Dodaj do ulubionych

Gdyby zostawił Was mąż

23.08.11, 09:42
Mąż mojej cioci był całkiem fajnym facetem. Potem zaczął pić. Dalej pisać zapewne nie muszę. Któregoś pewnego dnia zniknął. Zostawił niepracującą żonę z trójką dzieci i mnóstwem długów, o których ciotka nawet pojęcia nie miała. Przez kilka lat spłacała te kredyty. Gdy wreszcie stanęła na nogi odwiedziła ją policja. Wujek się znalazł(był uznany jako osoba zaginiona), w Anglii. Niestety nie żyje. Wypadek. I teraz trzeba zwłoki sprowadzić a to ogromny koszt, szczególnie dla kobiety, która niewiele zarabia i akurat zadłużyła się na wykończenie domu. Można by też go zostawić żeby go pochowano na koszt królowej (wujek był tam osobnikiem bezdomnym i bezrobotnym). Ja mam mieszane uczucia. Ciocia chce go sprowadzić z uwagi na jego matkę. A jak Wy byście postąpiły?
Obserwuj wątek
    • 18_lipcowa1 Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 09:46
      Mieszane uczucia bym miała.
      Mieszałby mi się wqrw za to co zrobił z poczuciem przyzwoitości oraz tym że to ojciec dzieci.
      Ale chyba wqrw by wygral.
    • odcienie.szarosci Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 09:46
      Sprowadziła do Polski. Człowiek sie przez alkohol, nałóg pogubił. Nie oznacza to, ze nie ma prawa spoczywac w domu.
      • a-ronka Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 09:50
        zniknął czyli nie interesował się dziećmi,żoną. Ona , znając życie dostała siwych włosów bo nerwy w związku ze zniknięciem męza napewno były nieziemskie. Teraz ma stracić kasę bo pan i władca MUSI leżeć na polskiej ziemi? Z Zus pewnie i tak nic nie dostanie bo on nie pracował więc po co kłopot?
        Jestem na nie.
        • soilew Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 21:25
          jezeli było wszystko ok z papierami to ona jak ma prawo do swiadczen pochowa go,otrzyma z zusu jednak na pewno nie pokryje kosztow to sprowadzenia ciała.
      • gazeta_mi_placi Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 09:54
        Skoro matka chce mieć synka w kraju niech ona opłaci sprowadzenie zwłok a nie żona z kredytami i dziećmi na utrzymaniu, którą synalek zostawił...
      • mama_kotula Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 09:59
        odcienie.szarosci napisała:
        > Sprowadziła do Polski. Człowiek sie przez alkohol, nałóg pogubił. Nie oznacza to, ze nie ma prawa spoczywac w domu.

Ochh, uwielbiam - tak usprawiedliwiała alkoholowe wyskoki ojca moich dzieci jego zakochana w nim chrzestna - złamał ci rękę w pijanym amoku, bo się "pogubił", sprzedał pół zawartości mieszkania "bo się pogubił", nie mieliście co jeść, gdyż pan kupił wódkę - "bo sie pogubił".

A więc ten pan przez nałóg nie pogubił się, tylko spieprzył komuś życie. Myślę, że temu panu jest w tej chwili jak najbardziej obojętne, gdzie będzie spoczywać. Jeśli jego matce zalezy na tym, aby był pochowany na miejscu, niech sama sprowadzi zwłoki - jako żona i ofiara bym tego nie zrobiła.
        • rosapulchra-0 Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 10:02
          mama_kotula napisała:

> odcienie.szarosci napisała:
          > > Sprowadziła do Polski. Człowiek sie przez alkohol, nałóg pogubił. Nie ozn
          > acza to, ze nie ma prawa spoczywac w domu.
          >
          > Ochh, uwielbiam - tak usprawiedliwiała alkoholowe wyskoki ojca moich dzieci jeg
          > o zakochana w nim chrzestna - złamał ci rękę w pijanym amoku, bo się "pogubił",
          > sprzedał pół zawartości mieszkania "bo się pogubił", nie mieliście co jeść, gd
          > yż pan kupił wódkę - "bo sie pogubił".
          >
          O to to to!
          I wiele jeszcze by pisać, jak to bidulek się pogubił i jakim łotrem zrobiła go ta niedobra wóda!..
        • gazeta_mi_placi Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 10:17
          Ciekawe czy jak Waszą córkę zgwałci biedny alkoholik który się "pogubił" Panie wyznające tę teorię dalej będą się nad nim litować...
          W sumie każde przestępstwo można w ten sposób usprawiedliwić - złodziej kradnie bo się pogubił, narkoman napada na starsze osoby bo się pogubił, Waszą córkę zgwałci banda dresiarzy którzy się pogubili itp. itd...
        • lolinka2 Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 11:05
          kotula: AMEN. Nic dodać, nic ująć.
        • przeciwcialo Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 20:47
          Właściwie nic juz dodawać nie trzeba.
      • sueellen Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 10:20
        > Sprowadziła do Polski. Człowiek sie przez alkohol, nałóg pogubił. Nie oznacza t
        > o, ze nie ma prawa spoczywac w domu.

Nie mam litości dla nałogowców. Sami w to wchodzą, sami są sobie winni.
      • iuscogens Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 18:28
        odcienie.szarosci napisała:

> Sprowadziła do Polski. Człowiek sie przez alkohol, nałóg pogubił. Nie oznacza t
        > o, ze nie ma prawa spoczywac w domu.

Rozumiem, że nie miałaś rodzica alkoholika??
        Chciałam jeszcze zauważyć, że ten pan sam zdecydował, że jego nowym domem będzie Anglia, nie wiem czemu zakładasz, że on chciałby być pochowany w kraju rodzinnym, skoro z niego wyjechał i żadnych kontaktów nie utrzymywał?? Jakby czul taką potrzebę to zawsze mógł wrócić.
        Ps. Jak tak czytam twoje posty odcienie.szarości to mam wrażenie, ze jesteś bardzo oderwana od rzeczywistości i codziennego życia.
        • mama_kotula Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 18:56
          iuscogens napisał:
          > Ps. Jak tak czytam twoje posty odcienie.szarości to mam wrażenie, ze jesteś bar
          > dzo oderwana od rzeczywistości i codziennego życia.

Oj, bo młoda jeszcze ;D
          • kosc_ksiezyca Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 20:51
            Jesteśmy w tym samym - albo podobnym wieku - i śmiem twierdzić, że to niczego nie usprawiedliwia tongue_out
            • mama_kotula Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 21:59
              kosc_ksiezyca napisała:
              > Jesteśmy w tym samym - albo podobnym wieku - i śmiem twierdzić, że to niczego n
              > ie usprawiedliwia tongue_out

Ojtam ojtam ;P
    • myszmusia Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 09:49
      Ciocia chce go sprowa
      > dzić z uwagi na jego matkę. A jak Wy byście postąpiły?

to moze niech ta matka chociaz w czesci to sfinansuje? i zapytałabym dzieci jesli to nie maluchy
      • martishia7 Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 09:53
        Tak jak mówisz. Ponadto zorientowałabym się, czy jest opcja, żeby pana tam na miejscu w UK spopielić i przywieźć w urnie.
      • gazeta_mi_placi Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 09:55
        Czemu w części? Raczej w całości.
        • myszmusia Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 10:11
          gazeta_mi_placi napisała:

> Czemu w części? Raczej w całości.

jak kobiete ma do końca zycie sumienie gryzc to w czesci , ja bym pewnie olała takiego "męza" tzn faktycznie sporo bym uzalezniła od zdania dzieci - i ewentualnych ich odczuc w tej sprawie
          • gazeta_mi_placi Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 10:21
            Ale o co ją ma gryźć sumienie? To ona go porzuciła nie dając znaku życia?
            Czy też zgodnie z polskim katolickim przesłaniem każdą kobietę, która nie nadstawia drugiego policzka ma "gryźć sumienie".
            Same kobiety wkręcacie inne kobiety w poczucie winy.
            Ja bym ją zachęcała aby zadbała o interesy swoje i swoich dzieci (niewiele zarabia więc pewnie sprowadzenie zwłok odbiłoby się na rodzinie) a nie żeby sprowadzała zwłoki aby "ją sumienie nie gryzło", patrzcie...
            Sumienie ma gryźć ofiarę a nie męża alkoholika porzucającego rodzinę bez środków do życia...
            Paradne uncertain
            • myszmusia Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 10:29
              dlatego napisałam, ze ja bym facia olała i niech go królowa chowa.Mnie by nic nie gryzło. Gdyby dzieci były np. dorosłe i chciały - to bym nie protestowała ale i nie finansowała.A juz na pewno nie z powodu jego matki, no chyba,że kobieta(tzn ta tesciowa) bardzo pomogła tej ciotce i w wyjsciu z długów pijaka i w ogóle zyciowo to wtedy jej zdanie bralabym pod uwage.
    • rallygirl11 Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 09:54
      ja bym nie dała ani grosza na to.
      • kota_marcowa Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 10:00
        rallygirl11 napisała:

> ja bym nie dała ani grosza na to.

Ja też nie. Poza tym nie obchodziłoby mnie co się z nim stanie.
    • rosapulchra-0 Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 09:58
      Ostatnią rzeczą, która by mi przyszła do głowy to interesować się losem byłego męża. I to jeszcze w takiej sytuacji, jak twoja ciotka.
    • wuika Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 10:01
      Jeśli mama byłego męża chce go mieć na miejscu, niech to sfinansuje. Jakoś nie widzę powodu, dla którego trzeba się zadłużać w celu sprowadzenia ciała nie dość, że byłego męża, to jeszcze pijaka, który zniszczył im spory kawałek życia.
    • minnie_su Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 10:01
      ja to bym chciala wiedziec w jaki sposob samotna niepracujaca matka trojki dzieci, nie dostajaca alimentow, z mnostwem dlugow znajduje niskoplatna prace i w ciagu kilku lat staje na nogi, splaca dlugi i bierze sie za wykanczanie domu?
      • rosapulchra-0 Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 10:05
        Niewyobrażalne, prawda? suspicious
        Dzieci cały czas małe, nie dorosły, do pracy nie poszły, na pewno nie skorzystała z pomocy MOPS czy innej, nie dała się dobić, więc to na pewno na jakimś złodziejstwie i k*restwie się dorobiła suspicious
        sciana
        • minnie_su Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 10:15
          rosapulchra-0 napisała:

> Niewyobrażalne, prawda? suspicious
          > Dzieci cały czas małe, nie dorosły, do pracy nie poszły, na pewno nie skorzysta
          > ła z pomocy MOPS czy innej, nie dała się dobić, więc to na pewno na jakimś złod
          > ziejstwie i k*restwie się dorobiła suspicious
          > sciana

oh, dla mnie wyobrazalne, jak najbardziej. mozna wygrac w totka, odziedziczyc spadek, miec bardzo bogatych rodzicow, zaczac grac na gieldzie, znalesc, cos waznego opatentowac, napisac ksiazke, ktora zostanie bestsellerem i splaci wszystko w trymiga, czy ja wiem, pewnie sa tysiace sposobow...
          • gazeta_mi_placi Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 10:28
            Przecież to wiadome, jak porzucona kobieta z dziećmi staje na nogi to tylko dlatego, że k...a jest...
            Przykre, że same kobiety obrzucają błotem inne kobiety.
            Pewnie Ty z tych co gdy widzą u sąsiada nową plazmę albo widzą jak sąsiad emeryt kupuje droższą wędlinę donosy do skarbówki piszesz...
        • chipsi Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 10:21
          Dobre Rosa smile
          Dokładnie, 4-ta córka już była wtedy zamężna więc pomogła, najstarsza też wkrótce skończyła szkołę i poszła do pracy razem z ciotką i we dwie utrzymują dom oraz dwójkę młodszego rodzeństwa. Pomaga też matka wujka. Oczywiście mieszkają w niewykończonym domu i musieli zrezygnować z wszelakich przyjemności typu wakacje, markowe ubrania czy kosmetyki. Pomaga także ksiądz, u którego ciocia sprząta po pracy. Dla chcącego nic trudnego jeśli zajdzie potrzeba smile
      • gazeta_mi_placi Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 10:25
        Na wykończenie domu akurat się zadłużyła, czyli wzięła kredyt.
        Mnóstwo ludzi bierze kredyty, nawet emerytów, więc co w tym dziwnego.
    • forumowiczka.to.ja Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 10:05
      Co to znaczy, że był całkiem fajnym facetem?

Generalnie, spytałabym matki i dzieci (jeśli są już w wieku starszym), czy chcą tego sprowadzenia. Jeśli matka chce, niech zapłaci, ja pomoge w formalnościach. Na pewno, na bank nie wzięłabym na siebie całych kosztów. Jeśli dzieci bardzo by chciały, mogłabym choć częściowo partycypować w kosztach.
      Trudna sytuacja, bo jakby nie było, to były mąż - ojciec 3 dzieci.
    • izabellaz1 Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 10:08
      Gdyby przed zniknięciem był takim człowiekiem jak mój mąż, sprowadziłabym.
    • babsee Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 10:15
      Niezbadane sa zachowanie kobiet....
      ja bym w zyciu grosza nie przeznaczyla na taka akcję.Uciekł?to niech sie buja,gdziekolwiek by byl.
      Ale kobity potrafia nawet po wielu latah, gdzies w glebi serca pielegnowac milosc,ktora niewatpliwie kiedys ich łączyla, i ona go pamieta jak byl mlody i piekny ...i gdzies tam to serce kołacze...
      • izabellaz1 Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 10:33
        Nie chodzi o to.
        Jeśli dobrze ze sobą żyli przez parę ładnych lat, bo przecież doczekali się trójki dzieci, autorka pisze, że był fajnym człowiekiem, a potem coś się zaczęło sypać, to znaczy, że gdzieś pojawił się problem. Problem, który może ktoś kiedyś przeoczył, a ten powiększył się do rozmiarów, który wykluczył swobodne poruszanie się nie tylko we własnym domu ale i we własnym umyśle.
        Takie rzeczy nie dzieją się z dnia na dzień i czasami każdemu z domowników taki problem umyka przez palce, a czasem wypierają go z własnej świadomości.
        Ludziom przydarzają się również choroby umysłowe.
    • sueellen Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 10:18
      Jesli mąż miał rodzeństwo, porozmawiać najpierw z nimi. Może koszt da sie rozłożyć na czlonków rodziny (w tym matkę męża)?
    • angazetka Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 10:21
      Znam osobę w podobnej sytuacji - sprowadziła ciało, pochowała, postawiła nagrobek. Podziwiam, bo dla mnie to heroizm.
      • gazeta_mi_placi Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 10:29
        A jak wyglądała jej sytuacja finansowa?
        • angazetka Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 10:38
          Bardzo przeciętnie. Ale uważała, że tak trzeba.
    • brak.polskich.liter Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 10:22
      chipsi napisała:

> A jak Wy byście postąpiły?

Zrobilabym dobry uczynek i podarowalabym zwloki lokalnemu wydzialowi medycznemu. Przynajmniej posmiertnie facet by sie do czegos przydal. Dla medykow bonus (studenci musza sie uczyc anatomii, a zwlok malo), dla rodziny bonus (odpada pogrzeb).
      Tutti contenti.
      • gazeta_mi_placi Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 10:29
        Chyba najlepszy pomysł.
    • attiya Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 10:27
      niech sprowadzi go jego matka jak jej zależy
    • burza4 Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 10:28
      Nie sprowadzałabym zwłok, jeśli jego mama ma takie życzenie - może to zrobić sama.
      Uważam, że przede wszystkim ma się obowiązki wobec własnych dzieci i nie ma prawa ryzykować ich przyszłości w imię pustego gestu i czystej hipokryzji (bo chyba nie chęć serca nią kieruje, a strach przed tym co ludzie powiedzą). Skoro i tak nieomal biedę klepie to zadłużanie się po uszy (to są koszty rzędu kilkudziesięciu tysięcy nawet) na wiele lat jest po prostu kretynizmem.
    • ewaewa123 Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 10:33
      W życiu bym się w to nie bawiła, ale tu pewnie chodzi też o to , co ludzie powiedzą. Nie wszyscy mają wszystko w czterech literach. Dla mnie sprowadzanie zwłok do kraju w takich okolicznościach to żenada, ale jak kto lubi. Mam znajomą, osobę niesamowicie kulturalną, z zasadami, którą mąż zdradzał, zmarł na zawał serca w jakims śródziemnomorskim kraju, w trakcie stosunku seksualnego ze swoją kochanką. Żona oczywiście doipiero wtedy dowiedziała się o kochance, zwłoki sprowadziła, męża pochowała, pomnik wystawiła i koniec, nawet tam nie zagląda. A zrobiła to dla syna. Podziwiam ją, bo ja bym olała.
      • czar_bajry Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 11:09
        Zostawiła bym go królowejtongue_out
        Jeśli jednak mamusia chce synka w PL to niech mu da na bilet....
    • alba27 Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 11:25
      Znając mnie bym zwłoki sprowadziła, ale to ja.
      Proponuję sprawdzić ile kosztuje kremacja, kolezanka mojego męża zmarła w Anglii i zwłoki najpierw kremowali zanim trafiły do Polski bo bylo to dużo tańsze niż przewiezienie nieboszczyka.
      • thaures Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 12:51
        Moją koleżankę zostawił mąż, przez parę lat nie był zainteresowany dziećmi, nic nie płacił,widząc je na ulicy przechodził na drugą stronę. Gdy umierał, przysłał kogoś z informacją, dzieci pobiegły do niego, a koleżanka ,zaciskając zęby , szykowała mu jedzenie i czyste ubranie. Zorganizowała pogrzeb ( on nikogo nie miał) i na tym pogrzebie była. Powiedziała potem,że zrobiła to dla dzieci i dla swojego czystego sumienia. Pewnie nikt, kto znał jej sytuację nie potępiłby ją ,gdyby się na niego wypięła. Sama wtedy uważałam,że robi coś nadzwyczajnego i byłam pod wrażeniem.
    • kosheen4 Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 13:20
      jak dla mnie, zostałby pod angielskim niebem, ewentualnie mogłaby go sobie sprowadzić mamusia.
    • aneta-skarpeta Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 13:24
      niech mu ziemia lekką będzie w UK
      • riki_i Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 13:49
        Narada rodzinna, w tym przypadku z jego matką, bo chyba zmarły nie miał rodzeństwa?

Potem ewentualnie kremacja i przywóz urny. Transport zwłok w trumnie bez ubezpieczenia to finansowy kosmos. Jakby co polecam tę firmę www.bongo.com.pl/pl

Ucieczka bez słowa od rodziny to najgorszy syf, jaki można zrobić bliskim. Nawet przy statusie zaginionego żona latami może mieć szlaban na kredyty, różne sprawy majątkowe typu sprzedaż mieszkania nabytego w trakcie małżeństwa, nie mówić już o możliwości uregulowania sobie życia z kimś normalnym itp. itd. Za taki numer byłbym skłonny zrobić mu pogrzeb symboliczny (wyryć dane na płycie rodzinnego grobu), a ciało zostawić Królowej.
    • mancipi Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 13:50
      czy chcą sprowadzać zwłoki to jest kwestia do rozważenia dla najbliższych-niektórzy przez pamięć tego co złe nie będą chcieli, inni z uwagi na to co kiedyś było dobre bądą. to jest sprawa sumienia, więc nikt nie jest w stanie doradzić.
      ja bym bardziej zwróciła uwagę na kwestie finansowe-po pierwsze kremacja-wychodzi taniej niż sprowadzanie ciała, dodatkowo jest tak, że można urnę samemu przewieźć w bagażu podręcznym (wiele osób tak robi) i odpadają koszta z tym związane. po drugiej-ciocia sprząta u księdza, to może on jest w stanie jej popmóc przez tamtejsze polskie parafie. mogą też spróbować wystąpić do MOPS o jakąś pożyczkę lub wsparcie finansowe. no i byłabym za tym, aby wydatek był finasowany wspólnie przez nią i rodzię męża-oczywiście wg możliwości
      • iuscogens Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 18:24
        Ja bym na pewno nie sprowadziła, no chyba, że bym spała na kasie, to wtedy bym mogła łaskawość okazać. W innej sytuacji wywalanie kasy na sprowadzanie ciała jest głupotą, kobieta ma trójkę dzieci i dopiero co wyszła z długów. Ma chyba inne wydatki niż sprowadzanie męża marnotrawnego do Polski?? Taka niby szlachetna decyzja byłaby bardzo nie fair w stosunku do dzieci. W kolejne długi chce wciągnąć siebie i dzieci, tym razem na swoje własne życzenie?? Jak ma wolne pieniądze to niech wyśle dzieci na fajne wakacje, wątpię czy w czasie spłacania długów "tatusia" miały taką możliwość.
        • joanekjoanek Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 18:44
          no właśnie, ja nie bardzo rozumiem całą tą ideę sprowadzania "dla dzieci". Że niby co te dzieci mają z tego mieć? Właśnie odwrotnie, one coś tracą, co mogłyby za tę forsę dostać.
    • jak_matrioszka Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 18:37
      Dla mnie cala sytuacja sprowadza sie do czystej ekonomii: nie stac mnie na cos, to tego nie kupuje. Pomijajac to ze sie kiedys kochali, a potem juz jakby niebardzo, bez popadania w skrajne emocje.
    • kawka74 Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 20:20
      Nie sprowadziłabym.
    • gryzelda71 Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 20:26
      Nie sprowadziłabym.
    • naomi19 Re: Gdyby zostawił Was mąż 23.08.11, 20:32
      Znam podobną sytuację, sąsiedzi.Ona jednak sprowadziła, ale grobu nie odwiedza.
      Nie mam pojęcia co bym zrobiła, po prostu nie wiem. Myslę, że ogrom krzywdy, jaki wyrządziłnie pozwoliłby mi na takie poświęcenie.
      Z drugiej strony, skoro mamuni tak zależy, to niech mamunia sprowadzi. Rydzykowi da w 1 miesiącu mniej, to na sprowadzenie zwłok starczy smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka