nangaparbat3 19.08.11, 09:05 Wczoraj w zoo widziałam mniej więcej trzyletnia dziewczynkę chodzącą boso. Była bosa (u nas prawie 30 stopni). Dziewczynka byla z babcią. Czy Wasze dzieci chodzą boso? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agazagie Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:08 Właśnie wróciliśmy z miesięcznych wakacji na Mazurach. Mój trzylatek albo ganiał w kaloszach (rano i pod wieczór, kiedy była rosa), albo boso. Pierwszy raz od dawna nie miał kataru. Nawet nie zdarzyło mu się kichnąć. 10-miesięczniak po trawie też śmigał na czworakach bez skarpet, z gołymi kolanami. Zdrowy :] Odpowiedz Link Zgłoś
kmbmg Re: bosa dziewczynka 21.08.11, 10:06 moje chłopaki też latali na bosaka do póki jednemu zadra nie weszła do stopy tak głęboko że trzeba było jechać na pogotowie, na plaży to i owszem ale trzeba uważać bo często leży szkło a słyszałam że bieganie po rosie jest bardzo zdrowe Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:10 czasami jako odskocznia od rzeczywistości Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:10 Po ulicy nie. Po piasku, po trawie owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
lannntana Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:13 W lecie po ogrodzie mały biega WYŁĄCZNIE boso. W mieście nie,po Zoo też nie,diabli wiedzą co tam leży na ziemi,mógłby wejść ,a szkło lub jakiś ostry przedmiot. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:11 Chodzą, oraz ja czasem również. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:11 Na działce,plaż i miejscu gdzie wiem,że nie ma nic,czym może się zranić.Po mieście i na placu przed blokiem nie. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 [...] 19.08.11, 09:13 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
zebra12 Chodzimy boso 20.08.11, 07:51 Córka niedawno poparzyła stopy o asfalt, ale wszystkie uwielbiamy chodzić na bosaka. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:21 Heheh byłam wczoraj na poczcie i przy ladzie stał ojciec z małą dziewczynką, na moje niewprawne oko dziecko miało jakieś półtora roczku, notabene prześliczne i czarnookie. Dziecko siedziało na ladzie, facet ją przytrzymywał, a mała miała bose stópki. I co? Oczywiście podchodzi starsza pani, zaczyna ją delikatnie tarmosić za te gołe stópki i w te słowa "co, bosa, tatuś nie kupił bucików? Cyganiątko, cyganiątko". W tym jakże przełomowym momencie zaczęłam rozumieć wkurw matek z niektórych wątków Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:22 Chyba bym pogryzła Panią, nie Ciebie, nie tatusia i nie dzieciątko Odpowiedz Link Zgłoś
nie_wiem_nie Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:24 chodzi, bardzo lubi chodzić boso, nie tylko po trawie w ogródku Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:34 Gdyby mogła, w ogóle nie nosiłaby butów. Od maja do października stara się chodzić boso - do przedszkola, do sklepu, na wszystkich wycieczkach. Buty zakłada tylko w metrze, w teatrze i w lesie. Od października do maja chadza boso do przedszkola (ok. 5 minut) albo po podwórku, jeśli śnieg jest miękki i puszysty i nie tworzy skorupy. Walczę bardziej na zasadzie "co ludzie powiedzą". Miałam nadzieję, że wlezie w jakieś szkło i się skończy, ale czwarty rok chodzi boso i nic. Gdyby mogła, to jeszcze by bez okryć wierzchnich chodziła. Co sezon jest wojna o założenie kurtki. Dzieć się poddaje przy +5 i silnym wietrze, wcześniej nosi kurtkę w rękach. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 12:47 E tam, przesada. Mnie by to głównie rozśmieszyło. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: bosa dziewczynka 20.08.11, 00:31 W tym jakże przełomowym momencie zaczęłam rozumieć wkurw ma > tek z niektórych wątków > Dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:25 W takich miejscach jak zoo absolutnie nie. W piaskownicy, w ogrodzie babci- tak. Odpowiedz Link Zgłoś
franczii Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:26 Boso chodza rzadko bo po betonie na bosaka trudno, niezdrowo dla stop i zadna przyjemnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:31 bywa ze chodza, ale to zalezy gdzie i jaka nawierzchnia, jesli jest zagrozenie pokaleczeniaczy wdepniecia w cos niemilego, to nie chodza, w przeciwnym wypadku - wola twoja drogie dziecie, potem najwyzej szorujemy nogi wieczorem, bo czarne sa Odpowiedz Link Zgłoś
pszczolaasia Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:35 uwielbiaja chodzic boso. uwielbiaja. majo to po mnie Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:40 Moja po placu zabaw biega boso. Ja kiedyś na wakacjach łaziłam często bez butów, nawet na jakieś wieczorne wypady do miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:56 aurita napisała: > tak > > swoja droga : brawo dla babci! Yhy. Babcia mojego biegła za nami ostatnio ze skarpetkami. 26 stopni, dziecko na rękach. Odpowiedz Link Zgłoś
gupia_rzona Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:58 U babci po ogródku owszem. Po domu i balkonie też. Gdzie indziej bałabym się szkła Odpowiedz Link Zgłoś
esr-esr Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 10:00 i ja i córka bardzo lubimy chodzić na bosaka. nie wiem czy po zoo bym pozwoliła bo tam różne ostre rzeczy mogą leżeć na chodniku, ale gdyby było względnie czysto to pewnie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 10:20 Bałabym się chodzić boso po mieście - szkła, ostre kamyki i czy inne ostre przedmioty. Beton i asfalt są bardzo gorące, a po żwirze (np. niektóre alejki w parkach) nie jestem w stanie chodzić boso - nie jestem fakirem. Tym bardziej nie puściłabym dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczynka1979 Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 12:24 Moja córa od rana do wieczora biega boso (mieszkamy na wsi), jak jestem z nią gdzieś namiętnie ściąga buty i chce chodzić bez . Tylko jak jest u teściów (to samo podwórko) ma buty na nogach bo teściowa jej na siłę zakłada i nie dociera do niej, że mała woli chodzić bez. Mimo obecności psa na podwórku nigdy nie wdepnęła w nic i nigdy nie weszła na żadną osę, szkło itp mimo czarnowidztwa teściowej. Ps ja jako dziecko mieszkałam w mieście i też chodziłam bardzo często boso, do późnej podstawówki. Odpowiedz Link Zgłoś
agazagie Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 13:03 O to to to.... Mój ojciec jest z tych "przewidujących i odpowiedzialnych". Też były teksty, że osa użądli, że szkło, że ostre kamienie... A jak w dniu naszego wyjazdu znaleźli na podwórku żmiję (zygzakowatą!) to już mam na przyszły rok zapowiedziane, że absolutnie bez butów dzieci mają nie chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 12:37 moje chodza boso w domu, w ogrodzie, na plazy, ale po miescie raczej nie, w parku, po "obcej" trawie tez nie, bo moglyby wdepnac w szklo lub kupe psia. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 dla mnie to wielka tajemnica 19.08.11, 12:52 Córka między czwartym a osmym rokiem życia biegała całe lato na bosaka, ja też lubię, nigdy żadna z nas nie skaleczyła się, nie wlazła w kupe. Tutaj wiele matek pisze to samo - no wiem, że tak jest, ale jakim cudem??? Odpowiedz Link Zgłoś
gupia_rzona Re: dla mnie to wielka tajemnica 19.08.11, 15:49 ale znaczy co "jakim cudem"? nie moge zakumać kontekstu. Ja uwielbiam chodzić na bosaka. Ale w tym roku na wakacjach wdepnęłam w psie gó.wno, a potem obrzydzona, chcąc je strącić ze stopy przywaliłam prawym paluchem w wystającą płytę chodnikową. Ranę mam do dziś. Po Karwii na bosaka nie polecam i do chodzenia na bosaka selekcjonuję miejsca Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia ehe 20.08.11, 23:48 do dzis pamietam ponad entymetrowy spikulec ktory wyciagnelam z dzieciowej piety po przebiezce boso po parku. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 13:05 łaaaaa, widziałaś bosą dziewczynkę... Normalnie szok! Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 13:16 A Ty często widujesz bose dzieci w miejscach publicznych innych niż plaża czy basen? Bo ja bosego dziecka nie widziałam od lat. W Polsce mieszkam. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 14:13 rzadko, ale się tak jakoś nie dziwię Odpowiedz Link Zgłoś
marta-zs Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 13:27 W de lata boso po placu zabaw, po parku, po ogrodzie, kiedy jedzie wozkiem sciaga buty, bo lepiej jej boso, po domu. W pl staram sie jej ograniczac latanie na boso, bo tu jest to niebezpieczne. najwyzej moze boso po domu i w wozku, na plazy etc. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 14:52 Na marginesie watku, wspomnienie Kilka lat temu przyszlo nam czekac prawie cala noc na jednym z lotnisk europejskich na nasz samolot (klopoty techniczne itd. itd. itd.). Kazdy probuje jakos spac na niewygodnych siedzeniach mimo swiatla, dookola dzieci mnostwo, wszyscy w kiepskich humorach, ogolnie kanal. W pewnym momencie jeden chlopczyk, tak moze 3-letni stanal na srodku przejscia i rozebral sie kompletnie, po czym zaczal skladac ubranko Gdy lekko zawstydzona mama chciala go namowic do ubrania sie, podeszla dziewuszka taka moze 2-letnia i tez sie rozebrala. A potem jeszcze chyba z 6 czy 7 dzieci w podobnym wieku. I skakaly, i smialy sie, i w ogole zachywywaly sie "jak w ogrodzie" (Mehoffer? ). To byl krotki moment, bo rodzice dosc szybko towarzystwo spacyfikowali ale zdzialal cud - wszyscy czekajacy jakos sie rozprezyli, zaczeli sie smiac, rozmawiac ze soba, ogolnie, mimo sytuacji, zrobilo sie calkiem milo, i to "milo" potrwalo az do rana gdy wreszcie wsiedlismy do samolotu i odlecielismy do domu. To sa takie rzeczy, ktorych dorosli nie wymysla - dzieci maja ten instynkt, czy co Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 15:02 Cudna historia. Chciałabym to zobaczyć, niechby i na filmie Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 14:10 Pamiętam że jak byłam w Kanadzie i to już sporo lat temu, uderzyło mnie to że tam po mieście /Toronto/ sporo ludzi chodziło boso - ubrani byli normalnie często w garniturach a stopy bose...na wielu knajpkach znajdował się znak z przekreślonymi bosymi stopami tzn że przed wejściem oczekuje się założenia obuwia....... Odpowiedz Link Zgłoś