05.10.11, 15:55
Juz kiedys pisalam,ze moim marzeniem jest sphinx,ale jego cena powala na kolana.Dzis trafila sie okazja,tanszy kociak 3miesieczny,bez papierow,ale juz zaszczepiony,zaczipowany i odrobaczony.Z hodowli hobbystycznej,hodowcy nie znam.Troche sie boje,ze z kociakiem cos mogloby byc nie tak,bo cena duzo ponizej normalnej.Da sie to jakos sprawdzic skoro bezpapierowe?Od 2lat szukam takiej okazji,teraz sie trafila.
Koty mialam tylko dachowe,wg specjalistow Sphinx jest podobny w obsludzewink nie wiem czego mam sie spodziewac,w kociakach sie zakochalam od pierwszego wejrzenia.
Bije sie z myslami,bo nie przypuszczalam,ze bede miala szanse na tego kota w ciagu nastepnych paru lat.Teraz musialabym wszystko na huuuraa robic.
Obserwuj wątek
    • czarnaalineczka Re: Do kociar 05.10.11, 16:01
      co to jest hodowla hobbystyczna?
      jesli sie da to poznaj
      zobacz dom hodowcy , rodzicow kociaka
      jakie mial warunki
      ale jesli to pseudohodowla to sie pewnie nie zgadza uncertain
      • edelstein Re: Do kociar 05.10.11, 16:08
        Taka gdzie nie hoduja kotow typowo na sprzedaz.Koty i ich warunki mozna obejrzec,wrecz zachecaja do tego.
        Zastanawiam sie czy moj syn uzna nowego domownika gdybym kupila.
        • yenna_m Re: Do kociar 05.10.11, 16:58
          jesli to jest mała hodowla, ale zgłoszona do jakiegos zwiazku felinologicznego (FIFe, TICA, WCF i te pe) to kupuj.
          Zwroc uwage na to, czy koty sa pelnoprawnymi czlonkami rodziny, czy tez sa po prostu przynoszone z klatek. Wzielabym kocie wlasnie "domowe". Jest sporo takich domowych hodowli, zgłoszonych w związkach.
          Zwróc uwagę na to, czy socjalizuje sie kociaki.
          Czym sa karmione.
          Czy rodzice są zdrowi i są zadbani.
          Czy nie ma problemów ze skórą i oczami.
          Najpóźniej 3 dni po wzięciu kociaka pokaż go wetowi (najlepiej wziąc kociaka niezwłocznie do weta).

No i hodowla powinna być zarejestrowana.

Domowa tak (jak najbardziej - lepiej miec takiego kociaka niż hodowanego w wolierze), hobbystyczna - tak (ludzie musza kochać koty). Ale zarejestrowana w jakimś klubie.
    • deszcz.ryb Re: Do kociar 05.10.11, 16:09
      Ten kot, którego masz na oku, jest równie nierasowy, jak zwykły dachowiec. "Hodowla hobbystyczna" oznacza najczęściej "pseudohodowla" w której kotki są eksploatowane do granic możliwości, kocięta odrywane od matki za wcześnie, karmione byle czym, chore i nieszczęśliwe. NIE BIERZ tego kota!!!

Po pierwsze - nie masz możliwości sprawdzić jego rodziców, bo nie ma papierów => nie znasz charakteru przodków, predyspozycji do ewentualnych chorób czy wad genetycznych. Nie możesz przewidzieć, jak kot będzie wyglądał w przyszłości i jak będzie się zachowywał.

Po drugie - biorąc kota z pseudohodowli wspomagasz niekontrolowany rozród takich dachowców "w typie rasy", powodujesz cierpienie kolejnych kociąt.

Po trzecie - nie mam pojęcia, czemu uważasz, że ze sfinksem nalezy się obchodzić tak samo jak z dachowcem, według mnie to bzdura. Sfinks to kot bez sierści - więc nie można wypuszczać go na zewnątrz, trzeba mu w domu zapewnić wyższą temperaturę i pilnować, żeby nie zmarzł, bo się pochoruje. Słyszałam też, że trzeba odpowiednio pielęgnować skórę takiego kota.

Po czwarte - skoro cię nie stać na rasowego kota, to cię nie stać - nie kupuj marnej podróbki [poza tym nie jesteś przygotowana do posiadania kota]. Poczekaj te parę lat, w tym czasie zbieraj pieniądze, poznaj specyfikę i wymagania rasy, nawiąż kontakty z certyfikowanymi hodowlami. Czasem zdarzają się "przeceny" starszych zwierząt albo właściciel z powodów losowych musi rozwiązać hodowlę i oddaje koty za półdarmo.
      • new.models Re: Do kociar 05.10.11, 16:18
        Nie ma czegos takiego jak hodowla hobbystyczna-albo jest hodowla(zgłoszona w ZK), abo pseudohodowla. Nie kupuj takiego kota bez papierów. Nie wiesz nawet, czy rodzice/dziadkowie nie byli zinbredowani, (czyli związki kazirodcze), nie wiesz co z niego wyrośnie, czy charakter bedzie typowy dla rasy(bo to nierasowiec o wyglądzie rasowego.
        Jesli marzysz o jakiejś rasie-odkładaj kasę, albo możesz kupic na raty,(czesto hodowla zgadza się na taki myk. Przygotuj się(drapak, zabawki i inne kocie akcesoria) i spokojnie szukaj hodowli.
        Dobre kocie hodowle w tej chwili mają pewien system zabezpieczający przed bezdomnością-możesz kupić kota na kolanka(czyli już wykastrowanego przez hodowcę) wtedy jego cena jest niższa niż za kota do hodowli.
    • sadosia75 Re: Do kociar 05.10.11, 16:34
      Edelstein maszę o sfinksie od lat nie wiem ilu. Najcudnowniejsze stworzenie na świecie ale wiem też ile kosztuje. Mam na oku jedną bardzo dobrą hodowlę z tą rasą i tylko tą rasą. Jeśli chcesz podeślę Ci namiary. wiem, że hodowca sprzedaje koty wielbicielom rasy na raty ( dla wystawowców nie daje na raty ) jeśli jesteś zainteresowana kupnem kociaka to naprawdę wyłącznie rodowodowe albo adopcyjne. Hodowla hobbystyczna to nie jest hodowla. Mimo, że może mieć cudne warunki itp to jednak przodek nie jest znany a co za tym idzie jest duża niepewność.
      • edelstein Re: Do kociar 05.10.11, 16:43
        To tak jak jawinkwiem,ze marzysz,nie raz juz pisalas.Ja jestem chora na tego kota.To chyba jedyne zwierze oprocz doga,ktore wzielabym z miejscawinkIle kosztuja w pl te koty,tutaj 700-800euro to normasad
        Wlasnie tego sie boje,ze koty mogly byc ze zwiazkow kazirodczych lub miec jakas rzadka chorobe.
        • yenna_m Re: Do kociar 05.10.11, 17:08
          w rodowodzie powinnas miec wpisany wspolczynnik inbredu (przynajmniej tak jest w polskich rodowodach FIFe) - jak nie, to mozesz o to zapytac hodowce

Optymalne wartości współczynnika inbredu Wrighta (IC) oraz współczynnika utraty przodków (AVK) wynoszą IC=0 a AVK=100. W praktyce wartości IC poniżej 3% w danym skojarzeniu oraz współczynnika AVK powyżej 85% są wynikiem bardzo dobrym.
        • sadosia75 Re: Do kociar 05.10.11, 18:37
          Czyli cenowo wychodzi na to samo smile W tej hodowli, którą upatrzyłam cena kociaka na kolanka to koszt ok. 3 tyś. Łazi za mną to cudo oj łazi smileZ resztą co ja Tobie będę opowiadać jak sama pewnie wiesz jak to jest smile
          Na chwilę obecną za dużo kociej biedy się błąka , żebym brała do siebie kota za 3 tysiączki. Czekam na emeryturę big_grin
          I naprawdę nie kupuj w hodowli której sprawdzić nie możesz. Nie ryzykuj zdrowiem kota i nie napędzaj biznesu. Lepiej odłóż kasę albo porozmawiaj z hodowcami czy zgodzą się na płatność w ratach. A jak już kupisz sobie sfinksa to ja jako pierwsza zamawiam album ze zdjęciami wink
          A co do dogów to może chcesz adoptować parkę? wink
          • yenna_m Re: Do kociar 05.10.11, 20:28
            mnie się też łyse bardzo podobają smile smile smile
            cudne są po prostu, więc nie dziwię się zachwytowi smile

no i jestem też oczarowana łysymi peterbaldami smile
          • edelstein Re: Do kociar 05.10.11, 21:18
            Gdybym miala mozliwosc to adoptowalabym,niestety o ile na kota mialabym jeszcze czas to niestety na psa juz nie,nie bylabym w stanie go 3razy dziennie wyprowadzac,a spacer 5min to nie spacer itd.
            Co do sfinksa,ostatnio byla kumulacja w lotka i znajoma spytala co bym kupila gdybym zgarnela pule,to jej odpowiedzialam,ze sfinksasmile Chyba zagram jeszcze raz w lotto,bo zanim 800euro odloze minie jeszcze trochewink
    • yenna_m Re: Do kociar 05.10.11, 16:51
      jesli ktos twierdzi, ze sfinks jest podobny w obsludze do dachowca, to po prostu turlam sie ze smiechu

to sa wymagajace koty, musisz uwazac na ich skore (opala sie - z tego, co pamietam, nawet przez szybe taki łysy potrafi się opalić, trzeba kremowac, dbać bardzo, pilnowac, żeby nie marzły - potrzebują ubranek)

generalnie nie kupilabym z tej "hobbystycznej" hodowli
      każdy hodowca hodujący koty w klubie (a wiec posiadajacy zarejestrowaną hodowlę) niestety robi to hobbystycznie, bo na tym po prostu zarobić się nie da (biorąc pod uwagę koszty badań, wystaw i cała masę innych kosztów stałych związanych z wykarmieniem i utrzymaniem w dobrym zdrowiu kotów doroslych i miotu).

Takiego kota kupiłabym tylko od dobrego hodowcy.
      Zarejestrowanego.
      Dobrego, to znaczy takiego, do ktorego mogę zawsze zadzwonic i dopytac, jak dbać o kota (czyli z "serwisem" hodowlanym), który koty hoduje w klubie, karmi koty dobrymi karmami i socjalizuje kociaki.

Poniewaz zaś mioty łysych sa trudne w hodowli (trzeba grzać specjalnymi lampami albo poduszkami elektycznymi miocik i generalnie mocniej się opiekować, bo łatwiej traci się łyse kociaki) to i cena wyzsza (z tego, co sie orientuję).
    • black-cat Re: Do kociar 05.10.11, 16:54
      Aż z ciekawości spytam, ile kosztują sfinksy w zarejestrowanych hodowlach?
      Nie kupuj kota z pseudohodowli. Dziewczyny już pisały dlaczego. Czekasz na kupno kota już dwa lata? Odkładając 100 zł miesięcznie (Czyli mniej więcej tyle, ile kosztuje utrzymanie kota. Oczywiście pod warunkiem, że nie choruje) miałabyś już 2400 zł.
      Poczekaj, pochodź na wystawy, poczytaj o tych kotach, uzbieraj pieniądze i kup zwierzaka z dobrej, zarejestrowanej hodowli.
      • edelstein Re: Do kociar 05.10.11, 17:06
        [b][b]700-800 euro i wiecej zalezy jaki kot. O tych kotach juz poczytalam,ale znajduje sporo sprzecznych informacji, jeden hodowca pisze o latwej obsludze,zarejstrowany hodowca dodam,drugi,ze kot wymagajacy.Pytanie,ktory ma racje skoro obaj hoduja.
        • yenna_m Re: Do kociar 05.10.11, 17:09
          drugi

pierwszy dziala marketingowo

poza tym sfinksy podobno to dosc glosne, gadatliwe koty
      • yenna_m Re: Do kociar 05.10.11, 17:14
        tutaj masz ogloszenia hodowcow tej rasy

tablica.pl/zwierzeta/koty/?q=sfinks&search%5Bid_category_filter%5D=
    • yenna_m Re: Do kociar 05.10.11, 17:01
      zerknij tutaj swiatkotow.pl/hodowla/rasy/pielegnacja,sfinks.html
      • edelstein Re: Do kociar 05.10.11, 17:21
        Teorie juz znam.Praktyka zalezy od charakteru zwierzaka.Jedno jest pewne,tego kota bede miala predzej czy pozniej. Chyba zaczne zbierac na kota,ale to brzmiwink
        • czarnaalineczka Re: Do kociar 05.10.11, 17:26
          iii tam tongue_out
          lepiej brzmi kredyt na kotatongue_out
        • yenna_m Re: Do kociar 05.10.11, 20:29
          e tam, nie przejmuj się, że brzmi
          składaj, składaj smile

jeśli już kupowac kota to z bardzo dobrej hodowli - myślę, że nie będziesz żałować
        • czarnaalineczka Re: Do kociar 05.10.11, 20:35
          a moze wez dachowca i laserowo wydepiluj tongue_out
          • amoreska Re: Do kociar 05.10.11, 20:41
            big_grinbig_grinbig_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka