Dodaj do ulubionych

dworzec Świebodzki

06.08.11, 17:12
problem językowy smile może ktoś wie...

we Wrocławiu jest dworzec Świebodzki; opracowania podają, ze jego nazwa pochodzi od miejscowości Świebodzice - no to dlaczego to nie jest dworzec świebodzicki ??
Obserwuj wątek
    • yenna_m Re: dworzec Świebodzki 06.08.11, 17:14
      a co, na zakupy się w niedziele wybierasz? wink
      • b.bujak Re: dworzec Świebodzki 06.08.11, 17:39
        yenna_m napisała:

> a co, na zakupy się w niedziele wybierasz? wink

to jeszcze działa to targowisko ?
        nie wybieram się tam na zakupy...
        przerabiam dość intensywnie tematy dworcowo- kolejowe z racji zainteresowań syna a do drążenia sprawy dworca Świebodzkiego zobowiązuje mnie miejsce zamieszkania czyli Świebodzice wink
        • yenna_m Re: dworzec Świebodzki 07.08.11, 01:56
          a toś prawie krajanka smile
          targowisko ma się dobrze i jak najbardziej działa smile
    • anorektycznazdzira Re: dworzec Świebodzki 07.08.11, 10:18
      Na pewno Świebodzice? A nie Świebodzin może?
      • i_jeszcze_jeden Re: dworzec Świebodzki 07.08.11, 13:52
        Świebodzice. Myślisz anorektycznazdziro, ze autorka posta mieszka w świebodzinie i nie wie o tym?
        Co do nazwy dworca, to nie wiem. Myślę, że forma "świebodzki" może wynikać z tego, że sama nazwa miasta Świebodzice została wprowadzona po wojnie jako całkiem nowa, nie mająca oparcia w źródłach, ani nienawiązująca do niemieckiej nazwy (która brzmiała Freiburg). A więc był to nowotwór nazewniczy. W związku z tym i przymiotniki od niego pochodzące były na nowo tworzone, więc mogła nie istnieć jedna ugruntowana forma przymiotnika. Obecnie wydaje się, ze od Świebodzice przymiotnik powinien brzmieć świebodzicki, ale wtedy, w tym radosnym nazewniczym okresie, kiedy cały Śląsk trzeba było ponazywać po polsku, widocznie nie było to oczywiste. A nazwa dworca (ważnego dla Wrocławia) i ulicy do niego prowadzącej powstała na pewno wcześnie, tuż po wojnie (ulicę Świebodzką znalazłam na wykazie ulic z 1945 roku) i pewnie szybko uległa ugruntowaniu.
        CO do targu na Dworcu Świebodzkim to bardzo lubię tam chodzić smile
        Choć z drugiej strony taka perła architektury dworcowej zasługiwałaby na godniejsze wykorzystanie.
        Pozdrawiam
        Wrocławianka
        • b.bujak Re: dworzec Świebodzki 07.08.11, 17:18
          i_jeszcze_jeden - dziękuję smile

mój mąż też stwierdził, że to się wzięło z kulawego tłumaczenia z niemieckiego na polski smile

ciekawie piszą o tym na portalu miejskim:
          www.swiebodzice.pl/strony/historia_kolej.htm
          lubię poczytać o historii moich okolic a w Świebodzicach mieszkam dopiero od kilku lat, więc jeszcze je odkrywam smile do tego dochodzi rodzinna miłość do parowozów, więc czasem cofamy się w czasie...
    • katriel Re: dworzec Świebodzki 07.08.11, 22:34
      Z tego samego powodu, z którego Tomaszów jest Lubelski, a nie Lubliński,
      Kalwaria Zebrzydowska, a nie Zebrzydowicka, a w Krakowie (i w Wieliczce)
      ulica Niepołomska, a nie Niepołomicka. Po prostu kiedyś w polszczyźnie
      przymiotniki tworzyło się od samego tematu nazwy miejscowej, pomijając
      końcówkę.
    • premeda Re: dworzec Świebodzki 08.08.11, 13:21
      To chyba chodzi o to samo co w przypadku mieszkańców Świdnicy i Świdnika, w jednym i drugim wypadku to świdniczanie. Co mnie zresztą zawsze irytuje, bo nie wiem o którą miejscowość chodzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka