Dodaj do ulubionych

Prawda o aktualnym skażeniu radioaktywnym

26.03.11, 15:11
Witam .Ponieważ media polskie serwują sieczkę zamiast informacji a nasze władze walczą z cukrem trzeba sięgnąć do bardziej miarodajnych informacji.
Ponieważ jest tu wiele mam z malutkimi dziećmi to pewnie tak jak i mnie interesuje was to co dzieje się w atmosferze po katastrofie w Fukushimie .
Znalzłam stronę -Wether Online- gdzie są bardzo wyczerpujące i przystępnie -w formie map podane informacje o skażeniach na całej północnej półkuli .Zakładka Nothern Hemisphere bodajże.
Po przejżeniu poraziła mnie głupota tzw "autorytetów " z naszego kraju .Dziś w info jakiś pseudoprof stwierdził że nie wiedzą biedule co poza śladowym jodem jest nad Polska -tymczasem amerykanie jakoś widzą i wiedzą co nad nami fruwa-jest ksenon133 i napływa trochę cezu137.Przyniesie go ten paskudny północny wiatr który przyniósł wczoraj śnieg.
Znajomy -nauczyciel fizyki po przejżeniu stwierdził że cezu będzie malutko i jak nie spadnie deszcz albo śnieg to zagrożenie będzie śladowe.
Mi siadł komp więc nie wstawiam linka -jak któraś dojdzie do stronki to prośba niech wstawi .Będą mamy doinformowane ,bo jakość info naszych mediów to żenada.
Pozdrowienia .
Obserwuj wątek
    • aurinko5 Re: Prawda o aktualnym skażeniu radioaktywnym 26.03.11, 15:20
      Nie musialam sledzic, zadnych zagranicznych stron zeby dowiedziec sie, co i ile fruwa w powietrzu. Wystarczylo, ze weszlam wczoraj na wp, i tv 24. Z tym, ze ja nie naleze do tych co tropia sensacje i wykupuja jodek potasu. Nie trzeba byc wielkim fizykiem, zeby ocenic realnosc zagrozenia.
    • gryzelda71 Re: Prawda o aktualnym skażeniu radioaktywnym 26.03.11, 15:21
      O bosze i co zrobisz z ta wiedzą?
      • princess_yo_yo Re: Prawda o aktualnym skażeniu radioaktywnym 26.03.11, 15:24
        zaopatrzy sie w odpowiednia ilosc puszek i wody mineralnej i schowa w piwnicy, chociaz domyslam sie ze lepszy bylby schron smile
        • titta Re: Prawda o aktualnym skażeniu radioaktywnym 26.03.11, 16:22
          Najlepiej betonowy. A jeszcze lepsze z solidnego, szweckiego granitu: z naturalna domieszka uranu.
    • angazetka Re: Prawda o aktualnym skażeniu radioaktywnym 26.03.11, 15:44
      Jak widzę wątek "Prawda o...", to się automatycznie jeżę. I mam rację wink
      Nie ma żadnego zagrożenia, nie ma po co siać histerii.
      • ylunia78 Re: Prawda o aktualnym skażeniu radioaktywnym 26.03.11, 23:31
        angazetka napisała:
        > Nie ma żadnego zagrożenia, nie ma po co siać histerii.

Jak nie ma?jak nie ma?winkNa" niemowlu"to nawet piszą o nie wychodzeniu z domubig_grin
    • mamand Re: Prawda o aktualnym skażeniu radioaktywnym 26.03.11, 15:47
      ja wolę wierzyć polskim naukowcom

www.radioaktywnosc.umcs.lublin.pl/?id=0
      • kamyczek_02 Re: Prawda o aktualnym skażeniu radioaktywnym 26.03.11, 15:59
        Kilka dni temu był wyraźnie powyżej średniej, ale nadal ok.
        Ale co do autorytetów to mamy naprawdę kiepskie głowy. W tvn24 tydzień po katastrofie w elektrowni nasza p. prof. ds.elektrowni jądrowych powiedziała, że mieszkańcy Fukushimy będą mogli wrócić do swoich domów za tydzień -czyli dwa po awarii bez uszczerbku na zdrowiu i w ogóle co to za panika w tymże kraju. Inni mówili identycznie, na co dziennikarze przytaczali słowa zagranicznych autorytetów, ale nasi mądrzejsi. Inni grzmieli, nasi wypowiadali się rodem z katastrofy czarnobylskiej - relaks. Ten kto śledził info z Japonii i to, co się u nas działo w sprawie wybuchów w elektrowni widział jakich mamy "specjalistów".

• kamyczek_02 Re: Prawda o aktualnym skażeniu radioaktywnym 26.03.11, 16:03
          W którymś dniu w studiu w tvn24 jakimś młodszy dr prawie pokłócił się z kolegą po fachu zarzucając rodzimym "specjalistom" sprawdzenie info zanim się wypowiadać zaczną. MAEA trąbiła o skutkach i skali prawdziwego zagrożenia dla Japonii, a nasi swoje.
        • mamand Re: Prawda o aktualnym skażeniu radioaktywnym 26.03.11, 16:05
          Ten kto śledził info z Japonii i to, co się u nas działo
          > w sprawie wybuchów w elektrowni widział jakich mamy "specjalistów".

albo raczej widział jakich "specjalistów" zapraszają do telewizji
          • kamyczek_02 Re: Prawda o aktualnym skażeniu radioaktywnym 26.03.11, 16:09
            A tu masz rację. Ale jeżeli to jest prof. ds. atomistyki u nas w kraju - taką funkcję pełni, przynajmniej tak pisze na pasku informacyjnym i mówi takie głupoty nt. barku zagrożenia dla mieszkańców niedaleko Fukushimy to szkoda gadać.
      • b.bujak Re: Prawda o aktualnym skażeniu radioaktywnym 26.03.11, 15:59
        mamand napisała:

> ja wolę wierzyć polskim naukowcom

eee tam! nasze naukowce głupie som! a jesli nawet cos wiedza to nas oszukuja!
        musimy poszukiwac prawdy za granica smile
        • kamyczek_02 Re: Prawda o aktualnym skażeniu radioaktywnym 26.03.11, 16:06
          ano głupie. Jeżeli szef MAEA mówi, że jest źle (w Japonii oczywiście), a nasi, że nie to przepraszam kto jest mądrzejszy? Naleciałości z Czarnobyla się kłaniają. Mam na myśli wiekowych specjalistów. Na antenie młody z o wiele starszym się prawie ściął. Widać było podejście do tematu.
          • titta Re: Prawda o aktualnym skażeniu radioaktywnym 26.03.11, 16:28
            Co to jest MAEA?
            • ihanelma Re: Prawda o aktualnym skażeniu radioaktywnym 26.03.11, 18:58
              Po polskiemu Międzynarodowa Agencja Energetyki Atomowej, częściej nazywana z angielska IAEA
    • b.bujak Re: Prawda o aktualnym skażeniu radioaktywnym 26.03.11, 15:53
      jokal7 napisała:
      > Po przejżeniu poraziła mnie głupota tzw "autorytetów " z naszego kraju

zanim kogoś obrazisz to pomyśl, czy sama nie mylisz pojęć: to, o czym piszesz to prognozy; może profesor miał na myśli stan faktyczny ?
      dopytaj jeszcze znajomego fizyka, czy jeśli cez wisi nad pułapem chmur to też spadnie z deszczem? deszczowe chmury sa raczej nisko zawieszone a prognozowane ilości cezu są zależne od wysokości; i zapytaj jeszcze jak ta ilość promieniowania ma się w stosunku do promieniowania towarzyszącego człowiekowi w normalnym życiu (źródła naturalne plus ewentualne urządzenia np. diagnostyczne);
      jak juz się tak dokształcasz z fizyki to przy okazji popracuj nad językiem polskim!
      • ihanelma Re: Prawda o aktualnym skażeniu radioaktywnym 26.03.11, 18:55
        Pewnie spadnie... Tyle tego cezu wisi, że nam głowy porozbija jak będzie spadał wink
    • robertzawodowiec do pani przerażonej 26.03.11, 15:56
      Jak bardzo zakompleksionym trzeba być, by Polaka nazywać "pseudoprofesorem" tylko dlatego, że na jakiejś stronce przeczytało się prognozę o dramatycznym jakoby skażeniu powietrza nad Polską. Jak bardzo trzeba być głupim, by Murzyna po amerykańskim koledżu wynosic na piedestały a Polaka po polskim uniwersytecie traktowac jak głupca.
      Jak bardzo głupim trzeba być by nasze media traktować jako niewiarygodne i pisać, że serwują sieczkę bo gdzie indziej piszą co innego? Jak bardzo trzeba być głupim by obawiać sie skarzenia radioaktywnego?
      Odpowiedz mi na te pytania jokal7.
      • naomi19 Re: do pani przerażonej 26.03.11, 21:31
        Jak bardzo trzeba być głupim, żeby wierzyć w to co pan pseudo-znawca powie na ekranie.
        Wyobraź sobie, co by się stało, gdyby stwierdzono, że zagrożenie jest spore.
        • ihanelma Re: do pani przerażonej 26.03.11, 21:33
          Wszyscy poszliby na spacer, bo przecież wiadomo, że polska telewizja kłamie wink
          Prawdę mówi CNN i BBC, a wedle niektórych pewien społeczny nadawca z Torunia.
    • czarnaalineczka Re: Prawda o aktualnym skażeniu radioaktywnym 26.03.11, 16:25
      uwielbiam histerie big_grin

>Przyniesie go ten paskudny północny wiatr
      > który przyniósł wczoraj śnieg.

jak tak brzydko na niego mówisz to sie obrazi i nie przyniesie tongue_out
      • krapheika Re: Prawda o aktualnym skażeniu radioaktywnym 26.03.11, 16:56
        Czarnobyl byl duzo blizej skutki odczuwalne byly minimalne, wiec jakim cudem reaktor w Japonii ma nas niby zatruc, napromieniowac i doprowadzic do zejscia do schronow? jak musialoby wiec i nie wiadomo co sie dziac, by stworzyc zagrozenie? to co maja powiedziec Japonczycy skoro polskie ematki (czywiscie nie wszystkie) tyle km dalej sieja panike. Mam male dziecko i nie sledze kazdej wypowiedzi i kazdej prognozy w internecie i tv.Moze dobrze,ze nie mam polskiej tv, bo akurat (jesli byla taka wypowiedz)ze mieszkancy F. moga sie wprowadzic po tygodniu do swych domow spowodowalaby moje jeszcze wieksze zwatpienie w poziom nauki w mej ojczyznie.
      • ihanelma Re: Prawda o aktualnym skażeniu radioaktywnym 26.03.11, 18:54
        Przynosi to Mikołaj, nie śnieg. Coś się pani potaraniło proszę Pani wink
    • paszczakowna1 Re: Prawda o aktualnym skażeniu radioaktywnym 26.03.11, 18:34
      > Po przejżeniu poraziła mnie głupota tzw "autorytetów " z naszego kraju .Dziś w
      > info jakiś pseudoprof stwierdził że nie wiedzą biedule co poza śladowym jodem j
      > est nad Polska -tymczasem amerykanie jakoś widzą i wiedzą co nad nami fruwa-je
      > st ksenon133 i napływa trochę cezu137.

Tragiczną stroną ignorancji jest nie tylko brak kompetencji, ale i niemożność ocenienia tego braku u siebie i kompetencji u innych. Jakim niby sposobem może nad nami "fruwać" cez, jeśli nie "fruwa" nawet nad Japonią? Cez to metal ciężki, nie tworzy trwałych lotnych związków. Jedyna możliwość zanieczyszczenia radioaktywnym cezem z powietrza to wybuch, wyrzut paliwa i powstanie chmury radioaktywnego pyłu (jak w Czarnobylu), do czego w Japonii nie doszło. (A nawet jakby doszło, to w Polsce byśmy zapewne tego nawet nie zauważyli, bo nie wierzę w tresowany pył lecący 9 tys kilometrów) Cezem mają skażoną wodę morską w okolicach elektrowni w Fukushimie, ale to po prostu dlatego, że chłodzili nią reaktory i baseny ze zużytym paliwem. Nawet w glebie w Fukushimie jest go (jak do tej pory) niewiele.

Jodu-131 i ksenonu-133 też w Europie jest tyle, co kot napłakał. Zresztą zwracam uwagę, że a) ksenon-133 nie wiąże się z niczym w organizmie ludzkim, b) ksenon-133 ma czas połowicznego rozpadu 5.5 dnia, jod-131 8 dni, więc naprawdę niewiele ma szansę do nad dotrzeć.
      • ihanelma Re: Prawda o aktualnym skażeniu radioaktywnym 26.03.11, 18:53
        Za to ostatnio sporo było w powietrzu radioaktywnego bizmutu i trochę talu. Kryć się i folią obkleić !!!!!

www.radioaktywnosc.umcs.lublin.pl/?id=1
        łolaboga ... wszyscy umrzemy... na pewno ... kiedyś wink
        • paszczakowna1 Re: Prawda o aktualnym skażeniu radioaktywnym 26.03.11, 19:08
          > Za to ostatnio sporo było w powietrzu radioaktywnego bizmutu i trochę talu. Kry
          > ć się i folią obkleić !!!!!

Znaczy, bizmutu i talu było tyle co zwykle. Ale jest trochę, jest. I radonu-222. Proponuję jeszcze przestać oddychać.
    • ihanelma Re: Prawda o aktualnym skażeniu radioaktywnym 26.03.11, 18:50
      www.paa.gov.pl/
      i wszystko jasne

Jak się najadłaś jodku potasu, sugeruję coś na biegunkę wink
      • paszczakowna1 Re: Prawda o aktualnym skażeniu radioaktywnym 26.03.11, 22:36
        Jeszcze tu można zajrzeć:

www.radioaktywnosc.umcs.lublin.pl/?id=0
        Radioaktywność w powietrzu złośliwie nieco poniżej średniej, I-131 ni Cs-137 niet.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka