rosapulchra-0 26.03.11, 16:05 ziemniaki młode, zapiekane z majerankiem, do tego karkówka pieczona w sosie miętowym, a żeby już zupełnie do siebie nie pasowało to buraczki zasmażane, a co se mam żałować? a co u Was, drogie Panie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rosapulchra-0 Re: obiadowo 26.03.11, 16:58 czustka napisała: > Pyzy z wora i czas dla siebie. nie lubię gotowców, więcej w nich gwna niż prawdziwego jedzenia, a podczas gotowania mam również czas dla siebie, kwestia organizacji Odpowiedz Link Zgłoś
mamaszymona2 Re: obiadowo 26.03.11, 16:19 kurcze pieczone + frytki+surówka z pekińskiej rosołek z lanymi kluskami albo kociołek jak kto chce na deser ciasto na maślance z jabłkami Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: obiadowo 26.03.11, 16:47 a jak robisz pekińską surówkę? bo ja z sosem musztardowo - czosnkowym. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaszymona2 Re: obiadowo 26.03.11, 20:31 czosnek papryka por cebula troszke cukru i sos vinegrette Odpowiedz Link Zgłoś
el_jot Re: obiadowo 26.03.11, 16:53 Makaron kokardki z pesto ze słoika z parmezanem Jadamy to z córką średnio trtzy razy w tygodniu Odpowiedz Link Zgłoś
ed-di Re: obiadowo 26.03.11, 16:57 Młode ziemniaczki z masłem i koperkiem, ogórek krajowy wąż z rzodkiewką zalewany kefirkiem. Wczoraj żurek eko - chleb osobiście robiony, zakwas do żuru eko, jajka eko, majeranek własnej produkcji Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: obiadowo 26.03.11, 17:00 korzystajac z tego ze mi drozdzy troche zostalo wlasnie pieka sie ziolowe buleczki i zrobilam do nich krem z czosnku , avokado i masła Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: obiadowo 26.03.11, 17:03 Kurczak "duszony", gotowana kapusta, kasza dla tych co mogą a dla alergików ryż. Ale żarli Odpowiedz Link Zgłoś
szyszunia11 Re: obiadowo 26.03.11, 17:04 bitki wieprzowe z sosem mysliwskim (z torebki) + pieczarki blanszowane + kasza gryczana z cebulką + ćwikła z chrzanem ze słoiczka. Właśnie wróciłam z pracy i jestem na maksa wyrąbana, więc ten obiad to raczej na kolację będzie albo na jutro wręcz Odpowiedz Link Zgłoś
zawszeolga111 Re: obiadowo 26.03.11, 17:18 tosty w jajku z syropem klonowym ,cicho jak na mnie to sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: obiadowo 26.03.11, 17:23 Kuskus+warzywa+kurczak - doprawiony wschodnio, powiedzmy shoarmowato dla mięsożernych. Placek z soczewicy dla wegetarian. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: obiadowo 26.03.11, 17:26 Smażone filety z morszczuka, ziemniaki też odsmażane, bo sporo mi od wczoraj zostało. Dla równowagi surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą i pomidorem, żeby tak całkiem niezdrowo nie było Jutro chyba pokombinuję coś z pieczarkami. Odpowiedz Link Zgłoś
krapheika Re: obiadowo 26.03.11, 17:52 Zupka jarzynowa z lanymi kluskami, mega gesta,dla synka, bo mial ochote plus ciasto z truskawkami z piekarni.Ja nic, m na wyjezdzie to pewnie cos niezdrowego je. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: obiadowo 26.03.11, 17:58 Minipizze z tofu a na wierzchu sos pomidorowy z czosnkiem i ziołami, pieczarki i cebula. I duża miska sałatki z kapusty pekińskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: obiadowo 27.03.11, 17:06 No i zrobiłam dziś zapiekankę z kaszy jaglanej z pieczarkami. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: obiadowo 26.03.11, 18:01 Canneloni z mięsem dla chłopa, ryba+ziemniaki+ surówka z ogórków dla mnie i dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
kora20 Re: obiadowo 26.03.11, 18:10 właśnie zjedzona zupa jarzynowa, a jutro ziemniaki i śledż w śmietanie z cebulką, mało niedzielny obiad ale "chodzi" za mną cały tydzień Odpowiedz Link Zgłoś
dzidka-dwa Re: obiadowo 26.03.11, 19:09 makaron "kokardki" z zielonym sosem (szpinak+czosnek+feta). ja uwielbiam a i ku mojej uciesze 15-miesięczny syn też może jeść codziennie. a że to jedno z niewielu dań, które lubi, to jemy często. gorzej z mężem, bo jest mięsożerny raczej. Odpowiedz Link Zgłoś
dz1dka Re: obiadowo 26.03.11, 19:13 Makaron z pieczarkami i cukinią oraz surówka "kupna" ale pyszna A jutro karczek ale jak i co dalej -jeszcze nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
lykaena Re: obiadowo 26.03.11, 19:25 dziś był: kapuśniak z kiszonej na wędzonym boczku i na drugie kieszeń kurczacza faszerowana pieczarkami zapieczona pod plastrem sera, ziemniaki pieczone i surówka wielowarzywna. A jutro goście, a dla gości: zupa kalafiorowa z duuużą ilością koperku, diabelskie uda z młodymi ziemniakami z koperkiem, kiszona oraz mizeria do wyboru, do koloru Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: obiadowo 26.03.11, 21:49 jutro my jedziemy na wycieczkę, a tam mają na nas czekać schabowe i młode ziemniaczki, co na surówkę - nie wiem, ale smaczności się spodziewam Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: obiadowo 26.03.11, 19:58 Chili con carne na pierwsze danie a na drugie po dłuższej przerwie pstrąg pieczony w ziołach i surówka z białej kapusty, marchwi, cebuli i jabłka. Jutro znowuż chili (spory gar wyszedł ) A potem pewnie coś zjemy poza domem. Odpowiedz Link Zgłoś
zani1984 Re: obiadowo 26.03.11, 20:32 żurek-wczorajszy, na drugie-krokiety z serkami topionymi Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: obiadowo 26.03.11, 20:34 U nas dziś była impreza urodzinowa synka (kinderbal), więc wczoraj i dziś rano stałam cały dzień przy garach. I wyprodukowałam: 1. Sałatkę makaronową z pomidorami, mozarellą, suszonymi pomidorami, kaparami, oliwkami, kukurydza; 2. Sałatkę z fasolki białej i czerwonej z fetą i ogórkiem konserwowym; 3. Drożdżowe bułeczki z ziarnami; 4. Kotleciki z grochu i ciecierzycy a'la falafel; 5. Humus; 6. Drugi dip, jogurtowo-pomidorowy; 7. Tort z kremem waniliowym i czekoladowym; 8. Ciasto czekoladowe z jabłkami; No i to wszystko konsumowaliśmy na imprezie Jutro powtórka z rozrywki - tym razem urodziny dla dziadków... Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: obiadowo 26.03.11, 21:47 katia.seitz napisała: > U nas dziś była impreza urodzinowa synka (kinderbal), więc wczoraj i dziś rano > stałam cały dzień przy garach. > I wyprodukowałam: > 1. Sałatkę makaronową z pomidorami, mozarellą, suszonymi pomidorami, kaparami, > oliwkami, kukurydza; > 2. Sałatkę z fasolki białej i czerwonej z fetą i ogórkiem konserwowym; > 3. Drożdżowe bułeczki z ziarnami; > 4. Kotleciki z grochu i ciecierzycy a'la falafel; > 5. Humus; > 6. Drugi dip, jogurtowo-pomidorowy; > 7. Tort z kremem waniliowym i czekoladowym; > 8. Ciasto czekoladowe z jabłkami; > No i to wszystko konsumowaliśmy na imprezie Jutro powtórka z rozrywki - tym > razem urodziny dla dziadków... ale super wegejedzenie aż się głodna zrobiłam. falafle z grochu robisz z surowego (tylko namoczonego) czy ugotowanego?? Bo z cieciorki zawsze z surowej robię. Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: obiadowo 26.03.11, 22:26 Sporo nam tego zostało, narobiłam jak głupia - samych kotletów usmażyłam ze 40 Falafele zrobiłam tym razem z mieszanki grochu i ciecierzycy, obydwa ugotowane. Przyznam, że nie wiedziałam, że można robić z surowego, ale namoczonego. Zwykle robię albo z samej ciecierzycy (chyba klasyczne falafele są z cieciorki właśnie), albo kotlety z grochu, teraz zrobiłam coś pomiędzy. Przyprawiane miętą - bardzo fajne wyszły, dzieciakom smakowały Odpowiedz Link Zgłoś
marta76 Re: obiadowo 26.03.11, 22:36 katia ,a jak smażyłaś falafle? dwa razy do nich podchodziłam i po prostu mi się rozpływały u nas dzisiaj dla mnie makaron po karaibsku , dla mięsożerców po wiejsku z kiełbasą Odpowiedz Link Zgłoś
katia.seitz Re: obiadowo 27.03.11, 12:35 Mi też się rozpłynęły za pierwszym razem. Dlatego postanowiłam podejść do nich "tradycyjnie" i je opanierowałam w jajku i bułce tartej Było okej ze smażeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: obiadowo 26.03.11, 22:55 Ja czytałam, że falafle z cieciorki robi się z surowej, namoczonej, to wtedy się nie rozwalają i zawsze takie robiłam, ale widać z ugotowanej też się da spróbuje. 40 kotletów to ja nie wiem czy w całym moim życiu zrobiłam... musiałaś sporo czasu poświecić. Odpowiedz Link Zgłoś
tyssia Re: obiadowo 27.03.11, 09:41 Schabowe, frytki i surówka a wczoraj zupa jarzynowa Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: obiadowo 26.03.11, 21:37 lazania ze świeżym szpinakiem i beszamelem. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: obiadowo 26.03.11, 22:49 w_miare_normalna napisała: > sos miętowy ? :o > > tak, sos miętowy Odpowiedz Link Zgłoś
niamn Re: obiadowo 26.03.11, 23:02 mniam! jak sie robi sos mietowy? podaj prosze przepis! Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: obiadowo 26.03.11, 23:08 pęczek posiekanej drobno mięty, dwie, trzy łyżeczki cukru, niecała szklanka wrzątku, odrobina oliwy, opcjonalnie ząbek czosnku, kilka łyżeczek octu jabłkowego, wymieszać i odstawić do wystygnięcia, sos powinien być gęsty, proporcji nie podaję, bo na oko zrobiłam Odpowiedz Link Zgłoś
miastowa27 Re: obiadowo 27.03.11, 08:15 gesty od czego? nie widze zageszczacza, tylko zioło, wode, oliwwe, przyprawy... Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: obiadowo 27.03.11, 10:42 zastosuj odpowiednie proporcje, a nie potrzebujesz zagęszczacza typu mąka czy beszamel. Czasami wystarczy mózgu użyć, to nie boli, tak? Odpowiedz Link Zgłoś
miastowa27 Re: obiadowo 27.03.11, 15:45 Czasami wystarczy mózgu użyć, to nie boli, tak? o ja pie..., rzeczywiscie, za głupia jestem na rozmowe z Toba Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: obiadowo 27.03.11, 00:40 sajgonki i zupa Pho. Poza domem Weekendy mam wolne od garów. Odpowiedz Link Zgłoś
aggy80 Re: obiadowo 27.03.11, 09:53 zielone curry z indyka z duza iloscia mleczka kokosowego, pychota Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: obiadowo 27.03.11, 10:10 U mnie wczoraj była ogórkowa z piątku a dzisiaj kotlety z piersi kurczaka, ziemniaki opiekane + fasolka szparagowa. Mniam Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: obiadowo 27.03.11, 10:56 Nie chciało mi się wczoraj stać długo nad garami, na szybko penne z sosem warzywno - pomidorowym (cebula, papryka, cukinia, pieczarki, przetarte pomidory z kartonika). Odpowiedz Link Zgłoś
ewelsia Re: obiadowo 27.03.11, 16:50 Pieczone udka , pieczone ziemniaki, surówka z sałaty lodowej. Kuchenna nuda, ale moje chłopaki tak lubią. Odpowiedz Link Zgłoś