Dodaj do ulubionych

materiał do badania - pasożyty... :/

17.10.11, 18:11
Mam nielada problem - muszę zrobić badanie na pasożyty córce, natomiast... Próby przyjmowane są tylko w czwartki - mały ośrodek zdrowia w małym miasteczku - córka robi kupę raz na 3 dni. Badanie miało być zrobione już tydzień temu, ale niestety nie dała rady się wypróżnić - nie pomogły śliwki suszone, rodzynki, chleb razowy... Czy:
1. Mogę pobrać próbkę np dziś lub jutro, jeśli uda się jej załatwić i przetrzymać ją np. w lodówce ???? (oczywiście odpowiednio zabezpieczoną!!)
2. Jeśli nie da rady się wypróżnić, to czy mogę jej podać jakiś łagodny środek przeczyszczający?

Córka ma 7 lat.
Obserwuj wątek
    • mea8 Re: materiał do badania - pasożyty... :/ 17.10.11, 18:45
      Powinnas zapytac w laboratorium. W moim ulubionym mozna tak:
      - jesli pasozyty bez lamblii, probka moze byc z poprzedniego dnia, musi byc przechowana w lodowce,
      - jesli maja byc lamblie, probka moze byc z poprzedniego dnia ale MUSI byc przechowana w ZAMRAŻALNIKU.

No i do prawidlowej diagnostyki musza byc 3 probki, mi mowiono, ze nie moga byc z kolejnych dni.
    • zyg_zyg_zyg Re: materiał do badania - pasożyty... :/ 17.10.11, 18:48
      Możesz trzymać w lodówce - nie w zamrażalce. Tak się przechowuje próbki kału zbierane kilka razy w odstępach dwudniowych (np. laboratoriumfelix.com/badania,s,1.html )
      więc przez jedną czy dwie noce robale - jeśli są - nie pouciekają wink
    • thea19 Re: materiał do badania - pasożyty... :/ 17.10.11, 22:39
      a nie macie tam weterynarza? robia dokladnie te same badania i jeszcze daja kubeczek z lopatka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka