27.07.11, 11:30
Pojadę banałem - nie przygnębia Was kobiety ta pogoda?

Siedzę od 1,5 miesiąca w domu z 3latkiem i noworodkiem, i po prostu deprechy dostaję, jak patrzę przez okno, normalnie jak w listopadzie. Czasem uda nam się wyjść na plac zabaw pod blokiem, ale kiepski jest i mało na nim dzieci, dalej się nie wypuszczamy, bo nie wyobrażam sobie zmieniania pieluch w deszczu. Młodszemu musiałam ubranka dokupić, bo po starszym były tylko bodziaki bez rękawów (urodzili się w tym samym miesiącu). A specjalnie tak celowałam z terminem porodu, żeby było ciepło i jak najwięcej witaminy D3 można było przed zimą złapać - dla dzieci i - nie ukrywam - dla siebie. Za dwa tygodnie mamy w planach wyjazd na wieś, no i zaczynam się bać, że przy takiej pogodzie trzeba będzie to odwołać, bo na powietrzu nie posiedzimy, a w domu będziemy się nudzić bez klocków lego i innych ulubionych zabawek. Moja sprawdzająca się prognoza pogody nie przewiduje zmian w ciągu najbliższych 2 tygodni...

Patrzę na stalowe chmury za oknem i płakać mi się chce...
Obserwuj wątek
    • xxe-lka Re: pogoda... 27.07.11, 11:33
      Nie przygnębia, mnie taka pogoda po prostu wqr..ia
      Drugi raz odwołuję weekendowy spływ kajakowy uncertain i będę to zaraz tlumaczyć mega zawiedzionemu 6- latkowi, jak również to dlaczego tak mało się kąpiemy w jeziorze, dlaczego nie ma tego lata basenu w ogrodzie itd
      wrrrrrr
      • dziub_dziubasek Re: pogoda... 27.07.11, 11:35
        Ja dzisiaj załamałam się jak zobaczyłam co się dzieje za oknem- ściana deszczu...
        Odliczam dni do wyjazdu- może tam przynajmniej przez ten tydzień będzie ładniej.
        A z dziećmi to tylko do kałuży mogę iść, place zabaw, kąpiele wykluczone przy takiej aurze.
        Ehh, kiepskie lato w tym roku mamy
        • zuzanna56 Re: pogoda... 27.07.11, 11:39
          Mam bardzo dość, u mnie jest tak od miesiąca, było kilka ładnych dni a tak ciągle leje. Teraz akurat wyszło słońce. Fatalne lato.
      • alanis11 Re: pogoda... 27.07.11, 11:37
        nie lubię lata więc dla mnie jest idealnie
    • wuika Re: pogoda... 27.07.11, 11:35
      Dla mnie jest ok. Siedzę w domu i jest mi zupełnie obojętne, co się dzieje za oknem, byle temp. w domu nie przekraczała granic rozsądku. Jeśli w upały jest to 25-26 przy których to dostaję migreny od ruszenia ręką, to wolę taką pogodę niż słońce i naparzanie nim od rana tak, że o 14 jest 35 stopni na zewnątrz smile
      • xxe-lka Re: pogoda... 27.07.11, 11:39
        wiesz ja też nie przepadam za upałem
        ale to co dzieje się przez cały właściwie lipiec to jest przegięcie
        no i szkoda mi dzieciaków, które nie korzystają w pełni z wakacji i latauncertain
        bo mi właściwie też obojętne, ale potomstwu niekoniecznie
        • alanis11 Re: pogoda... 27.07.11, 11:47
          mi super odpowiada bo nie ma upałów ale nie jest tez zimno , u mnie nie leje na szczescie. pogodę widze za oknem wrześniową a wczesna jesien to moja ulubiona pora roku , dla mnie super.
      • zuzanna56 Re: pogoda... 27.07.11, 11:40
        Ja kocham 30 stopnismile
        • wuika Re: pogoda... 27.07.11, 12:10
          Ja powyżej 25 umieram suspicious
    • lelija05 Re: pogoda... 27.07.11, 11:37
      Już cholery dostaję!
      Ale będzie lepiej, bo noga mnie rwie, a to zawsze zapowiada zmianę pogody big_grin
      • niutaki Re: pogoda... 27.07.11, 11:43
        Mi szkoda ludzi, ktorzy przyjechali na wakacje do mojej miesciny, bo pogoda jest do bani. Slonce pokazuje sie jedynie chwilami, a tak to deszcz, jak nie leje to siapi. Dzieciaki sie nudza, dorosli wsciekli i rozczarowani.
      • kanga_roo Re: pogoda... 27.07.11, 11:45
        nie wiem, gdzie taka pogoda jest; poza dwoma dniami na początku lipca i ubiegłym piatkiem jeśli pada, to przelotnie, nie jest specjalnie zimno, ale i nie ma upałów. ogród żyje, trawa zielona...fajnie jest. dodam, że ani w Karpaczu, gdzie byliśmy, ani w Poznaniu, ani w Łebie, gdzie wakacjują obecnie moje dzieci, nie było i nie ma specjalnie brzydkiej pogody. ot, nie ma upałów po 30 stopni. gdybym sama nie sprawdziła, pewnie uwierzyłabym, że lato fatalne, ale wiem, co widzę tongue_out
        • dziub_dziubasek Re: pogoda... 27.07.11, 11:46
          Zapraszam do stolicy- pół dnia pochmurno, reszte dnia leje. Słońce pokazuje się może na godzinkę czy dwie. I tak cały lipiec. Moze ze dwa czy trzy dni były ładne.
          • zuzanna56 Re: pogoda... 27.07.11, 11:50
            dziub_dziubasek napisała:

> Zapraszam do stolicy- pół dnia pochmurno, reszte dnia leje. Słońce pokazuje się
            > może na godzinkę czy dwie. I tak cały lipiec. Moze ze dwa czy trzy dni były ła
            > dne.

To tak jak w Trójmieście tyle że naliczyłam całe 6 ładnych dni, a tak 14-20 stopni, chmury i deszcz.
        • lelija05 Re: pogoda... 27.07.11, 11:48
          No to tylko pozazdrościć.
        • xxe-lka Re: pogoda... 27.07.11, 11:50
          to zapraszam na kaszuby uncertain
          masakra, zwłaszcza w weekndy, jak na złość. Nic nie da się zaplanować
          • zuzanna56 Re: pogoda... 27.07.11, 11:59
            na Kaszubach byłam w sobotę - 14 stopni i lało cały dzieńsad
            mieszkam nie tak daleko

ciekawe jak po 10 sierpnia będzie w górach, az się boję
            • xxe-lka Re: pogoda... 27.07.11, 12:10
              no dokładnie taka była sobota, ta nadchodząca zapowiada się podobnie
              i niech mi nikt nie wmawia, że pogoda jest ok
      • kajmanik Re: pogoda... 27.07.11, 11:46
        to nie jest lato tylko pora deszczowa!!!! jestm wq...na , czuję się fatalnie,boli mnie głowa, mogłabym spać całymi dniami. kawa już nie pomgacrying nie lubię zimna i deszczu. a jak tak jeszcze kilka dni popada to będą podtopienia jak w zeszłym roku. domagam sie słońca i 30 stopni!!!!! na szczęscie tam gdzie jadę na wczasy słońca będzie pod dostatkiemwink
        • lelija05 Re: pogoda... 27.07.11, 11:50
          My nigdzie nie jedziemy, liczyłam na wypoczynek na ogródku, a jedyne stworzenia, które tam się teraz dobrze bawią, to pierońskie, cholerne, oślizłe ślimaki, które zeżarły mi chyba już wszystkie z trudem wyhodowane kwiatki.
          • kajmanik Re: pogoda... 27.07.11, 11:55
            jeszcze zaby i dzdzownicecrying
            • lelija05 Re: pogoda... 27.07.11, 11:56
              Żab nie ma, a dżdżownice mogą być, to pożyteczne zwierzątka smile
              Ale jak sobie o tych ślimakach przypomnę!
              • tacomabelle nie przygnębia ;) 27.07.11, 12:02
                Póki pracuję nawet cieszy, bo nie ma upałów. Co najwyżej przydałoby się dwa-trzy dni bez deszczu bo mąż od tygodnia wścieka się, że nie może trawy skosić. Za parę dni wyjazd na wakacje, a w naszym docelowym miejscu dzień w dzień dobrze ponad 30C i lampa smile
      • zuzann-a Re: pogoda... 27.07.11, 12:20
        lelija05 napisała:

> Już cholery dostaję!
        > Ale będzie lepiej, bo noga mnie rwie, a to zawsze zapowiada zmianę pogody big_grin

Będzie, będzie bo od poniedziałku mam urlopsmile
    • kropkacom Re: pogoda... 27.07.11, 12:02
      Gdybym wiedziała kto jest odpowiedzialny wink za tą pogodę, rzuciłabym się mu do gardła. Ech... Polska nie jest dobrym krajem na spędzanie tam urlopu. Oby sierpień coś z siebie dał.

I przykro mi (ze względu na tych, którzy lubią taka pogodę) - w lato ma być lato, a nie jesień! tongue_out
    • lola211 Re: pogoda... 27.07.11, 12:07
      I to jest głowny argument dla mnie, by urlop spędzac za granica.Kto moze, ten szczesliwiec.
      Byłam w Warszawie-lało.Siedze we Wrocławiu -leje.Córka pojechała nad Bałtyk- lało.
      I tak do wyrzygania.
      Nie lubie polskiego klimatu-bardzo.
      • zuzanna56 Re: pogoda... 27.07.11, 15:09

lola211 napisała:

> I to jest głowny argument dla mnie, by urlop spędzac za granica.Kto moze, ten s
        > zczesliwiec.
        > Byłam w Warszawie-lało.Siedze we Wrocławiu -leje.Córka pojechała nad Bałtyk- la
        > ło.
        > I tak do wyrzygania.
        > Nie lubie polskiego klimatu-bardzo.

Też nie lubie tego naszego klimatu, szczególnie u mnie nad morzem bywa naprawde chłodno. Jeździmy na urlop za granicę ale to tydzień czy dwa tylko. Fajnie by było sobie w ogrodzie posiedzieć. Siedze własnie, jest 20 stopni i pochmurno, ale nie pada, hurrawink
    • dziennik-niecodziennik Re: pogoda... 27.07.11, 12:11
      mnie nie przygnębia, bo jak jestem w pracy to mi wszystko jedno, nawet wolę jak jest chłodniej big_grin
      i w ogole wole jak jest chlodniej.
      mojemu dziecku tez jest ganz egal poki co.
    • joanna_poz Re: pogoda... 27.07.11, 12:13
      na szczęscie jestem już po urlopie i na poczatku lipca trochę "podładowałam" się pozytywnie w słońcu Turcjismile

gdyby nie to, czułabym się też fatalnie.
      bywały już wieczory, kiedy rozwazalismy ... rozpalenie kominkasad
      • zuzanna56 Re: pogoda... 27.07.11, 15:15

joanna_poz napisała:

> na szczęscie jestem już po urlopie i na poczatku lipca trochę "podładowałam" si
        > ę pozytywnie w słońcu Turcjismile
        >
        > gdyby nie to, czułabym się też fatalnie.

Też byłam, było supersmile Ale i tak wkurza mnie ta pogodasad
    • lacitadelle kurczę, 27.07.11, 12:13
      mi też nie przeszkadza brak upałów, przeszkadza mi to, że pada i jest ciemno!
      • xxe-lka Re: kurczę, 27.07.11, 12:16
        ja jestem ciekawa co te pani wychwalające taką aurę robią w wakacje z dziećmi?
        Bo ja już wspinam się na wyżyny kreatywności a mimo to dzieciom brakuje typowo letnich rozrywek
        • wuika Re: kurczę, 27.07.11, 12:20
          Dzieci siedzą w brzuchu, jest im lepiej, jak nie ma upałów smile
          • xxe-lka Re: kurczę, 27.07.11, 12:22
            no i tu w 100% Cię popieram smile , ale za rok dwa zmienisz zdanie big_grin
            • wuika Re: kurczę, 27.07.11, 12:23
              Ja nadal nie będę uwielbiała upałów suspicious Przy prażącym słońcu małe dzieci nie wychodzą na słońce w środku dnia, bo mogą dostać udaru.
              • xxe-lka Re: kurczę, 27.07.11, 12:35
                ja też nadal nie lubię upału i nawet nie jeżdzę na wakacje w ciepłe kraje żeby się wygrzać - obca dla mnie ideologia
                jednak kiedy dzieci mi smęcą - mamo rozstaw basen, mamo dlaczego nie jedziemy na biwak, mamo dlaczego nie kąpiemy się co wieczór w jeziorze, mamo dlaczego tak rzadko jeździmy na rowerach itp to mnie cholera bierze
                naprawdę to takie dziwne?
        • kanga_roo Re: kurczę, 27.07.11, 13:20
          a już piszę: moje dzieci (5,5 i 2,5 roku) w te wakacje łaziły z nami po górach, bawiły się na łące, żaby w stawie łowiły, karmiły zwierzęta gospodarskie, teraz kąpią sie w morzu, bawią na plaży, zwiedzają latarnie morskie i inne tym podobne atrakcje. kiedy są u dziadków na działce i w domu nie robi im specjalnej różnicy, czy słońce, czy deszcz, ot, zamieniają kąpiele w baseniku/jeziorze na brodzenie po kałużach i spacery pod parasolem. a czasem z przyjemnością oglądają bajki - i to zarówno w upały, kiedy na dworze nie sposób wytrzymać, jak i w czasie deszczu.
    • an_ni Re: pogoda... 27.07.11, 12:21
      czy ty sie wczoraj urodzilas? ile lipcow przezylas? pamietasz tylko ten z ub roku wyjatkowo upalny?
      • xxe-lka Re: pogoda... 27.07.11, 12:23
        tak gó...anego i nudnego lata od kilku ładnych lat nie pamiętam
        • an_ni Re: pogoda... 27.07.11, 12:30
          to juz od ciebie zalezy czy jest nudne
          deszczowe lipce sa norma w Polsce
          • kropkacom Re: pogoda... 27.07.11, 12:36
            W zeszłym roku akurat lipiec był upalny chyba. Rozumiem, że to głupie oczekiwać równo ciepłego lata, ale jesieni się nie spodziewałam teraz big_grin
          • xxe-lka Re: pogoda... 27.07.11, 12:36
            no ok nudziara ze mnie
            to w takim razie proszę rzuć przykładem co robić przez 2 miesiące deszczowego lata z dziećmi nawykłymi do aktywności fizycznej i życia na zewnątrz?
            dziećmi które oczekują rozrywek w stylu - rajd rowerowy, spływ, biwak?
            • an_ni Re: pogoda... 27.07.11, 13:00
              a ja nie mam takich dzieci ani takich zainteresowan wiec przykladem rzucac nie bede
              ja mieszkam w stolicy, wiec splywow dziecku nie mam jak zafundowac

ale bylismy nad jeziorem w pierwszej polowie lipca i poza samym poczatkiem lipca gdzie jakies 2,3 dni byly deszczowe i pozniej jakiegos jednego dnia ok 15 lipca to byla ladna pogoda, kapalismy sie, slonko grzalo bywalo po 23-25 st !
              ja tylko stwierdzam fakt ze lipce zazwyczaj byly deszczowe (oprocz slawetnego ubieglorocznego)
              poza tym czy jest zimno?? mamy cca 23 stopnie, no owszem deszcz pada, ale jesienia tego nazwac nie mozna
              a poza tym jestes pesymistka i jeszcze 2 miesiecy wakacji nie bylo, sierpien moze byc ladniejszy
              • heca7 Re: pogoda... 27.07.11, 13:19
                Ale sierpień to już nie to samosad słońce chodzi niżej, noce robią się chłodniejsze i dłuższe....

Ja za dwa tygodnie wyjeżdżam za granicę i mam nadzieję, że tam się wygrzeję i wymoczę w ciepłej wodziewink
                • wuika Re: pogoda... 27.07.11, 13:59
                  A w ogóle to kijowo jest i dlaczego nie ma u nas, jak w tropikach, prawda? suspicious
                  No kurde, taki mamy klimat smile
              • falka32 Re: pogoda... 27.07.11, 14:49
                > ja mieszkam w stolicy, wiec splywow dziecku nie mam jak zafundowac

Jak nie? Wsiadaj w 720 i jedź nad Świder, tam są cały czas spływy a przy takim poziomie wody, jak jest teraz to prawie jak spływ Amazonką.
                • an_ni Re: pogoda... 27.07.11, 14:53
                  eee w zyciu! wole isc na basen i zjezdzalnie
              • zuzanna56 Re: pogoda... 27.07.11, 15:17

> poza tym czy jest zimno?? mamy cca 23 stopnie, no owszem deszcz pada, ale jesie
                > nia tego nazwac nie mozna

Zależy gdzie, u mnie normą tego lipca jest 14-18 stopni i deszcz
                23 stopnie to jest super
            • kanga_roo Re: pogoda... 27.07.11, 13:35
              co to znaczy: nawykłymi? jeśli takie nawykłe, niech robią to, co zwykle. nie leje wszak bez przerwy. można i rajd, i spływ, i biwak urządzić - powiedz lepiej, że Ci się nie chce ruszyć tongue_out
              • xxe-lka Re: pogoda... 27.07.11, 14:46
                Masz rację. Nie chce mi się
                Nie chcę płynąć na spływ z dwójką dzieci kiedy ze 3 razy dziennie przechodzi ulewa i wieje zminy wiatr, nie chce mi się kąpać w jeziorze przy temperaturze powietrza 17st oraz zimnym wietrze, nie chcę zabierać dzieci na żaglówkę w taką pogodę, nie chce mi się jechać kilku-kilkunastu kilometrów na rowerach w deszczu, nie chce mi sie rozstawiać basenu żeby zbierał deszczówkę itd Ileż można łazić w kaloszach po megakałużach, czytać, grać w planszówki, robić najróżniejsze prace plastyczne, układac puzle, oglądać filmy itp to wszystko można robić jesienią a nie kiedy są 2 miesiące wolnego i można by tyle fajnych planów zrealizować a przez pogodę naprawdę czasem się nie da.
                Wystarczyłoby mi kilka dni bez opadów i choć 20 st.
                Skoro nie widzisz różnicy między tym co jest teraz a tym co napisałam zdanie wyżej to ja nie mam pytań. I nie chce mi się tłumaczyć różnicy
                • zuzanna56 Re: pogoda... 27.07.11, 15:20
                  xxe-lka napisała:

> Wystarczyłoby mi kilka dni bez opadów i choć 20 st.

Mi też, no 21 stopniwink
                  Chyba mieszkasz blisko mnie.
    • donnasanta Re: pogoda... 27.07.11, 14:58
      Moja tolerancja na deszcze i chmury wyczerpala sie...
      • paliwodaj Re: pogoda... 27.07.11, 15:09
        dziewczyny a macie jakies przecieki jaka bedzie pogoda w drugiej polowie sierpnia?
        wybieramy sie do Polski i chcialabym wiedziec, nie usmiecha mi sie targac kaloszy i kurtek, chociaz pewnie trzeba ( o matko, ja chyba nie mam dla dzieci przeciwdeszczowych kurtek!)
        Ja z kolei chwile chetnie sie ochlodze, w zeszlym tygodniu temperatura odczuwalna u nas siegnela 46 celsjusza! Z domu nie wychodzilismy 3 dni, trawe na ogrodzie mam w kolorze szaro-brazowym, liscie z niektorych drzew spadly jak na jesien ....
        • heca7 Re: pogoda... 27.07.11, 15:44
          Przecieki to my mamywink ale nie w tym sensiebig_grin
    • el_jot Re: pogoda... 27.07.11, 15:44
      Byłam w Beskidach na początku lipca, kilka razy był tylko przelotny deszcz, tak dla ochłody, bo było upalnie. Od kiedy przyjechałam, prawie cały czas leje. Niedługo będę miała zalaną drogę i nawet karetka nie przejedzie.
      A oto co zostawił Huragan (albo niż, nie pamiętma) Otto w mojej okolicy:
      URL=http://imageshack.us/photo/my-images/26/dsc05565i.jpg/]http://img26.imageshack.us/img26/8435/dsc05565i.jpg[/URL]

URL=http://imageshack.us/photo/my-images/839/dsc05567s.jpg/]http://img839.imageshack.us/img839/652/dsc05567s.jpg[/URL]

http://img143.imageshack.us/img143/287/dsc05568m.jpg

URL=http://imageshack.us/photo/my-images/855/dsc05591e.jpg/]http://img855.imageshack.us/img855/1551/dsc05591e.jpg[/URL]

http://img832.imageshack.us/img832/3189/dsc05615a.jpg

• paliwodaj Re: pogoda... 27.07.11, 15:46
        o kurcze, nie wiedzialam ze tak mocno wieje ;-(
        w pieknych okolicach mieszkasz
        • el_jot Re: pogoda... 27.07.11, 15:58
          Wiało równo tydzień temu, wszystkiego może 15 minut, a zniszczenia makabryczne.
    • inge.borga Re: pogoda... 27.07.11, 16:32
      Tak, powoli przygnębia i uwierzyć nie mogę, że 3 tygodnie temu marudziłam na 40 stopniowy upał...
      • alfa36 Re: pogoda... 27.07.11, 16:52
        Nie cierpię takiej aury... I nic to, że mam duzo roboty w domu, takiego zwyklego sprzątania, do ktorego pogoda taka czy inna pasuje. Caly czas mam nadzieję, ze jednak sie zmieni i uda nam się zlapac kilka dni slonca do polowy sierpnia, kiedy to idę do pracy.
        • an_ni Re: pogoda... 27.07.11, 17:01
          ez kobieto nie zalamuj ty ciezko pracujacych wink
          do polowy sierponia masz wolne?? !!! i w domu siedzisz i sie nudzisz?
          a wyprzedaze ? a kawka z kolezankami
          nie mowiac o forum?!!
          • alfa36 Re: pogoda... 27.07.11, 22:11
            Wyprzedaże zaliczone. Kawki jeszcze nie...przez wyprzedaże, bo wiecznie mnie nie ma w domu, a jak jestem to gotuję. Taka kura domowa jestem czekająca na meża z obiadkiemsad i wiecznie smażę nalesniki/ placki, bo mi się dziecię swoje i nie tylko dopominająsmile No ale nie powiem, jestem wyciszona i mam trochę pourlopowych planów, w sensie wiem, czego w dmu mi brakuje (odkąd rok temu wprowadzilismy się do domu, zarówki wiszą... nie ma czasu/chęci kupic żyrandolawink)
    • kozica111 Re: pogoda... 27.07.11, 17:55
      Ręczniki mi gniją w domu....macie jakiś patent na to?uncertain
    • marusia_ogoniok_102 Re: pogoda... 27.07.11, 18:59
      Ja jestem pewna, że będzie ładnie, jak przyjdzie wrzesień i przyjdzie mi zmagać się z klasą maturalną. Jestem, kurde, pewna.
      A na razie patrzę za okno i dostaję szału. I mam nadzieję, że do poniedziałku się rozpogodzi, bo jak ja będę po Warszawie biegać...

Piękną mamy jesień tego lata. Już kolęd zaczęłam słuchać w myśl zasady: "Jak już musi padać, to niech przynajmniej znowu będzie się można bawić w obronę przeciwmikołajową".
    • marianna1970 A ja uwielbiam taka pogodę 28.07.11, 09:06
      A ja uwielbiam taka pogodę, nie znoszę upałów, gorąca kurzu pocenia się hałasu za oknem chyba powinnam mieszkać w Anglii w ogóle jestem zimnolubna, dla mnie najlepsze pory roku to wiosna jesień
    • lelija05 Hura! 28.07.11, 09:23
      Wyszło słońce!
      Tylko ciekawe na jak długo...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka