Dodaj do ulubionych

Wyprałam materiał CUPRO - ratujcie!

23.02.11, 09:33
Wyprałam kostium z tego materiału, na delikatnym praniu a jednak, nie przeczytałam metki. Gdybym przeczytała to bym go nie kupiła, prać chemicznie coś co często planowałam nosić i prać sad

Na materiale robią się po praniu plamy - jakby tłuste, jedną zamaskowałam aplikacją i jest OK ale co dalej. Czy teraz mam oddawać do czyszczenia czy zmarnowałam sobie ciucha i po każdym praniu nowe plamy będą?
Obserwuj wątek
    • rosapulchra-0 Re: Wyprałam materiał CUPRO - ratujcie! 23.02.11, 15:20
      na moje zmarnowałaś ciucha, ale przynajmniej już wiesz.
    • elske Re: Wyprałam materiał CUPRO - ratujcie! 23.02.11, 17:56
      Tą tkanine sie nie wykręca, tylko wiesza mokra do wyschnięcia. Ogólnie powinno się przestrzegać zaleceń z metki. Ale skoro juz wyprałaś, spróbuj jeszcze raz wyprać delikatnie ręcznie i powiesić do wyschnięcia bez wykręcania.
      • tullinka Re: Wyprałam materiał CUPRO - ratujcie! 23.02.11, 19:28
        A na przyszłość?? Czy chociaż raz wyprana 'tradycyjnie' nadaje się do czyszczenia chemicznego? Czy teraz to prać i liczyć że więcej plam nie będzie?
        • elske Re: Wyprałam materiał CUPRO - ratujcie! 23.02.11, 20:00
          Wiesz, jak dla nie wszywka " tylko pranie chemiczne" , to po prostu zabezpieczenie producenta przed reklamacją. Pranie chemiczne wskazane jest , gdy w jednej sztuce odzieży masz połączenie 2-3 rodzai tkanin, gdzie każda ma inne wskazanie co do temperatury prania.Albo połączenie 2 lub kilku kolorów, gdzie w w czasie prania mogą farbować.
          Myślę, że jeśli po praniu bez wykręcania plamy zejdą, to spokojnie możesz prać ręcznie.

ps.Jestem technikiem odzieżowym.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka