Dodaj do ulubionych

czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola

08.09.11, 08:42
czy jeżeli matka w formularzu rekrutacyjnym napisała ze jest samotnym rodzicem to czy ojciec może teraz odbierać dziecko z przedszkola? Okazuje się że w przedszkolu do którego dostało się moje dziecko jest taki problem bo kilkoro dzieci dostało się jako dzieci samotnych matek a teraz kilkoro ojców chce mieć prawo odbierania dzieci z przedszkola. Czy przedszkole może im tego zabronić?
Obserwuj wątek
    • yenna_m Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 08.09.11, 08:46
      wydaje mi sie, ze tak
      przedszkole nie wyda dziecka osobie upowaznionej - ojciec moze miec odebrane prawa rodzicielskie
    • gryzelda71 Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 08.09.11, 08:46
      Zawsze dziecko ma ojca,nawet tej prawdziwie samotnej matki.
      Ale obciach,że nagle teraz wysyp tych ojców no nie?
    • dorota.alex Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 08.09.11, 08:47
      To matka upoważnia osoby do odbierania dziecka. Może upoważnić sąsiada i przedszkolu nic do tego.
      • virtual_moth Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 08.09.11, 08:49
        dorota.alex napisała:

> To matka upoważnia osoby do odbierania dziecka. Może upoważnić sąsiada i przeds
        > zkolu nic do tego.

Nie moze jednak zakazac ojcu odbierania dziecka z przedszkola, jesli ten ma władze rodzicielska.
        Zatem tak, ojciec moze odebrac dziecko z przedszkola po rozwodzie/rozstaniu z matka dziecka, chyba ze ma odebraną władze rodzicielska (co jest rzadkością).
        • suazi1 mylisz się 08.09.11, 17:09
          Jeżeli dziecko zostało zapisane jako wychowywane tylko przez matkę, a matka nie złożyła w przedszkolu upoważnienia pozwalającego ojcu odbioru dziecka, no to sory, ale tatuś nie ma na co liczyć. Sam fakt bycia ojcem jeszcze do niczego nie upoważnia. Matka może sobie nie życzyć kontaktu dziecka z ojcem. Ojcowie moga być rózni, mogą byc pozbawieni praw rodzicielskich, a przedszkole nie musi sie domyślać, że rodzice się rozstali tylko dla potrzeb rekrutacji. Inaczej mówiąc jeżeli ojciec nie figuruje w jakimkolwiek dokumencie rekrutacyjnym składanym w przedszkolu, jest osobą obca, a obcym przedszkole dziecka nie wyda.
          • imasumak To Ty się mylisz. 08.09.11, 17:53
            Jeśli ojciec nie ma odebranych czy ograniczonych praw rodzicielskich, matka może sobie nie życzyć, a przedszkole tak ma obowiązek dziecko wydać.
            • aneta-skarpeta Re: To Ty się mylisz. 08.09.11, 19:29
              dokladnie- bylam prawdziwą samotną matką, ojciec nie interesowal sie dzieckiem etc- nie podawalam jego danych, nie podpisywal kwestinariusza i spytalam co sie dzieje, jak kiedys przyjdzie?
              dyrektorka powiedziala, ze to potrwa zanim by dziecko wydali, musialby miec dokumenty etc ale w rezultacie musieliby dziecko wydac
          • jamesonwhiskey Re: mylisz się 08.09.11, 18:34
            > złożyła w przedszkolu upoważnienia pozwalającego ojcu odbioru dziecka, no to s
            > ory, ale tatuś nie ma na co liczy

skladanie falszywego oswiadczenia przez mamusie nie powoduje ze ktos przestaje byc ojcem dziecka

> Sam fakt bycia ojcem jeszcze do niczego nie upoważnia

niezly masz film,

> Matka może sobie nie życzyć kontaktu dziecka z ojcem.

jej zyczenia sie jakby no nie licza

> przedszkolu, jest osobą obca, a obcym przedszkole dziecka nie wyda.

to jak to wyglada, rodzic stoi za dzwiamu te przedszkolanki wlasna piersia bronia dziecaka
            ciekaw jestem

• czar_bajry Re: mylisz się 09.09.11, 00:26
            A niby czemu rozwiedziony ojciec nie może odebrać własnego niecka?
            Suzazi bzdury piszesz.
          • prigi Re: mylisz się 09.09.11, 11:14
            w moim przedszkolu jest dokladnie tak jak ty piszesz-tylko osoba upoważniona może odebrać dziecko. dotyczy to zarówno ojca, jak i babci, dziadka itd. musiałam tez napisac upoważnienie na siebie, bo jak wytłumaczyła p. dyrektor-na zastępstwie może być nauczycielka całkiem obca, która może mnie nie znać i musi mieć możliwość weryfikacji danych.
            dla mnie rozsądne
        • gwen_s Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 08.09.11, 21:20
          dokładnie, mało tego w formularzu, jeżeli się nie mylę (tak było w zeszłym roku) wpisuje się oboje rodziców i ich dane... więc ojciec nie występuje jako osoba upoważniona... bo jest rodzicem.
    • mondovi Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 08.09.11, 08:47
      Nie może, jeśli ojciec ma pełną władzę rodzicielską. Poza tym rodzic upoważnia osoby do odbierania dziecka i może to być pani Krysia sąsiadka, albo wujek Zdzisiek i przedszkolu nic do tego. Poza tym może owe samotne matki są rozwiedzione, nie mieszkają z ojcem dziecka, a dzielą się opieką?
      • suazi1 Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 08.09.11, 17:13
        Jeżeli matka napisała w formularzu, że samotnie wychowuje dziecko, to pełne prawa rodzicielskie niewiele ojcu dadzą.
        • mondovi Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 09.09.11, 11:19
          No nie wiem. Jeśli dziecko ma formalnie ojca, który ma pełne prawa, samotność nie ma nic do tego.
          • asia_i_p Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 09.09.11, 17:06
            Tylko ja się zastanawiam, jak ojciec to udowodni. Bo jeśli nie jest wpisany w papiery przedszkolne jako osoba upoważniona do odbioru dziecka, to jak będzie dowodził pełni praw rodzicielskich? Samego rodzicielstwa dowiedzie aktem urodzenia, ale tam chyba nie jest określony aktualny stan praw rodzicielskich.
    • jan.bar Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 08.09.11, 08:51
      dodam jeszcze że chodzi o dzieci których rodzice żyją w związku nieformalnym
      • dorry Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 08.09.11, 08:57
        Ale o co chodzi, zazdrościsz im?
        To nie ma znaczenia. Ojciec może odbierać dziecko, przedszkolu nic do tego. Pan Henio spod budki z piwem też może, jeśli matka go upoważniła (i jeśli akurat jest trzeźwy).
      • gryzelda71 Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 08.09.11, 09:02
        Trzeba było pomyśleć i wpisać ojca jako osobę upoważnioną do odbioru.Jak znam życie ojcowie odbierali by po tych 5 godzinach no nie,żeby samotna matka nie płaciła za dodatkowe godzinysmile
    • freakwave Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 08.09.11, 08:53
      jezeli ojciec nie ma ograniczonych praw rodzicielskich to jest pelnoprawnym rodzicem tak jak i matka i ma prawo odbierac dziecko z przedszkola bez jej upowaznienia, co lepsze ma prawo rowniez upowazniac do tego inne osoby tongue_out
      • neskulka Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 08.09.11, 08:56
        no tak, teraz te "samotne matki" mają problem bo okazało się, że nie są tak samotne jak deklarowały przy zapisywaniu smile
        • lelija05 Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 08.09.11, 08:59
          I przez takie "samotne" i "pracujące" ja muszę zaiwaniać przez pół miasta z dzieckiem do przedszkola.
          • slonko1335 Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 08.09.11, 09:03
            u Was nie ma żadnej kontroli? tylko się wpisuje coś i to wszystko? u nas też tak było i wprowadzili obostrzenia i nagle z ponad 30 samotnych matek(przedszkole przyjmowało 30 dzieci tylko) zrobiły się 3....u nas wymagają aktu urodzenia z zapisem, że ojciec jest nieznany lub aktu zgonu ojca lub zaświadczenia, że przebywa w zakładzie karnym lub wyroku o odebraniu praw rodzicielskich i dopiero wtedy samotna matka ejst traktowana jak samotna matka.. Jasne i to można obejść ale już nieco trudniej jest...
            • lelija05 Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 08.09.11, 09:09
              Jest, ale wystarczy mieć zaświadczenie o alimentach i już.
              A mieszkać sobie w konkubinacie.
              A co do pracy, to wystarczyło mieć zaświadczenie od pani z jarzynowego, że od września przyjmie do pracy i już. Tak się dowiedziałam po fakcie, jak można było "pokombinować".
              A jak prawda wyjdzie na jaw, to trudno, przecież dziecka nie wyrzucą?
              Ręce opadają, ale w sumie nie ma dziwne, że przez brak miejsc w przedszkolach, ludzie są zmuszanie do kłamstwa.
              • slonko1335 Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 08.09.11, 09:13
                z zaświadczeniem o pracy u nas podobnie, wystarczyło cokolwiek, można sobie było samodzielnie wystawić...eh...

u nas jak prawda wyjdzie na jaw to nie wyrzucą chyba...ale w przyszłym roku już nie przyjm(mamy nabór co rok).
            • wuika Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 08.09.11, 09:16
              A rozwiedziona matka, której były mąż mieszka kawałek dalej - to już nie samotna?
              • slonko1335 Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 08.09.11, 09:22
                nie, musi mieć odebrane prawa rodzicielskie żeby matka byłą za samotną uznana, jak nie ma odebranych to przecież nie wychowuje samotnie tylko z ojcem.
                • wuika Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 08.09.11, 09:39
                  Czyli wystarczy, że ojciec widzi dziecko raz na 2-4 tygodnie, żeby się nazywało, że matka nie jest samotna? Paranoja jakaś uncertain
                  • slonko1335 Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 08.09.11, 09:46
                    Myślę, że mimo wszystko w zdecydowanej większości zapobiegnie to oszustwom niż uderzy w te rzeczywiście samotne. Niestety kosztem wykorzystywania tegoż faktu przez osoby nieuprawnione ucierpiały inne.
                    • ciociacesia aha aha 08.09.11, 09:53
                      wiesz jak trudno pozbawic niezainteresowanego tatusia praw rodzicielskich?
                      • slonko1335 Re: aha aha 08.09.11, 09:57
                        na szczęście nie wiem bo dzieci posiadają bardzo zainteresowanego, w dodatku poślubionego przeze mnie i w dobrym zdrowiu, więc nijak samotnej matki grać bym nie mogławink
                        • ciociacesia a do przedszkola i tak sie dostaly 08.09.11, 20:56
                          no pacz pani smile
                          moje tez sie dostalo, bez wyciagania sprawy mojej samotno matkowatosci na ktora zadnego papieru nie mam
                          • slonko1335 Re: a do przedszkola i tak sie dostaly 08.09.11, 21:00
                            a tu się mylisz bo akurat córka nie dostała się do przedszkola pierwszego wyboru, a do drugiego szczęśliwie została wylosowana z puli tych które się nie dostały, syn w tym roku miał pierwszeństwo przed innymi bo siostra chodziła.
                  • kkokos Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 08.09.11, 20:15
                    wuika napisała:

> Czyli wystarczy, że ojciec widzi dziecko raz na 2-4 tygodnie, żeby się nazywało
                    > , że matka nie jest samotna? Paranoja jakaś uncertain

no moje dziecko na przykład miewało okresy, kiedy nie widywało ojca po pół roku
                    ale jak widać dla ematki nie jestem samotną matką - nie było ślubu, nie było rozwodu, nie było zasądzania alimentów, no i (co za pech) żyje, a w pierdlu nie siedział...
                • wueska Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 08.09.11, 09:40
                  Obecnie samotna matka jest tylko wtedy, gdy ojciec dziecka jest nieznany, nie żyje, jest pozbawiony praw rodzicielskich, przebywa w ZK, więc jakim cudem może odbierać? Jego albo nie ma albo nie ma praw, a jeśli w podaniu skłamano, bo teraz tatusiowe żądają swoich praw, które w podaniu im odebrano, to przedszkole ma prawo zgłosić podejrzenie, ze w formularzu wpisano nieprawdę.
                • mondovi Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 08.09.11, 10:01
                  U nas wystarczy wyrok o zasądzonych alimentach.
          • babunia_wygodka Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 08.09.11, 09:30
            lelija05 napisała:

> I przez takie "samotne" i "pracujące" ja muszę zaiwaniać przez pół miasta z dzi
            > eckiem do przedszkola.

A sprawiedliwie i uczciwie by było jakby to one zaiwaniały, a Ty byś miała blisko. Tak, tak.
            • lelija05 Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 08.09.11, 09:35
              A uczciwie jest kłamać?
              • babunia_wygodka Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 08.09.11, 09:49
                lelija05 napisała:

> A uczciwie jest kłamać?

A Ty zawsze, ale to absolutnie zawsze mówisz prawdę?
                Zresztą na formularzu zgłoszeniowym jest dokładnie napisane jak sie definiuje samotnych rodziców. Kto do definicji pasuje - nie kłamie.
                • lelija05 Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 08.09.11, 09:51
                  No niestety tak i bardzo nad tym ubolewam.
                  Ale może się jeszcze kiedyś nauczę smile
        • babunia_wygodka Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 08.09.11, 09:02
          neskulka napisała:

> no tak, teraz te "samotne matki" mają problem bo okazało się, że nie są tak sam
          > otne jak deklarowały przy zapisywaniu smile

1) Nie mają problemu bo deklarowały wyłącznie zgodność z definicją "samotnego rodzica" która znajduje się na formularzu zgłoszeniowym. I są z tą definicją zgodne choćby żyły z siedmioma tatusiami - byle bez ślubu.
          2) Nie mają problemu bo przedszkolu zwisa tak naprawdę kto jest faktycznie samotnym rodzicem, a kto tylko pasuje formalnie do wymogów. (Zwisa im zresztą też kto napisał nieprawdę). Dziecko jest dziecko, opiekują się nim i ono zajmuje miejsce tak samo bez różnicy jakich ma rodziców.
        • wuika Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 08.09.11, 09:16
          Samotna matka to nie matka dziecka, którego ojciec nie żyje / żyje na drugim końcu świata. Samotna jest również matka dziecka, którego ojciec mieszka dwie ulice dalej, albo i w tej samej klatce.
        • mgla_jedwabna Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 08.09.11, 19:05
          Bo jak kobieta się rozstanie z facetem i cały ciężar wychowania jest na jej barkach, poza tą godzinką kiedy tatuś raczy odebrać dziecko z przedskola przy okazji pokazać się wobec personelu, jaki z niego fajny tatuś) i spędzić z nim parę chwil na placu zabaw, to już nie jest samotną matką, tak?

• kkokos Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 08.09.11, 20:11
          neskulka napisała:

> no tak, teraz te "samotne matki" mają problem bo okazało się, że nie są tak sam
          > otne jak deklarowały przy zapisywaniu smile

naprawdę sądzisz, że jeśli udało mi się zmusić (inne słowo tu nie pasuje) ojca do odbierania dziecka raz w tygodniu, bo we wtorki pracowałam do późna, i ojciec co wtorek miał kontakt z dzieckiem przez 15 minut, bo tyle im zajmowała droga do babci, gdzie dziecko zostawiał (niestety, do dodatkowych kontaktów z dzieckiem choćby w weekendy nie udało mi się ojca namówić/zachęcić/nakłonić/zmusić/sprowokować), to przez to stałam się mniej samotną matką?
          • neskulka Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 09.09.11, 09:43
            absolutnie nie chodzi mi o te matki, które nie mieszkają z ojcami swych dzieci, tylko o takie, które mieszkają, ślubu nie mają- więc w definicji samotnej matki się mieszczą (osoba stanu wolnego) i podają się za samotne. Znam osobiście takie matki, które nawet tego nie ukrywają, że podały się za samotne i jeśli mają w związku z tym jakieś problemy natury formalnej przy odbiorze to wypada mi się tylko cieszyć smile bo ja jestem mężatką i wożę dziecko 25 km do centrum do przedszkola
    • night_irbis Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 08.09.11, 09:12
      Ale o co wam chodzi z tą "samotnością matek"? Że dzieci jednak mają ojców? No to przecież chyba naturalne jest, że matki nie są wiatropylne i jakiś facet przy zapłodnieniu brał udział, choć niekoniecznie po urodzeniu dziecka poczuwa się do jego wychowania i opieki. Ale jeżeli nie jest agresorem, pijakiem, menelem, narkomanem - jednym słowem - jeżeli sąd z jakiegoś bardzo ważnego powodu nie odebrał mu praw rodzicielskich - to, pomimo tego że wcale nie musi mieszkać z matką (ba, może ją nawet szczerze nie znosić i wogóle nie chcieć się z nią widywać) ma pełne prawa rodzicielskie i ma prawo chociaż by do odbierania dzieci z przedszkola, chyba że sąd postanowi inaczej.

Ja jestem taką samotną matką. Z ojcem dziecka nie mieszkam. Mało tego - on nawet nie ma praw rodzicielskich - bo jakoś od 3,5 lat nie może się zebrać na to, żeby to dziecko uznać. Cała ta informacja jest uwierzytelniona na świadectwie urodzenia. Na umowie z przedszkolem więc podpisałam się tylko ja. Ale do listy osób upoważnionych do odbioru wpisałam ojca - bo widzę, że powoli zaczyna nawiązywać kontakty z córką. A, że w sumie nie jest złym facetem, tylko trochę niepoważnym w relacjach międzyludzkich (szczególnie w kontaktach z płcią przeciwną wink ), to ja nie mam zamiaru ograniczać mu kontaktów z córką, którą zresztą naprawdę dobrze się opiekuję (jak znajdzie na nią, oczywiście, czas...).

I że niby co z tego wynika - już nie jestem "samotną matką" - bo dziecko (a to niespodzianka) ma jednak biologicznego ojca?

A w kwestii merytum - do listy osób upoważnionych można wpisać kogokolwiek. Ojca, babcię, sąsiadkę i td. Ja np. wpisałam koleżankę, której syn chodzi również do tego przedszkola. I dyrekcja nic do tego nie ma.

Zastanawiam się natomiast (i tu się na aspektach prawnych nie znam) jak to jest w przypadku ojców, którym zostały odebrane prawa rodzicielskie? Czy mamy, które nie chcą, żeby tacy ojcowie odbierali dzieci muszą przedstawić jakieś oświadczenie z sądu, żeby przedszkole przypadkiem takiego dziecka takiemu ojcu nie wydało?
      • virtual_moth Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 08.09.11, 09:19
        night_irbis napisała:

> Zastanawiam się natomiast (i tu się na aspektach prawnych nie znam) jak to jest
        > w przypadku ojców, którym zostały odebrane prawa rodzicielskie? Czy mamy, któr
        > e nie chcą, żeby tacy ojcowie odbierali dzieci muszą przedstawić jakieś oświadc
        > zenie z sądu, żeby przedszkole przypadkiem takiego dziecka takiemu ojcu nie wyd
        > ało?

Tu nie trzeba sie znac na "aspektach prawnych", zeby dojsc do prostych wniosków - tak, jesli matka nie chce aby pozbawiony władzy ojciec odbierał dziecko to musi przedstawic w przedszkolu/szkole postanowienie sądu o odebraniu władzy. Gdyby tego nie zrobiła, to przedszkole ma prawo mu dac dziecko, przeciez nie sprawdzają i nie mają obowiązku sprawdzac wszystkich rodziców, czy mają władzę rodzicielska.
    • zebra12 Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 08.09.11, 10:28
      Jak jest wpisany na listę osób mogących odbierać dziecko, to jasne, że może. Mój wpisany nie jest.
      I nie widzę nic dziwnego w dzieleniu się opieką nad wspólnym dzieckiem po rozwodzie... To raczej powinno być naturalne. Mój bierze czasem dzieci na spacer, czy na wakacje. Ma do tego prawo, a nawet taki obowiązek.
    • suazi1 może zabronić 08.09.11, 17:01
      W przedszkolu musiałoby być złożone upoważnienie, że możesz odbierać dziecko. Takie są konsekwencje "składania fałszywych zeznań".
      • virtual_moth Re: może zabronić 08.09.11, 18:16
        Nie rozpowszechniaj bzdur. Ojciec jest takim samym rodzicem jak matka, przynajmniej według prawa. Rozwód rodziców lub ich rozsatnie nie ma wpływu na władze rodzicielska, która pozostaje w przypadku ojca i matki taka sama, chyba ze sad orzeknie inaczej i na to jest papier.
    • karra-mia Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 08.09.11, 21:12
      może odebrać, jeżeli ojciec nie ma ograniczonych praw
      przedszkole nie może zabronić,t ylko dlatego, ze matka napisała, że jest matką samotnie wychowująca. Ojciec jakiś jest, a że nie z mamą, to inna inszość
    • czar_bajry Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 09.09.11, 00:24
      Bycie samotnym rodzicem nie oznacza niepokalanego poczęcia i każde dziecko jakiegoś ojca ma.
      Jeśli ojciec nie jest pozbawiony praw do dziecka to ma takie same prawa jak matka.
      Prościej mówiąc, przedszkole może Cię cmoknąć w dzyndzeltongue_out
    • lila1974 Skończcie z tą nagonką 09.09.11, 00:49
      na rodziców ... to nie ich wina, że muszą się uciekać do kłamstw, mataczenia i kombinowania ... samotna lub "samotna" oraz pracujący jak i "pracujący" wszyscy powinni mieć takie same prawo oddania dziecka do przedszkola.

To system, który zmusza swoich obywateli do tych zachowań jest CHORY i NIENORMALNY ... a nie ludzie, którzy tańczą, jak im zagrali!
      • neskulka Re: Skończcie z tą nagonką 09.09.11, 09:46
        tak najłatwiej jest powiedzieć: "nie chcem ale muszem", jak ktoś naprawdę nie chcę kłamać to nie kłamie- proste
        • lila1974 Re: Skończcie z tą nagonką 09.09.11, 16:15
          A czy to jest wątek o tym, czy samotna matka chce kłamać?
          Nie, wątek jest o tym, że ludzie kombinują ... a kombinują, bo państwo je do tego zmusza.
          Na jaką chusteczkę było likwidować przedszkola???

Nie znam wśród osób znajomych takich, które posyłają dzieci do przedszkola dla kaprysu posiedzenia sobie w domu. I choć sama swego czasu poryczałam się z bezsilności, że nie mogę w podbramkowej sytuacji umieścić dziecka w przedszkolu, to nie miałam o to pretensji do całego świata a wyłącznie do bezmyślnych włodarzy mojego miasta i państwa, którzy do tego doprowadzili.
      • kammik Re: Skończcie z tą nagonką 09.09.11, 17:13
        lila1974 napisała:

> na rodziców ... to nie ich wina, że muszą się uciekać do kłamstw, mataczenia i

Nie, skądże, pistolet mają przystawiony do głowy. Ciekawe, czego potem uczą dzieci - że wolno kłamać, pod warunkiem, że przynosi to wymierne korzyści?
        • lila1974 Re: Skończcie z tą nagonką 09.09.11, 17:35
          W takim razie powiedz mi, co ma zrobić dziewczyna, która np. szuka pracy, albo pracuje dorywczo gdzie popadnie i tak samo pracuje jej mąż (ewentualnie) nie mąż?
          • kammik Re: Skończcie z tą nagonką 10.09.11, 07:24
            To samo, co tysiące rodziców w takiej sytuacji?
      • asia_i_p Re: Skończcie z tą nagonką 09.09.11, 17:19
        Nie podoba mi się użycie "muszą" w tym kontekście.

Te samotne matki, które nie były samotne, kiedy po raz pierwszy usiłowałam oddać dziecko do przedszkola, były w takiej samej sytuacji jak ja. Niektóre pewnie w lepszej, bo jako miejscowe miały na miejscu niezłe zaplecze rodzinne do opieki nad dzieckiem. One "musiały" skłamać, ja "musiałam" poszukać opiekunki i mocno ograniczać swoje potrzeby przez dwa lata. I nie mogę sobie nawet powiedzieć, że pewnie też tak bym zrobiła, bo mogłam wepchnąć swoje dziecko do przedszkola po znajomości, tylko uznałam, że tak się nie robi. Lila, wiesz, że dochodziło do takiej sytuacji, że unikałam osób, które mi oferowały wepchnięcie dziecka do przedszkola, bo KRĘPOWAŁAM się tego, że nie chcę tego zrobić? Przyzwolenie na oszukiwanie było tak wielkie, że moja niezgoda na nie była dziwactwem, czymś, co mnie krępowało.

Dla mnie osoby, które "muszą" oszukiwać, wcale nie są biernymi ofiarami tylko dokładają się do budowania świata, w którym osoby, które oszukiwać nie chcą, muszą się zastanawiać jak się z tego wytłumaczyć, żeby nie popełnić niezręczności towarzyskiej.
        • lila1974 Asiu 09.09.11, 18:23
          Osobiście też miałam obiekcje ze skorzystania z podobnej "pomocy" i wydeptywałam ścieżkę po przedszkolach, gdy nieoczekiwanie stanęłam przed koniecznością znalezienia dla mojej młodszej córki opieki, bo mój pracodawca w lutym zmienił mi system pracy ze zmianowego na 7:30-15:00.

Ale po prostu nie winię ludzi, którzy dopuszczają się kombinatorstwa, skoro dostanie się do przedszkola graniczy z cudem.

Może jestem naiwna, ale wierzę, że ludzie oddają swoje dzieci do przedszkola nie dlatego, że się chcą ich pozbyć tylko dlatego, że muszą pracować lub pracy szukać. A skoro państwo uchyla furtkę do kombinowania, to z niej korzystają.

Dla mnie jest chore premiowanie samotnych rodziców, czy rodziców adopcyjnych ... co to wogóle za klasyfikowanie ... cholera, wszak i ci i ci oraz również cala rzesza pracujących rodziców stoją w obliczu identycznego dylematu - co ja mam zrobić z dzieciakiem w czasie, gdy pracuję.

Może patrzę z większą wyrozumiałością na to zjawisko, bo przez prawie 10 lat niszczał na moich oczach budynek zlikwidowanego przedszkola pod moim blokiem, gdy tym czasem rodzice z 70 tysięcznego osiedla zachodzili w głowę nad znalezieniem opieki dla swoich dzieci.
    • bea.bea Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 09.09.11, 11:31
      Z prawnego punktu widzenia, matka powinna przynieść do przedszkola wyrok sądu na podstawie którego ojciec może odbierać dziecko w dni mu do tego przeznaczone, albo nie odbierać jeśli ma odebrane prawa. Innych przypadków nie ma...
      W szkole do której chodzi mój syn matka wzywała policje gdy po syna przychodził ojciec......a mógł przychodzić...i trochę sie osmieszyła i zrobiła krzywdę synowi.
      Więc zanim rozpoczniesz wojnę pomysl że twoje dziecko ma ojca, którego ty mozesz nienawidzić, ale ono kocha
    • lolinka2 Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 10.09.11, 03:29
      przedszkole nie może zabronić rodzicowi czegokolwiek.

w cywilizowanych warunkach, o ile matka stwierdza że ona i tylko ona jest uprawniona, przedszkole prosi o przedłożenie postanowienia sądu o odebraniu ojcu praw rodzicielskich. Sporządzana jest stosowna notatka i wszystko jasne.
      Takie zwyczaje były w każdym przedszkolu i szkole moich dzieci.
    • truscaveczka Re: czy ojciec może odebrać dziecko z przedszkola 10.09.11, 09:00
      Wiesz, ja jestem mężatką, ale w formularzu w przedszkolu musiałam wpisać i siebie, i męża, i babcię...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka