Dodaj do ulubionych

jak wam sie pracuje w waszych firmach?

07.03.11, 04:38
pominmy na chwile ile zarabiacie, na jakim stanowisku pracujecie i tak dalej i tak dalej...
jak wam sie pracuje w waszych firmach...? czy macie fajnych ludzi wokol siebie? czy dogadujecie sie z szefostwem? czy czujecie, ze firma idzie wam na reke w wielu kwestiach czy tez macie wrazenie, ze nikt was nie slucha...
ja pracuje dla sredniej wielkosci korporacji. w naszym biurze jest 200 osob podzielonych miedzy 2 dywizje, okolo 12 departamentow... w moim departamencie jest 6 osob nie liczac mojej szefowej, ktora jest znosna, choc ja osobiscie jej nie znosze... ale na zewnatrz oczywiscie jestem lojalna, etc...
generalnie "kultura czy tez atmosfera" w mojej firmie jest bardzo waznym elementem... rownowaga miedzy praca a rodzina jest bardzo wazna... ludzie pomagaja sobie, ale jeszcze bardziej udzielaja sie spoleczenstwu... moja firma zaangazowana jest w rozne programy charytatywne i edukacyjne... mimo tego, ze pracuje w ubezpieczeniach CEO mojej firmy jest przewodniczacym komitetu, ktory stara sie o organizacje zimowych igrzysk w Denver...
w pracy czesto odbywaja sie roznego rodzaju imprezy (teraz troche skromniejsze, bo wiadomo - ekonomia), ale generalnie nie mozna narzekac...
osobiscie jestem na takim etapie, ze czuje sie komfortowo w mojej pracy, nie chodze tam bojac sie o utrate pozycji, etc... ale nie lubie tego, co robie... no ale nie o tym mialo byc...
tak wiec - czy lubicie prace w swoich firmach?
Obserwuj wątek
    • lukrecja34 Re: jak wam sie pracuje w waszych firmach? 07.03.11, 07:52
      ja pracuję w dużej,państwowej instytucji-szczerze powiem,że nie wiem ile nas wszystkich jest.u mnie w oddziale 15 osób a w moim pokoju 3-tzn. ja i dwie bardzo fajne i w porządku dziewczyny (zero zawiści i obgadywania).
      szef szefów czyli Prezes takimi szarakami jak my się nie zajmuje-nie przychodzi i głowy nie zawraca,nie robi problemów.
      moja bezpośrednia kierowniczka to kierowniczka z charakteru-nie ma rodziny więc pracuje nawet w weekendy uncertain jak chce coś od nas to potrafi być bardzo wymagająca i bezkompromisowa.
      jak my coś od niej chcemy (rzadko ale się zdarza) to nie ma czasu albo przepisy jej nie pozwalają uncertain
      ogólnie atmosfera w firmie jest ok,zdarzają się jak wszędzie niesnaski,pracują różni ludzie-świnie też..przy niektórych trzeba uważać na to co się mówi.
      ogólnie nie narzekamsmile
    • echtom Re: jak wam sie pracuje w waszych firmach? 07.03.11, 08:18
      Ja mam wręcz bajkowe układy. Dyrekcja rozsądna, kierowniczka kompetentna i fajna, zawsze idzie na rękę w kwestii wcześniejszego wyjścia, urlopu itp. Zasady odpracowywania wyjść i rozliczania nadgodzin przejrzyste, bez żadnych nadużyć. Robię swoją robotę i się z niej rozliczam, nikt nie stoi mi nad głową ani mnie nie śledzi. To działa w obie strony - zawsze mogą na mnie liczyć, kiedy trzeba wziąć popołudniowy dyżur za chorą koleżankę, a jak jest coś ważnego do zrobienia, to w sobotę i nawet w czasie urlopu przyjdę.
      • matsuda która zacznie licytacje poborów? 07.03.11, 08:23
        ok
        • echtom Re: która zacznie licytacje poborów? 07.03.11, 08:31
          Nie na temat - przeczytaj jeszcze raz pierwsze zdanie wątku.
          • lukrecja34 Re: która zacznie licytacje poborów? 07.03.11, 08:41
            ja jeszcze dodam,że urlop-również na żądanie-L4 czy wyjście w godzinach pracy nie jest u mnie żadnym problemem,nikt nie robi problemów
          • matsuda zobacz posty na forum 07.03.11, 09:06
            prędzej czy później dochodzi do takiej licytacji.
            • rosapulchra-0 Re: zobacz posty na forum 08.03.11, 01:32
              matsuda napisała:

> prędzej czy później dochodzi do takiej licytacji.

no i?? suspicious
    • sadosia75 Re: jak wam sie pracuje w waszych firmach? 07.03.11, 08:51
      Bardzo dobrze smile Ale przeciez sama na siebie narzekac nie bede big_grin
      • mijaczek Re: jak wam sie pracuje w waszych firmach? 07.03.11, 16:56
        jeszcze raz podkreslam, ze nie chodzi o pobory, bo to ma sie nijak to tematu watku...
        mi wylacznie chodzi o to, czy jak wstajecie rano to sobie myslicie - o ku...wajegoniedoj...anamac znowu musze tam isc, czy - OK.. idziemy do pracy i jest luzik...
        ja wlasnie utknelam w domu bo auto mi sie zepsulo i nie mam jak do pracy sie dostac i zobaczymy czy szefowa zgodzi sie, zebym pracowala z domu....
    • alaryk_zabojca Re: jak wam sie pracuje w waszych firmach? 07.03.11, 18:17
      Super się pracuje - tym bardziej jeśli jest się właścicielem.
      • mijaczek Re: jak wam sie pracuje w waszych firmach? 07.03.11, 18:58
        alaryk_zabojca napisał:

> Super się pracuje - tym bardziej jeśli jest się właścicielem.

ok.. to jako wlasciciel firmy - jak prowadzisz swoja firme? nie chodzi mi o to ile placisz ludziom, tylko jaka atmosfere wprowadzasz, jak traktujesz swoich pracownikow?
        • alaryk_zabojca Re: jak wam sie pracuje w waszych firmach? 07.03.11, 22:38
          Kiedyś długo zanim zacząłem bawić się w działalność jeden mój kumpel powiedział, że najlepsi szefowie to ch...je. Moja działalność to agencja reklamowa i produkcja filmowa - moi pracownicy to w głównej mierze osoby zajmujące się pracą twórczą i kreatywną - tutaj metoda bata nie pomaga bo taki człowiek szybko się blokuje i nic nie wymyśli pod presją. Najlepsze pomysły powstają w luźnej atmosferze, ale ten kij ma dwa końce bo luźna atmosfera prowadzi do rozbestwienia pracownika, które objawia się np nietrzymaniem terminów. Z dwojga złego wolę jednak atmosferę koleżeńską i sprzyjającą kreatywności i w tym kierunku przechylam szalę.

mijaczek napisała:

> alaryk_zabojca napisał:
          >
          > > Super się pracuje - tym bardziej jeśli jest się właścicielem.
          >
          > ok.. to jako wlasciciel firmy - jak prowadzisz swoja firme? nie chodzi mi o to
          > ile placisz ludziom, tylko jaka atmosfere wprowadzasz, jak traktujesz swoich pr
          > acownikow?
    • leeloo2002 Re: jak wam sie pracuje w waszych firmach? 07.03.11, 18:17
      Bardzo dobrze, mogę pracować z domu (jak się gorzej czuję, jak niania nie przyjdzie, bez szczególnego powodu). Firma normalnie traktuje dziewczyny w ciąży, nie ma problemu z powrotem do pracy, jak ktoś chce to idzie na wychowawczy i po powrocie też zawsze jest praca.
      Pracujemy w małych pokojach, a nie w open space, atmosfera jest przyjemna
    • ga-ti Re: jak wam sie pracuje w waszych firmach? 07.03.11, 23:34
      Trudno nazwać to firmą, budżetówka, kodeksu oficjalnie przestrzegają, ale teksty typu: o, pani znowu zwolnienie, nie za często - się słyszy.
      Wcześniej było całkiem fajnie, wesoło, duża współpraca, "szef szefów" (fajne określenie) rygorystyczny, ale "szarakami" się nie przejmował, szefowa bezpośrednia było w porządku.
      Wróciłam z wychowawczego i okazało się, że szefowa moja bezpośrednia się zmieniła i ... atmosfera gęsta cholernie uncertain
      Każdy tylko szepce coś pokątnie, nie wiadomo, komu można ufać, dużo jakiś niejasnych sytuacji...
      Lubie swoją pracę, ale "psychicznie" ciężko. Szkoda uncertain
    • allija Re: jak wam sie pracuje w waszych firmach? 08.03.11, 00:09
      W mojej firmie pracuje się tragicznie i z roku na rok gorzej. To także firma opłacana z budżetu /w dużej mierze/ ale, niestety, mocno upolityczniona a w dodatku taka, z ktorej da się pociagnąć kasę. Od lat szeregowi pracownicy /tacy od dyrektora w dół/ są tylko pionkami w grze "niewiadomojakiej". I wszyscy tak sie czujemy. Nie ma znaczenia jak pracujesz, czy pracujesz, to i tak sie nie liczy bo nie o to w tym wszystkim chodzi. Kazdy tu ma jakiś interes, do którego nie zalicza się ani dobro firmy ani, tym bardziej, żaden pracownik, który własnymi łapami tę firme buduje i na ktorym ona w ogóle jeszcze stoi. Nikt tu cię nie pochwali ani nie doceni. Doceniłby jeśli w ogóle by nas nie było bo najchętniej rozszarpaliby tę firmę i wydarli ile jeszcze się da, cień unoszących się nad nia kruków i wron widać każdego dnia.
      Mam ciekawy i nietuzinkowy zawód, w którym można się wszechstronnie wyżyć i odczuwać satysfakcję z jego wykonywania. To wszystko było moim udziałem jakoś do 2001 roku, kiedy to nie wprowadzono reformy, która niczego zreformować nie miała tak naprawdę.
      Teraz dla wielu to tylko walka o przetrwanie, o żadnej satysfakcji już od dawna mowy być nie może. Sytuacja jest patowa bowiem mam, jak wielu moich kolegów i wiele koleżanek, wąską specjalizację. Pracy szukać nie mam gdzie, musiałabym zmienić zawód.
      Więc ja wstając rano często myślę to o czym wspomniano gdzieś wyżej.
      • bi_scotti Re: jak wam sie pracuje w waszych firmach? 08.03.11, 01:13
        Jedyne na co moge narzekac to to, ze wakacje (jak wszyscy pracujacy w szkolach) przypadaja mi zawsze w okresie tzw. sezonu a wiec drogie loty dokadkolwiek ... Ale taki urok tego akurat "biznesu" wink Poza tym uklady sa typowe dla sfeminizowanych srodowisk - kobiety bywaja trudne w pokojowym wspolzyciu gdy jest ich ciut za duzo na metr kwadratowy ale tez na nikim jak na kobietach nie da sie polegac az tak w sytuacjach podbramkowych gdy dzieciom zle, gdy rodzice stracili prace, gdy babcia umarla albo pieniedzy na lunch brak, wiec balans jest i ja bym sie nie osmielila skarzyc smile
        • myelegans Re: jak wam sie pracuje w waszych firmach? 08.03.11, 04:57
          Ja pracuje na tym etapie rozwoju prawie z samymi mezczyznami, w dodatku z wysokimi stopniami naukowymi i ze sporym ego na plecach, wiec do tego testosteronu dochodzi wspolzawodnictwo i tempo, co ja lubie, bo trzyma mnie na palcach i dopinguje. Jestem specjalista w swojej dziedzinie i wiem, ze mam autorytet i nie odczuwam bojazni przed autorytetami. Spokojnie moge bronic swojego stanowiska wystepujac przed calym boards of directors. Lubie pracowac z mezczyznami, nawet jak idzie na noze w sali konferencyjnej przy jakims projekcie, to idzie na merytoryczne noze, po wyjsciu z sali spokojnie przechodzimy do porzadku dziennego.
          Niestety coraz bardziej odsuwana jestem od tego co najbardziej lubie, czyli pracy laboratoryjnej i naukowej na rzecz... management, ktory lubie mniej, ale taka kolej rzeczy. Dla swojego zespolu staram sie byc po prostu fair i nie wchodzic im w droge. Nie kontroluje, nie dmucham na szyje, nie wiem, kiedy przychodza, wychodza, dopoki produkuja. i sie rozwijaja.
          Nasza firma, jak pewnie kazda korporacja, jest hierarchia, jest duze tempo, sa plany, budzety, bardzo napiete terminy, ale.... przestrzegane sa reguly gry, nikt nikogo nie moze zmusic do pracy po godzinach, przychodzenia w weekendy (chociaz i tak przychodza(imy), bo komorki rosna, doswiadczenie idzie, zwierzeta trzeba czyms nastrzykac, albo cos z nich pobrac itd), atmosfera jest fajna, duzo mlodych, energicznych, produktywnych i kreatywnych ludzi, firma zaangazowana w rozne akcje spoleczne i wolontariat, sama jako wolontariuszka pomagam w intercity high school w projektach naukowych. Wierchuszka raczej stosuje metode marchewki i caly czas jestesmy klepani po plecach i cos celebrujemy, i nie mowia nam co robimy zle, a to, co chca zebysmy robili w przyszlosci, taki pozytywny spin na cos zawalonego.
          NIe bylo jeszcze chyba dnia, kiedy obudzilabym sie i nie chciala isc do pracy.
          A najbardziej jestem wdzieczna za to, ze damska toaleta jest sprzatana 2 razy dziennie, i sa w dozowniku tampony i podpaski za darmo, a rano na stole w kuchni swieza prasa do porannej kawy. Niby mala rzecz....
          • mijaczek Re: jak wam sie pracuje w waszych firmach? 08.03.11, 19:26
            a ja dzisiaj lubie moja firme, bo dostalismy bonusy big_grin
            • myelegans Re: jak wam sie pracuje w waszych firmach? 09.03.11, 02:04
              Dobry bonus nie jest zly wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka