Dodaj do ulubionych

TV ? ile czasu zabiera Wam czasu ?

28.03.11, 12:34
a jeśli nie macie TV to z jakiego powodu ?

Nie miałam sporo czasu ( 2 lata ) i było super, ale dzieci zaczęły się domagać więc uległam.

Teraz jak mam, to dalej twierdzę, że to sieczka. Szczególnie komercyjne kanały promujące dziwnych ludzi.
Obserwuj wątek
    • jak_matrioszka Re: TV ? ile czasu zabiera Wam czasu ? 28.03.11, 12:46
      Nic mi nie zabiera, ogladam tylko to na co mam ochote, moze okolo godziny dziennie (jak akurat leca seriale ktore lubie), a akurat teraz od miesiaca to gora pol godziny tygodniowo (skonczyly sie "moje" seriale i jeszcze sie nowych nie nabawilam).
    • kropkacom Re: TV ? ile czasu zabiera Wam czasu ? 28.03.11, 12:50
      Mi osobiście? Hmmm... Ostatnio bardzo niewiele. Seriale i filmy, które lubię oglądam wieczorami na komputerze. Internet to prawdziwy zjadacz czasu.
    • sadosia75 Re: TV ? ile czasu zabiera Wam czasu ? 28.03.11, 12:54
      Nie mam TV bo nam padl.
      Nie planujemy zakupu nowego pozeracza czasu. Dzieciom to bez roznicy. mamy dwa tv w domu ale drugi stoi i lapie kurz. i prawdopodobnie obdarujemy Babcie nowym tv. ten jest lepszy niz jej. niech kobieta ma i oglada swoje seriale.
    • broceliande Re: TV ? ile czasu zabiera Wam czasu ? 28.03.11, 12:57
      Nie mam TV. Nie znoszę reklam i tych programów o amatorskim śpiewie i tańcu, chociaż mąż ogląda w internecie.
      Oglądam może półtorej godziny - tyle trwa film. Dziecko trochę krócej bajkę.
      • bweiher Re: TV ? ile czasu zabiera Wam czasu ? 28.03.11, 12:59
        Oglądam raz na jakiś czas.Mam nagrywarkę i nagrywam wszystko to co chcę obejrzeć a później urządzam sobie seans,np przy prasowaniu.
        Za to radio u mnie jest włączone non stop i gra cały czas w tle.
      • heca7 Re: TV ? ile czasu zabiera Wam czasu ? 28.03.11, 13:01
        Mniej niż internetwink
        Oglądam tylko wieczorami i tylko to na co mam ochotę. Najczęściej coś krwawego na Discovery World albo DI winkŻadnych tańców, śpiewów, wymiataczy, konkursów, pierwszych i ostatnich miłości, klanów, ust , tv śniadaniowych itd nic z tej sieczki.
    • nihiru Re: TV ? ile czasu zabiera Wam czasu ? 28.03.11, 12:58
      ostatnio telewizję w dużych ilościach oglądałam w ciąży, jak miałam dużo czasusmile.
      teraz pewnie mogłabym oglądać więcej, ale chyba nastepuje reakcja łańcuchowa: im mniej oglądam, tym mniej mnie ineresuje, tym mniej oglądamsmile.

wszelkie programy rozrywkowe szybko mnie nudzą, colina i dżastina już nie masmile, dr housa oglądam online, podobnie filmy.

nie poczytuję sobie tego za zasługę, bo primo - nadrabiam siedzeniem przy kompie, a secundo - brak zainteresowania kanałami naukowymi czy programi publicystycznymi moim zdaniem źle o mnie świadczy.
    • czarnaalineczka Re: TV ? ile czasu zabiera Wam czasu ? 28.03.11, 13:02
      nie mam tv
      > a jeśli nie macie TV to z jakiego powodu ?
      >
      bo nie mam zadnego powodu zeby miec tongue_out
    • drinkit Re: TV ? ile czasu zabiera Wam czasu ? 28.03.11, 13:15
      tokota napisała:

> a jeśli nie macie TV to z jakiego powodu ?
      >

Brak potrzeby i miejsca w domu. A jeżeli byłaby ochota, to wolałabym kasę wydać na co innego, dołożyć do podróży na ten przykład. Więc koło się zamyka i brak potrzeby jest głównym powodem. Aha, internet w zasadzie zastępuje mi tv w jakiś tam sposób.
    • papalaya kolejny wątek dla lansujących się 28.03.11, 13:17
      brakiem tv i ogladających firmy na 15,6" ekraniku laptopa

a jednocześnie uzależnionych od netu i siedzących w nim calym godzinami
      • drinkit Re: kolejny wątek dla lansujących się 28.03.11, 13:25
        Nie mam zbędnego siana na tv i nie mam potrzeby go mieć. Pokaż proszę gdzie tu lans?
        • papalaya Re: kolejny wątek dla lansujących się 28.03.11, 13:37
          w głoszonych bzdetach typu "nie oglądam sieczki jak TzG czy MjakM, tv kradnie czas przeznaczony dla rodziny, patrzcie jaka jestem ekotryndi" przy jednoczesnym siedzeniu godzinami na forach internetowych i roznych plotkachfotkach...

a szczegolnie te wyznawczynie braku tv widoczne sa na forach w weekendowe wieczory

nie mają co innego ze sobą zrobić? z mezem się pobzykać, z dziećmi się pobawić, do znajomych wyjść?
          • adwarp Re: kolejny wątek dla lansujących się 28.03.11, 13:49
            a do tego jeszcze wiedzą, co w którym programie byłowink

mam znajomych nie mają TV, dzieci żadnych sprzętów typu gameboy, playstation..., ale dzieci świetnie zorientowane, co i jak i o co w tym chodzi, i kto jest kto...,
            a na wyjeździe narciarskim dziecko symulowało chorobę,żeby nie wychodzić z pokoju, bo był fajny telewizorsmile
          • a.nancy Re: kolejny wątek dla lansujących się 28.03.11, 14:10
            czyli nie wypada sie przyznac, ze nie mam tv bo jak mialam, to i tak nie ogladalam (przez dwa lata wynajmowalam mieszkanie, w ktorym telewizor byl "na stanie", wlaczylam raz, zeby zobaczyc czy dziala, i drugi raz, jak nocowala u nas tesciowa i chciala obejrzec wiadomosci), bo sie okaze, ze sie lansuje?
          • jak_matrioszka Re: kolejny wątek dla lansujących się 28.03.11, 14:12
            Hmm, to sie nie wylansowalam, bo ja tylko sieczke ogladam, pod warunkiem ze mnie bawi.
          • mim288 Re: kolejny wątek dla lansujących się 28.03.11, 16:41
            Ale poprzedniczka nie pisała o poświęcaniu czasu dla rodziny tylko o nieoglądaniu tv.
            Ja tv nie ogladam, bo nie czuje potrzeby ogladania, internet lubię (więc to dla mnie zasadnicza różnica), TV mam bo dzieci oglądaja bajki na dvd (lubią więc nie widzę przeszkód, czasowo dużo im to nie zajmuje).
      • dama_2010 Re: kolejny wątek dla lansujących się 28.03.11, 20:52
        papalaya napisała:

> brakiem tv i ogladających firmy na 15,6" ekraniku laptopa
        > a jednocześnie uzależnionych od netu i siedzących w nim calym godzinami

Nooo - zebys wiedziala, ze mam podobnie smile
        Ja mam tylko w sypialni maly (po przeprowadzce) bo czekam na kase, zeby zrobic antene i kupic taki duuuuzy nowoczesny (nie znam sie - taki plaski).
        I ogladam teraz fakty i jeden film na kompie - nic wiecej.

Ale prawda jest tez taka, ze jak sie klade i wlaczam ten maly tak przed snem to NIC nie ma... Po prostu NIC godnego uwagi, wiec wylaczam i ide spac. A wiec zycie mi pokazalo wlasnie, ze moge sie obejsc bez tv.
        Nie wiem wiec po co nam ten wielki telewizor... Chyba do filmow na dvd. Ma lubi takie 'zabawki'.
        • papalaya Re: kolejny wątek dla lansujących się 28.03.11, 22:00
          zamów sobie lepszy pakiet programów

ups...nie doczytałam, ze dopiero zbierasz na antenę, więc co tu mówić o kablówce czy satelicie
    • i_b13 Re: TV ? ile czasu zabiera Wam czasu ? 28.03.11, 13:18
      czasem obejrzę Fakty czy inne wiadomości, raz na jakiś czas film. zdecydowanie więcej czasu zajmuje mi siedzenie na forach
    • aurita Re: TV ? ile czasu zabiera Wam czasu ? 28.03.11, 13:18
      w zasadzie non stop cos gra w mieszkaniu, jak nie radio to tv. Nie wiem nie robie z tego wielkiego halo
      PS. i uwielbiam YCD smile
      PS. ceny TV sa teraz smiesznie niskie, starcza i na podroze i na TV
    • yoko0202 nie zabiera 28.03.11, 13:21
      rzadko mam zwyczaj po prostu zasiadania przed TV, zwykle wieczorami/w nocy pracuję, więc często TV jest włączony i coś tam sobie po prostu leci w tle [a akurat późnym wieczorem są zwykle fajne filmy np. na ale kino, ewentualnie relaksacyjnie włączam comedy central]
    • 18_lipcowa1 Re: TV ? ile czasu zabiera Wam czasu ? 28.03.11, 13:40
      mam tv, moja córka ogląda bajki - jakieś pół godziny rano, pól godziny wieczorem, mąz dużo ogląda jak ja spię, ja sama oglądam x factor, ycd- tak, nie wstydzę się tego, oglądam szmirowate i odmóżdżające programy
      • 18_lipcowa1 Re: TV ? ile czasu zabiera Wam czasu ? 28.03.11, 13:41
        ja sama oglądam x factor, ycd- tak, nie wstydzę
        > się tego, oglądam szmirowate i odmóżdżające programy

aha i w sumie tylko to oglądam, no moze czasem jeszcze zerknę na fakty
        czyli tak ogolnie tv zabiera mi jakies 3-4 h tygodniowo
    • a.va Re: TV ? ile czasu zabiera Wam czasu ? 28.03.11, 13:55
      Z 10 godzin tygodniowo. Kocham obejrzeć fajny film po dniu ciężkiej pracy smile
    • echtom Re: TV ? ile czasu zabiera Wam czasu ? 28.03.11, 13:56
      Mam, bo mama regularnie ogląda. Ja 5-6 godzin tygodniowo - Wiadomości, 1 serial, sporadycznie jakiś film, koncert czy zawody sportowe.
    • joanna_poz Re: TV ? ile czasu zabiera Wam czasu ? 28.03.11, 13:57
      w tygodniu raczej niewiele: oglądamy fakty, coś po faktach na TVN 24, sporadycznie jakiś film, bo wieczorem padam.
      w weekendy więcej: oprócz programów informacyjnych jakieś filmy, zawody sportowe (zimą np. skoki, teraz zaczela sie już formula 1), cos tam na discovery, planete, history, national geografic.

dziecko ogląda cartoon network.
    • izabellaz1 Re: TV ? ile czasu zabiera Wam czasu ? 28.03.11, 13:57
      Mam. Nie wiem czy zabiera. Służy mi głównie do oglądania filmów, programów informacyjnych, poszczególnych programów. Ale ja tivi lubię i nie mam wyrzutów sumienia, bo książek też dużo czytam smile
    • franczii Re: TV ? ile czasu zabiera Wam czasu ? 28.03.11, 14:00
      Mnie bardzo malo, czasem jakis film obejrze ale to raz na pare tygodni. Czasem cos z publicystyki ale tez rzadko.
      Za to dzieci zapowiadaja sie niezle. Musze im ograniczac. Jedyna pociecha ze kiedy jestesmy poza domem to tv nie istnieje Starszy zapomina zupelnie o ulubionych bajkach. A z tego co obserwuje inne 5latki to nie takie oczyswiste.
      • tacomabelle moim zdaniem komputer jest groźniejszy 28.03.11, 14:10
        Moje dzieci bezproblemowo przeszły "fascynację" tv. Wychodziliśmy z meżem z zalozenia, że telewizor jak kazdy inny sprzęt jest dlal udzi i zbytnich ograniczeń poza zdroworozsądkowymi dzieciom nie zakładalismy. Starszy przeszedl okres Minimini a potem krotko CN, młodszy lubił Misia w Dużym Niebieskim Domu, teraz Stacyjkowo, poza tym tv zbytnio ich nie interesuje, jesli już to nagrane na płytach filmy odtwarzane z dvd.

Natomiast przy komputerze potrafią siedzieć godzinami i czasem są problemy z oderwaniem ich od bzdurnych gierek czy filmików (odpowiednie filtry i programy mamy oczywiście zalozone).

Całkiem jak niektóre emamy wink
    • lejla81 Re: TV ? ile czasu zabiera Wam czasu ? 28.03.11, 14:19
      Przez ostatni rok nie miałam telewizji i wcale mi jej nie brakowało. Słuchałam za to dużo radia. Teraz po przeprowadzce do Obecnego telewizja jest i to włączona dość często. Ale ja jej nie oglądam. Czasem usiądę z Obecnym i pogapię się dla towarzystwa, ale zaraz zaczynamy rozmawiać albo zasypiamy smile Najczęściej zostawiam go z telewizorem i idę do sypialni poczytać. Mój syn ogląda bajki, czasem nawet sporo, ale ponieważ ma też dużo innych zajęć i pogoda niespecjalna, to mu na to pozwalam. Jak będzie cieplej, to zamierzam z nim więcej czasu spędzać na dworze.
      Wczoraj na przykład oglądałam: "1900: człowiek legenda" i część nowelek z filmu "Zakochany Paryż" i akurat to było ciekawe smile Ale normalnie nie oglądam, a już na pewno żadnych seriali, co to ponoć wszystkie kobiety pasjami oglądają.
      • lukrecja34 Re: TV ? ile czasu zabiera Wam czasu ? 28.03.11, 16:32
        mam tv i nie wyobrażam sobie bez niej życia-co wcale nie oznacza,że jest pożeraczem czasu. ja po prostu wybieram te programy i filmy,które mnie ciekawią i wole je oglądać na ekranie o przekątnej 32 cale niż małym ekraniku laptopa.
        jest masa interesujących i pouczających programów i filmów na wszelkich kanałach discovery,animal planet,że o planete nie wspomnę.
        ewidentnie niektóre z was maja zaburzoną wizję tv-jako piewcy kiczu,bryndzy i obciachu..jeśli ktoś w tv widzi tylko mjm,ycd czy inne tańce z gwiazdami to ma problem. może wtedy brak telewizora faktycznie ma sens uncertain
        • czarnaalineczka Re: TV ? ile czasu zabiera Wam czasu ? 28.03.11, 17:00
          > jest masa interesujących i pouczających programów i filmów na wszelkich kanałac
          > h discovery,animal planet,że o planete nie wspomnę.
          i wszystko to można obejrzeć na kompie
          i co najważniwejsze o tej godzinie o ktorej ja chce i z takimi przerwami jakie mi pasuja\
          wiec po co tv ?
          • lukrecja34 Re: TV ? ile czasu zabiera Wam czasu ? 28.03.11, 17:12
            ale już napisałam-wielkość ekranu big_grin i co za tym idzie komfort oglądania
          • ceide.fields Re: TV ? ile czasu zabiera Wam czasu ? 28.03.11, 17:13
            Nie można, a jeśli już to trzeba z reguły za to zapłacić.

Zresztą co to za komfort oglądania dobrego filmu na monitorze komputera i z komputerowym dźwiękiem.
            • ceide.fields Re: TV ? ile czasu zabiera Wam czasu ? 28.03.11, 17:14
              Poza tym film czy program można sobie nagrać i oglądać kiedy się chce i jak chce.
            • czarnaalineczka Re: TV ? ile czasu zabiera Wam czasu ? 28.03.11, 17:19
              > Nie można, a jeśli już to trzeba z reguły za to zapłacić.
              >

można , a za kablówke chyba też płacisz ?

a co to za komfort ogladania na wielkim ekranie jak sie wzrokiem calego nie ogarnie
              ?tongue_out
              • ceide.fields Re: TV ? ile czasu zabiera Wam czasu ? 28.03.11, 17:24
                Nie mam kablówki.
              • lukrecja34 Re: TV ? ile czasu zabiera Wam czasu ? 29.03.11, 07:26
                no to ewidentnie masz problem ze wzrokiem skoro nie ogarniasz 32 calowego ekranu uncertain
                • joanna_poz Re: TV ? ile czasu zabiera Wam czasu ? 29.03.11, 09:04
                  > no to ewidentnie masz problem ze wzrokiem skoro nie ogarniasz 32 calowego ekran
                  > u uncertain

no chyba, że ktoś przed telewizorem siedzi tak samo jak przed komputerem czyli z nosem kilka centymetrów od monitora, to faktycznie nie ogarnie...
    • joanka-r Re: TV ? ile czasu zabiera Wam czasu ? 28.03.11, 16:43
      na tygodniu oglądam tylko fakty wiec śmiało mogę powiedzieć, ze pól godziny. Chyba, ze mam czas na Szkło kontaktowe to czasami oglądam.
    • 8norka6 Re: TV ? ile czasu zabiera Wam czasu ? 28.03.11, 16:54
      Bardzo dużo oglądam, filmy i stare seriale (z nowszych to Hotel52 i Wojna i miłość), z takich bardziej rozrywkowych rzeczy to Kuba Wojewódzki. W tv obok sieczki jest dużo wartościowych rzeczy, wystarczy przejrzeć program TVP Kultura, Kino Polska, Ale Kino, Zone Europa, czasami Puls, Polonia, HBO, Canal+.
    • osa551 Re: TV ? ile czasu zabiera Wam czasu ? 28.03.11, 17:50
      Mam TV w domu, ale ja raczej nie oglądam, tzn może raz na miesiąc przez mniej więcej godzinę. Czasem oglądam filmy na DVD, ale też nieczęsto.
    • klubgogo Re: TV ? ile czasu zabiera Wam czasu ? 28.03.11, 17:53
      Bardziej słucham niż oglądam od powrotu do domu, czyli o 17-ej, tvn warszawa, ale nie skupiam się mocno, bo robię wtedy w domu wszystko inne. Wieczorem Wydarzenia, fakty i wiadomości, czyli informacje z 3 różnych punktów widzenia i do snu, jeśli jest coś godnego, oglądam film i zasypiam po 30 minutach.
      • krapheika Re: TV ? ile czasu zabiera Wam czasu ? 28.03.11, 18:00
        W czwartek przez godzine po godzinie 20, bo leci moj ulubiony serial.A tak to czasem w wochenende jakis horror.Znaczie wiecej czasu pochania mi ematka:tongue_out
    • nanuk24 Re: TV ? ile czasu zabiera Wam czasu ? 28.03.11, 20:25
      O jacie. A ja mam tv i sobie chwale, wlaczam kiedy mam taka potrzebe, a potrzebe mam zawsze rano, bo jedynie w tv(a raczej w porannym programie) zegarek dokladnie jest ustawiony w przeciwnienstwie do moich dwudziestu zegarkow. jak wiadomosci sie zaczynaja, to znaczy ze czas wypchnac dziecia do szkolytongue_out
      Wieczorem tez wlaczam i nawet filmy na dvd ogladam. Bardzo fajna i przydatna rzecz.
    • diablica_diabla nie mam tv wiec nie ogladam 28.03.11, 20:34
      w necie tez nie ogladam filmow...generalnie nie jestem amatorka ogladania tv. Nie mam odbiornika z wyboru a ze dzieci sie domagaja? co z tego... u mnie nie ma nie bylo i nie bedzie tv...jeszcze dzieci zdaza sobie popruc oczy i wymozdzyc sie...
      • papalaya Re: nie mam tv wiec nie ogladam 28.03.11, 22:02
        LOL
        • diablica_diabla Re: nie mam tv wiec nie ogladam 29.03.11, 09:06
          LOL to twoje wypowiedzi, nie podoba sie nie czytaj
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka