chipsi 07.02.12, 10:53 Słyszałyście kiedyś o czymś takim? Szwagier mnie "uświadomił". Twierdzi że jego matce w czasie gdy go rodziła wycieli męski jajnik i później urodziła dwukrotnie córki gdyż pozostał jej tylko jajnik żeński. Może znacie inne ciekawe teorie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwoniaw :-D 07.02.12, 11:02 Nie, ale koszty podstawówki szwagra pokryte przez podatników to zdecydowanie zmarnowane środki Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: :-D 07.02.12, 14:48 To, ze tej matce "wycieli jajnik meski" (OMG!) to male piwo - pytanie jest co temu szwagrowi wycieli przy okazji? Bo cos mu musieli wyciac na pewno ... chyba, ze nigdy tego nie bylo Z opowiesci tego typu kojarza mi sie tylko legendy o tym, ze jesli kobieta w ciazy patrzy na ogien i dotknie sie jakiegos miejsca na skorze, to dokladnie w tym samym miejscu jej dziecko bedzie mialo trwale zaczerwienienie, ale to na pewno mniej fascynujace niz meski jajnik Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: :-D 07.02.12, 14:56 Takie to często słyszę, jak np. "nie farbuj włosów bo urodzisz rude dziecko" hm... to też słyszałam od niego... Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: :-D 08.02.12, 09:46 Nie działa. W ciąży farbowałam na rudo i niestety nie wyszło. Ale moze dlatego, że chną, a trzeba by jakiejś konkretnej marki uzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
mor_lena Re: :-D 08.02.12, 13:42 Widzisz, a mi zadziałało - w pierwszej ciąży miałam ciemne włosy i urodziła się ciemnowłosa córa, w drugiej farbowałam się na blond i mam syna blondyna Jakbym planowała trzecie, to normalnie zrobiłabym eksperyment z tym rudym ;D Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: :-D 08.02.12, 17:03 Czesc Morlena! A co ja mam, biedna, powiedziec? Urodzily mi sie dzieci z ciemnymi wlosami, a teraz strasza jasnymi W obu ciazach farbowalam wlosy, farbuje i teraz, karmiac cyca - moze tu jest pies pogrzebany Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: :-D 10.03.14, 14:43 mor_lena napisała: > Widzisz, a mi zadziałało - w pierwszej ciąży miałam ciemne włosy i urodziła się > ciemnowłosa córa, w drugiej farbowałam się na blond i mam syna blondyna Jak > bym planowała trzecie, to normalnie zrobiłabym eksperyment z tym rudym ;D Mi też zadziałało. W obu ciążach miałam ciemne włosy i córki mają włosy ciemne ) Odpowiedz Link Zgłoś
nabakier Re: dziwne teorie - jajnik męski 07.02.12, 14:55 Z lektury "Chłopów" pamiętam, ze Borynie się macica opuściła... Odpowiedz Link Zgłoś
niutaki Re: dziwne teorie - jajnik męski 07.02.12, 14:59 o tak macica w "Bozej podszewce" tez chyba cos bylo na temat opadnietej macicy u chlopa Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: dziwne teorie - jajnik męski 10.03.14, 12:30 Chyba cos przegapilam - a co to byla tak naprawde ta macica? A moze one dzender byly?! Odpowiedz Link Zgłoś
martishia7 Re: dziwne teorie - jajnik męski 07.02.12, 14:56 Była kiedyś taka gazeta kolorowa, nazywała się Fakty. Przestali ją wydawać jak byłam w LO, czyli jakieś 10 lat temu, ale jeśli dobrze pamiętam, to próbowali robić coś pomiędzy Polityką a Focusem. Nieważne to dla fabuły. Był tam raz artykuł na temat tego co pacjenci wiedzą o swojej anatomii i jak rozmawiają z lekarzami, a lekarze z nimi. Rewelacja, pamiętam ten artykuł do dziś. Moim absolutnym idolem był pan, przywieziony przez pogotowie, który narzekał, że "macica go dżyzdrzy(?)", jeśli dobrze pamiętam słowo. Czytaj: żołądek go boli. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: dziwne teorie - jajnik męski 07.02.12, 15:03 Przypomnialo mi sie jak na biologi w LO kolega odpowiadal przy tablicy i oswiadczyl, ze sledziona jest organem ruchomym i kontrolnym - porusza sie po calym ciele czlowieka i sledzi inne organy zeby dzialaly prawidlowo. Biologiczka zamarla w oniemieniu i chyba nawet dwoji mu nie dala, bo nie byla w stanie slowa z siebie wydusic z "zachwytu" Dzieki za watek - bez niego bym sobie pewnie nie przypomniala tego pieknego momentu z czasow mojej educkacji w szkole sredniej Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: dziwne teorie - jajnik męski 07.02.12, 15:06 Śledziona... Nosz kurde logicznie chłopak myślał Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: dziwne teorie - jajnik męski 07.02.12, 15:11 Powinna też się powiększać po zjedzeniu śledzi... Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: dziwne teorie - jajnik męski 07.02.12, 15:26 Mi się wątroba powiększa, ale to dlatego, że potrafię wtrąbić na raz pół litrowego słoja - wraz z cebulą i olejem. Współczuję potem wszystkim w promieniu pół kilometra Wracając do tematu, popularne jest nazywanie nowotworu lub przerostu prostaty - po prostu prostatą, w związku z czym potem matka przyjaciółki wmawia jej, że nie, absolutnie nie każdy facet ma prostatę. Ostatnio przypomniała mi się wypowiedź jakiejś pani w radiu Zet - sprzed ładnych kilku lat, choć skłonna jestem uwierzyć, że takie cuda ludzie dalej opowiadają - że prezerwatywa w żadnym razie nie chroni przed HIV, bo ma takie tyciutkie dziurki, przez które wirusy przełażą (czy spacerem, czy ruchem robaczkowym - tego już nie uzupełniła). Bardzo podoba mi się, poza wszystkimi mitami ciążowymi, informacja, którą kiedyś wyczytałam na jakimś forum okołomamowym- otóż jak się pali w ciąży, to dym i smoła zbierają się w macicy i wody płodowe są zielone. Jak ten dym i smoła miałyby się do macicy dostać, nie wiem; Dla niektórych wyrazy smoła i smółka są zapewne jednoznaczne... Czytając też ostatnio o powikłaniach ponarkozowych wyczytałam, że to, czym ludzie rzygają po wybudzeniu, mimo głodówki, to jest właśnie narkoza. Kij z tym, że była wziewna albo dożylna - wymiotuje się narkozą... Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: dziwne teorie - jajnik męski 08.02.12, 09:36 A to przypomniał mi się jeszcze jeden kwiatek. Koleżanka w ciąży zaczęła mieć jazdy na tle wierności męża. Brat jej powiedział po obejrzeniu zdjęć z usg że dziecko mu na murzyna wygląda (żartem). Na co przyszła matka w płacz że jeśli dziecko będzie czarne to oznacza że mąż ją zdradził z kobieta, która sypiała równocześnie z czarnoskórym... Ah te hormony Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: dziwne teorie - jajnik męski 08.02.12, 09:51 Naoglądała się "Sądu rodzinnego". Był taki odcinek, w którym mąż czy narzeczony zdradzał dziewczyne z jej wpsółlokatorką, a ta sypiała z ciemnoskórym - ponieważ wszystko leciało jedno po drugim, żona czy narzeczona urodziła ciemnoskóre dziecko. Nota bene odcinek był naprawdę świetny Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: dziwne teorie - jajnik męski 08.02.12, 09:55 Ahaaa to wiele wyjaśnia Już się martwiłam że to jej własna wyobraźnia. Musze jej zabrać TV. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: dziwne teorie - jajnik męski 08.02.12, 13:43 Przypomniałyście mi ten kawał, jak młody ojciec chwali się swojej matce, że żona urodziła, dziecko zdrowe i ładne - tylko czarnoskóre; bo żona pokarmu nie miała, a na sali leżała z nią Murzynka, która to dziecko dokarmiała, jako że sama miała nawał pokarmu. Matka zastanawia się chwilę i mówi - Wiesz synu, to jest całkiem możliwe, bo jak ciebie urodziłam, to tez nie miałam pokarmu i musieli cię krowim mlekiem dokarmiać, no i teraz do dziś jesteś takie cielę... Odpowiedz Link Zgłoś
gku25 Re: dziwne teorie - jajnik męski 09.02.12, 11:30 Kurde, tego nie znałam, ale dobreee Odpowiedz Link Zgłoś
nitka111 Re: dziwne teorie - jajnik męski 08.02.12, 10:24 Czwarta klasa szkoły podstawowej , klasówka z przyrody: pytanie: Jak się nazywa dziecko w łonie matki? odpowiedź: Penis Opowiadając mi o tym mój syn stwierdził refleksyjnie, że jakby na to spojrzeć szerzej to w sumie kolega trochę racji miał, bo jak w łonie matki jest płód płci męskiej Odpowiedz Link Zgłoś
agniesia82 zasuszona ciaza 08.02.12, 13:36 kobicina opowiadala nam [mlodym dziewczynom wtedy ], ze nalezy sie kontrolowac u lekarza, bo ona to zaniedbala i chodzila z zasuszona ciaza prawie 2 lata... ku...a, i wez tu nie smiej sie jak ona tak na powaznie to opowiadala!! ps. no ale zaraz rzucila historie, ze jak byla w lesie to widziala weza boa [tego, co to z zoo warszawskiego uciekl]. nadmienie, ze do warszawy z tego lasu to jakies 130km bylo.... Odpowiedz Link Zgłoś
chipsi Re: zasuszona ciaza 08.02.12, 13:41 A po tych dwóch latach jej tą ciążę namoczyli czy jak? Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: zasuszona ciaza 08.02.12, 14:03 A ta starsza pani nie byla z Domikany? latino.foxnews.com/latino/health/2011/03/30/mummified-fetus-woman-30-years/ Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: zasuszona ciaza 08.02.12, 14:20 Takie rzeczy się zdarzają, ekstremalnie rzadko i raczej w krajach tzw. rozwijających się. Z reguły po obumarciu ciąży dochodzi do wydalenia płodu, jednak w niektórych przypadkach tak się nie dzieje. Do mumifikacji może też dojść w przypadku, gdy układ moczowo-płciowy kobiety zakażony jest pewnymi gatunkami pasożytów; Z kolei np. w Chinach wierzy się, że czasem dziecko "zasypia" w łonie matki na wiele lat, by w którymś momencie obudzić się i urodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: zasuszona ciaza 08.02.12, 14:21 Właściwie nie do mumifikacji, a kalcyfikacji. Sorki. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: zasuszona ciaza 08.02.12, 17:18 agniesia82 napisała: > kobicina opowiadala nam [mlodym dziewczynom wtedy ], ze nalezy sie kontrolowa > c u lekarza, bo ona to zaniedbala i chodzila z zasuszona ciaza prawie 2 lata... To akurat niekoniecznie bajka. Ja znam to tylko z teorii, ale moja koleżanka, pielęgniarka, opowiadała mi o pacjentce, której na rtg wyszło że ma zwapniały płód w sobie. Kobieta była staruszką, więc ten płód musiała kilkadziesiąt lat nosić. Odpowiedz Link Zgłoś
anel_ma Re: dziwne teorie - jajnik męski 09.02.12, 11:11 moj były chłopak z czasów studenckich twierdził, ze każdy jest w życiu płodowym początkowo dziewczynką, dopiero w którymśtam miesiącu niektórym płodom rozwijaja się penisy Ale mówił też, ze jego nauka biologii skończyła sie w 3 klasie liceum (4 klasowego wtedy), wiec dopuszcza inne teorie... Odpowiedz Link Zgłoś
gku25 Re: dziwne teorie - jajnik męski 09.02.12, 11:25 Ciekawe. Skończyłam komunistyczną podstawówkę i miałam naprawdę szeroką wiedzę skąd się biorą dzieci i od czego zależy płeć. Ba, nauczycielka opowiedziała nam o ówczesnych metodach zapobiegania ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
aannaa6 Re: dziwne teorie - jajnik męski 09.02.12, 12:07 nie w szóstym miesiącu ale w szóstym tygodniu, do 6.tygodnia płody obu płci maja takie same narządy płciowe zewnętrzne Odpowiedz Link Zgłoś
aannaa6 Re: dziwne teorie - jajnik męski 09.02.12, 12:10 a do rozwoju płci nie wystarczy sama determinacja chromosomalna, potrzebne jest tez działanie hormonów, płód sam wytwarza testosteron i wtedy dopiero następuje rozwój drugorzędnych cech płciowych Odpowiedz Link Zgłoś
misterni Re: dziwne teorie - jajnik męski 10.03.14, 08:42 Trzeba mu było powiedzieć, że to na pewno teściowi spermę przecedzili i zostały tam tylko żeńskie plemniki Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: dziwne teorie - jajnik męski 10.03.14, 12:28 Nowa metoda wyboru plci dziecka: wyprodukowac kondomy ktore przepuszczaja wybiorczo "plemniki mesie" i "plemniki damskie" I kazdy bedzie sobie mogl sam wybrac czy bedzie corka czy syn Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: dziwne teorie - jajnik męski 10.03.14, 12:46 Spotkałam kiedyś studentkę (dobrą) ostatniego roku pedagogiki, która twierdziła, że jej młodsza siostra ma zespół Downa z powodu zaniedbań okołoporodowych. Kilka minut otrząsałam się z niedowierzania, sprawdzałam czy jaj sobie ze mnie nie robi, czy na innych tematach też tak się "zna"... Nie, wszystko było z nią w porządku, tylko siostra miała ZD z powodu ciężkiego przebiegu porodu i chamstwa położnych. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: dziwne teorie - jajnik męski 10.03.14, 13:50 Wstyd się przyznać, ale mój osobisty były był źródłem takich mądrości. Do dzisiaj pamiętam, jak sie zakrztusiłam śniadaniem, kiedy zaczął dowodzić, że dzieci dziedziczą grupę krwi po ojcu... Odpowiedz Link Zgłoś
karola1008 Re: dziwne teorie - jajnik męski 10.03.14, 15:37 Chipsi, a Twojemu szwagrowi co w czasie tego porodu wycięli? . Szwagier, to szwagier. Moja koleżanka, pielęgniarka, twierdziła, że jak kobiecie "pracuje" prawy jajnik, to w razie ciąży - będzie dziewczynka, jak lewy - chłopak. Zawsze podejrzewałam, że faceci są...cóż...trochę lewi . Odpowiedz Link Zgłoś
karola1008 Re: dziwne teorie - jajnik męski 10.03.14, 15:41 Aaaaa, aaaaaaa, dziewczyny, zauważcie, ze teoria męskiego jajnika została potwierdzona przez dwa źródła: szwagra Chipsi i moją koleżankę !. Coś w tym musi zatem być! Dwa niezależne źródła! No, chyba, że niezupełnie niezależne i np. to on ją uczył w liceum pielęgniarskim . Odpowiedz Link Zgłoś