Dodaj do ulubionych

Paraliż senny

22.07.11, 14:40
Do tej pory nie wiedziałam co mi jest.Mężowy zdawałam relacje z moich nocnych strachów...Myślałam że wariuję,że mam schizy jakieś no bo co mnie może w nocy straszyć a ja się nie mogę ruszać.Srece mi wali jak oszalałe,czasami się zrywałam bo nie oddychałam.Raz jak spałam to po łóżku w moim kierunku raczkowało dziecko innym razem koło lusterka siedziały 3 postacie.Ostatnio w szybie odbijała się czyjaś twarz...albo najpierw pukanie a poten coś wyleciało ze ściany i mi groziło.Za każdym razem nie mogłam się poruszyć wydobyć z siebie słowa i cała byłam zlana potem.Po jednym razie chorowałam tydzień z tego przerażenia.
I wczoraj całkiem przypadkiem na WP natknęłam się na artykuł właśnie o tym.Czytałąm i byłam coraz bardziej zdumiona!!!Jak to możliwe.
Jest może jeszcze jakaś osoba z podobnym problemem??
Obserwuj wątek
    • sueellen Re: Paraliż senny 23.07.11, 21:45
      Mnie nic w nocy nie straszy ale czasem gdy śpię na wznak budzę się nie mogąc złapać oddechu. Zaczęło się gdy byłam w ciąży, budzilam się gwałtownie wciągając powietrze tak jakbym wypływała na powierzchnię przebywając dlugo pod wodą. Kilka razy wystraszyłam mojego męzczyznę nie na żarty.
    • karro80 Re: Paraliż senny 23.07.11, 21:51
      Mój chłop ma koszmary jak śpi na wznak(nie zawsze, ale dosć często) i nie może się wybudzić wtedy.
      Na boku śpi normalnie.
    • czarnaalineczka Re: Paraliż senny 23.07.11, 22:00
      mi sie czesto ze ruszam sie jak mucha w smole big_grin
      musze gdziesz szybko dojsc a nie moge
      tak jakby powietrze bylo z jakiejs gestej mazi zrobione
    • mathiola Re: Paraliż senny 23.07.11, 22:11
      ja, ja. Tylko ja to znam pod nazwą paraliż przysenny smile
      Tak, to jest tragicznie okropne, za każdym razem kiedy mnie dopadnie, próbuję wrzeszczeć, ale nie umiem się ruszyć. Wydaje mi się, że widzę obok siebie twarz małej urody, czasem widzę trzy czarne osoby. To jest przerażające doświadczenie, bo z jednej strony jesteś świadoma, a z drugiej totalnie niewładna.
      Ostatnio się wkur.... wkurzyłam i powtarzałam sobie: nie dam się, nie dam się, nie dam się, nie będziesz silniejszy ode mnie i zaczęłam robić wszystko, żeby zacząć się ruszać. Mąż dostał zawału, bo miotałam się po wyrze jak debil, ale w końcu się wybudziłam i odzyskałam władność nad członkami. To był ostatni raz, od tamtej pory "zmora" nie przyszła jeszcze.
      Kolega kiedyś mi powiedział, że na to cierpią osoby o bogatym życiu wewnętrznym i tej wersji będę się trzymać wink
    • mathiola aha 23.07.11, 22:12
      pl.wikipedia.org/wiki/Pora%C5%BCenie_przysenne
      • japanunieprzerywalempanieposle Re: aha 23.07.11, 23:35
        ja mialam raz. mialam halucynacje dotkowe-przysieglabym ze ktos wlodzil palem po moim kregoslupie na dodatek widzialam w myslach jakas zjawe/ uj wie co. gdyby nie to, ze wiedzialam czym jest paraliz to bym sie za przperoszeniem zesrala w lozku chociaz nie wiem czy to mozliwe bo w koncu, zadem miesien oprocz przepony nie ma mozliwosci ruchu. gdy widzialam ta zjawe to zaczelam sobie wyobrazac ryczacego tygrysa- ze to ja niby O_o i jakos przeszlo
        • czarnaalineczka Re: aha 24.07.11, 09:59
          przysieglabym ze ktos wlodzil palem po moim kregoslupie
          spałas plecami do meza ?tongue_out
          • tezee Re: aha 24.07.11, 10:54
            Mam to od wielu lat , przyzwyczaiłam sie do tego , zazwyczaj widzę że ktoś nade mną stoi albo zbliza sie do mnie z naprzeciwka jakas złowieszcza ciemna plama chmura a ja jestem sparalizowana , nie jest to przyjemne doznanie.
          • japanunieprzerywalempanieposle Re: aha 24.07.11, 11:04
            no co ty ja jeszcze panienka big_grin
    • mynia_pynia Re: Paraliż senny 24.07.11, 11:30
      Jakieś 2 miesiące temu rozmawialiśmy o tym w pracy - ja za bardzo nie wiedziałam, o co chodzi, bo mi nigdy się tak nie przydarzyło.
      Kolega mówił że ma czasem tak że już świadomość się obudziła i chce wstać ale ciało jak kłoda ... ponoć kijowe uczucie.
      A koleżanka (która zresztą zaczęła tą rozmowę ma coś podobnego do ciebie) wie, że nie śpi, czasami coś widzi i jest przerażona, bo nie może krzyknąć czy też ruszyć się - jak zaczęła mi to opowiadać to jej powiedziałam że widzę tu silną potrzebę egzorcyzmów wink i że pewno ktoś jej źle życzy.
      • verdana Re: Paraliż senny 24.07.11, 11:36
        Mój starszy syn tak ma.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka