Dodaj do ulubionych

bosa dziewczynka

19.08.11, 09:05
Wczoraj w zoo widziałam mniej więcej trzyletnia dziewczynkę chodzącą boso. Była bosa (u nas prawie 30 stopni). Dziewczynka byla z babcią.
Czy Wasze dzieci chodzą boso?
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:06
      Tylko na plaży.
    • agazagie Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:08
      Właśnie wróciliśmy z miesięcznych wakacji na Mazurach. Mój trzylatek albo ganiał w kaloszach (rano i pod wieczór, kiedy była rosa), albo boso. Pierwszy raz od dawna nie miał kataru. Nawet nie zdarzyło mu się kichnąć. 10-miesięczniak po trawie też śmigał na czworakach bez skarpet, z gołymi kolanami. Zdrowy :]
      • kmbmg Re: bosa dziewczynka 21.08.11, 10:06
        moje chłopaki też latali na bosaka do póki jednemu zadra nie weszła do stopy tak głęboko że trzeba było jechać na pogotowie, na plaży to i owszem ale trzeba uważać bo często leży szkło a słyszałam że bieganie po rosie jest bardzo zdrowe
    • kawka74 Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:09
      Chodzą - po piasku, po trawie.
    • sanrio Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:10
      czasamismile jako odskocznia od rzeczywistoścismile
    • lilly_about Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:10
      Po ulicy nie. Po piasku, po trawie owszem.
      • lannntana Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:13
        W lecie po ogrodzie mały biega WYŁĄCZNIE boso. W mieście nie,po Zoo też nie,diabli wiedzą co tam leży na ziemi,mógłby wejść ,a szkło lub jakiś ostry przedmiot.
    • demonii.larua Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:11
      Chodzą, oraz ja czasem również.
    • gryzelda71 Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:11
      Na działce,plaż i miejscu gdzie wiem,że nie ma nic,czym może się zranić.Po mieście i na placu przed blokiem nie.
    • zebra12 [...] 19.08.11, 09:13
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • zebra12 Chodzimy boso 20.08.11, 07:51
        Córka niedawno poparzyła stopy o asfalt, ale wszystkie uwielbiamy chodzić na bosaka.
        • nangaparbat3 Re: Chodzimy boso 20.08.11, 08:23
          O, fajnie że znowu jesteś smile
    • morgen_stern Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:21
      Heheh byłam wczoraj na poczcie i przy ladzie stał ojciec z małą dziewczynką, na moje niewprawne oko dziecko miało jakieś półtora roczku, notabene prześliczne i czarnookie. Dziecko siedziało na ladzie, facet ją przytrzymywał, a mała miała bose stópki. I co? Oczywiście podchodzi starsza pani, zaczyna ją delikatnie tarmosić za te gołe stópki i w te słowa "co, bosa, tatuś nie kupił bucików? Cyganiątko, cyganiątko". W tym jakże przełomowym momencie zaczęłam rozumieć wkurw matek z niektórych wątków tongue_out
      • wuika Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:22
        Chyba bym pogryzła suspicious Panią, nie Ciebie, nie tatusia i nie dzieciątko big_grin
      • nie_wiem_nie Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:24
        chodzi, bardzo lubi chodzić boso, nie tylko po trawie w ogródku
        • kocianna Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:34
          Gdyby mogła, w ogóle nie nosiłaby butów.
          Od maja do października stara się chodzić boso - do przedszkola, do sklepu, na wszystkich wycieczkach. Buty zakłada tylko w metrze, w teatrze i w lesie. Od października do maja chadza boso do przedszkola (ok. 5 minut) albo po podwórku, jeśli śnieg jest miękki i puszysty i nie tworzy skorupy.

Walczę bardziej na zasadzie "co ludzie powiedzą". Miałam nadzieję, że wlezie w jakieś szkło i się skończy, ale czwarty rok chodzi boso i nic.

Gdyby mogła, to jeszcze by bez okryć wierzchnich chodziła. Co sezon jest wojna o założenie kurtki. Dzieć się poddaje przy +5 i silnym wietrze, wcześniej nosi kurtkę w rękach.
      • nangaparbat3 Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 12:47
        E tam, przesada. Mnie by to głównie rozśmieszyło.
      • nanuk24 Re: bosa dziewczynka 20.08.11, 00:31
        W tym jakże przełomowym momencie zaczęłam rozumieć wkurw ma
        > tek z niektórych wątków tongue_out
        >

Dziekuje!big_grin
    • naomi19 Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:25
      W takich miejscach jak zoo absolutnie nie. W piaskownicy, w ogrodzie babci- tak.
    • franczii Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:26
      Boso chodza rzadko bo po betonie na bosaka trudno, niezdrowo dla stop i zadna przyjemnosc.
    • el_jot Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:28
      Wokół domu tak, poza nie.
    • donkaczka Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:31
      bywa ze chodza, ale to zalezy gdzie i jaka nawierzchnia, jesli jest zagrozenie pokaleczeniaczy wdepniecia w cos niemilego, to nie chodza, w przeciwnym wypadku - wola twoja drogie dziecie, potem najwyzej szorujemy nogi wieczorem, bo czarne sa smile
    • pszczolaasia Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:35
      uwielbiaja chodzic boso. uwielbiaja. majo to po mnieindifferent
    • jowita771 Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:40
      Moja po placu zabaw biega boso. Ja kiedyś na wakacjach łaziłam często bez butów, nawet na jakieś wieczorne wypady do miasta.
    • aurita Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:53
      tak

swoja droga : brawo dla babci!
      • mia_siochi Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:56
        aurita napisała:

> tak
        >
        > swoja droga : brawo dla babci!

Yhy.
        Babcia mojego biegła za nami ostatnio ze skarpetkami.
        26 stopni, dziecko na rękach.
    • gupia_rzona Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 09:58
      U babci po ogródku owszem. Po domu i balkonie też. Gdzie indziej bałabym się szkła
    • esr-esr Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 10:00
      i ja i córka bardzo lubimy chodzić na bosaka. nie wiem czy po zoo bym pozwoliła bo tam różne ostre rzeczy mogą leżeć na chodniku, ale gdyby było względnie czysto to pewnie tak.
      • default Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 10:20
        Bałabym się chodzić boso po mieście - szkła, ostre kamyki i czy inne ostre przedmioty. Beton i asfalt są bardzo gorące, a po żwirze (np. niektóre alejki w parkach) nie jestem w stanie chodzić boso - nie jestem fakirem. Tym bardziej nie puściłabym dziecka.
    • dziewczynka1979 Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 12:24
      Moja córa od rana do wieczora biega boso (mieszkamy na wsi), jak jestem z nią gdzieś namiętnie ściąga buty i chce chodzić bez smile. Tylko jak jest u teściów (to samo podwórko) ma buty na nogach bo teściowa jej na siłę zakłada i nie dociera do niej, że mała woli chodzić bez. Mimo obecności psa na podwórku nigdy nie wdepnęła w nic i nigdy nie weszła na żadną osę, szkło itp mimo czarnowidztwa teściowej.
      Ps ja jako dziecko mieszkałam w mieście i też chodziłam bardzo często boso, do późnej podstawówki.
      • agazagie Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 13:03
        O to to to.... Mój ojciec jest z tych "przewidujących i odpowiedzialnych". Też były teksty, że osa użądli, że szkło, że ostre kamienie... A jak w dniu naszego wyjazdu znaleźli na podwórku żmiję (zygzakowatą!) to już mam na przyszły rok zapowiedziane, że absolutnie bez butów dzieci mają nie chodzić.
    • dzoaann Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 12:37
      moje chodza boso w domu, w ogrodzie, na plazy, ale po miescie raczej nie, w parku, po "obcej" trawie tez nie, bo moglyby wdepnac w szklo lub kupe psia.
    • nangaparbat3 dla mnie to wielka tajemnica 19.08.11, 12:52
      Córka między czwartym a osmym rokiem życia biegała całe lato na bosaka, ja też lubię, nigdy żadna z nas nie skaleczyła się, nie wlazła w kupe. Tutaj wiele matek pisze to samo - no wiem, że tak jest, ale jakim cudem???
      • gupia_rzona Re: dla mnie to wielka tajemnica 19.08.11, 15:49
        ale znaczy co "jakim cudem"? smile nie moge zakumać kontekstu.
        Ja uwielbiam chodzić na bosaka. Ale w tym roku na wakacjach wdepnęłam w psie gó.wno, a potem obrzydzona, chcąc je strącić ze stopy przywaliłam prawym paluchem w wystającą płytę chodnikową. Ranę mam do dziś. Po Karwii na bosaka nie polecam big_grin
        i do chodzenia na bosaka selekcjonuję miejsca
        • ciociacesia ehe 20.08.11, 23:48
          do dzis pamietam ponad entymetrowy spikulec ktory wyciagnelam z dzieciowej piety po przebiezce boso po parku.
    • miska_malcova Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 13:05
      łaaaaa, widziałaś bosą dziewczynkę... Normalnie szok!
      • nangaparbat3 Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 13:16
        A Ty często widujesz bose dzieci w miejscach publicznych innych niż plaża czy basen?
        Bo ja bosego dziecka nie widziałam od lat.
        W Polsce mieszkam.
        • miska_malcova Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 14:13
          rzadko, ale się tak jakoś nie dziwię smile
    • marta-zs Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 13:27
      W de lata boso po placu zabaw, po parku, po ogrodzie, kiedy jedzie wozkiem sciaga buty, bo lepiej jej boso, po domu.
      W pl staram sie jej ograniczac latanie na boso, bo tu jest to niebezpieczne. najwyzej moze boso po domu i w wozku, na plazy etc.
      • bi_scotti Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 14:52
        Na marginesie watku, wspomnienie smile
        Kilka lat temu przyszlo nam czekac prawie cala noc na jednym z lotnisk europejskich na nasz samolot (klopoty techniczne itd. itd. itd.). Kazdy probuje jakos spac na niewygodnych siedzeniach mimo swiatla, dookola dzieci mnostwo, wszyscy w kiepskich humorach, ogolnie kanal. W pewnym momencie jeden chlopczyk, tak moze 3-letni stanal na srodku przejscia i rozebral sie kompletnie, po czym zaczal skladac ubranko smile Gdy lekko zawstydzona mama chciala go namowic do ubrania sie, podeszla dziewuszka taka moze 2-letnia i tez sie rozebrala. A potem jeszcze chyba z 6 czy 7 dzieci w podobnym wieku. I skakaly, i smialy sie, i w ogole zachywywaly sie "jak w ogrodzie" (Mehoffer? wink ). To byl krotki moment, bo rodzice dosc szybko towarzystwo spacyfikowali ale zdzialal cud - wszyscy czekajacy jakos sie rozprezyli, zaczeli sie smiac, rozmawiac ze soba, ogolnie, mimo sytuacji, zrobilo sie calkiem milo, i to "milo" potrwalo az do rana gdy wreszcie wsiedlismy do samolotu i odlecielismy do domu. To sa takie rzeczy, ktorych dorosli nie wymysla - dzieci maja ten instynkt, czy co smile
        • nangaparbat3 Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 15:02
          Cudna historia.
          Chciałabym to zobaczyć, niechby i na filmie smile
    • kozica111 Re: bosa dziewczynka 19.08.11, 14:10
      Pamiętam że jak byłam w Kanadzie i to już sporo lat temu, uderzyło mnie to że tam po mieście /Toronto/ sporo ludzi chodziło boso - ubrani byli normalnie często w garniturach a stopy bose...na wielu knajpkach znajdował się znak z przekreślonymi bosymi stopami tzn że przed wejściem oczekuje się założenia obuwia.......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka