adwarp 25.07.11, 10:40 jak wygląda taki zabieg? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
odcienie.szarosci miałam znamiona 25.07.11, 10:46 Miałam uswne znamiona przez kolege mojgo narzeczonego. Miałam znieczulenie miejscowe i skalpelem rach ciach usuneli kilka szwow nic nie bolało, sam zabieg nic nie bolał. Bolało przy gojeniu sie bo nie mogłam spac na plecach( znamiona na plecach). Znamiona poszły do badania histopatologicznego ja za około 2tyg miałam zdejmowane szwy. Zabieg nic nie boi. Pieprzyki takie zwykłe mozna usunac u dermatologa laserem Odpowiedz Link Zgłoś
solaris31 Re: czy któraś z was usuwała pieprzyki? 25.07.11, 10:46 dostajesz znieczulenie, chirurg robi swoje, potem zakłada szwy - i do domu. na wynik z histopatologii trochę się czeka, ja czekałam 3 tygodnie. nic to nie jest strasznego, gdybym mogła, to bym wszystkie pieprze usunęła raz na zawsze ale byłoby za dużo blizn. Odpowiedz Link Zgłoś
estragonka Re: czy któraś z was usuwała pieprzyki? 25.07.11, 10:46 ja usuwalam laserowo, zabieg krotki i w znieczuleniu bezbolesny. jak wracalam od chirurga to sie zakopalam w zaspie i sama sobie samochod wypchnelam z niej - podejrzewam ze jakbym miala szwy na plecach to nie byloby tak lekko Odpowiedz Link Zgłoś
zabulin Re: czy któraś z was usuwała pieprzyki? 25.07.11, 10:50 Tak, ja. Robiłam to prywatnie. Znieczulenie miejscowe. Obecna przy zabiegu byla żona doktora-tez lekarka (kardiolog/anestezjolog) . Takie sa podobno wymogi, gdy w gabinecie prywatnym robi się zabieg ze znieczuleniem-nawet miejscowym. Pół godziny i do domu. Za dwa tygodnie po wynik bad. hisopatologiczneho. Wczesniej chyba jakaś zmiana opatrunku. Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 doczepiam sie - a znamiona na twarzy? 25.07.11, 11:03 jak to wygląda taki zabieg, czy mozna za jednym zamachem wyciapac wiecej niz jedno znamie z twarzy? czy wiadc potem slady po usunieciu. Czy potrzeba wczesniej specjalnych konsultacji lekarskich? Odpowiedz Link Zgłoś
odcienie.szarosci Re: doczepiam sie - a znamiona na twarzy? 25.07.11, 11:08 Miałam jedno znamię tez wycinane z piersi i z\robił to chirurg plastyczny. Nie ma praktycznie śladu, ledwo widoczna blizna Odpowiedz Link Zgłoś
odcienie.szarosci Re: doczepiam sie - a znamiona na twarzy? 25.07.11, 11:09 więc co do twarzy tez bym poszla do chirurga plastycznego i poprosiła o konsultacje Odpowiedz Link Zgłoś
jelyfish Re: doczepiam sie - a znamiona na twarzy? 25.07.11, 11:12 Ja miałam usuwane jedno znamię na brzuchu, robił to chirurg onkolog, została niestety blizna (brzydkie ślady po szyciu). Mam do wycięcia jeszcze kilka, taka paskudna uroda, niestety. Dziewczyny, które usuwały laserowo- zostają po tym blizny? Bo nie chciałabym mieć całego brzucha usianego bliznami. Odpowiedz Link Zgłoś
odcienie.szarosci Re: doczepiam sie - a znamiona na twarzy? 25.07.11, 11:17 Ale po laserze czasem nie ma mozliwosci przebadania histopatologicznego! iu uchwycenia choroby we wczesnym stadium! lesr wtedy gdy na 100% zmiana łagodna Odpowiedz Link Zgłoś
odcienie.szarosci Re: doczepiam sie - a znamiona na twarzy? 25.07.11, 11:17 laser tylko wtedy gdy na 100% zmiana łagodna Odpowiedz Link Zgłoś
estragonka Re: doczepiam sie - a znamiona na twarzy? 25.07.11, 11:18 odcienie.szarosci napisała: > Ale po laserze czasem nie ma mozliwosci przebadania histopatologicznego! iu uch > wycenia choroby we wczesnym stadium! lesr wtedy gdy na 100% zmiana łagodna mi chirurg wyjasnil, ze jak znamie/pieprzyk jest wypukle to normalnie sie bada, bo odcina te czesc i wysyla do badania, a to co jest pod skora wypala. Odpowiedz Link Zgłoś
estragonka Re: doczepiam sie - a znamiona na twarzy? 25.07.11, 11:17 mi zostala taka jakby plaska kropka, nie wiem jak to ujac. w tym miejscu gdzie byl pieprzyk, jest taki okragly slad. jak po strupku. zrobilabym Ci zdjecie ale nie to teraz technicznie niewykonalne kolega mial usuwany pieprzyk dokladnie w tym samym meijscu tradycyjnie i niestety mial potem naprawde duza i nieladna blizne. ale to ponoc trudne miejsce bo gojenia i zrastania. Odpowiedz Link Zgłoś
odcienie.szarosci Re: doczepiam sie - a znamiona na twarzy? 25.07.11, 11:14 mozna wyciac za jednym razem wiecej niz jeden pieprzyk, na plecach mam takie malutkie blizny tez nie widoczne ale to zalezy bo widzaialam i po znamieniu nie ladne blizny, zalezy od wielkosci od skory jak sie zrasta, nie potem nie musisz chodzic na kontrolne wizyty tylko sciagasz po 2 tyg szwy i koniec, chyba ze w badaniu histopatologicznym wyjdzie czerniak wtedy dalsze leczenie Odpowiedz Link Zgłoś
zabulin Re: doczepiam sie - a znamiona na twarzy? 25.07.11, 12:08 > jak to wygląda taki zabieg, czy mozna za jednym zamachem wyciapac wiecej niz je > dno znamie z twarzy? czy wiadc potem slady po usunieciu. Ja miałam za jednym zamachem wycinane 2 znamiona/pieprzyki na plecach i na brzuchu. Są zatem dwa opatrunki. Jak wytniesz naraz 2 znamiona z twarzy= 2 opatrunki na twarzy. No chyba, ze sa tuż obok siebie. Bez przesady- optrunki to tez nie dwa kilo waty, ale jednak jakieś są. Na plecach cięli dość głęboko. I tam mam ślad. Ale chirurg- fachciura-zawodowiec. Pieknie zszył. Sa ślady, nie blizny. Oczywista smarowalam maścią, ale znam takich co tą samą mascią smarowali i bliznucha jest Czy potrzeba wczesniej specjalnych konsultacji lekarskich? ja miałam wcześniej badanie dermatoskopowe tych pieprzow. Badał 4 - do usunięcia zakwalifikował 2 (jeden permanentnie uciskany stanikiem , drugi obcierany paskiem od spodnicy/spodni. Odpowiedz Link Zgłoś
zdecydowana_brunetka Re: doczepiam sie - a znamiona na twarzy? 25.07.11, 13:49 Usuwałam - zero blizny, świetny chirurg Możesz usunąć kilka w czasie jednej wizyty. Oczywiście, jeśli możesz przez tydzień robić za krewną potwora Frankensteina z plastrami na obliczu Najlepiej wyciąć klasycznie (oszczędzająco ofkors) i badanie hist-pat na wszelki wypadek. Na znamiona lepiej dmuchać... Chirurdzy onkolodzy strasznie się krzywią na traktowanie znamion barwnikowych laserem czy krio. Ze względu na utratę materiału badawczego, nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
nasturcja0-1 Re: czy któraś z was usuwała pieprzyki? 25.07.11, 13:30 Czy blizny po usunietych pieprzykach są bardzo widoczne? Chodzi mi tu o takie zwykłe pieprzyki, a nie jakies duze znamiona. I ile mozna ich usunac za jednym zamachem? Odpowiedz Link Zgłoś
jusiakr Re: czy któraś z was usuwała pieprzyki? 25.07.11, 14:46 Ja miałam usuwane dwa na plecach, jeden jeszcze w podstawówce, drugi w liceum. Pierwszy w Akademii Medycznej na dermatologii, drugi prywatnie u chirurga plastycznego. Ogólnie śmieszne uczucie, bo czujesz, ale nie boli. Mi niestety, w obu przypadkach rozeszły się szwy Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: czy któraś z was usuwała pieprzyki? 25.07.11, 15:02 Nikt nir zagwarantuke, czy zostaną ślady - zalezy to od miejsca, gojenia się, właściwosci organizmu. Miałam usuwane znamię z pleców, blizna została ogromna i paskudna, kloejni lekarze bali się usuwać następne znamiona - a po pozostalych własciwie śladu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: czy któraś z was usuwała pieprzyki? 25.07.11, 16:06 usunęłam już z 12 znamion. nic strasznego u mnie wyglądało to tak: dermatolog wystawiał skierowanie do chirurga u chirurga była konsultacja i umawialiśmy sie na termin zabiegu sam zabieg - 15-30 minut i po sprawie dostawałam znieczulenie miejscowe lekarz wycinał zakładał szew/szwy i opatrunek po 6 tygodniach był wynik badania histopatologicznego sam zabieg nie boli nieprzyjemne jest znieczulenie ale tez nie nazwałabym tego bolesnym najgorzej jest po zabiegu jak "puszcza" znieczulenie troche boli ale jest to do wytrzymania z gojeniem bywało róznie po wycięciu niektorych znamion nie mam blizny wcale po niektórych jest mała i delikatna ale widoczna po jednym mam natomiast brzydka blizn\e bo szwy mi sie rozeszły kiepsko bo na prawej ręce - ale dla mnie nie jest to problem zdarzyło mi sie wycinac znamie 2 razy z tego samego miejsca na brzuchu miałam pieprzyk, kt\ory w ciązy bardzo sie powiekszył i w ubiegłym roku go usunełam po jakimś czasie zauważyłam, że w bliżnie nadal mam pieprzyka - albo powstał nowy albo stary był wycięty nie w całosci (chociaz na badaniu było info, ze wyciety w całości) i się odnowił. dermatolog troche mnie nastarszyła, że to niedobrze i koniecznie trzeba wyciąć. więc wycinała raz jeszcze - okazało sie, ze wszytko ok. zawsze przegląd pieprzyków robię po lecie. wiec we wrześniu pewnie znowu bedę u dermatologa po skierowanie do chirurga Odpowiedz Link Zgłoś