Dodaj do ulubionych

Soczewki kontaktowe

07.05.04, 11:33
Przymierzam się do zakupu. Końcem maja mam wizytę u okulisty.
Powiedzcie jak to jest z soczewkami? Jaki koszt utrzymania? A komfort życia?
Czy trudno się je zakłada?
Nie zostawiajcie mnie bez pomocy bo nie znam osobiście zadej osoby w
kontaktach. Pozdrawiam-Ela.
Obserwuj wątek
    • mal_gosia2 Re: Soczewki kontaktowe 07.05.04, 11:57
      Elu, ja noszę soczewki już od wielu lat, najpierw miesięczne, a teraz kwartalne.
      Dla mnie to ogromna wygoda. Zimą nie ma problemu wchodząc np. do sklepu z
      zaparowanymi szkiełkami, latem można bez problemu nosić okulary
      przeciwsłoneczne. Poza tym ja w ogóle nie lubię siebie w okularach sad
      Koszt to 70 zł za soczewki + płyn około 25zł co 3 miesiące.
      Na początku miałam problem z zakładaniem i ich zdejmowaniem, ale nie jest to
      znowu aż takie trudne. Kwestia wprawy.
      Kiedy jakiś czas temu mieliśmy problemy finansowe zaczęłam nosić okulary, ale
      kiedy tylko się nam poprawiło pierwsze co kupiłam dla siebie to właśńie
      soczewki.
      Małgosia
      Małgosia
    • karia5 Re: Soczewki kontaktowe 07.05.04, 11:58
      Ja polecam ci lasik - jest to laserowy zabieg korekcji wzroku. Miałam 23.03,
      okulary wyrzuciłam i jestem bardzo zadowolona.
      • yellow1 Re: Soczewki kontaktowe 08.05.04, 09:47
        Karia, mozesz mi cos wiecej napisac o tym zabiegu? Ile kosztuje, gdzie go
        wykonywalas, jak wyglada. Bede wdzieczna za odpowiedz.
    • izunia6 Re: Soczewki kontaktowe 07.05.04, 12:02
      Ja noszę już pare lat i nie wyobrażam sobie życia bez soczewki. Tylko, że ja
      noszę jedną na jedno oko z silną wadą. Zdaża mi się z nią zasnąć, bo zupełnie
      jej nie czuję.
      Konkrety - nauczyć się zakładać i zdejmować, to żaden problem. Komfort jest
      duży, szczególnie przy aktywnym trybie życia. Basen, rower, okulary słoneczne -
      same zalety. Natomiast koszt jest moim zdaniem duży - 22 zł jedna soczewka, na
      dwa - tzry tygodnie. Są też tańsze i droższe, musiałabyś sie zorientować. Jeżeli
      musisz nosić stale okulary, to roziązaniem bardzo wygodnym są soczewki
      jednorazowe, zakładane tylko na okazje. No i mówię tu tylko o zwykłych
      soczewkach bez korekcji astygmatyzmu - te sa jeszcze droższe. Trzeba też dobrać
      sobie rodzaj soczewek i płyn - różne firmy trochę się różnią, i różnie oko
      reaguje. Moje np wymaga dużej ilości wilgoci.
    • lukasia1 Re: Soczewki kontaktowe 07.05.04, 12:39
      Witam ! Ja też noszę soczewki od wielu lat i ... uważam je za jeden z
      najlepszych wynalazków. Zalety - tak jak pisały dziewczyny - okulary słoneczne
      latem, żadnych problemów zimą i w deszczwink)
      Wady ? To, że jednak przed pójściem spać lepiej je zdjąć, a oglądanie telewizji
      na leżąco w okularach to już nie to samo wink)) No i oczywiście, trzeba się do
      nich przyzwyczaić, czasem sucho w oku...
      Wydatek - moim zdaniem spory. Noszę soczewki miesięczne - niestety o różnej
      mocy. Kupuję po paczce z jednych i drugich ( pakowane po 6 szt - czyli na 6
      miesięcy -koszt 1 paczki ok. 120 zł) Do tego płyn - mnie wystarcza na 2-3
      miesiące - 45-50 zł. Do przemywanie w ciągu dnia (jeśli jest taka potrzeba)
      używam soli fizjologicznej ( za jakieś 2 zł-500 ml)
      Ale nie zamieniłam soczewek na żadne inne "przyjemności"
      Marzy mi się laserowa korekcja wzroku -mimo wszystko-ale na razie mnie stac sad(
      Pozdrawiam i namawiam.
    • mewus Re: Soczewki kontaktowe 07.05.04, 13:14
      Ja noszę soczewki do kilku lat i muszę przyznać, że początki były dla mnie
      bardzo trudne, chyba wynikało to z trybu pracy (dużo ponad 8 godzin w
      klimatyzowanym pomieszczeniu). Oczy bolały, były ciągle zaczerwienione, nie
      pomagało dodatkowe nawilżanie. Używałam wtedy soczewek miesięcznych B&L.
      Musiałam zrezygnować.
      Spróbowałam z soczewkami jednodniowymi tanimi (takie zielone opakowanie, nazwy
      nie pamiętam) i było równie źle, aż wreszcie znalazłam coś dla siebie (Acuve).
      Stać mnie na nie, choć koszt jest rzeczywiście ogromny (200 pln miesięcznie).
      Ale ta wygoda, wygoda - REWELACJA! Żadnych podrażnień, codziennie super
      komfort, bo zakładam nowe, czyściutkie, no i nie ma taplania się w płynach do
      soczewek (przy okazji koszt trochę się obniża, bo nie płacę za płyny).
      Polecam gorąco!
      A przy okazji, macie może jakiś dodatkowe informacje o korekcji laserowej wad
      wzroku? Czy można ją wykonać na stosunkowo niedużej wadzie? Jaki jest koszt?
      Jak znaleźć zaufanego lekarza?

Pozdrawiam, mewa.
    • szymanka Re: Soczewki kontaktowe 07.05.04, 19:19
      Noszę soczewki ok. 15 lat. Pamietam jeszcze te pierwsze, które trzeba było
      codziennie gotować smile
      Zalety? dziewczyny już pisały, osobiście nie wyobrażam sobie życia bez soczewek.
      Koszty? Trzeba trochę poszukać i porównać ceny. Bywa, że te same soczewki w
      jednym punkcie kosztują 120 a w drugim 160 zł.
      Ja noszę kwartalne, kupuję w paczkach pakowane po 3 pary. Ostatnio odkryłam
      właśnie takie na allegro za 92 zł. U mnie w optyku, te same były w cenie 167
      zł.
      Nie kupuję żadnych płynów. Korzystam z soli fizjologicznej - 0,5 litra to koszt
      ok. 2 zł. Butelka starcza spokojnie na jakiś miesiąc, a może i dłużej?
      Soczewki przechowywane w soli nie niszczą się tak szybko, i czasem te kwartalne
      noszę nawet 5 miesięcy. Poza tym zdarza się, że to właśnie płyn uczula,
      podrażnia, a nie soczewka.
      Wychodzi mi, że soczewki kosztują mnie ok. 120 zł rocznie. To chyba nie wiele.

• edytka73 Re: Soczewki kontaktowe 07.05.04, 21:37
        Moja siostra, któa w ramch oszczędzania nie kupowała płynu do soczewek tylko
        sól fizj. - dorobiła się ogromnego zapalenia, ze zmianami w twardówce. Sól
        fizjologiczna nie dezynfekuje, nie odbiałcza a tylko nawilża. Wszystkie
        białkowe zanieczyszzcenia i bakterie żyją sobie spokojnie na takich soczewkach.
        A jak na soczewkach to i na gałce ocznej.
        Nie polecam tego sposobu taniej wygody.
        Sama noszę soczewki od ponad 10 lat - z jedną półroczną przerwą, bo porobiły mi
        się stany zapalne po tygodniowym noszeniu soczewek typu rocznego (jak to dawno
        było!). Zdejmuję do komputera - w domu, bo zapominam mrugać i czuję wysuszenie.
        Poza tym super sprawa, zwąłszcza przy dziecku, dla którego okulary wydają się
        byc super zabawką.
        Ed.
    • poleczka2 Re: Soczewki kontaktowe 07.05.04, 21:47
      Witam. Ja noszę już soczewki od bardzo dawna i jestem nadal bardzo zadowolona.
      Znalazłam świetną sieć optyków którzy przysyłają mi soczewki co miesiąc pocztą
      więc jest wyjątkowow komfortowo. Koszty wiadomo są, głównie płynów chociaż to
      zależy jakich soczewek się używa, jeżeli wyjmuje się je raz na tydzień to koszt
      jest mniejszy. Nie zamieniłabym nigdy w życiu soczewek na okulary.
      • mrufkaa Re: Soczewki kontaktowe 08.05.04, 15:58
        Polecam watek z Mamy cud:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=580&w=11607879&v=2&s=0
    • przeciwcialo Re: Soczewki kontaktowe 08.05.04, 09:18
      Bardzo dziękuje za odzew. Moje okulary przestają się sprawdzać bo robi sie za
      duża różnica pomiędzy szkłami. Skorzystam z porad. Okulistka namawia mnie na
      soczewki a w przyszłości może zabieg laserowy? Do zmian muszę jednak
      przygotować się duchowo. Jeszcze raz dziękuje- Ela.
      • silije.amj Re: Soczewki kontaktowe 09.05.04, 22:08
        Noszę soczewki od 8 lat, nigdy nie nosiłam okularów i kocham tego nieznanego
        człowieka, który wynalazł soczewki smile.
    • szarsz Re: Soczewki kontaktowe 25.03.15, 16:29
      Myślę, że Przeciwciało po 11 latach wie o soczewkach wszystko...
      • lemasakr Re: Soczewki kontaktowe 25.03.15, 16:50
        polacam miesieczne do przedluzonego noszenia - nie potrzeba plynu. zakladasz 1 kwietnia zdejmujesz 30. baush and lomb pure visione cena - 20 zl za pare.
      • bumbunierka1 Re: Soczewki kontaktowe 25.03.15, 17:16
        Ze tez teraz nikt sie tak ladnie nie przedstawia: Ela, Malgosia... wink
    • igge Re: Soczewki kontaktowe 25.03.15, 17:43
      mój syn nosi, lubi i domaga sie mimo, że niby ma też okulary. Zapas na miesiąc czyli 2 opakowania kosztuje coś koło 150 zł zależy czy jest czy nie promocja i czy kupujemy w necie czy u optyka. Jednodniowe bo okulista polecił, że najzdrowsze i syn uważa, że najwygodniejsze w użyciu. Łatwiej, bezpieczniej gra mu się w nich w koszykówke czy siatkówkę i generalnie lubi je a założenie przed wyjściem rano zajmuje mu sekundę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka