black-cat Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 09:21 Od roku? Roczniakowi to już tatuaż można zrobić, albo założyć kolczyk w ciekawszym miejscu niż uszy Ostatnio spotkałam znajomych z córką. Mała ma 5 miesięcy. Patrzę i co widzę? W małych uszach dziewczynki tkwią wielkie, złote, wkręcane kolczyki. Mamusia i tatuś szczęśliwi informują mnie, że przekłuli uszy 5 tygodni temu, ładnie się goiło a dziecko płakało "tylko trochę". Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 09:54 zakolczykowałam, jak miała 1,5 roku. bo chciała. przyczepiała sobie różne rzeczy do uszu i macała moje uszy z podziwem i przejęciem. zakolczykowanie przebiegło bez bólu. bez nawet skrzywienia się młodej. na początku podchodziła często do lustra i oglądała sobie te kolczyki, ale nie grzebała przy nich i nie grzebie. ale ona jest na tyle cierpliwa, że kiedy pomalujemy sobie paznokcie, siedzi przy mnie i macha łapkami i dmucha, czekając aż wyschną. poza tym argument o zadławieniu się kolczykami jest bez sensu. te jej kolczyki, cały czas nosi te ze stali chirurgicznej, czy czego tam one są, mają tak ciasne zapięcie, że sama miałam problem z odpięciem. teraz przynajmniej odpada problem przy wszelkich urodzinach, imieninach, dniach dziecka, bo rodzina poinformowana i bardzo łatwo kupić fajne kolczyki, zamiast wymyślać. teraz młoda czeka na małe biedronki. Odpowiedz Link Zgłoś
freakwave Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 10:26 ja sam pamietam kilka watkow na ten temat... mysle ze przekluwaja uszy malym dzieciom ludzie specyficzni mentalnie, ostatnio zostalem wrecz zaatakowany przez taka osobe pytaniem dlaczego moja corka nie ma jeszcze uszu przeklutych, odpowiedzialem ze sama zadecyduje po osiemnastce, bedzie sobie mogla przekluc wszystko od czubka glowy az po piety i tu nie chodzi o moje widzimisie, nie bede dla glupich ciotek klotek narazal dziecka na ingerencje zabiegowa w jego cialo, ktora wiaze sie chocby z ryzykiem zakazenia zoltaczka c. piejacym na temat tego jakie to niegrozne trendy polecam zdanie ronalda - najbardziej zmodyfikowanego goscia w polsce, ja to zdanie zdecydowanie podzielam. Po osiemnastce to se zaimplantowane rogi moze dorobic sama/ sam Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 10:38 dpowiedzialem ze sama zadecyduje po osiemnastce, b > edzie sobie mogla przekluc wszystko od czubka glowy az po piety Co zapewne skwapliwie uczyni, jesli z decyzja o glupim kolczyku w uchu bedzie musiala czekac az do 18. Odpowiedz Link Zgłoś
freakwave Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 10:42 przeklulas uszka swojej dwulatce ze sie tak pieklisz? jestes wiesniara i tyle w temacie, ja sie ze swoich decyzji tlumaczyc wiesniarom nie musze a dziecko jak dojrzeje do wlasnych decyzji to je podejmie jesli bedzie chciala wczesniej to pogadamy, w zyciu nie pozwolilbym na takie wiesniactwo jak przeklucie jej uszu w wieku wczesnodzieciecym, tylko burole takie akcje odstawiaja... Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 10:51 A przekłucie 10 latce to też wieś? Odpowiedz Link Zgłoś
freakwave Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 10:54 10 latka juz jest swiadoma swoich wyborow, mozna z nia podyskutowac wytlumaczyc poznac wszystkie za i przeciw, ale wybacz dziecko do 4 lat jemu nie wytlumaczysz ze musi isc do dentysty co dopiero poznasz jego zdanie na temat kolczyka w uchu.. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 10:59 Czyli 10 latka ok?Czy dopiero 18 może? Odpowiedz Link Zgłoś
freakwave Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 11:11 napisalem ponizej ze jestem elastyczny, zalezy od argumentu, 4 latka nie jest w stane mnie przekonac a co dopiero niemowle... a ciotki klotki pytajace o nieprzeklute uszeczka podnosza mi cisnienie na tyle skutecznie ze ta 18 jest wysoce prawdopodobna przekluwanie uszu maluchom to wiocha Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 14:51 > a ciotki klotki pytajace o nieprzeklute uszeczka podnosza mi cisnienie na tyle > skutecznie ze ta 18 jest wysoce prawdopodobna Ty taka światła wśród takiego motłochu przebywasz.To mnie niezmiernie dziwi Odpowiedz Link Zgłoś
freakwave Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 15:51 ty taka spostrzegawcza ciotuniu a formy meskiej nie zauwazylas? jestem facetem Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 16:51 O mateczko,to u was rodzinna narada będzie i dziecko będzie argumentować,a jak nie przekona to do 18 poczeka bo tatus przeciwny dziurkowaniu Odpowiedz Link Zgłoś
freakwave Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 17:39 sluchaj moja rodzina, ty gryzeldo mozesz swojemu niemowlakowi kolczyk w doopsku zrobic, tunele w uszach implanty na czaszcze jak ciemiaczko zarosnie i tatuaz na plecach, koniecznie 666 by byc tryndy ;d ale dla mnie bedziesz wiesniara, od dziurek w uszeczkach sie zaczyna prosta sprawa. u mnie narady rodiznnej moze nie bedzie wychowam dzieciaka tak aby wiedzial ze o jego wartosci nie stanowi dyndanie kolczykusiami od svarowskiego czy inszymi nowymi krzykami mody, to taka troche analogia do zachowan seksualnych o tym ze dymanie sie z kim popadnie tez nie poprawia samopoczucia rowniez powiem dziewczynie ;p to wszystko jest kwestia tego co dziecko ma w glowie, jak ma siano to sorry (najczesciej tak jak rodzice) z tymi kolczyczusiami moze szybcutenko znajdzie sobie mezusia z ktorym zafasolenkuje i rodzina bedzie sie cieszyla ze wydala za munz, a fasolce sie tez kolczyki pierdyknie w 3 miesiacu zycia, coby byly atutem dla przyszlego menzusia ;D wielkie ROTFL wiocha na maksa Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 17:45 Oj i aj. Te wartości nie wyparują jak dziurki w uszach córunia zrobi Odpowiedz Link Zgłoś
freakwave Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 21:35 dziurki w uszkach od dziecinstwa sa mocnym podkresleniem pewnej roli kobiety, pewnego modelu zycia do ktorego sie ja przypisuje... ma sie podobac jedynie, ja jako ojciec sie z tym nie zgadzam, uwazam ze moja corka ma duzo wiecej do zaoferowania swiatu niz swoja urode rozowe paznokietki i usmieszki od ucha do ucha, nie popierajac takiego procederu protestuje po czesci przeciwko traktowaniu mojej corki jak miecha ktore ma sie podobac samcom juz od samego dziecinstwa to jest chore Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 21:40 Czyżby miała do zaoferowania TYLKO to coś więcej czego sam nie umiesz zdefiniować?Bo z urodą cieniutko? Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 24.08.11, 00:01 zgadzam się!! Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka dymanie wieśniary 19.08.11, 17:49 wiesz... nie wiem dlaczego, ale jak ktoś używa sformułowań "wiocha na maksa", "wieśniara", czy też "dymanie", nie wydaje mi się być dobrym materiałem na rodzica... takiego dziecko, to dopiero siańsko w głowie musi mieć... Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: dymanie wieśniary 19.08.11, 18:16 Gdyby trzeba bylo rodzicielstwo oceniac pod katem wypowiedzi na forum, to za niektore twojego autorstwa powinni ci dawno dzieci odebrac, wiec juz lepiej nie opowiadaj glupot. Co nie znaczy, ze popieram poziom wypowiedzi przedmowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
freakwave Re: dymanie wieśniary 19.08.11, 21:32 to ze ja mam siansko nie znaczy ze moje dzieci beda je mialy, ja jako czlowiek mundry ucze sie na wlasnych bledach w przeciwienstwie do co poniektorych... Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 10:52 Alez ja sie wcale nie piekle. Mam synow i zadnej corki a gdybym miala to 2latce bym nie przebila uszu bo mi sie nie podobaja u tak malych dzieci, bo uwazam ze to niewygodne, niepraktyczne a czasem niebezpieczne. Ale gdyby zapragnela kolczykow w wieku 5 lat to na pewno bym nie kazala czekac az do 18. Ja pierwsze kolczyki zalozylam w 3klasie podstawowki po bardzo dlugim wyczekiwaniu. Gdyby mi rodzice kazali czekac pelnoletnosci to mozesz byc pewny, po urwaniu sie z lancucha nie skonczyloby sie na jednej dziurce w uchu. Odpowiedz Link Zgłoś
freakwave Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 10:55 wszystko jest elastyczne ja sie moge dostosowac jesli uslysze odpowiednie argumenty, ale sorry od 4 latki ich nie uslysze... Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 15:02 > jestes wiesniara i tyle w temacie a ty sie zachowujesz agresywnie i chamsko. I tyle w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 13:22 franczii napisała: > dpowiedzialem ze sama zadecyduje po osiemnastce, b > > edzie sobie mogla przekluc wszystko od czubka glowy az po piety > > Co zapewne skwapliwie uczyni, jesli z decyzja o glupim kolczyku w uchu bedzie m > usiala czekac az do 18. Niekoniecznie. Jak wspomnialam wyzej - moja corka mogla podjac te decyzje tez dopiero po skonczeniu lat 18 i jak dotad (ma lat 27) jej nie podjela. Ja to uznaje za dowod na to, ze z niezbyt madrych pomyslow jednak sie wyrasta tylko trzeba dac mlodocianemu szanse Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 14:43 Zalezy ile kto rosnie. Ja znam wiele osob ktore sobie tatuaz czy tunel w uchu zrobily w wieku 18-20 lat, jeszcze z rozpedu w ramach ostatniego mlodzienczego buntu a w wieku 30 zaluja. Jeden kolczyk w uchu to zadna tragedia i uwazam ze 10letnia dziewczynka spokojnie moze juz taka decyzje o sobie podjac. Odpowiedz Link Zgłoś
an_ni Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 11:06 nigdy nie zrozumiem argumentu ze roczniak, dwulatka czy nawet 5 latka chce koniecznie kolczyki wiec mama daje sie namowic! dzieciak w tym wieku to moze chciec lizaka, zabawke, konkretne ubranie, a nie decydowac o swoim ciele! kwestia fryzury, pomalowania paznokci to rozumiem, bo to chwilowe i odwracalne kolczykowanie malych dziewczynke a juz szczegolnie takich malutkich niemowlakow, po ktorych ewidentnie nie widac ze to dziewczynka, zawsze pozostanie to dla mnie tandetne! takie cygansko - dresiarskie. fuj Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 11:17 Ja sensu nie widzę żadnego oprócz takiego- tak jak tatusiowie dla siebie przede wszystkim, (zasłaniając się chęcią sprawienia niebywałej radości 1-1,5 rocznemu synowi), kupują zabawki w postaci kolejki, samochodu sterowanego czy też jakiś mini quad czy inne super zabawki, na które te dzieci są zwyczajnie za małe i rzadko rozumieją o co w nich biega- tak mamusie dla siebie kolczykują te roczne dziewczynki, a nie dla nich samych. Zaspokajając swoje, niezaspokojone marzenia, fanazje, pragnienia itp. Argument o tym, że 1,5 roczniak CHCE kolczyki jest dowcipem miesiąca Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 11:28 > Argument o tym, że 1,5 roczniak CHCE kolczyki jest dowcipem miesiąca No co Ty! Dziecię chwytało się przecież za ucho i tęsknym wzrokiem spoglądało na kolczyki mamy. Powiedzieć jeszcze nie umiało. Ale ten wzrok ... Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 13:13 Nie rozumiem potrzeby przekłowania uszy małym dziewczynkom, wg mnie kolczykowanie małych dzieci to szczyt obciachu i wieśniarstwa, wystarczy przejść się po Pradze Połnoc w Warszawie i wyciągnąć wnioski - czyje malutkie córki są najczęściej zakolczykowane i jakoś mnie nie dziwi, ze dziewczynka zazwyczaj to Jessica, Vanesska lub Pamelka, mamusia to bląd tipsiara ze szlugiem w zębach, tata dres a na smyczy prowadzą zazwyczja pitbulla, więc do kompletu trzeba dziecię na różowo zestroić i zakolczykować, ot taka mentalność. , Odpowiedz Link Zgłoś
marta-zs Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 13:21 Ja byøam przekolczykowana na roczek, nic mi sie nigdy nie stalo, z cyklu niestworzonych historii. Kiedy chciaøam przebic nos, pepek, jezyk, a mama mi nie pozwolila poszlam z kolezankami do salonu i przebilam bez wiekszych problemów. Obecnie nie noszé, bo juz mi nie przystoi. Swojej córce zrobiøam kolczyki u kosmetyczki w wieku 2lat-zero babrania, zero lapania czy ciagania, ladnie sie wygoily, bez bolu. Nosi kolczyki z angielskim zapieciem. Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 13:30 Ale prosze wytłumacz mi bo mój mózg tego nie ogarnia, po co 2 letniemu dziecku kolczyki? Czy twoja córka jest teraz ładniejsza, czy była tak brzydka ze potrzeba ją tak dekorować? Sama mam 2,5 letnią córkę i nie widze potrzeby przekłuwania jej uszu, poza tym raczej nie śmiałabym ingerować w jej jeszcze nieświadomą cielesność, z resztą nie mam prawa odebrać jej prawa do decydowania o jej cielesności, to jest odrębny człowiek, fakt mały, dlatego warto poczekać, aż ten mały człowiek dojrzeje i sam podejmie decyzję względem swojego ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 13:32 rozumiem ze dziecka nie szczepilas nigdy nie obcinalas jej wlosow ani paznokci itd ? Odpowiedz Link Zgłoś
tosterowa Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 13:39 to, o czym piszesz to jest dbanie o zdrowie i higienę. kolczykowanie nie jest żadną z tych dwóch rzeczy. właściwie to nie padł jeszcze ani jeden racjonalny element za kolczykowaniem, bo wszyscy wiedzą, że to głupie, tylko niektóre nie potrafią tego przyznać ;P Odpowiedz Link Zgłoś
tosterowa Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 13:40 element = chodziło mi oczywiście o argument Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 13:46 Pokaż, gdzie prawnie jest zabronione założenie kolczyków małemu dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 13:43 ale to interwencja w cielesnosc dziecka co ma obcinanie wlosow do higieny ? Odpowiedz Link Zgłoś
rzana.baba Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 15:12 Jeszcze w XIX w na polskiej wsi uważano, ze kołtun to objaw choroby, która wychodzi z człowieka, natomiast kąpano się raz w roku - konkretnie na Wielkanoc. Zatem dbanie o higienę, w tym higienę włosów w tym kontekście jest chyba jasne? Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 15:19 jak sie wlosy czesze to sie koltuny nie robia serio nie trzeba obcinac Odpowiedz Link Zgłoś
rzana.baba Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 15:23 Ale Ty czytasz uważnie? Jest to sposób na dbanie o higienę - podobnie jak mycie. Nie trzeba golić w tym celu łba. Przycina się, myje się, odżywia, i tak dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 15:24 ale obciecie to ingerowanie w cielesnosc dziecka i niepotrzebna do niczego mozna dbac o wlosy nie obcinajac ich Odpowiedz Link Zgłoś
rzana.baba Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 15:31 Ale obcinanie włosów nie stanowi dla niego ani potencjalnego zagrożenie, ani nie wiąże się z nieodwracalną zmianą. Mają to do siebie, że odrastają. Uszy zarosną, ale ślad pozostanie. O ile umiem odpowiedzieć na pytanie po co się myje/obcina/pielęgnuje włosy, o tyle nie umiem znaleźć sensownej odpowiedzi na pytanie po co malutkiemu dziecku przekłuwać uszy. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 13:52 > właściwie to nie padł jeszcze ani jeden racjonalny element za kolczykowaniem, No i nie padnie, bo to nie jest kwestia racjonalności, wyłącznie tego co sie rodzicowi podoba a co nie, chodzi więc o emocje a nie o logikę Odpowiedz Link Zgłoś
rzana.baba Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 15:27 Dokładnie. Zwłaszcza u bardzo małego dziecka chodzi o widzimisię rodzica. Plus kwestia na co się odrobinę starszemu dziecku pozwala. Jak z tą sesją 10 latki, o którą też szły wióry na forach. Jedne nie widziały w tym nic złego, inne były oburzone. Ja bym nie przekłuła uszu małemu dziecku. I nie przemawiają do mnie argument o zapomnianym bólu - bo to chyba jedyny, w miarę racjonalny, jaki padł. Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 13:40 W szczepiniu chyba jest jakiś sens, czymuś te szczepienia służą, prawda? obcinanie włosów i paznokici to kwestia higieny, tak samo jak mycie zebów. Z resztą te czynności nie sprawiają dziecku bólu. A jaki jest sens robienia dziur w ciele małego dziecka?, nie ogarniam! Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 13:44 no blagam co ma obcinanie wlosow do higieny ??? Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 13:45 co do bolu to szczepienie akurat boli kolczykowanie mnie nie bolalo chyba z 5 lat mialam jak sie domagalam kolczykow Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 13:44 Ależ calineczko, to rozumowanie nie jest logiczne. Obcinając paznokcie lub włosy nie wprowadzasz żadnych elementów ryzyka. Paznokcie wręcz należy obcinać, bo dzieko małe może się podrapać. Brak szczepienia może pociągnąć za sobą konsekwencje niebezpiecznej choroby. Natomiast jakie konsekwencje może mieć brak "okolczykowania". Natomiast przekłuwanie może (nie musi) wprowadzić ryzyko: zakażenie, rozerwanie uszka - nawet przy zakładaniu ubranka. Człowiek dorosły gdy zachaczy kolczykiem o coś to automatycznie nieruchomieje, bo wie, że nie wolno ciągnąć. Kilkumiesięczne dziecko będzie odruchowo szarpało. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 13:47 ryzyka nie ( chociaz ze szczepieniem to mozna polemizowac w koncu powiklania sie zdarzaja a samo szczepienie boli ) ale to tez ingerencja w cielesnosc nop i taki dzieciak juz nie znajdzie sie w ksiedze rekordow jako ludz z wlosami nieobcinanymi od urodzenia a moze tego walsnie by chcial Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 13:50 Calineczko, pokazałaś mi dwa razy język, ale nie odpowiedziałaś na pytanie. Jakie są konsekwencje nieokolczykowania kilkunastomiesiecznego dzieciaka? Co przemawia za tym, by takiemu maluchowi robic krzywdę. Będę wdzięczna za brak wywalonych języków, bo trudno kogoś takiego traktować poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 13:53 strasne Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 13:55 Ok, przyjmuję wycofanie się z dyskusji. Fajnie, jak ktoś nie mając argumentów w dyskusji umie się wycofać. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 13:58 a to byla dyskusja ? Odpowiedz Link Zgłoś
rzana.baba Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 15:33 Rozmowa na poziomie. Ktoś poważnie pyta, a Ty z braku argumentów () traktujesz olewczo. Brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 13:52 czy ty jesteś tak głupia czy tylko udajesz, napisz jaki jest sens w kolczykowaniu małych dzieci, czymu to służy. Czy nie widzisz róznicy w szczepieniach a kolczykowaniu, do tego nie trzeba umysłu Einsteina zeby to zrozumieć, chyba ze w twoim przypadku jednak trzeba Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 13:54 napisz czemu sluzy noszenie przez dorosle kobiety kolczykow a roznice widze szczepienia moga miec znacznie powazniejsze powiklania Odpowiedz Link Zgłoś
violon-czela Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 14:48 dorosłą kobietę porównujesz do 2 latki? a czemu dorosłe kobiety noszą pończochy, a czemu się farbują? chodzą na 10 cm obcasie? skoro to robią to czemu dwulatka nie może? Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 14:52 ale nadal nie odpowiedzials na pytanie czemu moze odpowiedz co ? ladnie prosze Odpowiedz Link Zgłoś
violon-czela Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 14:58 Czemu? Bo są dorosłymi kobietami i decydują o sobie i swoim ciele a nie cudzym. Ty też nie odpowiedziałaś - bardzo proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 14:59 nie nadal nie odpowiedzials Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 14:59 odpowiedz mi jakie sa argumenty za noszeniem kolczykow przez dorosla kobiete Odpowiedz Link Zgłoś
tosterowa Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 15:15 pewnie dlatego, że jest to jej świadoma decyzja i dotyczy jej ciała. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 15:19 ale jaki jest za tym argument ? jaki w tym sens dzieciak chociazby 2 letni tez ma swoje cialo Odpowiedz Link Zgłoś
tosterowa Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 15:24 dwulatek to dopiero nabiera świadomości, że w ogóle ma swoje ciało. do decyzji, co z nim poczynić i dlaczego nie jest gotowy jeszcze przez długie lata. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 15:30 czemuz to ? jakim prawem decydujesz o jego ciele ? Odpowiedz Link Zgłoś
rzana.baba Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 15:37 Ok, załóżmy, ze robi to z próżności, bo LUBI ładną biżuterię. Czyżbyś sądziła, ze 2 latka ma identyczne prawa, jak 40 latka? Wysoki obcas i bielizna z sex shopu? Bo lubi? I to jest argument za kolczykami u maluchów??? Ja lubię bardzo wysokie szpilki. Nie pozwoliłabym małej chodzić na obcasie, tylko dlatego, ze mamusia może, a jej się to podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
violon-czela Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 15:18 Tu nie chodzi o argumenty. Każdy argument jaki sobie tylko wymyślisz u dorosłej kobiety jest uzasadniony. Dorosła kobieta nie potrzebuje usprawiedliwiać swoich zachcianek, które "poczynia "na WŁASNYM ciele. Ktoś kto swoje zachcianki "poczynia" na cudzym ciele i to 2 letniego dziecka powinien odpowiedzieć przede wszystkim sobie na pytanie " jakim prawem" a teraz odpowiedz mi na pytanie co ma na celu To porównanie? myślę że masz zaburzone postrzeganie pewnych spraw. wybacz ale porównywanie szczepienia do kolczykowania czy dorosłej kobiety do dziecka to nieporozumienie. Augment którym posłuży się DOROSŁA KOBIETA ażeby uzasadnić swoja fanaberie na własnym ciele nie będzie miał racji byty w sytuacji kiedy dorosła kobieta swoje fanaberie poczynia na 2 letnim dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 15:22 ale jakim prawem rodzic cokolwiek robi z cialem dziecka? jakim prawem szczepi , obcina to i owo itd ? czemu nie pozwala dziecku decydowac o walsnym ciele i np pic domestos ? wiek nie jest argumentem wiem ze ci ciezko ale postaraj sie i odpowiedz jaki sens maja kolczyki u kogokolwiek ? a co jak 2 letnie dziecko samo chce kolczyki ? przekuwac czy njei przekuwac ( wbrew woli dziecka ? jakim prawem ?) Odpowiedz Link Zgłoś
violon-czela Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 15:49 rodzic powinien robić z ciałem dziecka to co jest koniecznie i to co ułatwi mu życie. Rzeczy które nie bez sensu i potrzeby ingerują w ciało dziecka nie powinny mieć miejsca. Co ty się tak tych szczepionek uczepiłaś? Serio masz jakiś problem z tym jaką role szczepienia odgrywają w życiu że porównujesz je do kolczykowania? No to gratuluje światopoglądu i świadomości. Tak jest mi ciężko dyskutować z kimś kto ma zaburzony światopogląd i dorosłego człowieka decydującego o własnym ciele porównuje do 2 latki która mata bez potrzeby dziurawi. Jak dziecko będzie chciało być dziurawione to się podziurawi jak dorośnie. Z kimś kto nie widzi różnicy między szczepieniem i innymi koniecznymi ingerencjami w ciało dziecka a bezsensownymi fanaberiami. "a co jak 2 letnie dziecko samo chce kolczyki ?" a co jak 2 letnie dziecko będzie chciało 1 kolczyka w pępku? Od kiedy to 2 letnie dziecko ma umiejętność podejmowania takich decyzji? Ja pier..le czemu dwuletnie dzieci nie maja prawa do glosowania... Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 16:30 Brawo, podpisuję się pod tym obiema rękoma!! Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 13:50 ps argumenty o ryzyku jak najbardziej rozumiem i pewnie sama bym nie zakolczykowala niemowlaka ale nagonka i zadnanie argumentow jest bez sensu jakie sa argumenty za noszeniem kolczykow przez dorosla kobiete albo za noszeniem spinek przez dziewczynke ? no i znam dorosla osobe ktora sobie kolczykiem ucho przerwala Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 13:52 > jakie sa argumenty za noszeniem kolczykow przez dorosla kobiete albo za noszeni > em spinek przez dziewczynke ? Calineczko. Ręce mi opadły. W pierszym przypadku sama piszesz, że kobieta dorosła. A spinki ... jak one się mają do ewentualnych zakażeń? Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 13:55 spinka z metalowa czescia albo wsowka moze wbic sie w glowe a rane na glowie znacznie trudniej opatrywac itp (n z doswiadczenia mowie ) Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 13:59 taka ze dorosła kobieta sama podejmuje decyzję o tym czy chce mieć dziury, i gdzie chce mieć te dziury, ja w to nie wnikam, a ty podjęłaś decyzję za swoje dziecko, nie pozwoliłaś mu samemu do tego dojrzeć i zadecydować o jej cielesności owszem to jest twoje dziecko, ale jego ciało nie należy do Ciebie, ale jak widać nie kazdy patrzy na to z takiej perspektywy, dziewczynka ma byś okolczykowana i słodko wyglądać, to najważniejsze i widzę ze to jest jedyny argument za tym barbażyńskim procederem matek, które pozbawiają prawa do decyzji własnym dzieciom. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 14:09 >a ty podjęłaś decyzję za swoje dzi > ecko, nie pozwoliłaś mu samemu do tego dojrzeć i zadecydować o jej cielesności o f*** ja mam jakies dziecko ? i to jeszcze okolczykowanie??? czemu mi nikt nie powiedzial ???? Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 14:17 kolczykowanie 2 latki i co gorsza 1,5 roczniaka to szczyt wiesniactwa. jeszcze gorsze jest tlumaczenie mamusiek, ze dziecko tak chcialo a gdyby chcialo stringi bo u mamusi widzialo i rozkosznie rulowalo sobie majtki to tez powinno dostac ? kolczyki u malych dzieci widuje szczesliwie tylko u romow. Odpowiedz Link Zgłoś
violon-czela Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 14:41 Moim zdaniem trochę przesadzasz z porównaniami. Szczepi się dziecko po coś a nie po to żeby ładną dziurę na ramieniu zrobić. Chodzi o zdrowie. Obcina się paznokcie żeby nie drapało się dziecko, pomijając kwestie że długie paznokcie są niepraktyczne. Ja dodatkowo nazwałabym to zabiegiem higienicznym. Obcinanie włosów o ile w ogolę to następuje też ma sens. A kolczykowanie tak małego dziecka jaki ma sens? chyba tylko taki jak farbowanie włosów dwulatce. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 14:53 jaki ma sens obcinanie wlosow ? Odpowiedz Link Zgłoś
violon-czela Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 15:09 1. Niektórym dzieciom włosy przeszkadzają wiec się je obcina. Wśród nas są ludzie którzy obcinają włosy tak by mieć modną fryzurkę i " jakoś wyglądać" oraz tacy którzy obcinają bo im przeszkadzają, są za długie- wchodzą w oczy, sterczą na wszystkie strony, dłużej schną - są niepraktyczne. 2. Obcinanie włosów sprawia że odrastają zdrowsze i gęstsze. 3. Wypada podcinać końcówki. Osłonka na włosach wraz z jego wzrostem jest coraz słabsza a co za tym idzie podatna na uszkodzenia - rozdwaja się itd - jeśli dziewczynka ma długie włosy to bez suszarki się nie obejdzie a takie powietrze niszczy włosy więc wypadałoby podciąć końcówki. 4. Z wygody. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 15:18 1. ale dlaczego rodzic integruja w cielesnosc nieswiadomego dziecka i za niego decyduje ? 2. mit 3. bez podcinania wlosom sie tez nic nie stanie a to znowu ingerencja 4 czyjej ? dziecka czy rodzicow ? Odpowiedz Link Zgłoś
violon-czela Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 15:37 "ale dlaczego rodzic integruja w cielesnosc nieswiadomego dziecka i za niego dec > yduje ?" Ale jaką cielesność? Skoro dziecku włosy lecą na oczy, skoro przeszkadzają dziecku to rodzic jest od tego, żeby pomóc temu dziecku czyż nie? To jest konieczność a nie fanaberia. konieczność taka sama jak umycie dupy dziecku, obcięcie mu paznokci. 2. Włos rosnący od nasady jest zawsze zdrowszy od tych które masz na końcach - jest to logiczne wiec jaki mit? 3. oczywiście, że nic się nie stanie, np nie umrzesz ale ze hodujesz dziecku zniszczone włosy które się fatalnie rozczesują i utrudniają zabiegi higieniczne takie jak mycie...pff idąc twoim tokiem rozumowania nie powinno się dotykać dziecka abo wszystko jest zbędne i ingerencją w jego cielesność. Tylko, że rola rodzica jest ingerować w cielesność dziecka kiedy może mu to pomóc i kiedy jest taka konieczność. Pomijam już zupełnie kwestię tego że przekłuwając uszy dziecku dziurawię go narażam na ryzyko bez żadnego sensu powodując niewielkie uszkodzenie ciała, obcinając włosy ułatwiam u życie nie narażając go na ryzyko, nie powodując żadnego uszkodzenia ciała. Skutek jest nietrwały. Wiec może zacznij używać jakiś racjonalniejszych porówna czy przykładów. Odpowiedz Link Zgłoś
marta-zs Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 14:44 Sama zdecydowalam, ze moje dziecko bedzie mialo kolczyki. Jest bardzo ladna dziewczynka i kolczyki raczej nic nie zmienily w jej urodzie, bardzo jej sie podobaja. teraz ma 2,5roku tez, uszy wygojone, moze sobie pozwolic na zmiané kolczykow zaleznie do okazji lub jesli jest ubrana w stylu sportowym to poprostu ich nie zaklada, bo nie pasuja. Zresztá widzi co ja robie i ona mnie we wszystkim nasladuje. Wypadki z kolczykami zdarzaja sie niezwykle rzadko, ale sie zdarzaja, nie zycze tego mojemu dziecku ani zadnemu innemu(wrecz przeciwnie do Ciebie, bo twoje dziecko ich nie nosi i jestes nastawiona na ten temat mega niepozytywnie). Mam swoje lata i swoj rozum i sama decyduje o swoim dziecku, nie obchodzi mnie zdanie innych osob, potrafie racjonalnie podchodzic do zycia i zawsze patrze na negatywne i pozytywne skutki swoich decyji. Mnie sie nic nie stalo przez cale moje zycie z kolczykami, bo przestarzegam podstawowych zasad, ktore te wpajam mojemu dziecku. 2-2,5letnie dziecko jest juz rozumne, wie ze ma kolczyki na uszach i musi uwazac przy zdejmowaniu bluzki. Koczyki w uszach nie nazwalabym taka duza ingerencja w nietaykalnosc cielesna dziecka, toæ to tylko dwie malutkie dziurki. Wole to niz urocze rozowe ubranka, mase shitu na glowie w postaci kiteczek, gumeczek czy spineczek. Koczyki dla mnie sá delikatnym dodatkiem, sama tez nosze. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 17:09 > Koczyki w uszach nie nazwalabym taka duza ingerencja w nietaykalnosc cielesna d > ziecka, toæ to tylko dwie malutkie dziurki. Wole to niz urocze rozowe ubr > anka, mase shitu na glowie w postaci kiteczek, gumeczek czy spineczek. Koczyki > dla mnie sá delikatnym dodatkiem, sama tez nosze. Traktujesz dziecko jak lalkę. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 was tak NAPRAwdę 19.08.11, 14:10 podnieca fakt, że ktoś swojemu dziecku kolczyki założył? Wy naprawdę TACY zboczeni jesteście? Gotowi do wejścia w czyjeś życie, zarzygać je, obs*ać i jeszcze wykrzykiwać, że to w imię dziecka?? Wypomnieć wygląd majtek, fryzurę, cokolwiek, byleby wasze było na wierzchu? Chore - to mało powiedziane. Ja już nie wspomnę o tym, że da się niektórych z was tak łatwo podpuścić, że dziecko ze we mgle, ślepe, głuche, z kolczykami w uszach, nosie i pępku szybciej załapie, co to ironia niż wy. I to jest dopiero żenada Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: was tak NAPRAwdę 19.08.11, 14:16 cóż, rozumiem brak argumentów, ja szukam, szukam choć jednego malutkiego argumenciku a tu nic, pustka. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: was tak NAPRAwdę 19.08.11, 14:19 Ale ty szukasz i znaleźć nie możesz, czy ke? Bo wiesz.. jeśli w kwestii moich dzieci się wypowiadasz, to sorry - ale strasznie nie trafiłeś/aś. Pudełko to mało powiedziane Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: was tak NAPRAwdę 19.08.11, 14:38 Wszystko zależy jak się traktuję dzieci, przedmiotowo czy podmiotowo, ja akurat jestem za tym drugim modelem i pozwolę mojej córce podjąć decyzję w sprawie kolczyków, bo jakoś nie rażą mnie kolczyki u starszej dziewczynki, sama miałam przekłutę uszy jako 9-latka i bardzo się cieszę ze moja mama byłą mądrą kobietą i dała mi prawo wyboru co do mojego ciała. Tyle w tym temacie. Przynajmniej moje argumenty są rozsądne i celowe, twojego nie było ani jednego Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: was tak NAPRAwdę 19.08.11, 14:49 Naprawdę ci gratuluję takiego poczucia prawa wyboru! Bardzo, ale to bardzo! Tak samo, jak chrztu, komunii itp. Też miałaś prawo wyboru, prawda? Nie wspominając o tym, że jesteś kolejną, która daje się sprowokować na głupie teksty. Ale fajnie, że przyszłaś i się tak produkujesz. Naprawdę Odpowiedz Link Zgłoś
karolciab125 Re: was tak NAPRAwdę 19.08.11, 14:50 A dziecko ochrzciłaś, czy pozwoliłaś mu na samodzielne podjęcie decyzji ??? Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: was tak NAPRAwdę 19.08.11, 14:54 >i pozwolę mojej córce podjąć decyzję w sprawie kolczyków serio ? nawet jesli bedzie chciala jako 2 latka ? Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: was tak NAPRAwdę 19.08.11, 14:21 A niech sobie kolczykują jak chcą. Nie mam przebitych uszu, jak i moja matka, babka, prababka....i to budzi powszechne zdziwienie. Za to moja córka brak kolczyków również uznaje za coś oczywistego. Ogólnie rzecz biorąc brzydzę się dziur w ciele (oczywiście tych sztucznie wytworzonych ), a także tatuaży, botoksu i wszystkiego, co kojarzy mi się z ingerencją w swoje ciało. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: was tak NAPRAwdę 19.08.11, 14:58 > a ciotki klotki pytajace o nieprzeklute uszeczka podnosza mi cisnienie na tyle > skutecznie ze ta 18 jest wysoce prawdopodobna Kazdy znajomy niepodziurawiony?Bo chyba nie przebywasz z osobami które wzbudzają obrzydzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
nasturcja0-1 Re: was tak NAPRAwdę 19.08.11, 15:07 Jakoś pokolenie temu żadnych emocji to nie wzbudzało - gdy chodziłam do przedszkola, wiele dziewczynek miało przekłute uszy, a gdy w końcu sama miałam przekłute w wieku 9 lat, poddałam sie temu zabiegowi jako jedna z ostatnich w klasie. Zabawnie jest pomyśleć, ze ludziska nie myślą samodzielnie tylko jak te owce leca za modą, która nakazuje cos czy też tego zabrania - kiedys kolczyki u małych dzieci (nie kompletnych maluchów bo moga rozerwać sobie ucho, ale powiedzmy u pieciolatek) były czyms zwykłym i nikt nie wydziwiał, teraz obowiazuje opcja: "nieeee, no przecież to jest wieśniactwo i buractwo" Kolczyki u bardzo małego dziecka są niebezpieczne, dziecko moze rozerwać sobie ucho gdy jego rówieśnik z piaskownicy je za nie złapie albo o cos zaczepić kolczykiem, ale u takiego powiedzmy (co najmniej) pięcioletniego dziecka są OK. Uszy z kolczykami są ładniejsze niz bez, proste. Zreszta zważywszy na fakt, że jakoś mało która kobieta zakolczykowana jako dziecko zaprzestaje noszenia ozdób w uszach i pozwala zeby dziurka zarosła, zwyczaj noszenia kolczyków cieszy sie popularnością i jest powszechnie lubiany, nie słyszałam jeszcze żeby jakaś kobieta czy dziewczyna, która dostała kolczyki jako dziecko, miała pretensje do rodziców, ze przedziurawili jej uszy. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnaalineczka Re: was tak NAPRAwdę 19.08.11, 15:23 > Jakoś pokolenie temu żadnych emocji to nie wzbudzało jak to ktoras forumka napisala bo ludzie nie mieli czasu na glupoty a teraz kazde pierdnieciie wymaga psychologicznej argumentacji i usasadnienia -- "Idziesz do koleżanki na kawę, a ta nagle ma dziecko ! Pojawiło się znikąd! Bocian przyniósł, czy akurat gołąbki miały być i taka trefna kapusta się trafiła " by wuika Odpowiedz Link Zgłoś
nasturcja0-1 Re: was tak NAPRAwdę 19.08.11, 15:29 Widziałam wątek, w którym wyrażono ową jakże rozsądną, racjonalną i słuszną myśl, w pełni zasługującą na umieszczenie w sygnaturce, co tez zrobiła jakaś forumowiczka Tylko tam juz mi sie nie chciało nawet produkować Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 15:13 sens jest chyba jeden : estetyczny a o gustach ludzie dobrze wychowani nie dyskutuja. Arabowie przekuwaja uszy malenkim dziewczynkom: prawdopodobnie w ten sposob zaczynaja posag budowac. Podobno Aztekowie (a moze Majowie) robili wszystko aby ich dzieci mialy zeza, bo uwazali, ze to ladne. Co kraj to obyczaj. Natomiast, ja sie boje, ze taki kolczyk moze byc przyczyna rozerwania ucha podczas przepychanek w szkole i na razie pomimo (rzadkich bo rzadkich) prosb mojego 6 letniego dziecka, ciagle jakos o kolczykach zapominam... Odpowiedz Link Zgłoś
freakwave Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 15:53 > Arabowie przekuwaja uszy malenkim dziewczynkom: prawdopodobnie w ten sposob zac > zynaja posag budowac. w niektorych bardziej ortodoksyjnych krajach islamskich rowniez praktykuje sie obrzezanie kobiet i co? w zwiazku z tym ze jestesmy dobrze wychowani o gustach nie dyskutujemy? Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 20.08.11, 13:45 oczywiscie obrzezanie dziewczynek ma na celu kwestie estetyczne? zastanow sie co piszesz Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak O YES! 19.08.11, 18:08 Temat przeKUwania uszów po raz trzysta siedemdziesiąty ósmy przekroczył 200 postów Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: O YES! 23.08.11, 23:50 Jest kilka tematów, gdzie to norma. Najlepsze, że jak taka mama przekłuwająca z mama nieprzekłuwająca spotkają się w parku w realu, to zero rozmowy. Tylko na forum tak można Odpowiedz Link Zgłoś
japanunieprzerywalempanieposle Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 18:09 tak wiec podsumujmy 1. moze dojsc do uszkodzenia ucha zwlaszcza przy tych z zapieciem angielskim. mala kulka to tez nie gwarantuje bezpieczenstwa 2. dzieci moga nosic klipsy jak juz tak bardzo pragna 3. kolczyki u dziecka do lat 5 wygladaja poprostu zalosnie Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 18:12 japanunieprzerywalempanieposle napisała: 3. kolczyki u dziecka do lat 5 wygladaja poprostu zalosnie Zgadzam się Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 18:17 Ale jak ma 5 lat i jeden dzień to juz ok? Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 18:29 Nie no , powiedzmy, że te 5 lat to jest umowne Rażą mnie po prostu kolczyki u małych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 18:33 Na mnie wrażenie nie robią. Zna ktos dorosła osobę złą na rodziców za dziurki w uszach? Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 18:38 Ojej Gryziu, ale to moje osobiste zdanie. A za czasów mojego dzieciństwa (Twojego chyba też )) raczej nie kolczykowano małych dzieci, więc trudno, żebyśmy znały kogoś, kto żywi urazę do rodziców za zakolczykowanie Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 18:41 A jako ciekawostkę napisze,że miałam przekłute uszy w wieku 14 lat,za namową ojca. Odpowiedz Link Zgłoś
imasumak Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 21:44 No raczej małym dzieckiem już mnie byłaś A chciałaś mieć przekłute? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 21:48 No nie byłam. I nie pamiętam,czy chciałam,choć pewnie na siłę nie ciągnął.Ale kolczyki od tamtej pory noszę Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 18:18 Taka mamusia przebija dwulatce uszy, a jak juz dziewczyna majac 16 lat bedzie chciala miec kolczyk w uchu, to uslyszy od mamusi, ze absolutnie nie. Niepojete. Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 18:19 kolczyk w pepku mialam na mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 18:22 A skąd to wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 18:30 gryzelda71 napisała: > A skąd to wiesz? Ty po prostu musisz,prawda? Musisz zadawać takie trudne pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
mirmunn Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 22:15 kolczykuje się bydło i nierogaciznę i tak w każdym poście na okrągło: kolczykują gratuluję emamom Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 19.08.11, 22:26 Aniorek, ale ty tak po sobie sądzisz, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 23.08.11, 23:57 Nie zakolczykuję swojej córki oraz nie zezwolę nikomu na jej zakolczykowanie do czasu jej dojrzewania, czyli dopóki będzie dzieckiem. Tak samo jak nie pozwolę jej do tego czasu nosić prawdziwej bizuterii, butów na obcasach oraz się malować. Kolczyki to atrybut kobiety - upiększający i o konotacjach erotycznych. Zakładanie ich malym dziewczynkom to robienie z nich lolitek. Dopóki będzie dzieckiem - będzie ubierana i przyozdabiana jak dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 24.08.11, 00:17 A, padł tu argument, ze uszy z kolczykami zawsze wyglądają ladniej niz bez. A to juz kwestia gustu. Dla mnie kolczyki w uszach małej dziewczynki wyglądają obleśnie. Wieśniacko, jak to kilka osób napisało. Kojarzą mi się z erotyzowaniem małego dziecka. I świadczą jak najgorzej o rodzicach. Odpowiedz Link Zgłoś
maghdalena33 Re: Sens kolczykowania uszu małym dziewczynkom? 24.08.11, 14:58 Nie rażą mnie aż tak bardzo kolczyki u małych dziewczynek pod warunkiem, że są to malutkie typowo dziewczęce kolczyki w kształcie jakieś biedroneczki, misiów czy pszczółek. Tragicznie natomiast wyglądają "dorosłe" wiszące kolczyki, nierzadko jeszcze z jakimś kamieniem w uszach u 2-3 latki, a w takich kolczykach często widuję dzieci. Mojej córce (mimo, że ostatnio jęczy, że chce kolczyki) nie przekuję uszu. Ma dopiero pięć i pół roku i uważam, że to zdecydowanie za wcześnie. Odpowiedz Link Zgłoś