Dodaj do ulubionych

e-deklaracja

26.02.12, 16:42
Rozliczałyście się może w ten sposób? Kto miał problem z błędęm 414 i jak go rozwiązał?

Przyznam, że odnoszę porażkę i nie pozostaje mi nic innego, jak jutro wyjaśnić sprawę w US, bo z mojej strony wszystko wygląda ok.

Stary się śmieje, że może w niedzielę system nie działa.
Obserwuj wątek
    • makurokurosek Re: e-deklaracja 26.02.12, 16:50
      Rozliczałam swojego partnera. Dwa razy miałam problemy, raz program nie do końca dostosowany do Windowsa visty i wyskakiwał mi jakiś błąd ( nie pamiętam jaki nr błędu), rozliczyłam na drugim kompie gdzie był xp. Za drugim razem zamiast nipu partnera wpisałam nip jego firmy.
    • z_lasu Re: e-deklaracja 26.02.12, 18:08
      A wysyłałaś już w ten sposób czy to pierwszy raz? Zgłosiłaś do urzędu, że chcesz elektronicznie?
      Tutaj masz linka do strony, na której możesz sprawdzić poprawność deklaracji. Jak coś będzie źle to Ci pokaże, które pole jest błędne.
      • maderta Re: e-deklaracja 26.02.12, 18:32
        Wysyłam po raz pierwszy.
        Byłam w US, bo wyczytałam gdzieś, że aby rozliczyć się z małżonkiem on musi złożyć uprzednio upoważnienie. Okazało się jednak, że to już nieaktualna formalność. Nic więcej mi nie kazano robić w tej kwestii, pani powiedziała, że do wysłania potrzebne mi będą jedynie dochody z zeszłego roku, jako potwierdzenie że ja to ja.
        • z_lasu Re: e-deklaracja 26.02.12, 18:41
          Aaaa, bo Ty wysyłasz jako osoba fizyczna, a nie jako firma, bez podpisu, tak? To nie wiem, nigdy tak nie wysyłałam, ale sprawdź deklarację na tej stronce co Ci podałam, będziesz wiedziała czy błąd jest w samej deklaracji czy gdzie indziej.
    • kora20 Re: e-deklaracja 26.02.12, 20:07
      Wg instrukcji MF błąd 414 – Weryfikacja negatywna – błąd danych identyfikacyjnych.
      Może wpisałaś nip zamiast pesel?
    • marta-zs Re: e-deklaracja 26.02.12, 20:38
      mi ostatnio wyskoczył wpisałam odwrotnie dane w rubryki imię, nazwisko. Aha przy potwierdzaniu dochodu trzeba kropkę wpisać przed dziesiętnymi, bo inaczej wyskauje 414.
    • joxanna Re: e-deklaracja 26.02.12, 21:38
      Rozliczaliśmy się już w zeszłym roku, w tym roku już trzy rodzaje PITów, ba nawet z dwoma korektamismile. Problemów żadnych. Ba, jesteśmy wielbicielami e-deklaracij. A kiedy pojawia Ci się błąd 414? Czego dotyczy?
      • lucadimontezemolo Re: e-deklaracja 26.02.12, 21:52
        Błąd 414 to na ogól pomyłka w pesel , dacie urodzenia, literówka w imieniu lub nazwisku albo nie te liczny w przychodzie z roku ubiegłego roku.
    • woman_in_love google 26.02.12, 22:27
      rachunkowosc-podatki.com.pl/2011/04/uwaga-na-blad-414-przy-wypelnaniu-e-deklaracji/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka