Dodaj do ulubionych

Polski tata bije na głowę Europejczyków

27.07.11, 13:03
tja, chyba bije - ale dużo częściej niż Europejczycy pochodzenia chrześcijańskiego - swoją żonę i dzieci. Zaangażowanie Polaków w rodzicielstwo jakoś dziwnie rozkwita po rozwodzie, gdy już MUSZĄ jakoś "zmarnować" co drugi tydzień z progeniturą uncertain

ten artykulik to bzdury, pobożne modlitwy albo naiwna wiara w to, że deklaracje przed ankieterką to prawda uncertain
Obserwuj wątek
    • olowas1 Re: Polski tata bije na głowę Europejczyków 13.09.11, 20:50
      mhm6,
      Haniebny komentarz. Duzo w nim jadu i podlosci. A strasznie malo szacunku dla faktow i umiejetnosci czytania ze zrozumieniem.
      Przeciez oboje rodzice sa dla dziecka wazni. I potrzebuje milosci obojga. Z badaniami czy bez. Po co pisac takie rzeczy?
    • mieetek Polski tata bije na głowę Europejczyków 14.09.11, 01:11
      Raczej ma negatywny wpływ. Jeśli w USA jest najwięcej psycholi, morderców, więźniów i td to nie najlepiej świadczy o tatach.
    • asia_i_p Re: Polski tata bije na głowę Europejczyków 14.09.11, 07:13
      Kiedy patrzę na mojego ojca takiego, jak pamiętam z dziecińśtwa, kilku znajomych mi ojców, mojego męża jako ojca - zgadzam się bardziej z artykułem niż z tobą. Zresztą starczy się w weekend przespacerować po parku - to, że weekendowe spacery należą do ojców, to prawie norma. Starczy się przyjrzeć liczbie ojców odprowadzających/ przyprowadzających dziecko ze szkoły, liczbie ojców na wywiadówkach. Według mnie zbliżamy się dużymi krokami do normalności
      • swift073 Re: Polski tata bije na głowę Europejczyków 14.09.11, 10:33
        > ch. Według mnie zbliżamy się dużymi krokami do normalności
        Normalnosci? Czyli mamusia robi kariere zawodowa, a tatus opiekuje sie dzieckiem. Trzeba jeszcze ojcom zgolic torsy i przykleic piersi.
        Normalnosc w 100%.

Zeby bylo jasne - sam mam dzieci i zajmuje sie nimi. Ale oczekiwanie,ze ojcowie beda sie opiekowac dziecmi bardziej niz matki, nie jest normalne. Ewolucja inaczej ustawila role. Wspolczesny czlowiek usiluje te role na sile odwracac,niestety.
        • ktosmadrzejszy Re: Polski tata bije na głowę Europejczyków 05.05.13, 01:14
          Dokladnie!

Mendom odbija ale to wszystko wina tych facetow - c.i.p. ! Sami sobie winni.
          • marychna31 Re: Polski tata bije na głowę Europejczyków 05.05.13, 11:03
            sam jesteś menda, która na dokładkę nawet dyskutować, używając merytorycznych argumentów, nie potrafi.
            • ktosmadrzejszy Re: Polski tata bije na głowę Europejczyków 05.05.13, 21:22
              wracaj do kuchni! Jak mozna dyskutowac uzywajac argumentow skoro 'proces myslowy' takich jak ty nie ma niczego wspolnego z logika?
        • exina Re: Polski tata bije na głowę Europejczyków 05.05.13, 01:23
          swift073 napisał:

> oczekiwanie,ze ojcowie
          > beda sie opiekowac dziecmi bardziej niz matki, nie jest normalne.

Tia, ale jak przychodzi do rozwodu i kwestii podziału opieki nad dziećmi, to nagle ojcowie są zdziwieni, że sądy są takie "profeministyczne", ciekawe dlaczego.
        • kol.3 Re: Polski tata bije na głowę Europejczyków 05.05.13, 05:54
          Będziemy mówić o podziale ról, jak będziecie zarabiać tak, żeby utrzymać rodzinę. Zarobić potrafi i chce 1% panów. Reszta siedzi na wygodnych, gó...anych posadkach, chciałaby żeby zona spełniała wszystkie role kobiece w domu i jeszcze oczywiście pracowała, a faceci, żeby po pracy uprawiali LB na kanapie z piwkiem w ręku.
          • hipek_w_kropki Re: Polski tata bije na głowę Europejczyków 05.05.13, 08:55
            Taaa... Teoria teorią... Mój mąż też wozi dziecko do przedszkola (bo ma po drodze) i na zebraniach zostaje (bo już jest na miejscu). Czyli dla postronnych tata na medal uncertain Tylko że poza tym poświęca córce minimum uwagi... I nie, nie spędza w pracy 12h, ani nas sam nie utrzymuje. Raczej podpada pod kategorię tych, którzy oczekują, ze się wszystko wokół nich zrobi i jeszcze zarobi. Ja się nie daję wrobić we wszystko, czego on by sobie życzył, ale to nie znaczy, że nie dostrzegam tego nastawienia.

Z kolei rozwiedzeni panowie w moim otoczeniu, albo całkowicie wymiksowują się z życia dzieci, albo widują się czasami, problemy z wyegzekwowaniem alimentów to niemal norma...
            • ktosmadrzejszy Mam dla ciebie rozwiazanie! 05.05.13, 10:42
              Rozwiedz sie - na pewno ci sie znacznie poprawi!
              • hipek_w_kropki Re: Mam dla ciebie rozwiazanie! 05.05.13, 16:21
                Czy ja Cię pytam o radę?

Skoro mój mąż psuje Ci wizję idealnego polskiego tatuśka, jakim - jak wynikałoby z Twojej reakcji - powinno być 100% populacji rozmnożonych mężczyzn w naszym kraju, to już Twój problem.

Mój mąż robi wiele innych fajnych rzeczy dla nas i nawet jeśli jego podejście do małego dziecka i tzw. obowiązków domowych uważam za jego wadę, to go to w moich oczach nie przekreśla. Wyrosłam już z wieku, w którym wymaga się od mężczyzny, żeby był ideałem pod każdym względem wink
                • ktosmadrzejszy Re: Mam dla ciebie rozwiazanie! 05.05.13, 21:20
                  masz problemy z komunikowaniem tego co chcesz powiedziec - po przeczytaniu twojego posta odnioslem wrazenie ze wlasnie jest to dla ciebie dyskwalifikujace i dlatego zasugerowalem ze jak 'nowoczesne idiotki' powinnas wyrzucic tatusia swojego dziecka. A tu widze ze jednak nie jestes glupia tylko po prostu slabo to wytlumaczylas - zwracam honor. wink
                  • hipek_w_kropki Re: Mam dla ciebie rozwiazanie! 05.05.13, 21:23
                    ktosmadrzejszy napisał:

A tu widze ze jednak nie jestes glupia - zwracam honor. wink

O... Wielkie dzięki! Co ja bym biedna poczęła, gdybyś mi go nie zwrócił ;P
                    • ktosmadrzejszy Re: Mam dla ciebie rozwiazanie! 05.05.13, 21:32
                      poplakalabys sie - jak to baby. Ewentulnie zgrzytalabys zebami jak to suki.
                      • hipek_w_kropki Re: Mam dla ciebie rozwiazanie! 05.05.13, 23:10
                        Z lekka przeceniasz wpływ swoich wypowiedzi na mój nastrój - tyle Ci powiem tongue_out
                        Skąd w Tobie tyle zawziętości? Skoro mnie już powyżej zdiagnozowałeś, to jak brzmi autodiagnoza w Twoim przypadku?
        • ta_karola Ewolucja 05.05.13, 09:28
          Ostatnie badania dowodzą,że z tą ewolucją nie jest do końca tak jak to Darwinowi się wydawało. Okazało się, że nie tylko drogą selekcji dochodzi do przetrwania określonych genów lecz geny także potrafią się zmieniać pod wpływem środowiska. Także chęć opieki nad dzieckiem i to czynienie przez mężczyzn ma szansę spowodować ( a może już spowodowało), że mężczyźni będą naturalnie przystosowani do opieki. A ci co nie będą chcieli mogą nawet zaniknąć, gdyż kobiety nie będą chciały się z nimi rozmnażać.
          • ktosmadrzejszy Re: Ewolucja 05.05.13, 10:39
            @ ta_karola

Buahahaha - zapominasz ze wiekszosc kobiet jest glupia jak but i rozmnazaja sie z najwiekszymi glupolami jacy sa na Ziemi. Zapominasz rowniez o tym ze dzieki kobiecej kur.e.w.s.k.i.e.j naturze tacy ocipiali tatusiowie w 20% nie sa tatusiami dzieci ktore wychowuja bo kobietom zalezy na tym by ich dzieci byly 'sprytnymi' skurczybykami.
            • marychna31 Re: Ewolucja 05.05.13, 11:06

> Buahahaha - zapominasz ze wiekszosc kobiet jest glupia jak but i rozmnazaja sie
              > z najwiekszymi glupolami jacy sa na Ziemi.

niech zgadnę- żadna nie chce z tobą czyli wzorem męskości i inteligencji się rozmnażać? Zaczynam rozumieć już twoje powyższe wpisy...wink
              • ktosmadrzejszy Re: Ewolucja 05.05.13, 21:24
                juz sie rozmnozylem moja 'droga' - chetnych nie brakuje nadal i jeszcze sie rozmnoze wielokrotnie. big_grin
            • ta_karola Re: Ewolucja 05.05.13, 11:19
              Co to za pierwotniak na forum się przypałętał.
              • ktosmadrzejszy Re: Ewolucja 05.05.13, 21:25
                ten pierwotniak to ta_karola. Juz wiesz - wiec do kuchni szybciutko!
          • m_incubo Re: Ewolucja 05.05.13, 13:20
            ta_karola napisała:

> A ci co nie będą chcieli mogą nawet zaniknąć, gdyż kobiety nie będą ch
            > ciały się z nimi rozmnażać.

Oczywiście. Bo od (tysięcy) lat kobiety mogą wybierać i przebierać i w ogóle to tylko z idealnymi mężczyznami się chcą rozmnażać. Niestety ideały mają to do siebie, że nie wystarczy ich dla wszystkich, nawet to forum jest dość dobrym przykładem wink
        • marychna31 Re: Polski tata bije na głowę Europejczyków 05.05.13, 11:02
          Rozumiem, że tylko piersi predystynują do chodzenia z dziekiem na spacer, do kina i pogrania z nim w piłkę? Tylko wtedy jest normalnie?
          Ojciec i matka są takimi samymi rodzicami i ich zaangażowanie (dla dobra dziecja i ich samych) powinno być takie samo. Zgadzam się z asią- kiedy porównuję realia z mojego dzieciństwa, kiedy to dziecko ojcu służyło jako pilot od telewizora, teraz widać w tym względzie ogromny postęp.
          • asia_i_p Re: Polski tata bije na głowę Europejczyków 05.05.13, 11:20
            Ja doprecyzuję - mój ojciec nie miał być przykładem negatywnym do porównania ze współczesnymi ojcami, tylko właśnie jedną z pierwszych jaskółek. W soboty i niedziele wstawał o siódmej (jest skowronkiem), sprzątał kuchnię, robił śniadanie dzieciom i przygotowywał śniadanie dla mamy, która wstawała o dziesiątej (była sową). W okresie, w którym mama była na pełnym urlopie wychowawczym z moją siostrą też.
            Więc dla mnie i dla siostry tak zwany "prawdziwy mężczyzna" nie wchodził już w grę, naturalnie wymagania miałyśmy wysokie.
            • ktosmadrzejszy Re: Polski tata bije na głowę Europejczyków 05.05.13, 21:37
              co za niedojda... Ciekawe czy mamusia go do siebie dopuszczala i czy nie dawala sasiadowi na boku - no ale pewnie mamusia tak atrakcyjna ze tylko taka niedojda sie na nia pokusila.
              • asia_i_p Re: Polski tata bije na głowę Europejczyków 05.05.13, 22:03
                Jeżeli to szczyt chamstwa, na jaki cię stać, to nawet z chamstwem u ciebie kiepsko.
                • ktosmadrzejszy Re: Polski tata bije na głowę Europejczyków 06.05.13, 02:03
                  stwierdzanie faktow to nie chamstwo. Chamstwa staram sie unikac - czasami niestety jestem zmuszony znizyc sie do poziomu interlokutora.
        • miaowi Re: Polski tata bije na głowę Europejczyków 05.05.13, 11:24
          Oświeć mnie zatem i powiedz, do czego ewolucja przewidziała facetów? Do zrobienia dzieci i osławionego naprawiania kranów?
          • ktosmadrzejszy Re: Polski tata bije na głowę Europejczyków 05.05.13, 21:30
            o tak - wlasnie ewolucja przewidziala istnienie kranu i do tego uksztaltowala mezczyzn.

Podpowiem ci - nie do siedzenia z dzieciakiem!! Moze gdy chlopak mial juz 10 lat to mogl dolaczyc do ojca na polowaniu i tam sie od niego uczyc. I taka jest rola ojcow - uksztaltowac dzieci 'odchowane' przez matki, pokazac im swiat i je 'wyprostowac' z glupizny zaserwowanej im przez matki.
            • miaowi Re: Polski tata bije na głowę Europejczyków 05.05.13, 21:39
              Chyba sobie jaja robisz. Twierdzisz, że natura umyśliła dla mnie przewijanie obkichanych pieluch nawet jeśli zarabiam 3 razy więcej niż szanowny tatuś?
              Nie narzekajcie potem na brak więzi, skoro zaczynacie się interesować ukształtowanym dzieckiem jak ma 10 lat.
              Ale szczerze mówiąc, przedmówca pachnie mi trollem. Podobne poglądy miał tylko jeden z moich byłych chłopaków, wyjątkowy dinozaur.
              • ktosmadrzejszy Re: Polski tata bije na głowę Europejczyków 06.05.13, 02:01
                wlasnie do tego uksztaltowala cie natura - do babrania sie w gownie twojej progenitury. Na pewno nie do 'zarabiania' sponsorowanego przeze mnie.
            • m_incubo Re: Polski tata bije na głowę Europejczyków 06.05.13, 00:08
              ktosmadrzejszy napisał:

> I taka jest r
              > ola ojcow - uksztaltowac dzieci 'odchowane' przez matki, pokazac im swiat i je
              > 'wyprostowac' z glupizny zaserwowanej im przez matki.

Uuuu, to musiało ci być ciężko w życiu, półsieroto. Albo miałeś dwie mamusie.
              • ktosmadrzejszy Re: Polski tata bije na głowę Europejczyków 06.05.13, 02:07
                to wam narzekaczom forumowym jest ciezko. Mi bylo latwo bo roznilem sie od calego tego polskiego gowna i blyszczalem jak diament. Latwo bylo znalezc chetne dziewczyny, latwo bylo sie uczyc, latwo bylo zarobic pare milionow, latwo bylo dostac prace o ktorych wy nawet marzyc nie moglibyscie. Wszystko latwo big_grin - dlatego ze mialem madra i zdolna do poswiecen mame oraz swietnego i superinteligentnego ojca ktory w odpowiednim czasie ze mna rozmawial, podsuwal mi lektury i dbal o moj rozwoj intelektualny.
      • koronka2012 Re: Polski tata bije na głowę Europejczyków 05.05.13, 13:10
        asia_i_p napisała:

> Zresztą starczy się w weekend przespacerować po parku - to, że weekendowe spa
        > cery należą do ojców, to prawie norma.

No ale weekendy są mało miarodajne IMO. Facet odrabia pańszczyznę z całego tygodnia. Widać, że część ojców się faktycznie dziećmi zajmuje, a część po prostu męczeńsko towarzyszy dziecku, nie wykazując najmniejszego zainteresowania tym, co latorośl robi. Jak się przejeżdża przez mniejsze miejscowości, to niedzielny rodzinny spacer jest rytuałem, przy czym ojciec znudzony pcha wózek, albo snuje się obok bez słowa. Jakość tego ojcostwa jest dość mierna.

> Starczy się przyjrzeć liczbie ojców odprowadzających/ przyprowadzających dziecko ze szkoły, liczbie ojców na wywiadówkach.

Odprowadzanie do szkoły/przedszkola może być podyktowane logistyką (samochód)/godzinami pracy, a nie faktycznym zaangażowaniem.

Przez całą szkolną karierę mojego dziecka, ojcowie na zebraniach stanowili mniej niż 10%, to raczej rodzynki. W przychodni ze świecą jakiegoś wypatrywać, co najwyżej towarzyszą mamie, ale do gabinetu się nie pchają. A skoro tak wygląda sytuacja w Warszawie, to śmiem sądzić, że na głębokiej prowincji jest o niebo gorzej.
        • ktosmadrzejszy Re: Polski tata bije na głowę Europejczyków 05.05.13, 21:35
          nie ma czegos takiego jak 'ojcostwo' rozumiane jako wychodzenie na spacery z niemowlakiem lub przewijanie zasranca. To domena kobiet i ci faceci ktorzy panie w tym wyreczaja to cipy. Ojciec to moze sie wlaczac w wychowanie dziecka od poczatku szkoly - gdy czegos trzeba dziecko uczyc.
          • miaowi Re: Polski tata bije na głowę Europejczyków 06.05.13, 18:42
            Pod warunkiem, że będzie chciało słuchać gościa, który do siódmego roku zycia miał je gdzieś.
            O niektórych jednak ewolucja zapomina, zostawiając ich gdzieś na gałęzi drzewa z innymi neandertalami.
    • ta_karola Re: Polski tata bije na głowę Europejczyków 05.05.13, 09:23
      Nic zaskakującego. Już dawno zauważyłam, że teraz ojcowie spędzają więcej czassu z dziećmi i widać w tym ich zadowolenie. Mó mąż w w dni robocze nawet więcej czasu poświęca dziecku odemnie.
    • altz Re: Polski tata bije na głowę Europejczyków 05.05.13, 11:37
      mhm6 napisała:
      > tja, chyba bije - ale dużo częściej niż Europejczycy pochodzenia chrześcijański
      > ego - swoją żonę i dzieci.
      Kobiety też biją mężów, a rodzice biją dzieci.

> Zaangażowanie Polaków w rodzicielstwo jakoś dziwnie
      > rozkwita po rozwodzie, gdy już MUSZĄ jakoś "zmarnować" co drugi tydzień z proge
      > niturą uncertain
      Przecież to jest bzdura, większość kobiet po rozwodzie zabiera dzieci jako swoją własność i nie pozwala na zajmowanie się nimi przez ojca.
      Sam jestem takim przykładem, przed rozwodem się zajmowałem dziećmi, po rozwodzie nie zajmuję się zupełnie.
      Takie (liczne) przypadki podważają prawdziwość Twojej teorii.
      • hermenegilda_zenia Re: Polski tata bije na głowę Europejczyków 05.05.13, 21:06
        Z tego co pamiętam z twoich opisów na forum, ty nawet nie podejmujesz prób zajmowania się dziećmi, bo po rozwodzie po prostu sobie całkowicie odpuściłeś kontakty z nimi, więc raczej ciebie te niesprawiedliwe traktowanie ojców nie dotyczy.
        • ktosmadrzejszy Re: Polski tata bije na głowę Europejczyków 05.05.13, 21:38
          pamiec masz chyba slaba a jeszcze gorzej u ciebie z umiejetnoscia rozumienia tekstu czytanego. Facet ma calkowita racje - przedstawil logiczny argument ale wiekszosc z was nie obejmuje malym rozumkiem logiki.
    • kropkacom Re: Polski tata bije na głowę Europejczyków 05.05.13, 21:25
      Czas poświęcany dzieciom przez ojców jest tak niewielki, że to czy jest to 25 minut, czy 40 nie zrobi różnicy dziecku.
    • joxanna Re: Polski tata bije na głowę Europejczyków 06.05.13, 11:00
      Hm, no nie wiem. Idealnie nie jest, ale mieszkałam przez jakiś czas we Francji, a potem wróciłam do Polski i jedna z rzeczy, które mnie zaskoczyły w Polsce to właśnie jak dużo ojców angażuje się. W porównaniu z Francją.

W Polsce ojców spotyka się na placach zabaw po południu i w weekendy. Bywają w przychodniach, w szkołach, poranek w przedszkolu jest nawet zdominowany przez tatów.

Pewnie nie jest to 50:50, ale w porównaniu z Francją szokująco dużo.

I w Polsce jeszcze widuje się dziadków. O ile we Francji ojcowie pojawiali się z dziećmi (raczej jako towarzystwo dla mam, rzadko sami), to dziadka chyba rzadnego nie widziałam. a w Polsce i owszem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka