Dodaj do ulubionych

Mole spożywcze :/

02.02.12, 11:45
Pomóżcie drogie mamy, bo już szlag mnie trafia sad
Walczę z tym cholerstwem kilka miesięcy. Wszystko przejrzeliśmy, wywaliliśmy nawet chociaż trochę podejrzane otwarte opakowania np. z makiem czy makaronem, bo już nie wiem co te cholerstwo żre. Znalazłam nawet torbę z moimi świątecznymi gadżetami (szyszki, orzechy włoskie malowane na złoto, sztuczne stroiki) gdzie się zalęgły. Wszystko wywaliłam.
Wydaje się, że problem zażegnany, nie było nic już ostatnio a tu ostatnio znowu znajduję po jednej larwie - a to wczoraj na suficie w kuchni, dzisiaj na zamkniętym pudełku z czekoladkami w szafce... Od razu wszystko wyjęłam z tej szafki i nawet nie było tam nic otwartego, w czym mogłyby siedzieć!
Ja oszaleję, bo przez to nic nie mogę spokojnie ugotować ani zjeść bo najpierw wszystko oglądam przez kilka minut i mam generalnie traumę molową. Wchodzę do kuchni i zaczynam od oglądania ścian i sufitu a potem przyglądania się szafkom wink
Może gdzieś za szafkami mi jaja złożyły i teraz to się tam gdzieś wylęga?? Bo naprawdę nie mam już pomysłu gdzie mogą siedzieć. Nawet lekarstwa i zioła przejrzałam, wszystko sad
Obserwuj wątek
    • aanna6 Re: Mole spożywcze :/ 02.02.12, 11:48
      kup specjalne pułapki na mole spozywcze i powies w szawkach , to te latajace przyciagnie i kaputna noi nie beda sie rozmnazac. ja miałam nawet w soli.
      • aanna6 Re: Mole spożywcze :/ 02.02.12, 11:49
        miało byc szafkach
        • ejuirawz Re: Mole spożywcze :/ 02.02.12, 11:54
          Właśnie sąsiad mi mówił, żebym tego nie wieszała bo to jakieś feromony zawiera i jak on to powiesił to nawet mole od sąsiadów do niego przylatywały wink Mówił, że całe szczęście, że ma siatkę na oknie bo mole wisiały na tej siatce od zewnątrz tak chciały się dostać do tych pułapek wink

U mnie fruwających dawno nie widziałam, tylko teraz te pojedyncze larwy wyłapuję uncertain
      • sadosia75 Re: Mole spożywcze :/ 02.02.12, 14:12
        I tą łapką złapie tylko te które już sa ćmowate. a te w jajeczkach nie. I dalej będą się rozmnażać. Bez sensu ta łapka bo to robota głupiego.
        Wywalić wszystko co sypkie, kupić słoiki i tam trzymać sypkie produkty , szafki wymyć octem, jeśli się da to szafki poodsuwać i obficie ( ale naprawdę obficie ) zlać ściany szafek i ściany kuchni alkoholem. listy przypodłogowe odkręcić i tam też wyczyścić i alkoholem przejechać.
        Wtedy istnieje duże ryzyko, że wpadnie sasiad na wódeczkę ale jego szybciej się pozbędziesz niż moli.
        A to, że ktoś ma łapkę i nic się w nią nie łapie nie znaczy, że moli nie ma bo jest łapka. nie ma bo się nie zalęgły a to kwestia czasu niestety
        • ejuirawz Re: Mole spożywcze :/ 02.02.12, 14:15
          O matko sad
          Nie bardzo mam szanse te szafki pozdejmować sad
        • naomi19 Re: Mole spożywcze :/ 02.02.12, 20:17

kupić słoiki i tam trzymać sypkie produkty

Nie działa.

szafki
          > wymyć octem, jeśli się da to szafki poodsuwać i obficie ( ale naprawdę obficie
          > ) zlać ściany szafek i ściany kuchni alkoholem. listy przypodłogowe odkręcić i
          > tam też wyczyścić i alkoholem przejechać.

Nie działa.
          Trzeba by podłogi zrywać i każdy mm kwadrtatowy domu przemyć, łącznie z wszystkimi przedmiotami a to jest niewykonalne.

• naomi19 Re: Mole spożywcze :/ 02.02.12, 20:15
        kup specjalne pułapki na mole spozywcze
        Nie działa.
    • izabellaz1 Re: Mole spożywcze :/ 02.02.12, 12:00
      Ależ po co walczyć? big_grin
      www.youtube.com/watch?v=lILGlJ89VEs
      • aanna6 Re: Mole spożywcze :/ 02.02.12, 12:06
        ja mieszkam w teraz w bloku mam 4 plastry rozwieszone , moli brak, nawet od sasiada ;-] . jak wynajmowałam domek to tego tam była masa na strychu , fuj . tez walczyłam plastrami.i im dałam rade .
    • yenna_m Re: Mole spożywcze :/ 02.02.12, 14:05
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,132942576,132943579,Re_Mole_spozywcze_jak_szybko_sie_lapia_na_lep_.html
      • kota_marcowa Re: Mole spożywcze :/ 02.02.12, 14:13
        No właśnie, zajrzyj do wątku mamyemmy, ja tam napisałam, że u mnie skubańce w ściankach szafki się mnożyły i że wyrzucanie żarcia nic ci nie da jak całej kolonii nie wytłuczesz.
        • ejuirawz Re: Mole spożywcze :/ 02.02.12, 14:18
          Ja takie mam podejrzenie, że one albo za szafkami albo gdzieś w ściankach są, bo w szafce już nic kompletnie nie ma a one skądś ciągle wyłażą sad
          • naomi19 Re: Mole spożywcze :/ 02.02.12, 20:19
            Wiesz co, one mogą być gdziekolwiek.
            • dorcia1234 Re: Mole spożywcze :/ 02.02.12, 20:34
              ja z dziadostwem wygrałam za pomocą bomby Raida. Wszystko co możliwe wyniosłam z kuchni i:
              a)umyłam w zmywarce lub w wodzie z oknem
              b)wywaliłam
              Odpaliłam bombę - wytwarza się mgła, która wciska się we wszystkie zakamarki, a po dwóch tygodniach powtórzyłam. Przez ten czas żyłam na stercie naczyń kuchennych ale pomogło. Od pół roku ( odpukać ) żyjątek nie widziałam. Ma wszelki wypadek mam zakupiony koncentrat Vigonez na mole - leży i mam nadzieję, że go nie użyję.
              • kota_marcowa Re: Mole spożywcze :/ 02.02.12, 21:11
                Ja się bałam środków owadobójczych, bo to jednak żywność. Wzięłam środek do dezynfekcji, taki szpitalny. jest bardzo mocny,ale jak wyschnie i wywietrzeje jest nieszkodliwy, napryskałam, aż się lało i zamknęłam szafkę. Po jakimś czasie wymiotłam tylko trupki i mole nie wróciły, więc musiałam zatruć im gniazdo. Myślę, że spsiukanie spirytusem, może i nierozcieńczonym octem dałoby podobny efekt, w końcu ocet ukatrupia gnidy to i może kokony by ubił. Ja napsikałam tego tyle, że oprócz tego, że lało się po ściankach, to jeszcze i opary się unosiły. Wykurzyłam robale za pierwszym podejściem.
                Co do trzymania w zamkniętych słoikach - guzik to daje, ja miałam pajęczynki i w zakręconych słoikach i zamkniętych oryginalnie plastikowych torebkach, nie wiem jak ale właziły wszędzie.

Na szczęście spożywcze już nie wróciły, ale od sąsiada przez kratkę przylatują do mnie takie zwykłe, co żrą odzież. Kurcze na te nie mam sposobu, bo te co przylecą staram się ubijać na bieżąco, ale przecież wentylacji nie zakleję.
    • lily.m Re: Mole spożywcze :/ 02.02.12, 14:59
      Zlikwidowałam (odpukać tfu tfu) mole u mojego ojca w kuchni. Wiadomo, jak faceci dbają o czystość, ale trzeba przyznać że te zwierzątka są malutkie i sprytne i mogą trafić do domu gdzie dba się o porządek.
      Przede wszystkim- należy przejrzeć DOKŁADNIE każdą rzecz- one żywią się chyba nawet tekturą, bo siedziały np. w dokumentach czy pudełku po żarówce i na innych rzeczach niespożywczych, jeśli ta rzecz jest zainfekowana- lepiej ją wyrzucić
      - odsunąć szafki, często składają tam larwy (tyły szafek, za tylnym brzegiem blatów), obejrzeć sufity
      - należy przeglądać SYSTEMATYCZNIE rzeczy typu: kasze, ryż, fasolę, suszone grzyby, przyprawy, jeśli widzisz pajęczynkę, od razu na śmietnik daleko od domu
      - plastry w szafkach kuchennych- dobre są te markowe jak i trochę tańsze (Bros)
      - mole potrafią siedzieć pod wieczkiem np. przetworów w słoikach typu twist, ja np. znalazłam w papryce konserwowej, więc do przechowywania polecam pojemniki hermetyczne
      - szafki należy przetrzeć wodą z octem

• anorektycznazdzira Re: Mole spożywcze :/ 02.02.12, 19:58
      Ja nie trzymam niczego sypkiego długo, a w ogóle tylko w słoikach. Ale przyznaję, że do słoika też mi parę razy wlazły, ja nei wiem jak one to robią. Najlepiej mi się właśnie sprawdziły pułapki (od sąsiadów nie leciały big_grin ), miałam dwie rozłożone cały czas i po jakimś czasie mole praktycznie zniknęły. Szafki myłam obficie płynem, ale nie miałam zdrowia do odkręcania ze ścian, a to by chyba trzeba było zrobić suspicious
      One podobno mogą wytrzymać jako jaja czy kokony nawet 2 lata, wiec jak raz były, trzeba się mieć na baczności dłuższy czas sad
    • donkaczka Re: Mole spożywcze :/ 02.02.12, 20:12
      poczekaj
      beda wylazic pojedyncze gdzies z zakamarkow, przejrzyj jeszcze dokladnie nie spozywcze gadzety - znalazlam larwy miedzy stronicami ksiazeczki, ktora w kuchni stala
      za jakis czas wyltuczesz ostatnie okazy i sie skonczy, ja mam spokoj od ponad roku, po duzym sprzataniu i wywalaniu zarcia wylazily jeszcze niedobitki przez 2-3miesiace, pare sztuk w sumie
    • naomi19 Re: Mole spożywcze :/ 02.02.12, 20:14
      Dla mola nic nie jest przeszkodą, współczuję, bo to mega obrzydliwe, na samą myśl mi niedobrze.
      Mnie udało się wygrać walkę z molami- przeprowadziłam się. smile
    • lola211 Re: Mole spożywcze :/ 02.02.12, 21:23
      Wszystko przejrzec i wywalic zarazone.Szafki umyc.Zainstalowac lep na mole w szafkach.W mieszkaniu- płytke anty.Pomoze.
    • kai_30 Re: Mole spożywcze :/ 03.02.12, 08:00
      Kup płytkę Globol, taką zieloną, na robactwo latające, bez problemu znajdziesz na allegro. U mnie nie działało nic innego, a płytka załatwiła przy okazji muszki owocówki, których też miałam zatrzęsienie. U mnie płytka stoi sobie na górnych szafkach, nic nie śmierdzi, jest dopuszczona do użytku w kuchniach i spiżarniach, i naprawdę jest skuteczna.
      • yenna_m Re: Mole spożywcze :/ 03.02.12, 08:03
        potwierdzam
    • grave_digger Re: Mole spożywcze :/ 03.02.12, 08:21
      pewnie ci chodzi o mkliki mączne - bo nie istnieje coś takiego jak mole spożywcze, bo są mole, ale np. te ubraniowe, że się tak wyrażę.

wiesz co ci powiem, te mkliki u ciebie przylatują z innego mieszkania zapewne. zapewne od sąsiadów. ja na poprzednim mieszkaniu miałam podobny problem. łapałam mkliki na lep (takie karteczki kupowane w sklepie). raz ich było mniej raz więcej. ale one mi przylatywały od sąsiada z dołu. on miał tam taki syf, że myszy się u niego zalęgły i przychodziły do mnie. z myszami sobie poradziłam, bo zakleiłam dziury w ścianach. ale te mkliki. i dowód na to, że one przylatywały do mnie z innego mieszkania dostałam, gdy......... spaliłam kuchnię big_grin. nie pytaj jak, ale w mojej kuchni wybuchł pożar. spaliły się szafki z mklikami. nie miałam ich w domu przez m-c. potem znów sie pojawiły... no bo przyleciały z innego mieszkania,

teraz mieszkam gdzie indziej i już mnie ten problem w ogóle nie dotyczy. tfu tfu.
    • ejuirawz Re: Mole spożywcze :/ 04.02.12, 20:19
      Dzięki dziewczyny!
      Jak napisałam ten post to miałam kryzys, bo akurat wyłapałam w kuchni 4 larwy na suficie i 2 mole fruwające, więc kumulacja uncertain Stwierdziłam, że pewnie cholerstwo znowu gdzieś złożyło jaja i tylko przeprowadzka mnie uratuje a na nią widoków na razie nie mam, chyba że zmuszę męża żeby najął się gdzieś jeszcze na nocki albo wkupił się w łaski mafii wink
      Ale od tamtej pory na suficie cisza, więc straciłam orientację i jak to mówi moje dziecko najstarsze "nie ogarniam tematu" wink
      W każdym razie wszystkie rady wzięłam do serca a raczej umysłu i na początek chyba płytkę zakupię. Howgh

Aha, chciałam jeszcze dodać w ramach ciekawostek, że jak parę tygodni temu moje dziecię odłożyło do szafki niechcący wraz z czystymi serwetkami jedną lekko zaplamioną jakimś tłuszczem, to znalazłam na niej kilka dni później 3 larwy, takie były wygłodniałe że od razu tam przylazły ten tłuszcz wysiorbywać :[
      • oldrena1 Re: Mole spożywcze :/ 05.02.12, 10:56
        To teraz kup liście laurowe i porozkładaj po kilka listków na wszystkich kuchennych półkach, ew. też w szufladach. Zapobiegawczo. U mnie działa od pół roku.
    • i_love_my_babies Re: Mole spożywcze :/ 04.02.12, 22:21
      ja też powywalałam wszystko, a one siedziały w słoiku (!), w którym miałam suszona lipę

ale miałam też ten lep z feromonami, wytłukł wszystkie do końca
    • gazetowa_krowa Re: Mole spożywcze :/ 05.02.12, 11:16
      Teraz jest super czas na walkę z tym robactwem.

Wszystko, dosłownie wszystko z szafek kuchennych wyrzucasz na balkon (za okno). Nie tylko jedzenie, ale też książki kucharskie, dokumenty, środki czystości itp.
      Szafki rozkładasz jak się tylko da - i też na mróz.

Poleżą całą noc przy -20oC, to wybije też jaja.

Czego nie możesz wyrzucić na dwór myjesz dokładnie - alkoholem, silnym środkiem czyszczącym, octem itp. Łącznie z listwami przypodłogowymi, zakamarkami za lodówką itp.
      • gazetowa_krowa Re: Mole spożywcze :/ 05.02.12, 11:18
        Do tego każdy produkt ze sklepu przemroź w zamrażalniku. Ja przez długi czas (około 1,5 miesiąca) nic nie miałam w szafkach - wszystkie kasze, mąki itp w zamrażalniku.

A na wiosnę siatkę do okna (bo przylatują od sąsiadów).
    • mathiola Re: Mole spożywcze :/ 05.02.12, 21:41
      walczyłam bardzo długo. Czego ja nie próbowałam - i środki chemiczne i zioła i mycie szafek octem.
      Wiesz co pomogło?
      Wszystko, absolutnie wszystko zamknęłam w słoikach - takich normalnych, litrowych. Mąka, cukier, płatki, ziarna, przyprawy - no wszystko co mam w szafce jest szczelnie zamknięte w słoiki. Po jakimś czasie okazało się, że w niektórych z tych słoików wylęgły się mole - wyrzuciłam. Reszta była czysta. Teraz nawet jeśli co jakiś czas pojawi się gdzieś mol, przynajmniej mi nie włazi do żarcia smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka