Dodaj do ulubionych

domy seniora

19.12.11, 14:39
Czy w Polsce istnieje możliwość przeniesienia się do domu seniora w momencie, kiedy się stwierdzi, że za kilka lat będzie się może potrzebowało pomocy? Chodzi mi o świadoy wybór człowieka, kiedy opcja zamieszkania przy dzieciach czy pomocy z ich strony nie wchodzi w grę.

Celowo używam nazwy 'dom seniora', a nie 'dom starców', bo nie pytam o sytuację, kiedy oddawany jest tam ktoś w ciężkim stanie, wymagającym całodobowej opieki.

Na pewno chodzi o prywatne domy tego typu. Tylko czy takie istnieją, na podobieństwo zagranicznych, gdzie przeprowadzka w pewnym wieku jest niemal normą?
Obserwuj wątek
    • kura28 Re: domy seniora 19.12.11, 14:52
      U nas jeszcze nie ma zwyczaju, żeby osoby w miarę sprawne z własnej woli przeprowadzały się do takiej placówki. W dużym stopniu z powodów finansowych - mało którego emeryta stać na to. Opłata w najtańszych prywatnych domach opieki w centralnej Polsce wynosi 2000-3000zł.
      Przenieść się do takiej placówki możesz w każdej chwili, ale na ogół trafiają do nich osoby które już naprawdę nie są w stanie samodzielnie funkcjonować: z głęboką demencją, załatwiające się do pampersów. Dla względnie dobrze funkcjonującej osoby to niezbyt przyjemne towarzystwo.
      • aqua48 Re: domy seniora 19.12.11, 15:37
        kura28 napisała:

> U nas jeszcze nie ma zwyczaju, żeby osoby w miarę sprawne z własnej woli przepr
        > owadzały się do takiej placówki.
        > Przenieść się do takiej placówki możesz w każdej chwili, ale na ogół trafiają d
        > o nich osoby które już naprawdę nie są w stanie samodzielnie funkcjonować: z gł
        > ęboką demencją, załatwiające się do pampersów.

Nieprawda, u nas też jest już taki zwyczaj, choć mało rozpowszechniony ze względu na głodowe emerytury i istnieją domy przeznaczone właśnie dla osób funkcjonujących samodzielnie, wręcz gdy taka osoba zaczyna wymagać intensywniejszej opieki (wspomniana demencja i nie tylko) to rodzina musi jej ją zapewnić gdzie indziej.
        • kura28 Re: domy seniora 19.12.11, 16:03
          No to właśnie napisałam - że dla większości emerytów jest to rozwiązanie za drogie, tylko cytując raczyłaś wyciąć ten fragment mojej wypowiedzi?
      • chersona Re: domy seniora 28.04.22, 15:29
        mylisz dom opieki z zakładem opiekuńczo-leczniczym. Do domów opieki nie są przyjmowane osoby niesamodzielne. Wypełnia się tzw. skalę Barthela, jeśli nie przekroczyło się progu punktów (a są przyznawane za samodzielne ubranie się, jedzenie, wchodzenie po schodach etc.), to taka osoba może zostać przyjęta już tylko przez zakład opiekuńczo-leczniczy. Co innego jeśli spadek samodzielności aż do zera nastąpił już podczas pobytu w domu opieki - wtedy nikt z niego nie wyrzuci i nie odsyła do ZOL-u.
        • panna.nasturcja Re: domy seniora 28.04.22, 19:27
          Przyjęto mi teścia do domu seniora w styczniu.
          Nie chodził, nie wstawał, nie siadał, korzystał z pampersow.
          Nikt nie wypełniał żadnej skali, teraz jest tych domów mnóstwo i szukają klientów.
    • kota_marcowa Re: domy seniora 19.12.11, 15:49
      Istnieją, ale pobyt w nich jest kosztowny.
    • bonamibo Re: domy seniora 19.12.11, 17:33
      U mnie w rodzinie była taka osoba - przeniosła się do takiego domu po siedemdziesiątce. Bardzo sobie chwaliła (a raczej chwalił, bo to facet) takie rozwiązanie. Człowiek sprawny (do końca życia), ale nie chciał mieszkać sam. Samodzielny pokój, pełna obsługa, koledzy do rozrywki. Zmarł we śnie, na serce chyba, po paru latach.
    • a.va Re: domy seniora 19.12.11, 17:47
      Istnieją, oglądałam kiedyś reportaż z panią, która podjęła właśnie taką decyzję - że zamiast mieszkać sama, przenosi się do takiego domu. Z tym że reportaż był nie z tego powodu, że podjęła taką decyzję, tylko że ten dom potem zbankrutował czy też został zamknięty (już nie pamiętam).
    • burza4 Re: domy seniora 19.12.11, 18:26
      Są takie przypadki, kiedy osoba starsza, bez najbliższej rodziny decyduje się na przeniesienie do domu seniora, ale to są raczej sporadyczne sytuacje. Słyszałam o osobie, która sprzedała swoje mieszkanie i z tego opłacała sobie indywidualny pokój, do którego zresztą przeniosła część własnych mebli, miała komfort wynikający z bycia u siebie, a jednocześnie całodobową opiekę pod ręką.

U nas pokutuje raczej zwyczaj zostawiania mieszkań rodzinie, i liczenia na ich opiekę.
      • gazeta_mi_placi Re: domy seniora 19.12.11, 19:08
        Dla pacjenta zawsze lepsza jest opcja (o ile nie jest wymagana np. specjalistyczna aparatura i 24 h opieka MEDYCZNA) pozostanie we własnym domu, pod opieką opiekunki lub kogoś z rodziny.
        Badania wykazały, że ludzie przeniesieni do domów opieki szybciej "się zwijają" z tego świata niż ci którzy są zaopiekowani w miejscu ich dotychczasowego zamieszkania.
        • majaa Re: domy seniora 28.04.22, 09:56
          Owszem, tak, ale to dotyczy przypadków, kiedy to ktoś inny (najczęściej rodzina) podejmuje decyzję o przeniesieniu do takiej placówki, i to jeszcze często przy dezaprobacie tej przenoszonej osoby. Ale w sytuacjach, o jakich napisała Burza, gdzie ludzie sami dobrowolnie wybierają taką opcję dla swojej własnej wygody to już wygląda zupełnie inaczej.
      • zuleyka.z.talgaru Re: domy seniora 08.04.15, 09:34
        Moi rodzice chcą tak zrobić. Sprzedać wszystko i przenieść się w miłe miejsce. Nie widzę przeszkód.
    • gazeta_mi_placi Re: domy seniora 19.12.11, 19:05
      To bzdura, że w domach opieki są tylko osoby leżące i w ciężkim stanie.
      Są osoby w różnym stanie, w lekkim, średnim i ciężkim, najczęściej ci w stanie cięższym są na osobnym oddziale.
      Te w stanie lżejszym mają własne samodzielne pokoje (nie każdemu przysługują, ale jak się opłaci dodatkowo to jest szansa), urządzone nie po szpitalnemu, ale bardzo przytulnie, nawet z plazmą kupioną przez rodzinę, półkami z książkami i maskotkami itp.
      Na oddziałach gdzie leżą ciężej chorzy i leżący na ogół jest bardziej szpitalnie.
      • zajola Re: domy seniora 19.12.11, 19:50
        Tu masz wszytko klarownie wyjaśnione;

www.dps.pl/domy/index.php?rob=mieszkancy&id=611
        W moim mieście funkcjonuje taki dom seniora dla małżeństw. Ogólnie słyszę o nim pochlebne opinie. Opłata wynosi 70% z emerytury jaką się otrzymuje.
    • noemi29 Re: domy seniora 19.12.11, 21:32
      Moja babcia uczęszcza do domu seniora, ale to jest taki dzienny pobyt. Babcia nie chce słyszeć o zamieszkaniu z kimkolwiek z rodziny, lubi niezależność.
      A ten dzienny dom seniora to świetna sprawa. Płaci tylko 180 zł (Szczecin), ma tam zapewniony posiłek, towarzystwo osób sprawnych fizycznie i psychicznie, rozrywkę, wyjścia do teatru, kina itp.
      Po poludniu wraca do swojego mieszkania.
      • ona3010 Re: domy seniora 19.12.11, 21:57
        oczywiscie ze jest taka mozliwosc i to nie tylko prywatnie
        80% emerytury.
        • fiennes Re: domy seniora 19.12.11, 23:46
          to 80% emerytury itp. dotyczy, jak sądzę, domów opieki SPOŁECZNEJ, gdzie kolejki są podobno wieloletnie i trzeba spełnić warunki np. zły stan zdrowia, brak rodziny itp.

ja pytam o domy prywatne, gdzie człowiek sam się może 'oddać'- to zrozumiałe, że być może w zamian za swoje sprzedane mieszkanie lub za określone, niemałe kwoty, ale za to ma towarzystwo, zorganizowany czas, jedzenie, a na starość tę już niedołężną gwarancję opieki

czy mogę prosić o jakiś namiar na podobny dom seniora? bez znaczenia, gdzie, byle w Polsce

googluję i wyskakują wyłącznie ZOL-e oraz DPS-y

• gazeta_mi_placi Re: domy seniora 20.12.11, 12:18
            >to 80% emerytury itp. dotyczy, jak sądzę, domów opieki SPOŁECZNEJ, gdzie kolejki są podobno wieloletnie i trzeba spełnić warunki np. zły stan zdrowia, brak rodziny itp.

W Krakowie około 1.5-2 lat.
            Nie trzeba być w złym stanie zdrowia, jak najbardziej mogą skorzystać też osoby np, jeszcze stosunkowo sprawne.
            I nie brak rodziny jest tu wyłącznie decydujący, zdecydowana większość pensjonariuszy DPS-ów ma rodziny, dzieci, wnuki.
            Co do prywatnych domów opieki, pod pewnym względem jest gorzej. Do państwowego DPS-u na skutek choćby donosu że coś źle się dzieje w każdym jednym momencie może wejść policja, kontrole itp.
            Te domy (państwowe) są bardzo (niezależnie od ewentualnych donosów) często i regularnie kontrolowane przez odpowiednie organy.
            Z kolei w domach prywatnych już jest trudniej o kontrolę tego co się dzieje i nie zawsze bywa różowo.
            Wpisz "prywatne domy opieki".
          • kura28 Re: domy seniora 30.08.13, 16:27
            W Domu Pomocy Społecznej w Zgierzu (koło Łodzi) jest w tej chwili kilkanaście miejsc wolnych. Warunki są tam bardzo przyzwoite, placówka jest w ładnej okolicy (las), wyremontowana. W tej chwili wszystkie placówki państwowe maja dobry standard, bo wymusiły to na nich przepisy unijne.
            O ile wiem jeszcze w kilku placówkach w okolicy bez problemu można dostać miejsce.
            To mit z tym brakiem miejsc. Rzecz w tym, że miesięczny koszt pobytu w takiej placówce to ok. 3000 zł. Zwykle 80% pobiera się z emerytury, reszta dopłacana jest ze środków gminy, która kieruje swojego mieszkańca do placówki. No i gminy teraz nie wydają decyzji do DPS, żeby uniknąć kosztów.
            Jeśli kogoś stać na pobyt komercyjny finansowany na zasadzie emerytura mieszkańca + zrzutka rodziny, czy pieniądze z wynajmu dotychczasowego mieszkania starszej osoby, to miejsce w państwowym DPS sie znajdzie bez problemu.
            • gazeta_mi_placi Re: domy seniora 30.08.13, 16:39
              Moja znajoma chciała konkretny dom (w Krakowie jest ich kilka) i na ten konkretny (to było z pięć lat temu) czekało się tyle, akurat jej to nie przeszkadzało bo jako tako była jeszcze samodzielna i mogła mieszkać samodzielnie.
              I fakt, wysoki standard, bardziej wygląda jak hotel niż państwowy dom opieki.
    • 1marta999 Re: domy seniora 29.08.13, 19:19
      U nas jest jeszcze stereotyp tego typu placówek.
      Bardziej wydaje mi sie ze ludzie sie boja opinii innych.
      Uważam ze nie ma nic w tym złego. Powinni postawić sobie pytanie, jak takiej osobie zapewnić całodobowa opiekę? Jest to ciężkie zadanie....dla rodzinny i zakwaterowanianie bliskiej Osoby w takim Domu nie jest zła decyzja tylko troska o jego byt!
      Jezeli chodzi o świadomy wybór... Każdy ma prawo do wyboru.W Domu, gdzie zakwaterowalam bliska Osobę, są różni ludzie z różnymi problemami i schorzeniami. Jezeli Osoba jest świadoma, ale nie jest sprawna w 100:/:, dlaczego nie miała by zamieszkać w takim Domu. Taka Osobę znam, jest jej wygodniej, odchodzą obowiązki dnia codziennego, zakupy, wizyty lekarskie,gotowanie,pranie, a zawsze poza teren do znajomych czy rodziny jedzie.
      Oczywiście, trzeba znalezc dobry Dom, ja mogę POLECIĆ Dom p KiLJANSKIEJ w Kobylce
      Rewelacyjna kadra, fachowa opieka medyczna opiekuńcza.
      Panie zawsze chętnie służące pomocą, p Dyrektor zawsze na miejscu, życiowa otwarta.
      Gratuluje i dziekuje ze jesteście!,,,
    • myfaith Re: domy seniora 29.08.13, 19:39
      Istniała taka możliwość jakieś 15 lat temu to pewnie teraz też istnieje. Pamiętam jak starsza pani wynajmowała mojej koleżance mieszkanie w Wwie (Centrum) i postanowiła sprzedać to mieszkanie i za te pieniądze zamieszkać w domu prywatnym gdzieś na Mazurach jak pamiętam. Zrobiła tak również ze względu na fakt, że mąż umarł a ją zaczął "odwiedzać" jej pasierb (moją koleżankę zresztą też "przypominając jej" że jest tam tylko tymczasowo)
    • kkalipso Re: domy seniora 29.08.13, 20:44
      Moja mama jest od kilku miesięcy w Domu Opieki .

Jadąc tam nie spodziewałam się , że będzie tak ładnie , czysto , schludnie . Przemili ludzi , lekarze , pielęgniarki. Pokoje są dużo ładniejsze niż w niejednym hotelu , łazienki przystosowane dla osób potrzebujących pomocy , widok na ogródek.Osobna toaleta przy każdym pokoju , szafa , stolik z krzesłami.
      Za to wspólna jest jadalnia sala telewizyjna .Osoby zdrowe na umyśle mogą sobie sadzić kwiatki , pleć , spacerować po ogrodzie.Co mnie zdziwiło to całkiem rodzinna atmosfera , sporo młodych kobiet po 50 rozmawiały normalnie (czyli nie bardzo chore , chyba)ciocia się z nimi rozgadała , żeby wypytać czy im tam dobrze , chwaliły bardzo mówiły , że dzieci daleko i dlatego tam są. Widziałam też chłopca na oko 25 letniego z Downem.Wielu starszych panów tak chętnych do pomocy , przywitali nas jakbyśmy w gości przyjechali . Spotykają się w ogródku przy fontannie na papierosa smile

Osób leżących nie przyjmują .
      • gazeta_mi_placi Re: domy seniora 30.08.13, 10:04
        Znam jeden DPS (państwowy) w Krakowie urządzony jak z trzygwiazdkowy hotel, pastelowe czyściutkie ściany, pościel pod kolor ścian i mebli, na każdym piętrze przytulny kącik ze stolikiem, sala telewizyjna z dużą plazmą, biblioteka, sala rehabilitacyjna, ogródek z wiatą.
        Jedzenie dość smaczne z tego co widziałam, deser bardzo smaczny big_grin (ten akurat zjadłam).
      • kamunyak Re: domy seniora 30.08.13, 18:47
        Co mnie zdziwiło to całkiem rod
        > zinna atmosfera , sporo młodych kobiet po 50 rozmawiały normalnie (czyli nie b
        > ardzo chore ,

po 50 to przecież osoby w "wieku produkcyjnym", dom seniora to chyba gruba przesada w ich przypadku jednak.
        • kkalipso Re: domy seniora 30.08.13, 21:15
          Też kiedyś myślałam , że tam tylko ludzie z jedną nogą w grobie.
          Jednak jak sama nazwa wskazuje a mówimy o Domu Opieki , opieki
          potrzebują niekoniecznie tylko starzy schorowani ludzie . Ale i ci którzy
          zostali sami bez rodziny , przyjaciół z demencją itp.

Pięćdziesiątaka to jak najbardziej wiek produkcyjny , tylko skąd tylu bezrobotnych
          w tym wieku .
      • mamkotanagoracymdachu Re: domy seniora 28.04.22, 10:04
        Po 50????
        • daszka_staszka Re: domy seniora 28.04.22, 17:19
          Wczesny alzheimer, SM i jeszcze kilka innych chorób mogło im się przytafić, dlatego wymagaja wsparcia
    • bella_roza Re: domy seniora 30.08.13, 08:56
      moja starsza sąsiadka się właśnie przenosi, jest bogata bo ma spadek po mężu. mimo że zupełnie nieźle sobie radzi sama.
      oczywiście chodzi o prywatny dom opieki.
    • ywwy Re: domy seniora 30.08.13, 10:34
      Tak! Można.
      Jeśli będzie Ciebie stać!

Dom Seniora o przyzwoitym standardzie to koszt ok. 3000 zł.

Albo twoje dzieci płacą, albo masz taką emeryturę, albo oddajesz im nieruchomości.

Wtedy możesz pozwolić sobie na dożywanie w całkiem dobrych warunkach socjalnych.
    • default Re: domy seniora 30.08.13, 11:25
      Ponieważ w Polsce ciągle traktuje się przeniesienie do domu opieki jako ostateczność, to faktycznie na ogół pensjonariuszami takich domów są osoby niemal całkowicie niesprawne - czy to fizycznie, czy umysłowo, czy z obu przyczyn. Marne towarzystwo dla osoby psychicznie sprawnej.
      Być może istnieją domy/pensjonaty gdzie przyjmuje się tylko osoby "przytomne" , ale ja takich nie znam. A obejrzałam sporo, szukając miejsca dla mamy.
      • gazeta_mi_placi Re: domy seniora 30.08.13, 16:03
        Na ogół osoby leżące i ciężej chore są na innym piętrze (na ogół to parter), a te w lepszym stanie na innych piętrach.
    • noem.i77 Re: domy seniora 30.08.13, 13:14
      Moja ciotka przeniosła sie do takiego domu. Oddaje za to 70 czy 80% emerytury. Szczegółów nie znam, bo to daleka rodzina.
      • gazeta_mi_placi Re: domy seniora 30.08.13, 16:02
        Tak bywa w państwowych domach opieki, około 70%.
    • kataryna_wysz Re: domy seniora 30.08.13, 17:48
      pewnie, ze istnieja, nawet w okolicy rzeszowa powstaje takich coraz wiecej. czytalam ostatnio artykul, ze sie przeniosl tam np. byly profesor uniwersytecki, ktory czul sie samotny w swoich czterech scianach i ogolnie czul ze nie jest juz tak sprawny jak kiedys, wiec stwierdzil ze przeniesienie sie do takiego domu, to bedzie dobra alternatywa. przynajmniej ktos bedzie mial na oku, ugotuje, poda posilek, a i bedzie mial z kim milo spedzic czas, tzn. z osobami w swoim wieku, a to popracuje sobie w ogrodzie, a to pospaceruje, pogra z kims w szachy... takie domy, to dobre rozwiazanie dla starszych. szkoda tylko, ze niewielu emerytow stac na takie placowki, bo niestety nie zawsze maja taka wysoka emeryture, a i nie zawsze dzieci sa chetne dopomoc materialnie... wola trzymac dystans albo trzymac starszych u siebie w domu bo malo popularne jest wysylanie starszych do takich osrodkow...
      • konwalka Re: domy seniora 30.08.13, 20:18
        nie wiem, nie mam zadnego doswiadczenia, ale mam wrazenie, ze przebywanie jedynie w towarzystwie osob w tym samym wieku czyli starcow, byloby dla mnie raczej dobijajace
        higiena psychiczna ymaga jednak pewnego zroznicowania:sa dzieci, sa mlodziency, seniorzy, i tak dalej
        nieustanne granie w szachy z panem Heniem z szostego to kiepska wizja na ostatnie lata zycia
        tak to widze
        • bi_scotti Re: domy seniora 30.08.13, 20:26
          W latach 70tych odwiedzalismy z tata jego bylego profesora, ktory mieszkal z zona w domu seniora w Konstancinie pod Warszawa. Starsi panstwo stracili dzieci w czasie II wojny swiatowej i w pewnym momencie oboje uznali, ze juz im sie nie bardzo chce zajmowac codziennymi drobiazgami typu gotowanie-sprzatanie etc. No i zamieszkali w tym domu. Pieknie tam bylo, czysto, wokol park. Skoro tyle lat temu takie placowki byly i potrafily byc bardzo przyzwoite moge sie tylko domyslac, ze teraz jest wiecej i sa pewnie jeszcze lepsze. Wujek Google pewnie, jak zwykle, zna cala prawde tongue_out
        • zuleyka.z.talgaru Re: domy seniora 08.04.15, 09:38
          A siedzenie samemu w 4 ścianach nie jest dobijające?
        • echtom Re: domy seniora 08.04.15, 09:47
          > higiena psychiczna wymaga jednak pewnego zroznicowania: sa dzieci, sa mlodziency, seniorzy

Obawiam się, że samotny starszy człowiek we własnym domu też nie ma zbyt wielu okazji do takich zróżnicowanych kontaktów.
        • joa66 Re: domy seniora 08.04.15, 10:02
          nie wiem, nie mam zadnego doswiadczenia, ale mam wrazenie, ze przebywanie jedynie w towarzystwie osob w tym samym wieku czyli starcow, byloby dla mnie raczej dobijajace

Ale to przy założeniu, ze nikt ich nie odwiedza, nie zabiera do parku, kina czy kawiarni (mówimy o osobach w miarę sprawnych)
        • majaa Re: domy seniora 28.04.22, 10:20
          Gdybyż to była tylko kwestia wyboru... Ale czasami szczęściem jest, jeśli taki starszy człowiek w ogóle ma jakiekolwiek w miarę regularne kontakty towarzyskie, niestety.
    • solejrolia Re: domy seniora 30.08.13, 21:05
      w mojej miejscowości jest dom pomocy społecznej, gdzie są zajęcia dla ludzi starszych (dzienny pobyt) oraz niedawno otworzono prywatny dom seniora, zwany ośrodkiem opiekuńczo-rehabilitacyjnym. można wykupić pobyt czasowy, ale kuracjuszy na stałe jest też bardzo wielu, w różnym zdrowiu. można tam przyjść z ulicy i wykupić sobie masaże czy inne zabiegi lecznicze nie będąc seniorem. są nawet zajęcia z pilates, czy innej gimnastyki.
    • fomica Re: domy seniora 08.04.15, 09:31
      Oczywiście że istnieje. Jesli masz kaprys i odpowiednio zapłacisz to możesz tam zamieszkać nawet w wieku 40 lat. Wszystko kwestia kasy. Chociaż dla człowieka sprawnego, w miarę zdrowego, zwłaszcza jeśli ma rodzine i znajomych, to raczej słabe rozwiązanie.
    • furiatka_wariatka Re: domy seniora 28.04.22, 10:15
      Powiem szczerze, ze znam tylko przypadki, gdy do takich domów przenoszone juz były osoby albo leżące albo sprawne fizycznie, ale juz nie psychicznie. Nie mam przypadku osoby starszej, sprawnej fizycznie i psychicznie, która by się świadomie przeniosła. I nie wiem czy to nie jest takie bledne kolo, ze takie osoby nie chca się przenosić do takich domów, nawet jeśli je stać, bo boja się, ze będą otoczone albo ludźmi, którzy leżą, albo juz nie ogarniają rzeczywistości.
    • mea8 Re: domy seniora 28.04.22, 10:16
      Moja babcia tak postąpiła. Sama znalazła, sama załatwiła papierologię i sama się wyprowadziła. Mieszkała z córką i jej rodziną. Ciocia po powrocie z wczasów zastała na stole kartkę z nowym adresem babci. Więc można.
    • panna.nasturcja Re: domy seniora 28.04.22, 19:24
      Tak, istnieją. Szukałam domu dla seniora w styczniu.
      Takie, o jakich piszesz jest mnóstwo.
      W tym takie, gdzie przebywa się w domkach, niespokojnych w budynku i można w tych domkach być z żoną/mężem, samemu gotować lub chodzić na stołówkę lub mieć dostarczane posiłki, pełen wybór opcji a jest opieka pielęgniarska, lekarz itd.
      • panna.nasturcja Re: domy seniora 28.04.22, 19:24
        Miało być: nie w pokojach w budynku
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka