Dodaj do ulubionych

Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalszy

08.03.11, 13:11
Po ile u Was cukier? Podajcie sklep/sieć i datę.

6.03 Auchan 4,91 - cukru brak
7.03 Biedronka 3,99
W Tesco ponoć są zapisy na cukier!! Tylko patrzeć jak powstaną komitety kolejkowe, a potem kartki...
Znika też z półek mąka i kasza...
Obserwuj wątek
    • czarnaalineczka Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 13:13
      pojecia nie mam , ale az dzisiaj sprawdze
    • mimka23 Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 13:15
      Wczoraj w Netto 3,99.
    • sonniva jakaś wojna wybuchła? 08.03.11, 13:18
      a ja ją przegapiłam?
      Ludzie nie nakręcajcie się!
    • lola211 Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 13:20
      Z forum sie dowiedzialam, ze jakis problem z cukrem jest.Bo w realu tego nie dostrzegam.
      W Almie cukru pod dostatkiem, chyba po 4,60 zł.I maka i kasza i co tam jeszcze.
      • moofka Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 13:25
        nie mam pojecia o co chodiz z cukrem surprised
        ale widzialam ze podrozal
      • nenia1 Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 15:01
        lola211 napisała:

> W Almie cukru pod dostatkiem, chyba po 4,60 zł.

Koniec świata, w Almie taniej niż w Auchan!
        Gdzie tu się teraz lansować?
        • czarnaalineczka Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 15:20
          zostane skazana na banicje jak powiem ,że ani w Almie ani w Auchmanie nigdy nie byłam ? tongue_out
    • czarnaalineczka Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 13:22
      ale po co ludziom tyle tego cukru ??
      • dorcia1234 Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 13:25
        w Auchanie w sobotę był po 3,8 i sprzedawali po 5kg/osobę. Ludziska całymi rodzinami kupowali. Mnie natomiast bardziej zainteresowały winogrona po 5zł za kg- zdecydowanie zdrowsze smile
        • czarnaalineczka Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 13:29
          a moze bimber pedza big_grin
          bo 5 kg to chyba dla rodziny zapas na rok
      • lola211 Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 13:53
        Sa rodziny,gdzie cukru wiele schodzi.Słodza wszystkie ciepłe napoje, pieka ciasta.Z czego tyle osob ma nadwage? Z pewnoscia nie z powodu niedostatku cukru w diecie.
        • asia_i_p Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 15:25
          Lola, ja mam i nadwagę i nadmiar cukru w diecie wink, a cukier kupuję raz na trzy miesiące kilo. Bo mój nadmiar pochodzi jednak głównie z delicji i czekolady, a nie z białego cukru jedzonego z torebki.
      • attiya Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 14:59
        yyyy....pewnie pędzą ten...no... BIMBER big_grin
        • czarnaalineczka Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 15:08
          ale gdyby sie przyzwalali to bym poblogoslawila , wspolczula i jeszcze pomogla nosic
          tylko ze to jednak do ciast i herbaty raczej sad
    • morgen_stern Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 13:26
      Histeria.
    • zawszeolga111 Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 13:47
      potrzebuje mniej niz 1kg miesiecznie,wiec nie bede sie zapisywac na cukier.
      niepotrzebna panika i tyle.
      • ewelsia Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 13:53
        W Biedronce wykupili, dzisiaj byłam celem zakupu 1 kg (!) i tylko cena wisi, 3,99 smile
        Ludzie oszaleli, gorzej niż za komuny na kartki . A zauważyłam, że cukier to wywożą/ wynoszą zazwyczaj starsi ludzie, którzy w ogóle nie powinni słodzić. Cukiernie jakieś mają, czy co? Nie kumam tego trendu. Poza podwyżką oczywiście.
    • a1ma Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 13:52
      No to co?
      Ile tego cukru zużywasz rocznie?
    • mruwa9 Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 14:02
      ale o co z tym cukrem wlasciwie chodzi? Bo nie nadazam.
    • gryzelda71 Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 14:06
      Cieszą mnie ematki co piszą,ze podwyżka cen cukru ich nie obchodzi,bo one nie używają.
      Pewnie nigdy nie czytały innych etykiet niż słoiczków gerbera i nie wiedzą,że cukier do wielu produktów jest dodawany.
      To tak jak moja znajoma na wieść,że paliwo drożeje wydęła usteczka,że ona nie odczuje,bo nie ma samochodusmile
      • lola211 Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 14:10
        Mnie tez zastanawia takie podejscie do tematu- cukier jest w kazdym praktycznie produkcie, to sie pewnie przelozy na ceny.
        • moofka Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 14:14
          no ja mysle ze tak
          tylko czemu on tak drozeje nagle?
          i skad ta panika hurtem kupowac?
          koncza produkcje czy co jest? wink
          • przeciwcialo Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 16:05
            Nadmiar w magazynach i trzeba go sprzedać?
            Martwi mnie cena benzyny. Juz teraz w niektórych miejscach kosztuje ponad 5 zł za litr.
        • czarnaalineczka Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 14:16
          np w jakich produktach jest cukier ?
          w ryzu , kaszach , mace , miesie , warzywach , owocach , kawie , herbacie ??
          serio gdzie ten cukier ?
          --
          Człowiek bez religii jest jak ryba bez roweru.
          • gryzelda71 Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 14:21
            Nie jesz dżemów,miodu,czekolady,ciastek,soków też przenigdy,mięs nie marynujesz,sałatek nie doprawiasz.Nic a nic.Cukier widujesz jedynie jako produkt samodzielny na półce.
            • moofka Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 14:22
              no kfilka
              miod to nie cukier
              i tak jest drogi wink
              • gryzelda71 Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 14:24
                No jasne pszczoły zimą na dieciesmile
              • lola211 Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 14:26
                Moze o sztuczny chodzilosmile?
                W przyprawach, sosach, gotowcach,musli, platkach sniadaniowych, wypiekach-wszedzie cukier.
                • czarnaalineczka Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 14:29
                  > W przyprawach

tongue_out ta w soli nawiecej i w pieprzu tongue_out
                  w ziolach tez nie zauwazylam tongue_out
                  jak pare razy w roku kupie gotowy sos za 3 zl to jak bedzie kosztowal 3 i gr to nie zauwaze
                  platki bez cukru kupuje smile
                  • lola211 Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 14:57
                    W przyprawach typu- bo bigosu, do zeberek, soczyste skrzydelka itp.ktos to kupuje, bo nie widze, by zalegalo na polkach.
                    Akurat ja pewnie az tak nie odczuje, bo staram sie gotowców unikac jak tylko moge, ale sredni statystyczny Polak po kieszeni dostanie.
                    • czarnaalineczka Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 15:04
                      z takich przypraw to do flakow czasem kupuje , tylko ile w takiej malej torebce jest cukru i ile to moze podrozec ? 2 gr ?

statystyczny polak odzywia sie tragicznie niestety , i ta cukrowa histeria tylko to potwierdza uncertain
                      • gryzelda71 Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 15:06
                        Bo go nie stać.Ale wiem,to nieznane pojeciesmile
                        • czarnaalineczka Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 15:09
                          nie stac na jedzenie wiec slodzi herbate i piecze ciasta
                          bardzo logiczne wink

pewnie zywie sie taniej niz ci wszyscy biedni placzacy
                          • gryzelda71 Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 15:10
                            Tak,bo zdrowe jedzenie najtańszesmile
                            • czarnaalineczka Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 15:15
                              kasze , straczki , wiekszosc warzyw owszem wychodza takiej niz gotowce , kanapki z bialego pieczywa i kielbasy , ciasta itp
                              • gryzelda71 Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 15:19
                                Więc luzik.ciebie podwyżki nie dotyczą.
                      • vibe-b Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 16:18
                        czarnaalineczka napisała:

> z takich przypraw to do flakow czasem kupuje , tylko ile w takiej malej torebce
                        > jest cukru i ile to moze podrozec ? 2 gr ?
                        >
                        > statystyczny polak odzywia sie tragicznie niestety , i ta cukrowa histeria tylk
                        > o to potwierdza uncertain

Inne mniej oczywiste produkty zawierajace cukier to np. musztarda, ketchup (ten to ma cukru tyle co dzem chyba), wedliny, chleb. Chleba nie jadasz?
                        Jak zobacze u nas panike to tez sie zaopatrze, bo bez cukru nie upieke chleba !
                        • lusitania2 Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 16:21
                          vibe-b napisała:

> Jak zobacze u nas panike to tez sie zaopatrze, bo bez cukru nie upieke chleba !

może najwyższa pora nauczyć się piec chleb, a nie jakiś produkt chlebopodobny?
                          Ani chleb pieczony na drożdżach ani na zakwasie cukru (sacharozy) nie wymagają.

• vibe-b Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 16:23
                            itania2 napisał:

> vibe-b napisała:
                            >
                            > > Jak zobacze u nas panike to tez sie zaopatrze, bo bez cukru nie upieke ch
                            > leba !
                            >
                            > może najwyższa pora nauczyć się piec chleb, a nie jakiś produkt chlebopodobny?
                            > Ani chleb pieczony na drożdżach ani na zakwasie cukru (sacharozy) nie wymagają.

Wymagaja, bo pieke w maszynie do chleba. I nie jest to wyrob chlebopodobny, a najpyszniejszy chleb jaki jadlam.
                        • czarnaalineczka Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 16:25
                          chleb sporadycznie bo mam alergie wiec i tak cene cetalergin doliczam uncertain
                          musztarda mi sie zepsula po 3 latach tongue_out
                          keczup wole sama robic ,bez cukru smile
                          a jeszcze bardziej adzike ( taki keczup z ostrej papryki i czosnku zabojczo ostry smile )

do swojskiego chlepa chyba szklanki cukru nie dodajesz ? smile
                          • przeciwcialo Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 16:30
                            Pomidory akutrat "lubia" cukier. Dopiero wtedy wydobywa sie ich smak. Zapytaj Włochów.
                            • vibe-b Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 16:31
                              zeciwcialo napisała:

> Pomidory akutrat "lubia" cukier. Dopiero wtedy wydobywa sie ich smak. Zapytaj W
                              > łochów.

Tu tez chodzi o wartosci konserwujace cukru. Podejrzewam ze ketchup bez cukru zepsuje sie w ekspresowym tempie.
                            • czarnaalineczka Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 16:33
                              wystarczy mi ze prababcia jadla pomidory z cukrem , niedobrze mi sie robilo
                              wole truskawki z pieprzem big_grin
                          • gryzelda71 Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 16:31
                            Tak trzymaj.Kasze,kiełki i energia z kosmosuwink
                            • czarnaalineczka Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 16:36
                              chlorofilu nie posiadam tongue_out a szkoda ładnie mi w zielonym big_grin
              • imasumak Moofencjo, a czym dokarmia się pszczoły? 08.03.11, 15:33
                Cukrem wszak.

moofka napisała:

> no kfilka
                > miod to nie cukier
                > i tak jest drogi wink
            • czarnaalineczka Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 14:26
              dzemy domowe , ale jak napisalam 5 kg cukru na rok starczy na wszystko smile ,w miodzie cukier ?to jakis oszukany miod smile , psu miesa nie marynuje wink kotu tez nie , czekolada , ciastka itp raz na ruski rok wiec nie odczuwalne , jak pieka sama to z miodem , syropem klonowym itp i tak drogie sad , po co cukier do salatki ?

soki wybieram bez cukru smile

no fakt lody moga podrozec tongue_out ale to i tak malo odczuwalne raczej , szczegolnie jak sie kupuje i tak drogie sad
              • gryzelda71 Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 14:32
                Tak tak,nieodczuwalne to luzik.Zapomniałam,ze to forum ematka.smile
              • mazrena Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 14:42
                Jakbyś zarabiala z mężem po 1200 netto to byś inaczej myślała. No ale co Ty możesz wiedzieć...
                • moofka Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 14:43
                  mazrena napisała:

> Jakbyś zarabiala z mężem po 1200 netto to byś inaczej myślała. No ale co Ty moż
                  > esz wiedzieć...

ja bym sie skupiala na tym gdzie lepsza robote znalezc
                  a nie ile mniej cukru kupie
                  • przeciwcialo Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 16:10
                    To akurat wcale nie jest takie proste zmienic prace.
                    • czarnaalineczka Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 16:13
                      zmienic prace nie łatwo , szczegolnie w polsce b
                      ale ograniczyc cukier i łatwo i warto
                • czarnaalineczka Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 14:45
                  skad ty wiesz ile ja zarabiam i niemaz ( slubu nie mamy )
                  po prostu cukier i przetworzone zarcie jest niezdrowe i unikam jak moge
              • moofka Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 14:43
                otoz
                a jak sok bez cukru jest
                to jego atut i wtedy jest drozszy
                dziwna sprawa wink
                slodzone paskudztwa sa najtansze
                • gryzelda71 Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 14:51
                  Ale sok z malin np taki do rozcieńczania to jeszcze bez cukru nie powstał,czy się mylę?
                  • czarnaalineczka Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 14:56
                    taki sok to z wscieklego psa kojarze smile
                    raz na kilka lat pije , nie odczuje smile
                    • gryzelda71 Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 15:05
                      Widzisz,ja też nie odczuje,co nie znaczy ze uśmiechem przyklaskuje podwyżkom wszelakim.
                      Bo to dopiero początek podwyżek,a te zsumowane duuużo osób odczuje,oczywiście nie ty i nie ematki.
                      • czarnaalineczka Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 15:11
                        ale ja nie przyklaskuje podwyzkom
                        bola i wkurzaja mnie podwyzki gazu , wody , benzyny

ale sory , cukier , wodka i papierosy nie sa do niczego niezbedne i im drozsze tym lepiej
                        • gryzelda71 Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 15:16
                          dla kogo lepiej?
                          Czy tak trudno widzieć coś więcej niż własne podwórko?Ło matko...............
                          • czarnaalineczka Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 15:27
                            ale jak ktos pali na swoim balkonie to niestety ja tez czuje sad
                            naduzywanie alkoholu tez odbija sie nie tylko na pijacym
                            slepa wiara ,że cukier muuusi być i trzeba słodzic też nie tylko słodzący odczuwają
                            ps jak cukier podrozeje to moze moj ojciec przestanie slodzic 5 lyzeczek big_grin
                            kiedys pomylilam herbaty i mam traume do konca zycia big_grin
                            • gryzelda71 Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 15:31
                              Cóż dziś zdrożeje cukier, jutro kasza pojutrze strączki.Taki scenariusz rozjaśni co nas czeka?
                              • czarnaalineczka Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 15:35
                                drozeje wszystko i zawsze , 8 lat temu to za 200 zl przez miesiac sie wyzywilam ubralam i na imprezy bylo , ale tak bylo jest i bedzie
                                tyle ze ani benzyny , ani wody ludzie nie chomikuja tylko wlasnie cukier , co jest absurdalne
                                za 10 lat proszek do prania tez bedzie drozszy , mam zrobic zapasy na kilkanascie lat ?
                              • czarnaalineczka Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 15:38
                                ale serio nie dziwi cie ze akurat na cukier jest histeria ?
                                tylko na cukier , nie na wode , kosmetyki , sol , pieprz , herbate tylko wlasnie cukier?? why ??
                            • przeciwcialo Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 16:26
                              Mój ojciec zszedł z 3 do jednej łyżeczki. Z miodu nie zrezydnuje napewno bo wierzy w cudowne właściwości miodu i codziennie je łyzke.
              • imasumak Tak, pszczoły Cię oszukują w składzie miodu :D 08.03.11, 15:41
                Otóż przyjmij do wiadomości, że pszczoły nie byłyby w stanie przeżyć, gdyby nie dokarmiać ich cukrem.

to jakis oszukany miod smile
                • czarnaalineczka Re: Tak, pszczoły Cię oszukują w składzie miodu : 08.03.11, 15:47
                  ale uzywanie przy produkcji to nie to samo co zawieranie
                  jak jestem uczulona na pszenice to nie moge jest marchewki bo rolnik ktory ja hoduje jadl bułke ?;P
                  • gryzelda71 Re: Tak, pszczoły Cię oszukują w składzie miodu : 08.03.11, 15:56
                    Ale w związku z tym cena MIODU pójdzie do góry.Łapiesz już mechanizm?
                    • przeciwcialo Re: Tak, pszczoły Cię oszukują w składzie miodu : 08.03.11, 16:12
                      Miód już jest drogi. Jak poszukac takiego z polskich pasiek to juz wogóle. Mieszaniny miodów z chin i unii sa tańsze ale ja ich niechcę.
                      • czarnaalineczka Re: Tak, pszczoły Cię oszukują w składzie miodu : 08.03.11, 16:17
                        a po ile u was w sklepie litr miodu ?
                        • przeciwcialo Re: Tak, pszczoły Cię oszukują w składzie miodu : 08.03.11, 16:22
                          Słoiczek taki jak dzem waga 400g kupiłam po 13 zł. Wielokwiatowy, polska pasieka.
                  • imasumak Re: Tak, pszczoły Cię oszukują w składzie miodu : 08.03.11, 15:59

jak jestem uczulona na pszenice to nie moge jest marchewki bo rolnik ktory ja hoduje jadl bułke ?;P

Zabiłaś mnie tym porównaniem. big_grin
                    Zrozum, że to czy pszczoła wyprodukuje miodu na tyle, żeby był dostępny na pólkach sklepowych, zależy od tego, czy będzie dokarmiania cukrem. Czyli cena cukru ma bezpośredni wpływ na cenę miodu.
                    • czarnaalineczka Re: Tak, pszczoły Cię oszukują w składzie miodu : 08.03.11, 16:04
                      ale podrozeje minimalnie a tez miodu nie zjadam litrami smile
                      i kupuje w pasiece a nie w sklepie smile wiec i tak bedzie taniej wink
                  • imasumak I rozumiem, że Twój rolnik, ten od marchewki 08.03.11, 16:04
                    nie przeżuwa ziaren, coby uzyskać marchewkę?
                    • czarnaalineczka Re: I rozumiem, że Twój rolnik, ten od marchewki 08.03.11, 16:05
                      nie wiem nie podgladam wink
                      benzyna bardzije wplywa na ceny zywnosci niz cukier a o benzyne az takiej histeri nie ma smile
                      • imasumak Re: I rozumiem, że Twój rolnik, ten od marchewki 08.03.11, 16:49
                        Bo benzyny trudniej nakupić na zapas wink
                        • czarnaalineczka Re: I rozumiem, że Twój rolnik, ten od marchewki 08.03.11, 17:08
                          no ale na inna zywnosc wplywa to czmeu nie ma pielgrzymek po wode , makaron , keczup , ciastka , czekolade ( skoro te ceny tez przez i benzyne i przez cukier podskocza)
                          czemu tylko cukier ?? no nie ograniam sad
                          • gryzelda71 Re: I rozumiem, że Twój rolnik, ten od marchewki 08.03.11, 17:12
                            Bo czekolady nie dodasz do ogórków konserwowych zamiast cukru.
              • zebra12 Miód a cukier 08.03.11, 17:16
                Ludzie, gdy cukier pójdzie w górę to miodu nie będzie, bo pszczoły karmi się cukrem w zimie. Mam kolegę pszczelarza i jest załamany. Zamierza zrezygnować z hodowli pszczół, a robi to od lat i miodki ma wyśmienite!
                • ciociacesia moj tata rzucil pszczoly w cholere jak cukier byl 14.03.11, 10:18
                  na karttki
                  cala zime dokarmial z trudem zdobytym cukrem, a na wiosne prawie cala pasieka padla na zaraze.
          • gryzelda71 Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 14:23
            O przeróżnej maści deserach lodowych,czy mlecznych przetworach zapomniałam.
            • morgen_stern Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 14:26
              Ale co to ma wspólnego z histerią i wykupywaniem cukru paletami, bo się zgubiłam.
              • gryzelda71 Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 14:31
                Nie piszę o masowym wykupie.Piszę,że nie trzeba słodzić kawy by za jakiś czas odczuć podwyżkę cen innych produktów.
                • morgen_stern Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 14:37
                  Aha aha, bo ja pisałam tylko o szaleństwie zakupowym. Akurat cukru zużywam sporo (głównie do wypieków), więc pewnie trochę tam odczuję, ale panikować nie zamierzam, przynajmniej na razie.
                  • gryzelda71 Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 14:39
                    Też nie zaopatrzyłam się,ale nie napiszę,ze spływa po mnie ta podwyżka jak po kaczce.
                  • mazrena Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 14:45
                    W mojej rodzinie też zużywamy sporo cukru. Więc wole kupić teraz 10kg po 3,99 niż za miesiąc płacić 8zł za kg.
                    • czarnaalineczka Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 14:48
                      a nie lepiej ograniczyc cukier??
                      zdrowiej dla wszystkich
          • hummer W każdym:) 08.03.11, 15:16

> np w jakich produktach jest cukier ?
            > w ryzu , kaszach , mace , miesie , warzywach , owocach , kawie , herbacie ??
            > serio gdzie ten cukier ?

Albo się wyrażaj na przyszłość bardziej precyzyjnie.
            • czarnaalineczka Re: W każdym:) 08.03.11, 15:22
              cukier bialy buraczany
              kajam sie big_grin
              • hummer Re: W każdym:) 08.03.11, 15:30

> cukier bialy buraczany
                > kajam sie big_grin

Bez przesady. Samemu też kupuję ziemniaki na tysiące. smile a nie na tysiące gramów.
          • a1ma Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 15:26

> np w jakich produktach jest cukier ?
            > w ryzu , kaszach , mace , miesie , warzywach , owocach , kawie , herbacie ??
            > serio gdzie ten cukier ?

Np. w burakach!
          • mala-czarna83 Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalszy 14.03.11, 09:40
            taaaa,ale ma kosztować 7 zł. to kupują tonami póki jest po 5zł.
      • ihanelma Co ma piernik do wiatraka? 08.03.11, 16:34
        Jaki jest związek panicznych zakupów cukru (ponoć - nie zauważyłam wink) przez ludność cywilną a przyszłymi podwyżkami artykułów zawierających cukier?

Jak teraz kupią w Tesco 300kg cukru to co - te podwyżki ich nie dotkną?
        Najlepiej zarabia sie na wszystkich panikach wink
    • katia.seitz Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 14:50
      Ee... Ja wczoraj w Tesco kupiłam kilogram przy okazji innych zakupów i nie zauważyłam braków na półkach ani żadnej histerii wśród kupujących.
      U nas idzie wyłącznie do wypieków - tak pewnie ze 2 kg na miesiąc, więc jakoś podwyżkę przeżyjemy smile Poza danonkami (tak, wiem, fuj) żadnych słodzonych jogurtów, deserów, gotowych ciastek, dżemów itp. nie kupuję.
    • vivibon Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 15:50
      Kraków - nie mam pojęcia po ile jest był i będzie cukier. Zużywam 2 paczki na rok.
      Zastanawiam się co z tym robią ludzie, którzy kupują po 40-50 opakowań. Ok, nawet jeżeli robią dżemy, inne marmolady i wino - ile do cholery ma podrożeć ten cukier? 20 zł?
      • przeciwcialo Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 16:15
        Ile trzeba miec miejsca żeby to przechowywać i jeszcze martwić sie żeby sie w tym nic nie zalęgło.
        • czarnaalineczka Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 16:20
          o wlasnie
          to mnie tez zastanawia
        • czarnaalineczka juz wiem gdzie trzymaja :D 08.03.11, 19:19
          w kuchni za firanka miedzy lodowka z oknem , pod naroznikiem przy stole i miedzy naroznikiem a oknem tez za firanka big_grin
          30 kg cukru big_grin ja pierdziu no ale rodziny sie nie wybiera big_grin
          • aneta-skarpeta Re: juz wiem gdzie trzymaja :D 14.03.11, 09:47
            wczoraj rozmawialam o tym z rodzicami. Mama stwierdzila, ze kompletnie nie rozumie tego szału na cukier- a takie akcje powtarzaja sie od zawsze- co kilka lat- pamieta jak byla mloda i tez byly akcje "wykupujemy cukier"

dziwne, ze ludzie nie rzucaja sie na mąke gdy chleb drozeje etcwink

nawet jesli robi si przetwory to ile zaoszczedzimy kupujac dzisiaj zapas? 20 zł? w skali roku?

a jak w lato cukier bedzie tanszy to co?

poza tym, czym ludzie wiecej kupują tym cukier drozszy- ale ludzie glupie to kupują bez opamiętania
    • paskudek1 Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 17:42
      daty Ci nie podam dokładnej ale w ciągu ostatniego tygodnia Biedronka 3,99, Kaufland 4,39, Aldi 3,99, Carfour 4,15 a przy zakupie 10 kg 3,99.
      Nie bardzo rozumiem te drastyczne podwyżki bo przed podwyżka VAT i cen paliwa cukier kosztował w granicach 2,29 więc SKĄD do ciężkiej ospy 100% podwyżki?
      • paskudek1 Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 17:44
        aha i jeszcze jedno - to ze komuś 5 kg cukru wystarcza na rok nie oznacza że WSZĘDZIE tak jest. Przeciętny Polak czyta 0,1 książki na rok czy coś koło tego, ja jestem ekstremistka czytam znacznie więcej. No cóż, wychodzi na to ze czytam za kogoś ksiażki i za kogoś słodzę smile
        • ewma Dzisiaj - Kaufland ..cukier 5.99 08.03.11, 17:46
          przeżyłam szok
          • lusitania2 Re: Dzisiaj - Kaufland ..cukier 5.99 08.03.11, 17:54
            no to złote żniwa dla handlowców.
            Nic, tylko podnosić cenę jeszcze bardziej!

• przeciwcialo Re: Dzisiaj - Kaufland ..cukier 5.99 08.03.11, 17:56
              Wyczyszczą sobie magazyny z nadwyżek i jeszcze zarobia.
              • ihanelma Re: Dzisiaj - Kaufland ..cukier 5.99 08.03.11, 18:00
                Magazyny wcale nie są puste... Po co sprzedać taniej jak można za tydzień drożej?
                • lusitania2 Re: Dzisiaj - Kaufland ..cukier 5.99 08.03.11, 18:10
                  ihanelma napisała:

> Magazyny wcale nie są puste... Po co sprzedać taniej jak można za tydzień droże
                  > j?

cytując klasykawink: ciemny lud to kupi
          • aneta-skarpeta Re: Dzisiaj - Kaufland ..cukier 5.99 14.03.11, 09:48
            niech ludzie kupują jeszcze wiecej to za 3 dni bedzie po 7 złsuspicious
    • ihanelma Trochę o przyczynach cukrowej histerii ;) 08.03.11, 17:55
      forsal.pl/artykuly/493905,ceny_cukru_sa_napedzane_przez_regulacje_spekulacje_i_strach.html
      i

forsal.pl/artykuly/493712,cenowe_szalenstwo_na_rynku_cukru_sklepowe_polki_swieca_pustkami.htm
      To o czym już pisałam - zabawa na rynkach surowcowych "na krótko" zaczyna być ciekawsza niż na akcjach tongue_out
    • czarnaalineczka Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 18:33
      dzisiaj lublin aldik godzina 18.10 5.09zl nikt nie kupowal
      plucka psu kupilam big_grin
    • figrut Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 18:39
      W Biedronce nadal jest po 3,99zł. Mam trochę zapasu, ale do lata nie starczy. Postaram się kupić z zapasów deputatowych od znajomych emerytów i rencistów, bo mi do letnich przetworów jest niezbędny (nie kupuję żadnych soków, kompotów i dżemów w sklepie). Szlag mnie trafia na myśl o tym, że cukrownie polikwidowali, tyle ludzi straciło pracę, a cukier osiąga kosmiczne ceny.
      • dixi Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 18:57
        dziś rano jakiś link mnie przygnał na to forum, trochę poczytałam, w tym o cukrze i skojarzyłam że już od dwóch dni używam resztek cukru pudru do kakałka dla dziecia... po pracy wpadłam do biedronki, cukru sterty po 3,99, to kupiłam całe kilo, na pół roku starczy a potem najwyżej kredyt zaciagnę big_grin
        a po ile był przed paniką?
        • pulcino3 Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 08.03.11, 19:48
          Cukier, cukrem. ja dziś doznałam ciężkiego szoku jak zobaczyłam w biedronie cenę Bebilonu - 48,99! Masakra jeszcze kilka dni temu 38.99zł. Dobrze, że udało mi się godzinę wcześniej kupić w eko za 37.99....
    • deodyma Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 14.03.11, 10:34
      w jednym z marketow STOKROTKA w naszym miescie, cukier kosztuje 4,99 zl.
      po ile stoi w Biedronce, nie wiem, bo jakis czas temu w ogole cukru tam nie bylo.
      w innych sklepach jakie sa ceny cukru, nie mam pojecia.
      mam 2 kilo cukru w domu, tylko ja slodze kawe w domu, maz nie uzywa, wiec nie zwracalam jakos szczegolnie na ceny uwagi.
      dzis sie przejde do miasta, to zobacze.
    • white.apple Re: Gdzie po ile cukier ... Szaleństwa ciąg dalsz 14.03.11, 11:02
      W sobotę kupiłam kilo, poprzednie zużywało się pół roku.
      Aldi - 65 eurocentów. To co, może po cukier do Niemiec?
      P.S. W tym tygodniu Persil w promocji w Rossmannie - 3.99 smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka