Dodaj do ulubionych

Polska podupada

02.10.11, 21:58
Wszędzie jest lepiej niz u nas. Szereg bezrobotnych, praca za 1500zł netto to codziennosc. Powiedzcie mi jak to mozliwe? kraj z dostepem do morza pomiedzy Rosją, a Niemcami super mozliwosci a tu co mamy?. Bardzo ubolewam nad naszą ojczyzną, w Czechach obecnie zyje sie lepiej niz u nas i u nas bedzie coraz gorzej wspolczuje moim dzieciom, wnukom bo beda miec przechlapane chyba, ze stad wyjade i tak planuje w najblizszym czasie. Bardzo pesymistyczna wizje mam co do przyszlosci mojego kraju. Tak chcialam sie wyzalic.
Obserwuj wątek
    • rosapulchra-0 Re: Polska podupada 02.10.11, 22:03
      Nie pisz źle o Polsce na forum. Bo jeszcze w niej mieszkając zostaniesz okrzyknięta obrzydliwą, prymitywną emigrantką. Uważaj, jesteś obserwowana suspicious

big_grinbig_grinbig_grin
      • tobisia13 Re: Polska podupada 02.10.11, 22:12
        Jak gazeta,to przeczyta,to sie dowiesz,ze przy tasmie pracujesz i ogolnie,ze jestes be.My emigrantki nie mamy prawa pisac na forum i sie uzalac.I jeszcze jedno,nie pisz,ze u ciebie jest lepiej wink Pozdrawiam wink
        • duzeq Re: Polska podupada 03.10.11, 11:39
          Bez jaj.
          Nie chodzi o sam fakt bycia emigrantka, ktora rozum ma i widzi, ze np. stan w drog w Polsce jest pozostawiajacy wiele do zyczenia. Bo tak jest. I nie zmieni tego wytlumaczenie historyczne.
          Chodzi o to, zeby z pozycji emigranta nie pisac, ze wszystko, absolutnie wszystko w PL jest do dupy, bo tak akuratnie nie jest.
          • rosapulchra-0 Re: Polska podupada 03.10.11, 14:32
            Zauważ, żadna z nas tak nie pisze, widzi również i dobre strony życia w Polsce. To nam się wkłada w usta opinie niezgodne z naszymi opiniami, oskarżając jednocześnie, że to tylko i wyłącznie nasz punkt widzenia.
            • duzeq Re: Polska podupada 03.10.11, 15:44
              > Zauważ, żadna z nas tak nie pisze, widzi również i dobre strony życia w Polsce.

Zmien "zadna" na "wiekszosc".

> To nam się wkłada w usta opinie niezgodne z naszymi opiniami, oskarżając jedno
              > cześnie, że to tylko i wyłącznie nasz punkt widzenia

Dlatego ja nie popieram gazety alias wioskowego_glupka w calej rozciaglosci, bo tez jedzie po bandzie jak niektore emigrantki. Jezeli to mialas na mysli big_grin.
              • rosapulchra-0 Re: Polska podupada 03.10.11, 16:24
                OK, poprawiam się:
                Zauważ, że większość z nas tak nie pisze, widzimy również i dobre strony życia w Polsce. To nam się wkłada w usta słowa niezgodne z naszymi opiniami oskarżając jednocześnie, że to tylko i wyłącznie nasz punkt widzenia.
                Może być? wink
                A tak na serio, to wiem, że chodzi ci o jedną forumkę, nie pamiętam nicka, ale ja przyznam, że nie zauważyłam szczególnego zachłyśnięcia się jej życiem na tym zgniłym Zachodzie smile
                • duzeq Re: Polska podupada 03.10.11, 17:04
                  Tobie tez chodzi w zasadzie tylko o gazeciarza, nieprawdaz? wink.

Skoro nie pamietasz nicka forumki, to znaczy ze nie sledzilas naszych uroczych dyskusji. Pierwsza zaczela sie tak, ze odwazylam sie powiedziec zle slowo na holenderski system zdrowotny i to w porownaniu do hiszpanskiego (!). Dostalo mi sie z gory na dol, ze bedac Polka SMIEM krytykowac cokolwiek na zachodzie.

Podrzuce ci kiedys pare dobrych kawalkow smile.
                  • rosapulchra-0 Re: Polska podupada 03.10.11, 17:23
                    Widzę, że nadajemy na podobnych falach wink
                    Poproszę o linki na pocztę, chętnie poczytam.
                    • duzeq Re: Polska podupada 03.10.11, 21:45
                      Zaraz pogrzebie i przesle wink.
    • joxanna Re: Polska podupada 02.10.11, 22:12
      Może stara jestem, ale pamiętam końcówkę lat 80, pamiętam wariactwo lat 90 i jestem w ciągłym zachwycie że jest do przodu, że jeszcze się nie wywaliło i póki co nie wywala się bardziej niż w innych krajach.

Ale też codziennie czekam kiedy i u nas ogłoszą kryzys i wszystko się sypnie, bo w końcu cała ta gospodarka oparta na rynkach finansowych i konsumpcji musi się wywalić, to po prostu nie ma prawa funkcjonować tyle lat.

Co do wyjazdów, bezrobocia, przewidywania biedy to w zasadzie nie ma już gdzie wyjeżdżać - chyba wszyscy się skarżą, że jest gorzej, niż było w pokoleniu naszych rodziców i my już lepiej żyć od naszych rodziców nie będziemy, nie mówiąc już o naszych dzieciach.
      • tobisia13 Re: Polska podupada 02.10.11, 22:22
        Polacy zawsze narzekali i beda narzekac i z tym powinno sie cos zrobic.Urodzilam sie jeszcze w 70 latach i pamietam te 80 jaka byla bieda.Dzis moim zdaniem Polska moze byc dumna z tego co osiagla.Prawda jest,ze sa ludzie ktorzy musza zyc za 1500 zl. ale golym okiem widac,ze nastapila kolosalna poprawa.Ci ktorzy maja odwalony dom,po 2/3 auta i ktorych stac na podroze i tak beda narzekac.Co do kryzysu,to uwazam,ze PL obronilo sie w miare.Szokuje mnie bardziej co dzieje sie w Grecji.
      • sarling Re: Polska podupada 02.10.11, 22:28
        Większość tych przyjemności jest z kredytu, a to nie świadczy o dobrobycie.
        • tobisia13 Re: Polska podupada 02.10.11, 23:15
          sarling jesli kogos stac na kredyt i buduje sie,to ciezko mowic o biedzie.Biedni nie mogli by sobie na to pozwolic.Osobiscie znam tylko jeden przypadek gdzie dom byl kupiony gotowka i drugi gdzie dom byl splacony w ciagu 15 latach i nie mowie o malym domku.Jesli znasz kraj w ktorym mozna sie tak dorobic,ze domy kupuje sie gotowka przy sredniej krajowej,to napisz.
        • babcia.stefa Re: Polska podupada 03.10.11, 10:20
          Śmiem twierdzić, że jednak żeby co miesiąc wyskakiwać z dwóch tysi kredytu na dom i pięciu stówek kredytu na samochód, to trzeba jednak zarabiać trochę więcej od średniej krajowej.
          • joanekjoanek Re: Polska podupada 03.10.11, 12:15
            babcia.stefa napisała:

> Śmiem twierdzić, że jednak żeby co miesiąc wyskakiwać z dwóch tysi kredytu na d
            > om i pięciu stówek kredytu na samochód, to trzeba jednak zarabiać trochę więcej
            > od średniej krajowej.

Dlaczego?
            Średnia krajowa to 3.366,11 PLN w drugim kwartale. Dwie osoby pracujące i zarabiające tą średnią stać.
            • babcia.stefa Re: Polska podupada 03.10.11, 13:33
              Przy dwóch średnich krajowych BRUTTO (niecałe 2 x 2500 netto), to bym się mocno bała. To są miesięczne zobowiązania stałe powyżej 50% dochodu rodziny, taki stosunek wpływów do zobowiązań jest już ryzykowny.
    • kropkacom Re: Polska podupada 02.10.11, 22:14
      Bądźmy uczciwi, Czesi startowali po rozbiciu bloku komunistycznego z wyższego pułapu niż Polska. I nie wszystkim żyje się lepiej... Jak wszędzie jedni mają dobrze, inni kiesko. Jak dla mnie tragedia w Polsce jest ilość tak zwanych śmieciowych umów o pracę.
      • freakwave Re: Polska podupada 03.10.11, 10:26
        kropka smieciowe umowy i pseudodzialalnosci, to efekt tego ze panstwo nas lupi na kazdym kroku z ciezko zarabianej kasy, jesli ktos ma mozliwosc odprowadzac najnizszy zus na umowe zlecenie a byc okradanym na kilka tysiecy zlotych to sorry rachuba jest prosta wybiera najnizsza skladke bo i tak jak przejdzie na emeryture to roznica bedzie niewielka.
        • joxanna Re: Polska podupada 03.10.11, 10:39
          Gdyby nie było zusu i podatków to firmy znalazłyby inne argumenty dla umów śmieciowych i też płaciłyby mało. Każda firma oszczędza ile może i zwiększa sobie zyski. Nie ma żadnego przekonującego argumentu, że gdyby nie było podatków i składek to firmy płaciłyby więcej swoim pracownikom.
          • freakwave Re: Polska podupada 03.10.11, 10:59
            tematem mojej odpowiedzi byla korzystniejsza forma umowy zlecenia kontra umowa o prace dla przcodawcy jak i pracownika, przelicz serio ile ty wykladasz zusu za siebie ze swojej strony a ile wyklada pracodawca, to jest rozboj w bialy dzien i gdzie sie ta kasa podziewa?
            i tak, pracodawcy placa lepiej pracownikom na umowy smieciowe lub dzialalnosci - znowu policz ile zusu musialby odprowadzic pracodawca z tytulu zatrudnienia np managera za 15 kola na reke... jego pensja brutto wyszlaby tak niebotyczna ze na umowe o wspolprace zatrudnilby dwoch takich ludzi i o to chodzi.
          • dorek3 Re: Polska podupada 03.10.11, 12:58
            Naprawdę nie widzisz rozdźwięku między wysokością odprowadzonych składek emerytalnych i proponowaną emeryturą?
            Ja widzę coraz bardziej. I naprawdę zaczęłam się zastanawiać jak zmniejszyć tę przepaść i rozważam dobrowolne przejście na inną formę zatrudnienia.
    • baltycki Re: Polska podupada 02.10.11, 22:14
      Wydajesz 2-3 tys. na swoje przyjemnosci.. zacznij oszczedzac, zeby dzieciom cos zostawic.
      • tuje.1 Re: Polska podupada 02.10.11, 22:23
        miałam szczęście ale uciekam z Polski pomimo bardzo dobrych zarobkow i konkretnego fachu bo widzę, ze tu bedzie coraz gorzej
        • krejzimama [...] 02.10.11, 22:30
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • tuje.1 Re: Polska podupada 02.10.11, 22:32
            ?a skad ty wyczytalas, ze zamierzam emigrowac do czech
      • krejzimama Re: Polska podupada 02.10.11, 22:29
        Teraz już wiemy że to 2000 do 3000 czeskich koron.
    • nutka07 Re: Polska podupada 02.10.11, 22:27
      Polska padnie za dwa tygodnie do miesiaca, tak przewidzial pan Jackowski.
      • bi_scotti Re: Polska podupada 03.10.11, 00:01
        Jakos w porownaniu z szeroko-rozumianymi sasiadami PL nie wypada az tak zle:
        www.economist.com/node/21526934
        Ja mysle, ze nawet w porownaniu z nie-sasiadami, PL radzi sobie calkiem niezle w obecnej, parszywej sytuacji ekonomicznej smile
    • sotto_voce Re: Polska podupada 03.10.11, 00:34
      > Wszędzie jest lepiej niz u nas.
      Pojedź na misję, zmieni Ci się perspektywa.

pomiedzy Ros
      > ją, a Niemcami super mozliwosci
      No, rzeczywiście. Geopolityka nas rozpieszcza od czasów pradawnychsmile

ws
      > polczuje moim dzieciom, wnukom
      Obawiam się, że nie znajdziesz poklasku, bo tutaj się współczuje wyłącznie cudzym dziecią.
      • dziennik-niecodziennik Re: Polska podupada 03.10.11, 16:07
        > Obawiam się, że nie znajdziesz poklasku, bo tutaj się współczuje wyłącznie cudzym dziecią.

weź sie w końcu naucz.
        wspUłczuje!
        wink
        • rosapulchra-0 Re: Polska podupada 03.10.11, 17:24
          dziennik-niecodziennik napisała:

> > Obawiam się, że nie znajdziesz poklasku, bo tutaj się współczuje wyłączni
          > e cudzym dziecią.
          >
          > weź sie w końcu naucz.
          > wspUłczuje!
          > wink

http://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gifhttp://emots.yetihehe.com/1/rotfl.gif
    • olena.s Re: Polska podupada 03.10.11, 09:50
      Nie wiem, czy Polska podupada.
      Ale jeżeli tak jest, to pierwszą przyczyną -moim skromnym, naturalnie - jest nieumiejętność współdziałania międzyludzkiego (stąd m.in. mało woluntariuszy i dość częste traktowanie ich jak wariatów przez otoczenie), brak wiary w dobre intencje innych (u nas - poniżej 20 procent, w Skandynawii - powyżej 70%), hodowanie postawy cierpiętniczej ofiary narodowej (my szlachetni i czyści, a podły świat zawsze przeciwko nam) przy jednoczesnej postawie zamykania się na zewnętrzne bodźce (jak można poważnie zaangażować się w zwalczanie halloween , no jak??!!!??).
      Inne sprawy - odziedziczona fatalna infrastruktura, znaczna część społeczeństwa żyjąca z podatków innych (rzesze rencistów, wczesne emerytury, nieszczęsny KRUS) wydaje mi się w gruncie rzeczy drugoplanowa.
      • tezee Re: Polska podupada 03.10.11, 10:02
        Aha wszedzie jest lepiej niz w PLwink
        To zobacz zdjęcia z Grecji , Portugalii czy Hiszpanii tam już ludzie wyszli na ulicę u nas póki co jeszcze do tego nie doszło , warto to zauwazyć. Generalnie jest nieciekawie na świecie , kryzys ekonomiczny zatapia duże europejskiej państwa ale zawsze tak będzie że jedni będą mieć źle , będą ledwo ciągnąć a inni nawet w kryzysie będą prosperowac nieźle. Kwestia zyciowego ustawienia co oczywiscie nie zawsze ma to cos wspolego z własną ciężką pracą.Jednym jest gruntu łatwiej bo tkwią w korzystnych układach i tyle.
    • kepucha Re: Polska podupada 03.10.11, 10:15
      infantylne
    • deodyma Re: Polska podupada 03.10.11, 10:18
      z ta praca za 1500 netto, to sie zgodze.
      tu, gdzie mieszkam, takie oferty pracy,sa dla mezczyzn. smiech na sali.
      kumpela z miasta oddalonego od mojego, szuka pracy od dluzszego czasu a ze nie ma dostepu do internetu, czesto zagladam na strone naszego UP, wiec widze, jakie sa oferty, jaka placa itd...
      dla kobiet ofert nie ma, tylko dla mezczyzn, wlasnie za 1500 netto.
      jak za taka kase zyc? w Biedrze u nas placa lepiej, wiec nie dziwie sie ludziom, ze sie tam pchaja, nawet tym z wyzszym wyksztalceniem.
      sek tylko w tym, ze nawet tam nie ma juz dla nich miejsc.
      ostatnio na portalu naszego miasta byla sonda, jak latwo u nas znalezac prace , widzialam komentarze osob, ktore pracuja/poszukuja pracy.
      ktos, kto mial wyzsze wyksztalcenie napisal, ze wyjechal do wiekszego miasta i w koncu zyje normalnie, bo wczesniej pracowal u jakiegos faceta za 5 zl na godzine...
      to dopiero hardcore.
      • tezee Re: Polska podupada 03.10.11, 10:31
        Ale i tak kluczowym są aktualnie układy.
        Wystarczy się np odpowiednio urodzić i już nie dotyczą cie egzystencjonalny stres o byt.Wystarczy się przypatrzeć tym wszystkim politykom , artystom , inteligencji , ludziom salonu ich dzieci , rodzina nie musza sie martwić bo zawsze tata albo pośrednio jakiś Zbych z układu towarzyskiego taty załatwi dobrze płatną pracę. 1500 to jest dla szaraka niektórzy tyle wydają na waciki wciąż. Po prostu trzeba powiedzieć wprost , w tych czasach tendencja ogólnoświatowa ( nie tylko nasza polska )jest taka że robi się wszystko tzn prowadzi politykę tak by odsetkowi ludzkości żyło się dobrze ,by opływał w dobrobycie , kosztem bidnej reszty która dorobi się przez całe zycie zapie... co najwyzej garba.
        • deodyma Re: Polska podupada 03.10.11, 10:33
          tezee napisał:

> Ale i tak kluczowym są aktualnie układy.

to tez.
        • sumire Re: Polska podupada 03.10.11, 10:44
          no cóż, zasada Pareto smile

mimo to nie jestem do końca przekonana, że wszystko jest kwestią układów. gdyby tak było, sama nie dostałabym pracy. inna rzecz, że artyści (chyba że mówimy o celebrytach) i inteligencja aż takich kokosów jednak nie trzepią. znam wielu żyjących bardzo skromnie.
          co więcej, taka opinia jest IMHO trochę samospełniającą się przepowiednią, bo jeśli człowiek założy sobie, że jest źle urodzony i nie uda mu się w życiu nic osiągnąć, bo w wyścigu do dyrektorskiego fotela wyprzedzi go jakiś synek tatusia - to tak właśnie będzie.
          • tezee Re: Polska podupada 03.10.11, 10:53
            No ale popatrz na media bo tam to widzimy
            jak się przenikają te środowiska , wszędzie dzieci , wnuki , rodzina , pociotki.
            w totalizatorze córka biznesmena , w redakcji córka polityka , syn aktora aktorem na kontraktach gwiazdorskich , już nie mówię o środowiskach prawniczych bo plotki głoszą że dostęp do zawodu tzw kariery to jest tylko dla tych co kontynuują tradycje rodzinne itd
            Oczywiście że ktoś w rodzie musi zacząć i masz rację czemu zakładać że tym kimś nie będe ja , tyle że reba mieć świadomosc że akurat dziś nawet harując , kształcąc przegrasz z czyimś synem ktory to właśnie kontynuuje tradycje rodzinne albo jest polecony przez wpływowe otoczenie.
            Aha i oczywiscie że jest jeszcze kwestia szczęscia generalnie w życiu.
            • sumire Re: Polska podupada 03.10.11, 11:04
              co nie zmienia faktu, że w mediach pracują również ludzie, którzy nie zawdzięczają kariery nazwisku.

uważam, że założenie 'i tak przegram z czyimś dzieciakiem' lub 'bo inni mają szczęście, a ja mam pecha' to prosta droga do spędzenia całego życia na narzekaniu, jaki to nasz kraj beznadziejny. uwielbiamy swoje niepowodzenia tłumaczyć tym, że komuś na pewno pomogła rodzina albo los mu bardziej sprzyjał, ale nie tym, że był po prostu lepszy albo ciężej pracował. to jest znacznie mniej wygodne niż zwalanie na opatrzność.
              nie przeczę, że nepotyzm trzyma się dobrze, niemniej gdyby aż taki był kluczowy, to wielu moich znajomych do dziś szorowałoby gary w Anglii, a jednak osiągnęli zawodowy sukces.
              • tezee Re: Polska podupada 03.10.11, 11:07
                Ale to nie jest tłumaczenie niepowodzeń , to jest zauważenie globalnego zjawiska , nad którym nie ma co dyskutować bo jest faktem.
                • sumire Re: Polska podupada 03.10.11, 11:12
                  ok, jest faktem. czyli co, trzeba założyć rączki i powiedzieć "dobra, niech sobie inni zostają dziennikarzami i notariuszami, ja i tak nie mam szans"?
                  • tezee Re: Polska podupada 03.10.11, 11:14
                    Oczywiście że nie , ja tego nie sugeruję.
                    • ola Re: Polska podupada 03.10.11, 11:58

Nie podoba ci się polski nepotyzm - pomieszkaj trochę we Włoszech. Zdziwisz się, myslę...
                      • tezee Re: Polska podupada 03.10.11, 12:01
                        Ale ja nie napisałam polski , ciągle pisze że to dotyczy również innych krajów , zjawisko globalne.
                        • ola Re: Polska podupada 03.10.11, 12:09
                          więc się nie ma co dziwić.
                          Jeśli ktos całe życie żyje w rodzinie chirurgów (dziennikarzy, aktorów, historyków sztuki, adwokatów) otoczony branzowymi ksiązkami, słuchając opowiadać o tracheotomii przy niedzielnym obiedzie, znając przyjaciół rodziców z tej samej branży, to nic dzienego że często (choć nie zawsze) idzie na medycyne i osiąga na egzaminie wstępnym lepszy wynik niz np. dziecko inżyniera, które od dzieciństwa nie nasiąkło nazewnictwem itd.. Mój kolega z podstawówki już jako dziecko znał cały podręcznik anatomii na pamięć, to była jego ulubiona książka. Matka czasem brała go na dyżury, kiedy nie miała go z kim zostawić. Został ginekologiem, czyli też lekarzem, choć o innej specjalizacji. Mam wątpliwości, czy to nepotyzm, czy po prostu miał 19 lat "praktyki" i obcykania w temacie za sobą, kiedy zdawał na studia.
    • freakwave Re: Polska podupada 03.10.11, 10:53
      to mozliwe dzieki temu ze od 22 lad rzadzi nami banda debili ktorzy o polityce nie maja pojecia, ba wyrosli i byli ksztaltowani przez stary system gdzie zaszczepiona zostala im pewna mentalnosc ze co panstwowe to do rozgrabienia i tak mamy od lat przy wladzy ludzi ktorzy tylko mysla o tym jak sobie i swoim rodzinkom nabic kabze i jakies lody wykrecic z tytulu pobbytu przy korycie...
      piszesz ze jest zle, a bedzie jeszcze gorzej bo idzie globalna recesja i juz chyba nikt nie ma zludzen co do tego co sie bedzie dzialo, w samej europie Grecja Portugalia... nie bedzie dobrze
      • cherry.coke Re: Polska podupada 03.10.11, 10:58
        freakwave napisała:

> to mozliwe dzieki temu ze od 22 lad rzadzi nami banda debili ktorzy o polityce
        > nie maja pojecia, ba wyrosli i byli ksztaltowani przez stary system gdzie zaszc
        > zepiona zostala im pewna mentalnosc ze co panstwowe to do rozgrabienia i tak ma
        > my od lat przy wladzy ludzi ktorzy tylko mysla o tym jak sobie i swoim rodzinko
        > m nabic kabze i jakies lody wykrecic z tytulu pobbytu przy korycie...

Musze cie rozczarowac, ale koryto i nepotyzm ma sie swietnie rowniez w krajach, ktore komunizmu nie powachaly nawet z daleka sad Roznica jest moze tylko taka, ze zwykly szarak ma znacznie wiecej kasy i moze zyc jak to sie ladnie mowi "godnie", wiec jest mniej rozgoryczony owym faktem.
        • freakwave Re: Polska podupada 03.10.11, 11:01
          u nas jest to szczegolny rodzaj zachowan, pielegnowany przez lata ruskiej okupacji tongue_out
          • cherry.coke Re: Polska podupada 03.10.11, 11:15
            Czy ja wiem, ze swoich doswiadczen z roznych krajow akurat koryto i kolesiostwo widze jako dosc uniwersalne. To, co bym przypisala ruskiej okupacji, to raczej pogarda dla drugiego czlowieka oraz panstwa.
            • tezee Re: Polska podupada 03.10.11, 11:20
              naturalna tendencja na swiecie , jest dbać o interesy swoje i najbliższych ,znieczulać się na reszte a nawet działać kosztem reszty.
        • tezee Re: Polska podupada 03.10.11, 11:03
          Bo to jest krzywdzace dla szaraka ale jakie naturalne ...
          przecież będąc osobą wpływowa , nie będziesz się martwił o bidnego absolwenta wyższej uczelni z Ciechanowa który dzieciaka ma w drodze i perspektyw na byle jaką nawet pracę. I całe miliony w gorszej sytuacji.Tylko skupisz się na własnych dzieciach , otoczeniu by im ulatwić ,zapewnić dobre życie , norma.
          • cherry.coke Re: Polska podupada 03.10.11, 11:09
            tezee napisał:

> Bo to jest krzywdzace dla szaraka ale jakie naturalne ...
            > przecież będąc osobą wpływowa , nie będziesz się martwił o bidnego absolwenta
            > wyższej uczelni z Ciechanowa który dzieciaka ma w drodze i perspektyw na byl
            > e jaką nawet pracę. I całe miliony w gorszej sytuacji.Tylko skupisz się na wła
            > snych dzieciach , otoczeniu by im ulatwić ,zapewnić dobre życie , norma.

No ale to jest wlasnie podejscie "koszula bliska cialu", zblizone do tego, o czym pisze olena. Brak instynktu i zaufania spolecznego, za to wysoce rozwiniety familiaryzm, charakterystyczny np. dla Polski, Wloch, Meksyku. Warto o tym pomyslec promujac tzw. wartosci rodzinne, bo to jest druga strona tego medalu.
    • ola Re: Polska podupada 03.10.11, 11:55
      tuje.1 napisała:

> Wszędzie jest lepiej niz u nas. Szereg bezrobotnych, praca za 1500zł netto to c
      > odziennosc. Powiedzcie mi jak to mozliwe? kraj z dostepem do morza pomiedzy Ros
      > ją, a Niemcami super mozliwosci a tu co mamy?. Bardzo ubolewam nad naszą ojczyz
      > ną, w Czechach obecnie zyje sie lepiej niz u nas i u nas bedzie coraz gorzej ws
      > polczuje moim dzieciom, wnukom bo beda miec przechlapane chyba, ze stad wyjade
      > i tak planuje w najblizszym czasie. Bardzo pesymistyczna wizje mam co do przysz
      > losci mojego kraju. Tak chcialam sie wyzalic.

Ja tego nie widzę.
      Za to na codzień widzę kraj, który intensywnie się modernizuje i ludzi, którzy mają coraz więcej.
      Porównanie też mam z Czechami, bo mieszkam blisko granicy i powiem Ci, że różnica pomiędzy Cieszynem polskim i czeskim (wraz z przyległościami) jest moim zdaniem kolosalna.
      Po czeskiej stronie stare Skody, brudny dworzec i ani jednego porządnego sklepu poza straganami Wietnamczyków. Smutne bloki, wokół których nic się nie dzieje - gdzie są wszyscy ich mieszkańcy??? Wyjechali do Pragi za chlebem, czy co?
      Po polskiej stronie miasto pieknieje, handel kwitnie, sklepy na Głębokiej na wysoki połysk, bazar na bazarze pod granica i wokół Kaufmanna. A na co drugim sklepie czeskie napisy, co świadczy o tym, że Czesi na potęgę u nas kupują, nakręcając koniunkturę naszym kupcom. I samochody lepsze, nowe, zachodnie. Na polskich numerach.
      To samo domy - po czeskiej stronie wioseczki zapyziałe, z jednym gościńcem, gdzie trzech smutnych dziadków sączy słaby browar.
      Po polskiej nowe domy (choć styl dworkowy nie jest moim faworytem), hotele, turystyka,wyciągi...
      Tak więc zupełnie nie mogę się zgodzić z twoją obserwacją.
      • tezee Re: Polska podupada 03.10.11, 12:04
        Zgadza się akurat też to zauważyłam w Cieszynie. Ta czeska strona jest siermiężna faktycznie , polska o wiele lepiej.
    • izabellaz1 Re: Polska podupada 03.10.11, 12:39
      Wyjeżdżaj. Będzie mniej maruderów.
      • olena.s Re: Polska podupada 03.10.11, 16:53
        Eeeee chyba miałaś na myśli raczej malkontenta - maruder to żołnierz ciągnący za armią i rabujący, malkontent to jednostka wiecznie niezadowolona.
        • izabellaz1 Re: Polska podupada 03.10.11, 22:24
          Miałam na myśli takiego "marudera" od "marudy" smile Ale oczywiście masz rację przypominając właściwą definicję smile
    • gku25 Re: Polska podupada 03.10.11, 13:05
      Akurat w regionie, w którym mam nieprzyjemność mieszkać, półtora tysiąca to spora pensja.
      • zuzanna56 Re: Polska podupada 03.10.11, 15:57
        A ja nie znam OSOBIŚCIE nikogo, kto tyle zarabia. 3 - 4 tysiące, to tak, 10 tysięcy też, ale 1,5 tysiąca nie. Nie mówię, że jest w Polsce super, ale źle też nie, naprawdę, da się żyć.
        • dziennik-niecodziennik Re: Polska podupada 03.10.11, 16:14
          a ja na przykład nie znam nikogo kto by zarabiał 10 tysięcy. największa pensja jaką "znam" to 4 tysiące netto.
        • na_pustyni Re: Polska podupada 03.10.11, 17:48
          No, ale cóż z tego, że TY nie znasz osobiście? A ja znam. To coś zmienia?
          • zuzanna56 Re: Polska podupada 03.10.11, 22:21
            niestety nie zmienia
            nadal jest pełno maruderów twierdzących że wszędzie jest super, no na całym świecie, tylko nie w Polsce
            • bonamibo Re: Polska podupada 03.10.11, 22:29
              A mnie dziwi, że o tym, jak fajnie jest w Polsce, piszą głównie ludzie, którzy nigdy dłużej poza Polską nie mieszkali. Mam porównanie do innych krajów, gdzie studiowałam i pracowałam (krajów bogatszych niż Polska) i mogę powiedzieć, że w Polsce zbyt łatwo nie jest.
    • ardzuna Re: Polska podupada 03.10.11, 23:51
      tuje.1 napisała:

> Wszędzie jest lepiej niz u nas.

Leć w te pędy do Angoli.
      • bi_scotti Re: Polska podupada 04.10.11, 00:55
        ardzuna napisała:

> Leć w te pędy do Angoli.
        >

Do Angoli to jeszcze chyba nie az tak masowo ale do Mozambique'u ruszylo ostatnio sporo mlodych, wyksztalconych Portugalczykow, ktorzy nie moga znalezc pracy w swoim kraju. Wiec ja nie wiem, a nuz i w Angoli mozna znalezc to, czego brak w niektorych miejscach EU ... prace ... hmmm ...
        smile
        • rosapulchra-0 Re: Polska podupada 04.10.11, 10:06
          To ci się udało big_grinbig_grinbig_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka