Dodaj do ulubionych

Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy...

02.02.12, 12:20
zaliczyłyście?
ja - biały okap, szybko zrobił się zółty, biała lodówka tez szybko zaczęła wygladać słabo
półki w pomieszczeniu gospodarczym zaprojektowałam tak, ze nie moge postawić butelki
1,5 litrowej
Obserwuj wątek
    • marzeka1 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 12:23
      W poprzednim mieszkaniu: kabina prysznicowa z głębokim brodzikiem i na prowadnicach- no porażka; teraz już w nowym mieszkaniu tego błędu nie popełniłam.
      • landora Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 12:31
        > W poprzednim mieszkaniu: kabina prysznicowa z głębokim brodzikiem i na prowadni
        > cach- no porażka; teraz już w nowym mieszkaniu tego błędu nie popełniłam.

O, dlaczego? Napisz, proszę, bo taką właśnie chcemy kupić.
        • adellante12 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 12:47
          No własnie.... Ja taka mam w domu od trzech lat i tez się zastanawiam cóż za straszną wtopę popełniłem....???? (domyslam się jaki jest problem ale czekam na autorke...)
          • aannaa6 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 13:16
            Ja co prawda mam niski brodzik ale te drzwi przesuwane to porażka - nie da się porządnie wyczyścić kabiny bez zdejmowania całych drzwi, poza tym drzwi trzeba raczej delikatnie przesuwać bo inaczej wypadają rolki - mam kabinę Koła (chyba), może w innych nie ma takiego problemu.
            • anusia29 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 03.02.12, 09:14
              tez mam Koło. Rolki trzeba wyregulowac - nie będa wypadać.
        • marzeka1 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 13:13
          Dla mnie o niebo wygodniejszy jest brodzik płaski, a do tego kabina z jednymi dużymi drzwiami, bez prowadnic, po prostu o wiele łatwiej utrzymać czystość, nic nie włazi w te zakamarki .
        • ola Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 14:27
          domyślam się, że czyszczenie. Kamień osadza się między prowadnicami, bardzio ciężko to się czyści
        • katriel Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 03.02.12, 02:17
          > O, dlaczego? Napisz, proszę, bo taką właśnie chcemy kupić.
          Pomijając kwestie czyszczenia, miałam taki w poprzednim mieszkaniu (nie ja
          wybierałam, tylko teściowie) i regularnie co dwa-trzy tygodnie wchodząc pod
          prysznic zaczepiałam palcami od nogi o prowadnice i boleśnie sobie te palce
          uszkadzałam.
    • snob_nad_snoby Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 12:26
      a ja jeszcze dodam - przeszklone szafki w kuchni -never
      • yenna_m Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 13:24
        o tak, nigdy więcej
        • morgen_stern Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 13:42
          Ale to mówcie czemu.
          • yenna_m Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 13:55
            wiesz, wystarczy w porywie złości mocniej taką szafką trzasnąć wink i masz szkło do wstawienia wink

a tak na serio - pomiędzy szkłem a witrynką masz różnicę poziomów - wszystko sie osadza bardziej niż na płaskiej powierzchni (z tego powodu nie znoszę też mebli z frontami nie gładkimi, bo nie praktyczne do sprzątania),czyszczenie szyby to trochę więcej roboty niz czyszczenie zwykłego frontu no i robiąc witrynkę musisz mieć przemyślane, co tam wsadzisz. Jak chcesz po prostu w niej przechowywać rzeczy a nie trzymać ozdobne kieliszki czy filiżanki ładnie poukładane, to rozwiązanie to tyłka wink

dla mnie kuchnia ma się przede wszystkim łatwo sprzątać
            im łatwiej się sprząta - tym więcej ma zalet wink

a... i okrągły zlew wmontowany w blat
            wystarczy, że woda pocieknie, to już cały blat zalany i masa sprzątania (jak żle opracowany i zasilikowany blat, to potrafi puchnąć na styku ze zlewem)
          • snob_nad_snoby Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 14:30
            na szklanych pólkach osadza się tłuszcz, kurz. Początkowo starałam sie, aby rzeczy w szafkach witrynach były dobrane kolorystycznie, pózniej przybyło troche przypadkowych rzeczy, cześć dostalismy w prezencie smile i słabo to wygląda
    • madame_edith Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 12:33
      Pozwoliłam chłopu samodzielnie zrobić szafki w kuchni.
      I niestety ich dobrze nie zaimpregnował/pomalował/"pożywicował" nie wiem. Te, które mają kontakt z wodą wyglądają jakby miały 30 lat, mają niecałe 4.

Nie zmusiłam do zamontowania w łazience suszarki podsufitowej na pranie. No więc cieszy me oko widok schnącego prania.

Zgodziłam się na kilka rozwiązań prowizorycznych, rzecz jasna teraz już nigdy nie zastąpią ich rozwiązania docelowe.

Mogłabym tak dłuuuuugo sad
    • kosmitka06 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 12:37
      1. U dziecka w pokoju wymyśliłam sobie kolorowy regał na całą ścianę... teraz wiem że to był zbyteczne podobnie jak szafy w naszej sypialni. Teraz powiększyłabym garderobę a to wszystko wyrzuciła z naszych sypialni.
      2. Pan od paneli chciał pod spód dać korek ja wymyśliłam zieloną piankę. U mojej mamy jest korek i ma luz a ja bujam się z kotami wink
      3. Nigdy bym już nie kupiła łóżka na 4 nogach. Po pierwsze pod łóżkiem zbiera się kurz a po drugie jest strasznie zimne pomimo że materac ma stronę letnią i zimową to i tak pod spodem mamy kartony wink
      4. W szafie wnękowej w przedpokoju zrobiłabym mniej półek a więcej miejsca na wieszaki, albo zupełnie inaczej ją zaprojektowała.
      Na razie tyle wink
      • d.o.s.i.a Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 12:59
        > 2. Pan od paneli chciał pod spód dać korek ja wymyśliłam zieloną piankę. U moje
        > j mamy jest korek i ma luz a ja bujam się z kotami wink

Czy to na pewno wina pianki, a nie rodzaju paneli?
        • kosmitka06 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 16:43
          Sama już nie wiem czy to wina pianki czy paneli ale rozmawiałam z ciotką która ma identyczne panele jak moje i korek pod spodem i ona kotów nie ma (tak jak moja mama). A ja bujam się z nim co 2-3 dni a na meblach mogę pisać. Sądzę że jednak ta pianka się elektryzuje i je bardziej przyciąga.
          • toxicity1 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 17:49
            Uuu, to mnie zmartwiłaś.sad
            Teraz mam panele z pianką ale taką z folią. Żadnych problemów z kurzem - ale panele są sklejane z sobą.
            Planujemy ich wymianę i wykonawca sugeruje zakup podkładów wyciszających.
            Sama nie wiem, co o tym myśleć...
      • toxicity1 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 13:43
        kosmitka06 napisała:

>> 2. Pan od paneli chciał pod spód dać korek ja wymyśliłam zieloną piankę. U moje
        > j mamy jest korek i ma luz a ja bujam się z kotami wink

Nie rozumiem związku.wink
        Może garść szczegółów?
      • to_ja_tola Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 03.02.12, 11:22
        2. Pan od paneli chciał pod spód dać korek ja wymyśliłam zieloną piankę. U mojej mamy jest korek i ma luz a ja bujam się z kotami

YYYY,pierwsze słyszę,że ma to związek....?
        z podłożem pod panelami.Przecież nie ma to nic wspólnegouncertain
    • d.o.s.i.a Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 12:42
      Najwieksza wtopa bylo poleganie na wlasnym "zmysle dekoratorskim" przy projektowaniu mebli do kuchni, bo BRW i Ikea to przeciez "najwiekszy syf", a na lepsze nie bylo mnie wtedy stac. Z perspektywy czasu wolalabym dwa razy gorszy "syf" niz BRW i Ikea niz moje fornirowane "cudo" zrobione przez stolarza, ktore sobie wymyslilam smile Do tej pory te meble snia mi sie po nocach, mimo, ze juz w tym mieszkaniu nie mieszkam od lat.
      Od tej pory mowie nie wszystkim meblom wyprodukowanych metoda chalupnicza tj. wlasny projekt i stolarz, bo nigdy nie wychodzi tak jak sobie czlowiek w glowie wymyslil.

Druga wtopa bylo wybranie farby na sciany (Dulux), ktora w zamierzeniu miala byc dystyngowanym i eleganckim cappucino, a wyszedl... roz, ktory tez budzil mnie po nocach dopoki go wreszcie po latach nie przemalowalam na bialy w zeszlym roku. Co to byla za ulga wink

Wiecej poronionych pomyslow nie pamietam.
      • opium74 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 12:52
        wanna z hydromasażem.....za duża do wielkości zbiornika z ciepłą wodą, koszmarnie badziewna i wiecznie przeciekająca. Kupione chińskie gó... na allegro.
        Teraz szukam porządnej o podobnych wymiarach żeby wymienić bez remontu całej łazienki!
        Na swoje usprawiedliwienie powiem że w poprzednim loku wannę z hydromasażem posiadałam i była cudowna i tylko właśnie ciut ciasna na 2 osoby więc nam się większa zamarzyła...
        https://img03.allegroimg.pl/photos/oryginal/20/48/11/69/2048116931
        to ten badziew!
        ODRADZAM!!
        • hiacynta333 wanna 02.02.12, 13:08
          Ja teżmam podobny badziew, zepsuł mi się kurek do mieszania wody i leci tylko zimna, chętnie bym to naprawiła, ale nawet nie wiem gdzie to kupić. Firma, która mi ją sprzedała dawno się zmyła, szkoda wyżucić, dałam 3 tyś sad
        • lolinka2 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 03.02.12, 11:35
          ja mam ravak z hydromasażem, kabinę z brodzikiem (na prowadnicach tak potępianych) też mam ravak i w zasadzie nie narzekam....
          Wanna jest bardzo OK, nad prysznicem i spółką nie płaczę również, ale ja nie czyszczę nic w domu szczoteczką do zębów, więc może dlatego....
    • nabakier Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 13:07
      Z mieszkaniem, jak z partnerem- najpierw trzeba się z nim solidnie przespać, zanim się zdecyduje smile Tak z miesiąc pomieszkać na materacach, obmacać, obwąchać...przynajmniej ja potrzebuję, by wyczuć te wszystkie tajemnice światła, kątów, no takie tam.

A co do ad remu, to źle wykonana elektryka- siadają korki, jak razem chodzą np. piekarnik i zmywarka, czy zmywarka i mikrofala- i nic sie nie da zrobić bez rycia ścian. I za mala wanna, mogłam sobie pozwolić na większą, ale się bałam zagracić niewielka łazienkę, no a się okazuje, że miejsca jest jednak sporo.
    • sumire Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 13:21
      zdałam się na wyobraźnię ojca i szczęśliwie urządził mi chałupkę bardzo funkcjonalnie. wszystkie minusy to efekty mojej pomysłowości - szafy tak wysokie, że muszę włazić na krzesło, by powiesić płaszcz i uchwyty kuchennych szafek, w założeniu opływowe i designerskie, niestety kosmicznie trudne w czyszczeniu, niewygodne i lubiące zostawać w dłoni. było jeszcze parę przypadków, gdy efektowność jakiegoś przedmiotu czy rozwiązania zaćmiła mi rozsądek, ale z nich zrezygnowałam. z czasem nauczyłam się, że dom to nie muzeum sztuki współczesnej.
    • yenna_m Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 13:24
      nowoczesne kwadratowe baterie
      coś w tym stylu
      https://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQuFDS1WJd6RbBMjkmDmiwnNZFR-Rp4XyKzJ4D7m7enFm3NlRDpFA
      masakra do czyszczenia (a mam to cholerstwo wszędzie, gorzej, że drogie jak cholera było sad a czyści się toto co chwilę sad )
      • mynia_pynia Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 14:54
        Podpisuje się obiema rękami i na dodatek kwadratowa umywalka i sedes bród się tego trzyma że hoho, warstwa antyjakaś tam za dużo nie pomaga.
    • ni24 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 13:26
      to moje pierwsze mieszkanie wiec popelnilam wiele bledow...oczywiscie tez mi sie wydawalo ze po "chole.." mi projektant wnetrz, dam rade sama...i jak sie okazuje madry czlowiek po czasie...
      2 rzeczy ktore najbardziej mi przeszkadzaja, o reszcie nie pisze bo znow sie doluje...
      nr. 1. zachcialo mi sie czekoladowego korytarza ...zeby bylo przytulnie do tego przymglone swiatlo itd....a ze korytarz spory i dlugi wyszla "ciemnica" i grobowiec...teraz caly czas mysle kiedy go przemaluje na ...bialo!!!
      nr 2. za duza wanna i za duza umywalka w lazience...efekt ciasno

• jlo83 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 03.02.12, 10:01
        o to ja też miałam czekoladowy - wg producenta - borowikowy brąz w przedpokoju
        w salonie wymyśliłam zielone sciany - jedna bardziej intensywna, reszta lżejsza, fajnie wygladały z pomarańczowym naroznikiem, przemalowałam calutkie mieszkanie na biało, łącznie z łazienka i sypialnią (tutaj był orzechowy kolor)
        Teraz mam wszędzie biało, wymieniłam też panele na jaśniutkie, zyskałam na tym wizualnie kilka dobrych metrów kwadratowych smile
        • to_ja_tola Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 03.02.12, 11:32
          > Teraz mam wszędzie biało, wymieniłam też panele na jaśniutkie, zyskałam na tym
          > wizualnie kilka dobrych metrów kwadratowych

Tak to się zgadza.Mnie zamarzyło się miec bardzo ciemne panele w salonie ,i kolor na ścianach.Efekt nie jest zły,ale pomimo ,że mam raptem kilka sztuk mebli w salonie wygląda wciąż na mniejszy.Kolega ma ten sam metraż i ten salon ma na biało i ma jasną wykładzinę....Salon u niego wydaje się byc o wiele większy.
          Dlatego też zdecydowałam,że u dzieci w pokoju założę jasne panele.
    • gulcia77 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 13:33
      Ja, durna baba, wymyśliłam sobie wysokie szafki w kuchni i taki taboret-schodki do kompletu. Sprawdzało się do momentu jak załatwiłam kolano i jestem skazana na ściąganie z góry przez chłopa. Never ever again!
      • yenna_m Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 13:48
        ja uwielbiam takie szafki - w obecnej kuchni (ale to spadek po poprzednich właścicielach i nie zdecydowałam się robić nowej kuchni do czasu, gdy nie przetestuję jej w używaniu) mam górne niskie i nie lubię ich bardzo big_grin mało pojemne te mebelki wink
        • gulcia77 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 13:53
          No właśnie, ja jestem stara kuchara i mi się zamarzyło żeby wreszcie nie mieć całego tego kuchennego szajsu poupychanego na siłę. Niestety, pęknięta łękotka, rozerwana torebka stawowa i złamanie kości udowej nad kolanem tak mi perspektywę zmieniło, że hej wink
          • yenna_m Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 13:57
            gulciu, w tej chwili rzeczy, które używam częściej mam ułożone do szafy w przedpokoju - na wysokości poręcznej
            może po prostu namówić kogoś na pomoc w małym przemeblowaniu sprzętu kuchennego? i to, co naprawdę rzadko używane przez Ciebie wrzucić wysoko?
            • gulcia77 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 14:01
              No to co naprawdę potrzebne, to mam nisko smile Ale już raclette bez chłopa nie zrobię. A w szafie na przedpokoju to ja mam Renault Magnum w częściach + zimowe kurtki smile
              • hamerykanka Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 16:32
                Heh,mam podobnie-wysokie szafki do ktorych siega tylko chlop.
                Ale ja rozwiazalam troche inaczej-wysokie szafki sa na jego rzeczy-jego rozne napoje, przegryzki, szklanki do piwa itp. Tak wiec ja mam swoje szafki a on swojesmile.
    • gryzelda71 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 13:36
      Panele w kuchni.
      • gulcia77 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 13:47
        Ij! To faktycznie pojechałaś sad A możesz zdradzić, co Cię natchnęło? Bo ja wiedziałam od razu, że decha do pokoju, a w kuchni i łazience płytki. Ale moja kuzynka też ma panele i też klnie na czym świat stoi.
        • mia_siochi Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 14:01
          Ja mam panele w kuchni już drugi raz i pewnie zamontowałabym je i trzeci, więc to chyba kwestia gustu wink Bo z użytkowaniem nie widzę problemów.
          • gulcia77 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 14:04
            U mnie rezyduje na stałe siedmiolatek, który jeszcze nie umie zdecydować, czy chce zostać kucharzem czy kierowcą TIR-a. Nie miałabym serca wyrzucać go z kuchni i nie miałabym melodii, żeby ciągle latać ze szmatą, żeby mi panele nie "spuchły" smile
            • gryzelda71 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 14:12
              Wiesz...kilka razy pralka mi wylała i nic nie spuchło.Nie wiem chyba musiałaby woda pół dnia stac na tych panelach.
            • mia_siochi Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 15:04
              E tam. Mam uszczelnione silikonem do paneli, panele mają woskowane łączenia. Nic nie puchnie smile
        • gryzelda71 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 14:11
          Bardzo ładnie wyglądają.
          Nie,że klne,ale 2 raz nie połoze.
    • grouse1 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 13:37
      1. Najbardziej żałuję wybudowania domu z czterospadowym dachem, no fakt bryła domu pięknie się prezentuje, ale te okna połaciowe - PORAŻKA !!!!! Klnę na nie średnio dwa razy dziennie smile
      2. Czarne meble - ledwo je przetrę już znów jest kurz widoczny.
      3. Ogromna wanna narożna, nigdy nie chce mi się czekać aż naleje się pełno wody. Do drugiej łazienki kupiłam normalną wannę i właściwie tylko z niej korzystamy.
      • joana.mz Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 03.02.12, 09:22
        co jest nie tak w oknach połaciowych?
    • reges Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 13:47
      Największa wtopa to przeniesienie wanny na przeciwległą ścianę i dodatkowo jej odrócenie o 180%. Jest daleko do odpływu i mały spadek, przez co woda baaaardzo wolno spływa i wszystkie brudy zamiast trafić do rury osadzają się na wannieuncertain.
      Druga wpadka to też przy projektowaniu mebli kuchennych. Świadomie zrezygnowaliśmy ze zmywarki, więc potrzebna była szafka z ociekaczem/ suszarką nad zlewem. Wkomponowała mi się tam (wizualnie) 60cm szer. x 40cm wysokości, więc taką kazałam zrobić. Teraz musze mycie naczyń dzielić na 2 albo 3 razy, bo nie mam gdzie zmieścić wszystkich talerzy, kubków, garnków (wrrr!)
      • yenna_m Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 13:50
        przenosiłam tak samo wannę, ale moi fachowcy strasznie długo kombinowali, jak by rury odpływowe ułożyc, żeby leżały pod jak największym kątem
        i namęczyli się panowie, nagłowkowali i wymyślili, za co jestem im ogromnie wdzięczna

woda schodzi jak wciągana do odkurzacza wink
    • ewag12 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 13:52
      Mnie to w ogóle Bóg rozum odebrał przy urządzaniu pierwszy raz mieszkania...

Wszystko musiałam mieć nowe...

- wywaliłam stare piękne drzwi, wstawiłam gowno z płyty...
      - na stare deski położyłam beznadziejne ciemne panele...
      - w kuchni stolarz namówił mnie na taka rurę metalową wiecie o co chodzi... to było wtedy "na czasie" tragedia
      - przeszklone wstrętne szafki w kuchni w równie wstrętnym sraczkowatym kolorze, i tak mogło byc gorzej bo chciał mnie namówić na taka popularna wtedy wanilię...
      - no i oczywista kolory, koniecznie kolory, żywe, wesołe np żółte, niebieskie.... mieszkanie skurczyło sie o dwa rozmiary smile
      - aha i za płytkie półki w szafie zabudowanej, mąż mi to wypomina do dziś i na znak protestu nie trzyma tam swoich rzeczy...

Czytałam i czytałam wnętrza na gazecie i teraz mam zupełnie inne mieszkanie.
      • gulcia77 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 14:10
        Z drzwiami to moja siostra mało nie zaj...ła sprawy. Remontowała stare mieszkanie i też stwierdziła, że wymienia na dyktę. Serce mi stanęło, poskrobałam nożem i stwierdziłam, że po 20 warstwami lakieru jest dębowe drzewo, do tego zdrowe. Dwa dni żeśmy z nimi walczyły, wiesz opalarka, papier ścierny i heja. Rękami tydzień nie mogłam ruszyć, ale drzwi były niezwykle piękne. Wiem, ze ludzie, którzy tam mieszkają mają je do dziś i są zachwyceni.
        • ewag12 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 14:25
          Teraz tez bym tak zrobiła, bo to były stare piękne dębowe drzwi, wielkie jak nie wiem co ale wiesz... młoda byłam, głupia, z dzieckiem przy cycku...
          • gaga-sie Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 14:42
            He, he, no to dziecko tłumaczy wszystkowink
      • heca7 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 14:14
        Dom już parę razy przebudowywałam więc częśc błędów zlikwidowałam. A było to: Narożna , skórzana, kremowa kanapa-niewygodna wielka i mogła stać tylko w jedym miejscu. Okna ze szprosami. No przecież ich nie wywalę terazuncertain szafki w kuchni tylko na jednej ścianie- teraz mam za dużo miejsca na podłodze a za mało w szafkachwink małe kraniki -mieszacze pod które nie można podstawić miski.
        No i nie posiadam bidetu suspicious
      • snob_nad_snoby Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 14:26
        podejrzewam, ze urzadzałas mieszkanie w podobnym czasie jak ja big_grin Na pocieszenie wszyscy mieli wtedy szafki w dziwnych kolorach, białych czy szarych nie widziałam w zadnym sklepie big_grin
    • gaga-sie Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 14:05
      Podłoga z deski barlineckiej-miała być super twarda, nadająca się nawet do przedpokoju, w efekcie-pełno odprysków i wgnieceń. Ostatnio, niosąc żelazko, wypadł mi z ręki kabel i wtyczka uderzyła w podłogę. Piękny odprysk.
      • alfa36 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 14:10
        Ostatnio najbardziej mi dokucza brak podwojnego garażu (mamy pojedynczy). Wczesniej (już mi przeszlo, ale bardzo to przezywalam) stwierdzilam, ze dom jest za maly, nie mam gdzie gosci przenocowac (komfortowo), nie mam gabinetu dla siebie i książki walają się po stole w salonie. Ciemna podloga w salonie, brak drugiej lazinenki. Eee, trzeba nowy dom budowac...gdybym tylko miala z 10 lat mniejsmile
      • gulcia77 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 14:11
        Lakier czy olej? Ja mam olej i jestem zachwycona.
        • kajmanik Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 14:18
          przyznam sie ale niechętniewink w moim pierwszym - jeszcze panieńskim - mieszkaniu kazałam zrobić w łazience podłogę z czarnej terakoty i lustra.
          w obecnym mam zle - na własne życzenie- zaprojektowaną spizarnię.
        • gaga-sie Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 14:23
          Jeśli pytanie do mnie-mam podłogę lakierowaną.
          • gulcia77 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 14:34
            A, to słyszłam, że odpryskuję. Ja chciałam na początku lakier, ale kuzyn pracuje w tartaku w Barlinku i od razu stwierdził, że będę żalować i mam brać olej, pomimo że wtedy był sporo droższy (nawet nie wiem, jak to teraz cenowo wygląda, dawno w Barlinku nie byłam smile)
            • gaga-sie Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 14:37
              Dobrze,że miał ci kto doradzić, ja się zniechęciłam po tym do Barlinkasad Raz reklamowaliśmy tą podłogę, bo wyjaśniało/jakby zmatowiało nam kilka desek. Wymienili nam to. Sąsiedzi też mają takie deski i też psioczą.
              • gulcia77 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 14:49
                A, bo z dechą jest jak z Persilem sad Dopóki robili praktycznie tylko na eksport, to te podłogi były pancerne. Prawie wszystko szło do Szwecji. Ciocia zrobiła sobie podłogę z dechy w 94 albo 95. Do dziś ma rewelację. Ja 10 lat temu już wiedziałam, że tylko olej a nie lakier. Jak ich Kielcowo wykupiło to jakość się... padła na pysk.
      • anyx27 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 14:15
        Przed zakupem własnego mieszkania wynajmowaliśmy w sumie 4, więc wiedziałam, czego nie chcę, czego unikać, co jest praktyczne, co nie.
        Kiedy kupiliśmy mieszkanie, było nowe, ale częściowo zrobione np. były już drzwi i te cholerne gumki w drzwiach są tak solidne, że po prawie 2 latach nadal się nie wyrobiły, więc drzwi wewnętrzne umiemy zamykać tylko my , goście nie wink
        No i łazienka - też była zrobiona na biało i białe kafelki, szczególnie na podłodze, to jest porażka. Każdy brud czy włos widać. Nie będę jednak rozwalać nowej łazienki, tym bardziej, że kosztowała majątek...
    • karra-mia Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 14:29
      na biały okap dobry płyn do mycia kuchni typu cif czy inny cillit i dasz radę, tyle, ze trzeba się namęczyć. popełniłam tę samą wtopę.
    • demonii.larua Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 14:32
      Wczoraj przewierciłam otwornicą kabel zasilający big_grin Gdyby nie różnicówka to zjarałabym instalację, że nie wspomnę o mojej ukochanej wiertarce big_grin
    • mynia_pynia Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 14:50
      Lodówka side by side - to mój koszmar. Wielkie to jak cholera, nie mieszczą się obok siebie dwa garnki albo patelnia i garnek więc jak chcę schować obiad na drugi dzień to muszę zająć 2 półki - jakieś nieporozumienie.
      Blaszka z sernikiem się nie mieści.
      A w zamrażarce jak są półki na drzwiach to nie wchodzi 1,5l butelka.
      Garaż w bryle domu, bo mieszkamy już 2 rok a w garażu nadal resztki z budowy, samochody stoją na podjeździe, (u sąsiadów to samo), za kolejne 2 lata przerobie garaż na biuro męża albo pokój gościnny.
      • ola Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 14:55
        kafelki w łazience przy sypialni. Pomylilam się w obliczeniach ile mi potzreba decorów, potem musiałam dosztulowywać, skończyła się seria, musiałam ściagać z hurtowni w całym kraju inne serie. Efekt tego jest taki, że decory mają wyraźnie inne odcienie, w niektórych miejscach ich brakuje, więc załamuje się wzór. Ogólnie wygląda to źle.
        żałuję też że zabrakło mi pieniędzy na podwieszane sufity w niektórych miejscach.
    • marghe_72 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 16:35
      biały blat w kuchni.
      Nastepny tez będzie jasny, ale z innego tworzywa.
      • minkapinka Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 16:43
        a z czego masz blat?
    • hamerykanka Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 16:47
      My kupilismy dom z kompletnie umeblowana kuchnia, wiec moge wymienic wtopy, ktore poprawilam (skonczyla sie zdzieraniem podlogi, wywaleniem wszystkich szafek i zrobieneim kuchni na nowo).
      A wiec mowimy NIE:
      panelom na podlodze w kuchni-niby debowe, ale kuchnia jest rowniez szlakiem komunikacyjnym z jedynych drzwi na zewnatrz, ktore maja schody (reszta czeka na moj wolny czas). Panele byly solidnie przyklejone do podloza wiec nie puchly, ale rysowaly sie niesamowicie (kazdy zwirek naniesiony z zewnatrz w butach czy przez psy), ciagle wygladajace na brudne, odpryskujace, smrod jak cos wpadlo w szczelinki, jak okruchy z blatu. Teraz mam czekoladowe kafleki w szare smugi i brudu nie widac. Psy pare razy zwymiotowaly, latwo bylo zmyc, bez smierdzacych pozostalosci w szczelinach.
      -szafki z drzwiczkami w stylu shaker, z taka wystajaca ramka-ciegle czyszczenie z kurzu.
      -mala lodowka-ciagly dylemat czy wlozyc raczej dziecka napoje, mezowskie, moje czy ugotowane jedzenie. Teraz mam z francuskimi drzwiami i zamrazarka na dole i jest super.
      -dezajnowski wysoki kran-zebym nie wiem jak sie starala i tak sie wszedzie nachlapie. A mial byc dobry do napelniania garnkow woda ...
      • hamerykanka Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 16:50
        Zwirowy podjazd. Ten zwirek nanosi sie do domu, wyjezdza w oponach na droge, i szczegolnie po deszczu, obsypuje boki samochodu az po przednia szybe.
        Mam zamiar wylac asfalt...sad
        • landora Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 17:07
          Można ułożyć kostkę kamienną albo płyty kamienne, są też fajne betony dekoracyjne. W wersji drogiej - powierzchnie wodoprzepuszczalne, ekstra sprawa!
        • i_b13 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 17:16
          posłuchałam męża i nie kupiłam wymarzonej kuchni z Ikei, robił stolarz
          gdy wybierałam fronty w hurtowni kolor wydawał mi się bardziej biały niż kremowy, niestety tylko w ichniejszym świetle
          mam drewniany olejowany blat - nie mam chętnego do corocznej renowacji, efekt fatalny
          przed wprowadzeniem nie wykończyliśmy garażu - od 4 lat tak stoi

• paliwodaj Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 18:27
            co do okapow - powedzcie czy kupujac okap ze szklanym daszkiem bede faktycznie musiala go myc 4 razy dziennie? cos w ten desen
            https://ecx.images-amazon.com/images/I/11eaeflE05L._SL500_AA300_.jpg
            • grouse1 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 18:40
              Miałam szklany, teraz mam metalowy daszek i jeśli chodzi o poziom brudu to jest ten sam. Na metalowym jednak nie widać kurzu na górze okapu, więc wycierasz kiedy Ci się chce a nie kiedy go już widać. Od spodu efekt ten sam - na każdym tłuszcz jest widoczny więc częstotliwość czyszczenia taka sama. Ja swój okap przecieram raz w tygodniu z góry i z dołu i jest ok.
              • ivaz Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 19:13
                Mieszkam prawie rok w nowym mieszkaniu, jak na razie nie zmieniłabym nic, zarówno wizualnie jak i funkcjonalnie mieszka mi się super, ale też projekt funkcjonalny i wizualny zrobił mi architekt, narawdę dobry, uważam ze to były najlepiej wydane pieniądze.
          • donkaczka Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 19:17
            jesli olejowalas olejem z ikei czy podobnym to nic dziwnego
            ja mam zaolejowany specjalnym olejem do blatow, twarde toto jak lakier, blat wyglada cudnie po dwoch latach, czysci sie doskonale i nie lapie koloru z jedzenia
        • tomelanka Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 19:03
          zartujesz prawda? ja mam czekoladowe kafle w szare smugi w kuchni i codziennie na nie klne-widac kazdy paproch, wlos i krople wody, ba widac nawet slad od skarpetki, mozna scierac 50 razy dziennie a i tak jest brudno uncertain
          • hamerykanka Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 20:41
            Na moich nie widac. Sa polmatowe z szarymi fugami. Musze sie dobrze przyjrzec czy juz musze sprzatac czy moge jeszcze dzien poczekacsmile)
    • kasnova Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 18:59
      Szklana ława w gościnnym pokoju. Nogdy więcej - jest wiecznie wypalcowana, zwłaszcza przy małych dzieciach. Czasami mam wrażenie, że brudzi się jak tylko urwisy wejdą do pokuju wink Czyszczenie - masakra.
    • wbka1 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 19:40
      Z uwagą przeczytałam wcześniejsze wpisy, ja też mogę dorzucić parę pomysłów, które okazały się pomyłką. Brak ogrzewania podłogowego w kuchni ( kamienna posadzka) sprawia, że zimą bez ciepłych kapci jest naprawdę nieprzyjemnie. Wprawdzie piękne orzechowe fronty szafek, ale w swej masie sprawiają, że kuchnia jest ciemna, never ever. Dalej kuchnia; nie mam szafek podwójnie otwieranych tylko pojedyńcze , bardzo niepraktyczne, zamiast 2 x 40cm lepsza i bardziej funkcjonalna jest 1 x 80 cm. W łazience przy naszej sypialni jest wanna dwuosobowa - porażka - najczęściej korzystamy z łazienki gościnnej. Ponoć osoby , które przeprowadzają się z mieszkań do domów popełniają na ogół te same błędy, liczy się tylko przestrzeń, mniejszą wagę przykładają do funkcjonalności w przeciwieństwie do osób, które juz w domach mieszkały. Coś w tym jest.
      • paliwodaj Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 19:48
        wlasnie jezeli chodzi o podloge w kuchni. To co ja sobie wymyslilam to plytki w ksztalcie litery L wzdluz szafek pas ok 60 cm szeroki , podgrzewane. Dalej podloga-parkiet.
        Dobrze sobie wymyslilam?
        • hamerykanka Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 20:38
          Taki mialam pomysl na poczatku: wymienic panele wzdluz szafek na granitowe plytki, a srodkiem zostawic debowe panele. Niestety u mnie ruch do /z domu odbywa sie przez kuchnie, wiec te panele bardzo sie zuzyly.
      • barbaram1 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 20:18
        Wykonawca namówił mnie na żywiczne fugi w kuchni, które to teoretycznie miały się nie brudzić. Nie wiem, czy jest to kwestia ich złego położenia (są wklęśnięte, a nie na prosto), czy samych fug, ale brudzą się jak cholera.
        Wanna z hydromasażem jest pomyłką. Używaliśmy tego tylko w pierwszych kilku tygodniach. Teraz ważniejsza jest szybka kąpiel, a wypustki tylko kują w dupkę.
    • anorektycznazdzira Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 19:41
      w starym mieszkaniu:
      metalowa wanna, fakt, z oszczędności, ale zimna strasznie
      czwarte piętro (też oszczędność)
      w nowym:
      za blisko szafka umywalkowa do wanny, dzieci zalewają i zaczyna rozmiękać
    • solejrolia Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 19:53
      -brak osobnego wc, kibelek jest w łazience- masakra
      -drewniane okna, nie są stare, a prawie wszystkie nadają się do bezwzględnej i raczej szybkiej wymiany
      (na ścianie północnej właściwie mogły by zostać, ale jak będziemy wymieniać to na bank wszystkie od razu, i to na plastyki, żeby nie okazało się, że producent zmienił kolorystykę, okucia czy co tam jeszcze i nie dobierzemy)
      -miałam niefunkcjonalną, ciemną kuchnię, na szczęście zmieniłam ustawienie mebli i jest super, przede wszystkim jasno i mam teraz dużo blatu (z tramwaju zmieniłam w L, i to wystarczyło)
      • chomiczkami Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 20:04
        solejrolia napisała:

> -brak osobnego wc, kibelek jest w łazience- masakra

Osobne wc - umywalka jest w łazience, masakra x 2. A łazienka wcale nie jest obok toalety. I nie ma na to bata, bo "się nie da" i koniec. Ani kibla do łazienki, ani umywalki do wc.
        • marzeka1 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 02.02.12, 20:27
          "Osobne wc - umywalka jest w łazience, masakra x 2. A łazienka wcale nie jest obok toalety. I nie ma na to bata, bo "się nie da" i koniec. Ani kibla do łazienki, ani umywalki do wc. "

- mam osobno łazienkę i wc, też nie miałam umywalki w wc , bardzo mi to przeszkadzało, ale latem miałam remont i mała, bo mała, ale jest w końcu w wc umywalka.
        • jlo83 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 03.02.12, 10:27
          . I nie ma na to bata, bo "się nie da" i koniec. Ani kibla do łazienk
          > i, ani umywalki do wc.

z całym czasunkiem dla Twoich "doradców", czy kogokolwiek, kto twerdzi, że sie nie da
          ale do kibla masz kanalizę 10cm, do umywalki wystarczy kanalizacja 3,2cm którą można podpiąć z redukcja do kanalizy od kibla
          zabiłabym śmiechem gdyby ktos mi powiedział, ze w pomieszczeniu, gdzie jest ewidentnie blisko do pionu kanalizacyjnego i wodnego (woda do kibla jest zimna, wiec ciepłą też mozna było podprowadzic) nie da rady zamontowac umywalki, no zabiłaby, smiechem, i koniec
          • donkaczka Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 03.02.12, 10:30
            moze chodzi o metraz i ustawienie urzadzen? bo rury w sciane wkuc i przeciagnac praktycznie zawsze sie da
            chyba ze sciana zbrojona, no ale w bunkrze chyba nie mieszkaja?
            • jlo83 Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 03.02.12, 10:42
              nie ma mozliwosci, ze kibel sie zmieścił, a mała umywalka nie, podejrzewam, zę fachowcom sie nie chciało i wmówili kobiecinie, ze sie nie da i koniec.
              Małe umywalki trochę w światło drzwi wchodzące zajmuja minimum miejsca
              • donkaczka Re: Urządzanie mieszkania/domu jakie wtopy... 03.02.12, 11:36
                owszem jest
                w mieszkaniu moich rodzicow wc jest wielkosci dokladnie kibelka, lokciami dotykasz scian a kolanami drzwi, stad moj ojciec mial uroczy zwyczaj kupania przy otwartych drzwiach..
                a w lazience miescila sie wanna na wprost drzwi, po lewej umywalka, po prawej pralka, na srodku ilosc miejsca wielkosci dywanika, dwie osoby sie nie miescily, chyba ze jedna siadala na pralce
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka