ale dla dorosłych i nie k
          > onsultuje dzieci . paranojA
          I bardzo dobrze. U dzieci to wszystko inaczej wygląda niż u dorosłych.
    • margotka28 Re: utrata przytomnosci u dziecka i drgawki 21.02.11, 15:07
      miał przy tym gorączkę? Mój syn miał cztery takie napady, wszystko związane z gorączką. Po konsultacjach neurologicznych i badaniach (EEG) okazało się, że syn ma niewykształcony układ nerwowy (nie wiem fachowo jak to się nazywa). Podobno dużo dzieci do 5 roku życia ma coś takiego. Podczas gorączki musiałam zbijać temperaturę i dawać czopek z luminalu. Teraz ta przypadłość to już przeszłość, ale kiedyś najadłam się strachu.
    • leeloo2002 Re: utrata przytomnosci u dziecka i drgawki 21.02.11, 15:20
      jakiś rezonans magnetyczny głowy by się przydał, to może być np naczyniak który wywyołał drgawki
    • tankgirl5 Re: utrata przytomnosci u dziecka i drgawki 21.02.11, 15:25
      miałam to samo z córką gdy miała 2 lata, neurolodzy byli na miejscu ale jedyne co zrobili to zrobili eeg głowy wykazało jakieś zmiany ale nie kazali leczyć tego, tylko obserwować,
      potem byłam u różnych neurologów po wyjściu ze szpitala i nic sięnie dowiedziałam
      na szczęście to się już nie powtórzyło- nawet przy wysokiej gorączce- ostatnio miała 40 stopni
      a te drgawki z utratą przytomności to przy temperaturz 37 i 9!
      teraz jest ok, czego i wam życzę!
      • troll_only Re: utrata przytomnosci u dziecka i drgawki 21.02.11, 17:53
        17 letnia dziewczyna zemdlała w nocy w drodze do łazienki i pozniej wymiotowała w szpitalu miała:
        tomografie komuterową głowy
        usg jamy brzusznej
        konsultacje okulisty
        kosultacje neurologa
        EEG głowy
        morfologia, mocz,TSH, sod, potas, wapn, zelazo itp
    • lolinka2 Re: utrata przytomnosci u dziecka i drgawki 21.02.11, 18:06
      dziwne... po cholerę brać na zwykłą pediatrię dzieciaka (w sezonie infekcyjnym zwłaszcza) i nie skonsultować, zamiast przekazać do oddziału specjalistycznego...?
    • reszka2 Re: utrata przytomnosci u dziecka i drgawki 21.02.11, 18:08
      No bulba nać, a gdzie rezonans???? Dziecko w wieku obserwacyjnym, dostaje drgawek? I co, krewkę mu tylko zbadali???
      Koniecznie, bezwzględnie nalegaj na kons. neurologa i rezonans - niech was chociaż w kolejkę ustawią, bo to też nie szybko. Okulista, dno oka niech przynajmniej zobaczy.
      Gdzie leżycie? Z postu wynika, że nie w Prokocimiu. W Narutowiczu?
      Wiem, że podczas napadu czas inaczej płynie, ale po tak długiej utracie przytomności z drgawkami, to wbiłabym zęby w nogę ordynatora, czy kogo tam jeszcze, ale neurolog musiałby być. Nie dawać się zbyć tomografią.
    • osa551 Re: utrata przytomnosci u dziecka i drgawki 22.02.11, 10:11
      Kurde, co za szpital.

Mój syn kiedyś uderzył się dość mocno w głowę, nie stracił przytomności, ani nie miał drgawek, ale pojechałam na izbę przyjęć w szpitalu w Dziekanowie (pod Wawą). W ciągu 3 dni miał 5 konsultacji, w tym 2 razy neurologa, raz okulistę.
      • aga_sama Re: utrata przytomnosci u dziecka i drgawki 22.02.11, 10:14
        Podobny przypadek, dziecko moje ponad 2letnie
        W szpitalu wykonano:
        morfologię, TSH, konsultację okulistyczną, konsultację neurologiczną, eeg, ekg, usg jamy brzusznej, zapisano nas do kolejki na tomograf.
        To było 2 lata temu
    • boziaj Re: utrata przytomnosci u dziecka i drgawki 22.02.11, 11:53
      nie daj sie zbyc, bo znając rzeczywistosc jak Cie wypuszcza z zaleceniem konsultacji to poootrwa
      potem czekanie na badania dodatkowe tez poootrwa
      a czas płynie
      no chyba ze w Krakowie jest wszystko od reki
      powinni wykluczyc NIEZWŁOCZNIE te najpowazniejsze powody takiego zachorowania a bez badania neurologicznego, okulistycznego i rezonansu sie nie da...
      skoro ten szpital nie ma zaplecza, to niech załatwia Ci co trzeba - przeniesienie do takiego co ma co trzeba bądź b. szybkie terminy potrzebnych konsultacji /badan
    • jowita771 Re: utrata przytomnosci u dziecka i drgawki 22.02.11, 12:05
      Dziwne, że Was zawieźli do takiego szpitala, gdzie nie ma możliwości tak naprawdę zdiagnozowania. Mieszkacie na końcu świata, ten szpital jest jedyny na całej wyspie czy co?
    • zabulin Re: utrata przytomnosci u dziecka i drgawki 22.02.11, 12:12
      Doczytałam, ze jesteś w Zeromskim.
      Nie każdy szpital ma neurologa dziecięcego.

Taki zawsze jest w szpitalu dziecięcym.
      A Prokocim??? Nie myslałaś, zeby się przenieść??? Sorry, nie wiem jak to wygląda formalnie.

Ale tam na pewno kompleksowo przebadaja dziecko.
      Jesli nie przenosiny, po wyjściu ze szpitala, MUSISZ go neurologicznuie przebadać, KONIECZNIE
      • zabulin Re: utrata przytomnosci u dziecka i drgawki 22.02.11, 12:15
        Jak cie wypiszę, leć do pediatry po skierowanie do neurologa. Niech wypisze skierowanie i adnotacje:pilne, ważne czy co tam. Z takim papierem dzwonisz do Prokocimia lub biegiem tam.

Kiedyś pytałamm o termin do innego specjalisty, byl odległy, ale kobieta powiedziała, ze jesli skierowanie jest PILNE, bo lekarz podejrzewa coś niedobrego, wtedy takie dziecko przyjmuje się szybciej. Najlepiej żeby pediatra nawet zadzwonila do szpitala.

Bo to jest PILNY przypadek. Dla mnie zdecydowanie poza kolejnośćią.
      • aanna6 jestesmy w domu 23.02.11, 13:20
        mam juz skierowanie do neurologa , do prokocimia dzwoniłam to lekarka mnie poinformowała ze dopiero w maju ma termin. jutro bede leciec do przychodni moze mnie neurolog przyjmie i zleci eeg . co do przeniesienia do innego szpitala to rozmawiałm z ordynatorem neurologii w prokocimiu w pon i powiedział ze nas nie moze przenies z zeromskiego.
        tyle co wywalczyłam w szpitalu to bad dna oka i laryngologa.
        • zabulin Re: jestesmy w domu 23.02.11, 14:39
          Aniu, to nie moja sprawa, oczywiście, ale nie czekaj do maja.

Ja wiem, że latwo się mowi, nie znam twojej sytuacji, ale zapozyczylabym się gdybym nie miala i bieglabym do neurologa prywatnie.

Podobno b. db neurolog dzieciecy w Krk, to Bozena Mruk. Przyjmuje w szpitalu sw. Ludwika, zarowno na kasę chorych, jak i jest opcja prywatnej wizyty- wadomo szybciej.

Trzymaj się i próbuj przyspieszyc wizyte.

Za dziecko trzymam kciuki i bedę sie modlic o zdrówko.

Pozdrawiam
          • agstp Re: jestesmy w domu 23.02.11, 21:03
            Mój syn miał w wieku ok. 9 m-cy drgawki gorączkowe, byłam z nim tydzień na obserwacji w szpitalu, snuli różne teorie, jedna gorsza od drugiej. Po wypisie skierowanie na EEG, po roku powtórzone badanie. Przy pierwszym EEG dowiedziałam się, że wykryto jakieś zmiany w mózgu, ale równie dobrze mogą one zwiatować chorobę psychiczną, jak i mogą być bez znaczenia. Okazało się na szczęście to drugie - dziś ma 13 lat i jest zupełnie zdrowysmile to był jednorazowy incydent. Do ok 5 lat miał zalecane podawanie relanium już w momencie wystąpienia temp. 37 st. C. I tyle - więc może u Twojego syna też tak to się skończy - choć wiem, że szalejesz z niepokoju, też tak miałam, trzymam kciuki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka