anusia29 20.10.11, 11:14 ... kolejne z technicznych pytań. Myjecie ściany przed malowaniem w czasie remontu (odświeżania) gdy malujecie kryjcą farbą (np. z lateksem lub teflonem)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chipsi Re: mycie ścian przed malowaniem 20.10.11, 11:18 Oczywiście. Może nie mydełkiem ale machnę zawsze mokrym pędzlem, inaczej wszelakie brudy, których nie widać, będą się ciągały za pędzlem/wałkiem bez względu na to co to za farba. "Fajnie" potem wyglądają takie zamalowane komary Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: mycie ścian przed malowaniem 20.10.11, 11:24 Tak, pewnie, że tak, nie zajmuje to dużo czasu. Gąbka (ale nie taka drapiąca strasznie), miska z wodą i detergentem (nie da dużo), machnie się raz-dwa i masz odtłuszczoną ścianę. Czasem tego nie widać, ale ściana bywa tak usyfiona / pochlapana czymś, że potem farba w danym miejscu bardzo źle trzyma. Odpowiedz Link Zgłoś
anusia29 Re: mycie ścian przed malowaniem 20.10.11, 11:59 grunt do malowania? A jesli ściany są tylko przykurzone? Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: mycie ścian przed malowaniem 20.10.11, 12:22 Grunt o tyle, że: - jest tańszy niż farba, - szybciej się tym maluje, - jedna warstwa gruntu standardowo zaoszczędza jedną warstwę farby Odpowiedz Link Zgłoś
adellante12 Re: mycie ścian przed malowaniem 20.10.11, 13:51 Umyć przed malowaniem roztworem z szarego mydła. Zawsze - nie kosztuje to wiele pracy ale pomaga w malowaniu. Gruntowanie przed malowaniem jest zb edne jeli masz w miare nowe ściany jesli to stare tynki to zagruntuj ale nie zadnym (uni)gruntem bo to bzdura a tylko mozesz sobie kuku zrobić. najlepsze gruntowanie do malowania to mocniej rozcieńczona biała farba jako podkład a potem dwa razy pomalowac normalnie. Gruntowanie unigruntami stosuje sie na sciany gipsowane swiezo albo jak ktoś był na tyle głupi i zrobił sobie termos z domu czyli połozył tynki maszynowe gipsowe. Odpowiedz Link Zgłoś
pchla_gumcia Re: mycie ścian przed malowaniem 20.10.11, 14:01 a jK JEST POMALOWANA CALA SCIANA KREDKAMI I TRZEBA TO TRZEC GODZINAMI??? Odpowiedz Link Zgłoś
tomelanka Re: mycie ścian przed malowaniem 20.10.11, 14:28 nie no kredek chyba scierac nie musisz, chodzi o to zeby sciana nie byla zakurzona i tłusta zalezy jaki kolor na jaki sie kladzie, grunt dawalam pod gladz a na sciane jak jest w mocnym kolorze mozna dac jak pisala kolezanka wyzej rozcienczona troche biała Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: mycie ścian przed malowaniem 21.10.11, 00:49 i tak umyć. A potem 4 malowania w tym miejscu... Odpowiedz Link Zgłoś
omernik Re: mycie ścian przed malowaniem 20.10.11, 15:00 Nigdy tego nie robię. Zamawiam malarzy, płacę i mam wszystko zrobione zgodnie ze sztuką i zasadami. Odpowiedz Link Zgłoś
gonia28b Re: mycie ścian przed malowaniem 20.10.11, 20:54 taaaa... już też takiego kiedyś miałam "specjalistę" brudy zamalowywał (mamy kominek, więc syf nieziemski - sama myłam), a jakieś uszczerbki, dziurki do zagipsowania, to palcem panu trzeba było pokazywać. Jak coś przeoczyłam, to sam z własnej inicjatywy tego nie robił Oczywiście, że myję: wiaderko z wodą, troszkę proszku do prania i jazda! jeśli nie mam wyraźnej potrzeby, nie są to duże powierzchnie i np. sufit wysoko nie jest, to nie zatrudniam żadnego "fachowcy" - szkoda kasy... Odpowiedz Link Zgłoś
omernik Re: mycie ścian przed malowaniem 21.10.11, 10:45 Ja piszę o fachowcu, którego godziwie wynagradzam za dobrze wykonaną pracę. Proszę nie mylić fachowca z Panem Ziutkiem, któremu płacicie grosze a wymagacie cudów. Mnie nie szkoda "kasy" nawet na najmniejszą powierzchnię. Praca ma być wykonana szybko i na najwyższym poziomie. Za to płacę godne wynagrodzenie. Mnie szkoda mojego, cennego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
ceide.fields Re: mycie ścian przed malowaniem 21.10.11, 10:48 Wiemy wiemy, na forum każdy każdy ma czas zajęty na sprawy galaktycznej wagi, płaci więc "doskonałym" fachowcom za każdą pierdołę. Odpowiedz Link Zgłoś
omernik Re: mycie ścian przed malowaniem 21.10.11, 10:56 Masz rację. Na forum każda emama to leniwa baba siedząca tylko przed internetem. To skąpiąca każdy grosz paniusia na utrzymaniu męża. Nikomu nie zapłaci, bo skąpa jest z zasady. Też masz pojęcie. Płacę za wszelkie prace godne pieniądze. Za zapłatę wymagam dobrze wykonanej pracy ! Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: mycie ścian przed malowaniem 21.10.11, 10:53 Płacić fachowcowi za malowanie ściany? Eeee. To już wolę dobre whisky kupić do roboty, zaoszczędzę przy okazji na czas i pieniądze na zajęcia fitness. Jak się pobiega po drabinie to ehhh. Odpowiedz Link Zgłoś
ceide.fields Re: mycie ścian przed malowaniem 21.10.11, 10:56 No a co z twoim "cennym" czasem? Przez czas stracony na malowanie, mogłabyś natrzaskać kilka milionów Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: mycie ścian przed malowaniem 21.10.11, 11:02 Nie nie, to jest mój cenny czas przeznaczony na, hm, gimnastykę, o. Ale te miliony kurcze noo, dałaś do myślenia Odpowiedz Link Zgłoś
omernik Re: mycie ścian przed malowaniem 21.10.11, 11:03 Milionów może nie. Ale któryś tysiąc pewnie tak. Pracuję zawodowo. W czasie gdy zajęłabym się malowaniem, nie realizowałabym swoich obowiązków zawodowych. Moja godzina kosztuje kilka, kilkanaście, a czasem kilkadziesiąt razy więcej niż godzina pracy malarza. Rachunek jest prosty Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: mycie ścian przed malowaniem 21.10.11, 11:06 Sypiasz czasem? Jakieś TV? Radio? Książka? Spacer? Odpowiedz Link Zgłoś
omernik Re: mycie ścian przed malowaniem 21.10.11, 11:08 Robię wszystkie wymienione przez Ciebie rzeczy. A nawet więcej Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: mycie ścian przed malowaniem 21.10.11, 11:18 Nooo to zamiast spacerku W sumie to ja zboczona jestem i lubię malować. Do sprzątania natomiast bym kogoś znalazła chętnie ale nie z uwagi na kasę tylko na moje lenistwo wrodzone Ale tu też wygrywa kalkulacja że ta robota już po pracy i tak, więc nie zarobię w tym czasie a za to co mam zapłacić to jednak wolę whisky. Hmm, coś tak za mną ten trunek dziś chodzi... Odpowiedz Link Zgłoś
ceide.fields Re: mycie ścian przed malowaniem 21.10.11, 11:08 Kolejna wybitna spcjalistka, jedyna w swoje branży, nam się objawiła Nie marnuj CENNEGO czasu na internet, bo polskie PKB wzrośnie o 2% mniej niż planowano. Odpowiedz Link Zgłoś
omernik Re: mycie ścian przed malowaniem 21.10.11, 11:14 Musisz mieć straszne problemy. Ciekawe tylko jakie ? Z wykształceniem, kiepską pracą, inteligencją ? Nie każda matka to kura domowa bez ambicji ! Odpowiedz Link Zgłoś
ceide.fields Re: mycie ścian przed malowaniem 21.10.11, 11:19 Ze wszystkim, jak to na forum. Ambicji tez nie mam Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: mycie ścian przed malowaniem 20.10.11, 15:09 Najprostszy sposób to odkurzyć ściany odkurzaczem a następnie przetrzeć na mokro mopem. Odpowiedz Link Zgłoś
policjawkrainieczarow Re: mycie ścian przed malowaniem 20.10.11, 15:12 oczywiscie, inaczej farba sie przyczepia do brudu, nie do sciany. Jest specjalne mydlo malarskie, ktore myje i gruntuje. Odpowiedz Link Zgłoś
justynek2009 Re: mycie ścian przed malowaniem 20.10.11, 18:29 A czy farba w jasnym kolorze pokryje ściany pomalowane na ciemny fiolet?czy wystarczy,że umyję ściany i zagruntuje rozcieńczoną białą farbą? Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: mycie ścian przed malowaniem 20.10.11, 19:04 Małowałam na biało kolory najwstrętniejsze, jakie można sobie wymyślić, oranże, zielenie tak ostre, że oczy bolały. Tzn były gładzie, ale przebijały gdzieniegdzie te kolory wstrętne. I trzeba było położyć 2-3 warstwy, ale dało radę. Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: mycie ścian przed malowaniem 20.10.11, 20:17 Ja mam ściany bardzo kolorowe. Przed zmianą koloru kładę jedną warstwę białej farby. Pomaga. Myję zawsze. Kredki świecowe, mocno położone, trzeba było niestety zakleić gładzią. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: mycie ścian przed malowaniem 20.10.11, 19:02 Uwielbiam malowanie ścian, to prawie jak medytacja. Szkoda, że mam wszystko odmalowane. Najpierw myję ściany specjalnym mydłem do ścian (pędzlem wielkim). Potem, jak już wyschnie gruntuję- pędzlem. Grunt jest wg mnie konieczny, stosowałam nawet na idealne ściany. potem dobra, lateksowa farba. Jedna lub 2 wartwy, zależy od jakości farby, stanu ścian, kolor farby, koloru poprzedniego- wałkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: mycie ścian przed malowaniem 21.10.11, 12:28 A ja w kwestii technicznej. Czy jak juz umyjecie wszystko woda z detergentem duzym walkiem, to zmywacie to pozniej jeszcze raz woda? Czy ten detergent moze sobie na scianie zostac? Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: mycie ścian przed malowaniem 21.10.11, 12:39 Wody z mydłem malarskim nie trzeba zmywać dodatkowo wodą Ale do mycia to lepszy ławkowiec niż walek Przynajmniej dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
demonii.larua Re: mycie ścian przed malowaniem 21.10.11, 12:37 U klientów myjemy i u siebie też mydłem malarskim, potem grunt z rozcieńczonej jedynki czy innej taniej farby, jeśli masz dość nie dawno wygładzone ściany to do dobrych farb typu fluger czy caparol wystarczy same mydło. Jak na ścianach masz mazaje po kredkach świecowych czy flamastrach to zaszpachlować najlepiej. Odpowiedz Link Zgłoś