sylwia11022000 17.10.11, 17:10 po uderzeniu się w piersi w wątku ile książek czytamy pobieglam dziś do empiku aby coś kupić I ...... nic nie kupiłam Więc tak na szybko co polecacie a czego zdecydowanie nie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angazetka Re: Książka 17.10.11, 17:24 A co lubisz, a czego zdecydowanie nie? Wtedy będzie łatwiej doradzić. Odpowiedz Link Zgłoś
azjaodkuchni Re: Książka 17.10.11, 17:48 lubimyczytac.pl/ksiazka/89559/k Bojowa pieśn tygrysicy merlin.pl/Kwiat-Sniegu-i-sekretny-wachlarz_Lisa-See/browse/product/1,420328.html Kwiat śnigu i sekretny wachlarz merlin.pl/Carrie-w-wielkim-miescie_Candace-Bushnell/browse/product/1,946881.html Carrie w wielkim mieście Każda inna wszystkie fajne. -- azjaodkuchni.blogspot.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: Książka 17.10.11, 17:57 To zależy co lubisz. Jeżeli lżejsze klimaty to ostatnio kupiłam "Matki ,żony, czarownice" lekka, dobrze się czyta, opowiada o losach kilku pokoleń kobiet. Z takich lekko kryminalnych "Cień gejszy" Anny Klejzerowicz, albo Monsa Kallentofta "Ofiara w środku zimy" i dalsze z tej serii. Z bardziej poważnych ostatnio wydane "Dziewczyny wojenne" albo Nurowskiej "nakarmić wilki "i "Reqiem dla wilka". trudno jest coś polecić nie znając czyjegoś gustu Odpowiedz Link Zgłoś
erba Re: Książka 17.10.11, 18:01 ja ostatnio się zachwycam E.E. Schmittem, trochę późno odkryłam, ale lepiej teraz niz wcale. Ale lepiej podaj kilka tytułów, które bardzo lubisz i parę, które ci nie podeszły. Odpowiedz Link Zgłoś
kali_pso Re: Książka 17.10.11, 18:08 Ja czytam "Lalki w ogniu" D. Wilk- rzecz o życiu w Indiach- realistyczna do bólu, drażniąca, bez patosu, super jesli się lubi literaturę faktu Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Książka 17.10.11, 18:26 No zależy co lubisz??? Tak na szybko, z książek przeczytanych w ciągu ostatnich 3 lat najmocniej zapadły mi w pamięć: Nazywam się czerwień - Orhan Pamuk Jest to kryminał/sensacja. Książka porównywana do Imienia Róży, akcja rozgrywa się w średniowiecznym Istambule. Morderstwo, Milość, Tajemnica. Całość na ponad 500 stronach spod piora noblisty. Mniam! Zakręt Rzeki - V. S. Naipaul Opowieść o młodym Hindusie, któremu w życiu nie do końca wychodzi. Los rzucił jego rodzinę na wschodnie wybrzerze Afryki skad sam wyruszył do serca kontynentu. Tam został kupcem w postkolonialnym mieście w zakolu wielkiej rzeki. Poszukuje własnej tożsamości wśród rdzennych Afrykanerów. Doskonale odbicie barwnej obyczajowości, korupcji, nieudolności wladz, waśni plemiennych. Życie Pi Yanna Martela Opowieść o 227 dniach dryfowania po Oceanie Spokojnym w szalupie ratunkowej, w której Pi znalazł się z ocalałymi ze statku zwierzętami: zebrą, hieną, orangutanem oraz tygrysem bengalskim - Richardem Parkerem. Nie, tego nie da się opwiedziec, to trzeba przeczytać. Nie wszystko zrozumiałam, np o co chodziło z wyspą surokatek? Sama nie wiem co bylo prawda a co się tylko śnilo. Tak czy inaczej - mistrzostwo. Pachnidło Patricka Süskinda Ciężko powiedzieć, co lepsze film czy książka. Jedno i drugie mi się podobalo. Opowieść o mordercy, który tworzył niesamowite zapachy, bo sam swojego nie posiadał. Mimo odrżającego charakteru i wyglądu, czułam sympatię do Grenouilla, a czytając książkę wręcz czułam te wszystkie zapachy, które go otaczały. Bieguni Olgi Tokarczuk Zbiór opowiadań, luźno powiązanych zdarzeń i postaci. Esencją tej książki sa emocje i myśli z najwyższej półki. Z lekkich polecham Cukiernię pod Amorem (dwa tomy - trzeci chyba jeszcze nie wydany?) Gutowskiej - Adamczyk. To dla fanek Grocholi czy Kalicińskiej ale moim zdaniem Gutowska jest nieco bardziej ambitna. Ostatnio czytałam pierwszy tom Pieśni lodu i ognia czyli Grę o Tron Martina. Nie moje klimaty bo nie jestem koneserem fantasy, ale muszę przyznać, ze Martin ma pióro doskonałe. Siedmiotomowego dzieła chyba nie dam rady polknac, ale 700 stron pierwszego tomu absolunie mnie rozlożylo. Martin jest mistrzem kreowania postaci i intryg. Absolutne mistrzostwo. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia11022000 Re: Książka 17.10.11, 20:57 Dziękuję za zainteresowanie Lubię czytać prawie wszystko tylko nie romanse Był chwila ze czytałam tylko kryminały i sensacje. " pachnidło" zrobiło na mnie ogromne wrażenie Film też obejrzałam z dużą przyjemnością. Ale podobały mi się też np "wyznania gejszy" Grocholi tylko cześć przeczytana bez zapewnień że jeszcze do tego wrócę. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Książka 17.10.11, 21:10 Jak lubiłaś kryminały i sensację, daj szansę Markowi Krajewskiemu. Zacznij może od "Dżumy w Breslau" albo "Widm w mieście Breslau". Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: Książka 17.10.11, 21:22 Czytałam ostatnio książki Mariusza Szczygła o Czechosłowacji, wciągające. Odpowiedz Link Zgłoś