Dodaj do ulubionych

Pomysł na fajne danie obiadowe

11.12.24, 10:40
Kobietki, nie mam inwencji. Zapodajcie pomysł na jakieś fajne danie na ciepło. Może być mięsne lub/i warzywne. Chętnie skorzystam 🙂
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Pomysł na fajne danie obiadowe 11.12.24, 10:42
      Fuczki- placki z kapustą kiszoną. Z sosem czosnkowym albo grzybowym.
      • szarmszejk123 Re: Pomysł na fajne danie obiadowe 11.12.24, 10:52
        Io, ja chcę te fuczki! Nigdy nie jadłam ale brzmi jak coś, co bym lubiła :p
        • primula.alpicola Re: Pomysł na fajne danie obiadowe 11.12.24, 10:59
          Są pyszne. Moje niedawne odkrycie.
          Pro tipy- mocno odcisnąć kapustę i ją pokroić oraz, dodać do ciasta nieco piwa.
          • eliszka25 Re: Pomysł na fajne danie obiadowe 11.12.24, 12:44
            Przepis poproszę
            • primula.alpicola Re: Pomysł na fajne danie obiadowe 11.12.24, 14:25
              Gęste ciasto naleśnikowe, kapusta, i smażysz.
              • ib_k Re: Pomysł na fajne danie obiadowe 11.12.24, 15:54
                Oj nie, zdecydowanie wolę fuczki przygotowane jak placki ziemniaczane.
                Te z ciastem naleśnikowym są fe
                • primula.alpicola Re: Pomysł na fajne danie obiadowe 11.12.24, 15:58
                  Nam smakują.
                  • ib_k Re: Pomysł na fajne danie obiadowe 11.12.24, 15:59
                    No i to najważniejsze 🙂
              • hanusinamama Re: Pomysł na fajne danie obiadowe 11.12.24, 19:55
                Ja to lubie w wersji z kumchi. To jest danie które Koreanczycy jadaja jak pada
      • alina460 Re: Pomysł na fajne danie obiadowe 12.12.24, 08:03
        Fuczki? Kapusta kiszona? Mhm... brzmi co najmniej egzotycznie.
    • aqua48 Re: Pomysł na fajne danie obiadowe 11.12.24, 14:11
      U mnie dzisiaj pożarte z apetytem - naleśniki z nadzieniem egzotycznym i jogurtem. Owoce to drobno pokrojony w kostkę ananas, banan i pomarańcza. Smażę naleśniki, układam na gorących owoce, składam na pół, polewam jogurtem i kładę na wierzch jeszcze kilka kawałków owoców.
      • alina460 Re: Pomysł na fajne danie obiadowe 12.12.24, 08:02
        Brzmi dobrze, ale bym sobie zjadła!
    • default Re: Pomysł na fajne danie obiadowe 11.12.24, 15:52
      U mnie klasycznie i tradycyjnie, ale bardzo smacznie: wątróbka drobiowa smażona z cebulką, ziemniaki i ogórek kiszony.
      • ga-ti Re: Pomysł na fajne danie obiadowe 11.12.24, 20:33
        Oj, masz, narobiłaś mi smaka 😁 zrobię w sobotę!
    • 1matka-polka Re: Pomysł na fajne danie obiadowe 11.12.24, 16:08
      www.kwestiasmaku.com/przepis/papryka-faszerowana-mielonym-miesem-i-ryzem

Robię wolowine i wieprzowine, pol na pol, i piekę bez wody.
      • danaide2.0 Re: Pomysł na fajne danie obiadowe 11.12.24, 18:44
        Robię podobne, ale bez sera, bez pomidora, za to podlane domowym rosołkiem (z mrożonego zapasu).
        • 1matka-polka Re: Pomysł na fajne danie obiadowe 11.12.24, 21:12
          Ser i pomidor dodają smaku, ja jeszcze daje sos Worcestershire, a nie daję kurkumy, bo mi nie pasuje.
          • danaide2.0 Re: Pomysł na fajne danie obiadowe 11.12.24, 21:39
            Ten smak biorę z rosołu w połączeniu z resztą składników. Potrawy z pomidorem i serem jakoś za bardzo skręcają mi w stronę fastfoodowej klasyki, ale to pewnie osobnicze.
            • 1matka-polka Re: Pomysł na fajne danie obiadowe 12.12.24, 10:29
              Jeśli gotuję sama, z podstawowych składników dobrej jakości, to nie zakwalifikuje tego jako fastfood.
    • mama-ola Re: Pomysł na fajne danie obiadowe 11.12.24, 16:17
      Pomidory koktajlowe, czarne oliwki, ser dowolny (np. mozzarella), zioła toskańskie, wędlina dowolna (np. szynka szwardzwaldzka), cebula/por/szczypiorek.
      Ugotować makaron, dodać powyższe, chwilę potrzymać w cieple, żeby zimne składniki się ogrzały. I smacznego
      • alina460 Re: Pomysł na fajne danie obiadowe 12.12.24, 08:04
        Trochę takie danie w stylu: na winie smile
    • shmu Re: Pomysł na fajne danie obiadowe 11.12.24, 17:39
      Jak nie mam inwencji to jest kasza okraszona maslem, jajko sadzone i warzywa albo owoce, co tam mam akurat najłatwiej.
      Z fajnych rzeczy, które ostatnio robiłam to też. Käseschnitte. Stary chleb w kromkach podlany mlekiem/bulionem/białym winem, na to starty ser wymieszany ze słodką śmietaną i przyprawami i wszystko zapieczone w piekarniku. Nie jest to danie dietetyczne, ale ładnie pomaga pozbyć się resztek. Jak jesteś zainteresowana to podam dokładny przepis.
      • shmu Re: Pomysł na fajne danie obiadowe 11.12.24, 17:52
        A sorki, ani to mięsne ani warzywne...dopiero teraz doczytałam
        • alina460 Re: Pomysł na fajne danie obiadowe 12.12.24, 08:04
          Nie szkodzi. Pomysł jest smile
    • inez21 Re: Pomysł na fajne danie obiadowe 11.12.24, 17:47
      Danie które ostatnio zjadłam z największym smakiem to nalesniki z kaszą gryczaną i twarogiem. Pycha😋
      A danie bardziej imprezowe i wykwintne to np.
      Wołowina po burgundzku albo
      Piersi z kurczaka zapiekane z groszkiem i serkiem mascarpone i do tego np kopytka 😊
      • alina460 Re: Pomysł na fajne danie obiadowe 12.12.24, 08:05
        Te piersi brzmią mi dobrze smile
    • jkl13 Re: Pomysł na fajne danie obiadowe 11.12.24, 18:29
      U mnie dziś ryż smażony z warzywami j kurczakiem.
      Jutro ziemniaki z jajkiem sadzonym i kalafiorem.
      W piątek makaron z krewetkami.
      W sobotę domowa pizza.
      W niedzielę pierwszy raz jadę na obiad do syna, wyprowadził się w październiku i zaprasza nas w odwiedziny smile
    • pepsi.only Re: Pomysł na fajne danie obiadowe 11.12.24, 19:55
      U mnie dziś bezmięsnie-

Zupa serkowa (z tartą marchwią i porem, zabielana serkiem i śmietaną. Podawana z grubym makaronem).
      Po zupie jedliśmy tartę z cukinią i serkiem feta.
      Zrobiłam też deser- babkę z jabłkami.
      • pepsi.only Re: Pomysł na fajne danie obiadowe 11.12.24, 20:03
        Nie, nie zawsze w środku tygodnia tak jadamy, że jest i zupa, i coś jeszcze, a potem deser,
        ale mieliśmy zapowiedziane odwiedziny rodzinki, prosto "z drogi" . (Niby nie mieli być na obiedzie, ale w razie czego wolałam być przygotowana. )
    • palacinka2020 Re: Pomysł na fajne danie obiadowe 11.12.24, 20:24
      Takie najprostszy "comfort food": przesmazyc drobno pokrojona cebulke z kurkuma, wrzucic na to zielony groszek, marchewke, drobno pokrojona piers z kurczaka, podlac to bulionem (pol szklanki styknie).
      Oddzielnie ugotowac ryz. Wymieszac ugotowany ryz z reszta skladnikow. Podlac jeszcze bulionem (drugie pol szklanki). Dzieci moje chetnie jedza taki ryz z warzywami i kurczakiem, bo ma lagodny, mily smak.
    • ga-ti Re: Pomysł na fajne danie obiadowe 11.12.24, 20:37
      U mnie dziś nie bardzo do pochwalenia się, bo była zupa pieczarkowa na szyi indyczej.
      Wczoraj zapiekanka ziemniaczana, ale nie wiem jak i co, bo mąż robił.
      Jutro może makaron z czymś, zobaczymy.
    • danaide2.0 Re: Pomysł na fajne danie obiadowe 11.12.24, 21:35
      Ostatnio chodzą omlety z dymką lub pietruszką oraz camembert z dodatkami.
      • alina460 Re: Pomysł na fajne danie obiadowe 12.12.24, 08:06
        Camembert to jak? Z jakimi dodatkami?
        • danaide2.0 Re: Pomysł na fajne danie obiadowe 12.12.24, 18:20
          Wyjmij z pół godzinki wcześniej z lodówki, podsmaż na maśle klarowanym, jako dodatki daję dżem/konfiturę (klasycznie - żurawina), orzechy włoskie, można miód. Poszukaj sobie inspiracji w sieci, jest tego trochę. Robię bez panierki, bez przesady z tymi kaloriami.
          • alina460 Re: Pomysł na fajne danie obiadowe 14.12.24, 07:52
            Dziękuję, myślałam, że będzie wytrawnie. Jakoś z dżemem nie bardzo lubię camembert.
            • danaide2.0 Re: Pomysł na fajne danie obiadowe 14.12.24, 13:05
              Jak pomyślałaś, to tak to zrób. Też wolę dereń ze słoiczka, dżem to to nie jest, ale mam tego jak na lekarstwo, a że dziecko wcina ser z dżemem, to serwuję z dżemem i cieszę się, że jeden posiłek z głowy. Żurawiną - w soku, pewnie delikatnie słodzoną - polewałam w barze w Szwecji wszystkie liście. Genialny dodatek. Dają to nawet do swojej wariacji placków ziemniaczanych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka