Dodaj do ulubionych

Polityka prorodzinna w praktyce

14.03.11, 13:20
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9247727,Mydlo_kupia_rodzice__Ciecia_w_budzetach_przedszkoli.html
Idealny komentarz do haseł o polityce prorodzinnej w tym kraju.uncertain
A jakoś na pomniki JPII władze C.K. Krakowa fundusze znajdują.
Obserwuj wątek
    • przeciwcialo Re: Polityka prorodzinna w praktyce 14.03.11, 13:27
      Kupowanie mydła i ręczników, chustek do nosa to nie nowość w przedszkolach. Nasze przedszkole dotychczas sobie radziło w tej kwestii ale juz zapowiedziało że każdy rodzic dostanie liste czego i ile bedzie musiał do przedszkola od wrzesnia dostarczyc.
      Do szkoły juz kupuje ręczniki i chusteczki. Oszczędzanie na higienie to zwyczajnie igranie ze zdrowiem dzieciaków i za to po przysłowiowym łbie powinni dostac ci co takie durne budzety ukladaja.
    • tully.makker Re: Polityka prorodzinna w praktyce 14.03.11, 13:40
      W naszym przedszkolu ciagle zbiorki, jak nie chusteczek, to srodkow czystosci. To i tak lepiej, niz w przedszkolu do ktorego ja uczeszczalam, gdzie nie bylo mydla, a z kranow leciala tylko zimna woda - przedxzszkole prawie w centrum miasta, wokol wszystkie budynki z ciepla woda... oszczednosc.

I jak wspominam te kibkle w szkole bez papieru toaletowego, mydla, to mi sie zbiera na pawia. Higieniczny z nas narod.
      • iuscogens Re: Polityka prorodzinna w praktyce 14.03.11, 13:43
        Nie ma czegoś takiego jak polityka prorodzinna, tak jak nie ma polityki prozagranicznej, progospodarczej czy prorolniczej. Prorodzinna to jakiś dziwny stworek, którym z lubością posługują się politycy, żeby pokazać że są bardziej rodzinni niż rodzinni wink
        Wiem, że nie ma temat, wybaczcie.
        • triss_merigold6 Re: Polityka prorodzinna w praktyce 14.03.11, 13:52
          Prorodzinna jest interpretowana jako "mająca na celu powstrzymanie katastrofy demograficznej via nakłonienie kobiet, żeby miały więcej niż 1,3 dziecka + tworzenie rozwiązań korzystnych dla osób wychowujących dzieci".
          • iuscogens Re: Polityka prorodzinna w praktyce 14.03.11, 13:59
            Możliwe, że nazewnictwo się zmienia. Mnie jeszcze niedawno na studiach uczono, że nie ma czegoś takiego jak prorodzinna, tylko właśnie rodzinna i we wszystkich naukowych tekstach z rodzinną się spotykałam. Chociaż z tej definicji, która podajesz wynika, że to podtyp polityki rodzinnej, u nas chyba stosowany całkowicie zamiennie z rodzinną.
            • triss_merigold6 Re: Polityka prorodzinna w praktyce 14.03.11, 14:03
              To nie definicja, to próba odczytania hasła. W innych wersjach polityka prorodzinna oznacza np. powrót do "tradycji" i zamknięcie kobiet w domach, żeby zwolniły miejsca pracy dla mężczyzn, którzy będą mogli znów samodzielnie utrzymywać rodziny i piastować chwalebną funkcję "głowy domu". P
              • thegimel Re: Polityka prorodzinna w praktyce 15.03.11, 08:44
                Nic nowego niestetysad
                W PL polityka prorodzinna to pilnowanie ciężarnych, żeby czasami im do głowy nie przyszło ciąże przerywać. A co potem? Potem podejście zatytułowane urodziłaś? Twój problem. Ja sobie mogę jak najbardziej sama radzić, ale niech szanowni decydenci przestaną biadolić nad niskim przyrostem naturalnym, bo akcje typu obcinanie budżetów przedszkoli na pewno ten przyrost zwiększy.
    • alabama8 Re: Polityka prorodzinna w praktyce 14.03.11, 13:56
      Taki nius to chyba prasowy odgrzewany kotlet. Do przedszkoli zawsze kazali przynosić papier toaletowy, chusteczki, papier do rysowania. To samo teraz w szkole: w ramach wyprawki pierwszaka - srajtaśma, chustki do nosa, ręczniki papierowe i jak ktoś z rodziców może - ryzkę papieru co jakiś czas (plus książki, farby, kredki, gumki, linijki, zeszyty, worki na kapcie,_.
    • agni71 Re: Polityka prorodzinna w praktyce 14.03.11, 14:44
      U nas mydła ani papieru nie musimy kupować. Ale ostatnio poproszono nas o zakup papieru do drukarki oraz wyposażenie dziecka w kredki i mazaki, bo przedszkole nie ma za co kupić. Rodzice zalegają w sumie na 30 tys. opłat sad
    • attiya Re: Polityka prorodzinna w praktyce 14.03.11, 14:46
      w takim razie skoro rodzice coraz więcej płacą za przedszkola, i jeszcze muszą płacić za tyle rzeczy, dlaczego opłaty nie zmniejszają się? uncertain
    • baltycki Moze to jedna z przyczyn?? 14.03.11, 16:07
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,118724223,118724223,Nie_chce_kradzionego.html?s=1

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka