Dodaj do ulubionych

Rude włosy

05.09.11, 12:36
Witam,
wczoraj na kinderbalu dziewczynka (na oko 3-4 lata) wypaliła: "Pse Pana dlaczego ona ma pomarańczowe włosy???" Zapytanie było nt. naszej córki (15 miesięcy), do mojego męża. Mąż spokojnie odpowiedział, że z takimi się urodziła, na co mała "Dziwne..." Ja się zagotowałam i już miałam na końcu języka ciętą ripostę. Mąż przyzwyczajony - całe życie miał rude włosy, dopiero po 20 włosy zmieniły mu kolor i teraz jest prawie szatynem. A nasza córeczka ma włosy intensywnie miedziane i jest śliczna.
No i już się boję tych pytań, jak mała podrośnie. Czy będzie na tyle silna, żeby olać dzieci... czy jej dokuczać nie będą... eh, rodzicielstwo.
Obserwuj wątek
    • freakwave Re: Rude włosy 05.09.11, 12:38
      wow rzeczywiscie cieta riposta do dziecka pytajacego o cos co je zaciekawilo z powodu niezbyt czestego wystepowania wsrod ludzi jest czyms mega yntelygentnym big_grin
      rude wlosy to pikus w porownaniu z glupia matka :d
    • angazetka Re: Rude włosy 05.09.11, 12:40
      Nie histeryzuj. Naturalne rude włosy ma 2% populacji, więc chyba mała dziewczynka może uznać je za "dziwne" - bo niewiele takich osób widziała. Tyle. Nie dopisuj ideologii i nie szykuj ciętych ripost na takie sytuacje, bo strzelisz z armaty do komara.
    • dzoaann Re: Rude włosy 05.09.11, 12:41
      chcialas rzucic cieta riposte 3-4 latce????
    • lelija05 Re: Rude włosy 05.09.11, 12:43
      To rude włosy nadal stanowią problem?
      Myślałam, że to już przeżytek.
      To dlaczego tyle bab farbuje się na rudo?
      I może ta dziewczynka pomyślała, że mała jest zafarbowana smile
    • beauty_agadir Re: Rude włosy 05.09.11, 12:48
      No bez przesady, chciałam ją zapytać a dlaczego ona ma białe włosy (była b. jasną blondynką). Mąż też się uśmiał z mojego zagotowania i powiedział właśnie, że pewnie mała nigdy nie widziała takiego koloru. Wiem, że jemu dokuczali, może dlatego jestem taka przewrażliwiona, ale na pewno nie głupia :p
      • freakwave Re: Rude włosy 05.09.11, 12:59
        glupi jest odbior pytania w sposob jednoznacznie negatywny.
        dzieci nie funkcjonuja w ten sposob, tamta dziewczynka stwierdzila fakt ze wlosy sa dziwne bo jeszcze pewnie nigdy nei widziala rudego dziecka, ty z miejsca sie najezylas, jak swoja corke przygotowac na takie straszne traktowanie, to ty robisz sama z jej rudych wlosow cos negatywnego, bo normanie dziecko jakies tam z zewnatrz zapyta uslyszy odpowiedz i przyjmie do wiadomosci, natomiast jak ty zrobisz z tego pytania afere to moze zdarzyc sie tak ze cala klika w przedszkolu podchwyci ze to jest drazliwy temat i beda mieli uzywanie w przypadku kiedy beda chcieli twojej corce zrobic przykrosc.
      • turzyca Re: Rude włosy 05.09.11, 23:43
        A wiesz ze taka reakcja w jakis sposob pogarszasz los swojej corki? Bo tej dziewczynce by sie rude wlosy niemilo kojarzyly. A gdybys jej odpowiedziala, biorac ja zupelnie serio, ze ludzie maja rozne kolory oczu i wlosow i niektore wystepuja bardzo czesto, a inne bardzo rzadko i rudy jest wlasnie takim wyjatkowym, rzadko spotykanym kolorem i bardzo duzo osob farbuje wlosy na ten kolor, ale Wasza coreczka ma to szczescie, ze jest ruda z natury, to by sie jej zakodowalo, ze rude to cos super.

Ale najpierw sama musialabys w to wierzyc, ze Twoja coreczka ma szczescie byc ruda...
    • forumowiczka.to.ja Re: Rude włosy 05.09.11, 12:49
      beauty_agadir napisała:

> Witam,
      > wczoraj na kinderbalu dziewczynka (na oko 3-4 lata) wypaliła: "Pse Pana dlaczeg
      > o ona ma pomarańczowe włosy???"

I co jest złego w tym pytaniu? Ot, zwykła dziecięca ciekawość.

>Mąż spokojnie odpowiedział, że z takimi się urodziła, na co mała "Dziwne..."

Dla 3-4 latki to naprawdę może być dziwne....

Dzieci w przyszłości na 100% będą Twojej córce dokuczać, wyśmiewać itp. Nie dlatego, że jest ruda, a dlatego, że jest...dzieckiem. Dzieci się wyzywają, bo przychodzi taki etap (nie u wszystkich), nasze matczyne serce bedzie krwawić, ale trzeba to będzie przeżyć bez latania za dziećmi z kijem. Dzieci zawsze sobie znajdą powód do wyśmiewania, jeśli tylko chcą. Choćby był to najgłupszy powód.

A swoją drogą, coś z Tobą nie tak, skoro chciałaś dogadać 3-4 latce....dżizas.....uncertain
    • easyblue Re: Rude włosy 05.09.11, 13:06
      Popracuj na problemem, bo tylko dziecko ucierpi z Twoich kompleksów.

Moje też rude, sama na nią mówię Rudzielec, by była przyzwyczajona, że można tak mówić na taki kolor włosów. Wytlumaczyłam też, skąd sie wzięło stwierdzenie: rude to fałszywe.
      Mloda nie ma z kolorem włosów żadnych problemów.
    • mynia_pynia Re: Rude włosy 05.09.11, 14:50
      Uwielbiam rude włosy u dziewczyn ( u chłopców nie), i nie dziwie się, że dziecko zadało pytanie, bo prawdziwie rude włosy to rzadkość. Zawsze jak widzę dziewczynkę z intensywnie rudą czupryną w dodatku jeszcze piegowatą na twarzy to umieram z zachwytów, oczywiście robie to w duchu, bądź komentuje do znajomych – ale oni wiedzą że to moje zboczenie.
    • mamolka1 Re: Rude włosy 05.09.11, 15:10
      Ja jestem ruda - i faktycznie trochę mi w szkole dokuczali , dzięki temu szybko miałam opinię tej o niewyparzonym języku wink
      Moja córa po mnie ruda ma 9 lat i nigdy kolor włosów nie był problemem - ani w przedszkolu ani teraz w szkole.
      Jakaś riposta w odniesieniu do 4 latki to nieporozumienie - dopiero jak zaczniesz ty stawać w obronie malucha dzieci zaczną uważać rude włosy za coś "dziwnego"
      Bardzo często to nasze lęki, uprzedzenia, idiotyczne komentarze itp powodują ,że dzieciaki zauważając czyjąś odmienność stają się " wredne "
      Bo nie podejrzewam, że 5 latek biegający za koleżanką i wrzeszczący rudzielec, rude to wredne, grubas czy okularnik sam to wymyślił - usłyszał od dorosłego lub rówieśnika wcześniej przez dorosłego " uświadomiony " o czyjejś inności
    • mamula_to_ja Re: Rude włosy 05.09.11, 15:49
      A tam.
      Bez przesady.
      Moja młodsza córa ma naczyniaka nad okiem.
      I też są pytania.
      Nie ukrywam że jak Zu była malusieńka to mnie drażniły.
      Te zadawane przez dorosłych.
      Ale już mi przeszło.

Pytające dzieci to normalka. Jak czegoś nie znają to się pytają. Odpowie się i im styka. Akceptują stan i przechodzą do porządku dziennego.

Natomiast myślę że demonizujesz smile Rudy kolor włosów jest mało spotykany-stąd zainteresowanie dzieci. Ale dziewczynka się tym nie podjarała-ot stwierdziła że to dziwne zapewne w sensie nie znane jej. I tyle.
    • bluea.nne Re: Rude włosy 05.09.11, 16:27
      nie rozumiem, co cię tak zdenerwowało, chyba jesteś przewrażliwiona na tym punkcie...normalne pytanie u dziecka; może do tej pory nie widziała takiego koloru włosów i dlatego wydało jej się to dziwne...wg mnie robisz z tego niepotrzebnie problem
      • bei Re: Rude włosy 05.09.11, 17:57
        Moja cudnej urody przyjaciołka jest rudowłosa. Cierpiała jako dziecko w szkole, wołali za nią "RUDAA"
        Urodziła córeczkę, rudowłosą. Martwiła się, ze dziecko przezyje powtorkę z jej wrazen.
        Wpadłysmy na pomysł, by już w domu uzywac nieraz przezwiska, ktore ją czekało gdzies tam w przyszłosci. Mała miala czas, by przyzwyczaić sie do niego, ze nie ma ono wydxwięku negatywnego. Dla równowagi jej siostra nieraz nazywaną była "białą"
        Mała rudowłosa piękność poszła do szkoły- przedstawiała sie często dzieciom RUDA jestemsmile
        Teraz ma 19 lat, ksywka nigdy nie kojarzyła się jej źle.
        Czasy sie zmieniły, nadal, co rzadziej wystepuje budzi ciekawosc, ale ciekwosć to nic złego, szczegolnie u ciekawych swiata dziecismile

Gdy coreczka kolezanki szła do komuni poprosiłam znajomego, by namalował jej portret. Mial do dyspozycji tylko zdjecie, namalował ją w barokowej sukience, na tle ówczesnego do sukienki okna, burza wosów i barokowa grzywkasmile- czyli taka krociutka, wystrzępiona.
        Wielkie zielone oczy, jadeitowy skromny naszyjnik - był on dodatkiem do portretu i taki komlet dostała w dniu swojego święta.
        Dlaczego o tym pisze?- bo wiele osob, ktore ujrzały portret uzmysławiali sobie, jak oryginalną urodę ma modelkasmile
        Patrzyli na nią (żywą) i słyszała "jak wymalowana"
        Jej siostra- blondynka, to mała kopia rudowłosej, tylko z jasnymi włosami.
        Ilez kobiet farbuje włosy na rudo- zamiast martwic sie kolorem wlosów corki, pomyśl, jakie ma szczescie, ze jest tak wyróżnionasmile
    • klubgogo Re: Rude włosy 05.09.11, 18:05
      3-4-latka pyta z czystej ciekawości, złośliwość dzieci pojawi się dopiero w szkole i na pewno w każdym nowym środowisku, a pojawi na pewno, bo dzieci lubią dokuczać. Ale żeby robić aferę z uwagi 3-latki? Twoja rzecz, aby dziecko tak wychować, by z tego powodu nie czuła się źle.
    • kali_pso Re: Rude włosy 05.09.11, 18:32

..cięta riposta w kierunku 4-latki...ech..pobic ją trzeba było...
    • violon-czela Re: Rude włosy 05.09.11, 18:35
      a dlaczego się uszminkowałaś
      a dlaczego masz czarne oko ( ciemny cień do powiek)
      a dlaczego krew ci leci z palca ( czerwony paznokieć)

dzieci tak mają.
    • estelka1 Re: Rude włosy 05.09.11, 21:51
      No nie wierzę big_grin chciałaś się odgryźć czterolatce? Ale sobie przeciwnika znalazłaś. To chyba nie jest przewrażliwienie, ale głupota
    • ga-ti Re: Rude włosy 05.09.11, 22:11
      Moja córka w podobnym wieku i bez ogródek pyta" dlaczego ten pan nie ma włosów?", bo łysych nie widuje zbyt często.
      Zadaje też wiele innych pytań, z których część może być krępujących. No ale to dziecko i ma prawo pytać, inaczej się nie dowie.
      Odpowiedź Twojego męża bardzo dobra, naturalna i zaspokajająca ciekawość młodej.
      Twoja reakcja wyolbrzymiona. Uważaj, bo może to Ty masz nieuświadomiony problem, że masz rudowłose dziecko? Swoje obawy, lęki możesz nieświadomie przekazać dziecku i w końcu zacznie uważać, że może rzeczywiście coś jest nie tak z jej włosami.
      Czasy się zmieniły i rudy jest piękny!
    • anorektycznazdzira Re: Rude włosy 05.09.11, 23:37
      Może bym się przejmowała, ale na pewno nie 3-4 latkami...
      Poważnie piszesz o tym zagotowaniu?
      Dziwne...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka