Dodaj do ulubionych

Dieta kota

01.03.12, 13:49
Moj kot (dachowiec pospolitus) ma juz 6 miesiecy. Trafil do nas jak mial 4 tygodnie. Staram sie karmic go dobra jakosciowo karma dla kotow. Wyprobowalam juz kilka karm suchych: nic mu nie pasuje... mam dosyc. Z mokra jest niewiele lepiej. Wlasciwie jadlyby tylko EWENTUALNIE pasztet dla kociat. Nie stac mnie.

Kiedys nie bylo tych ulepszen dla zwierzakow ktore jadly to co my...Moj na pewno lubi "domowe jedzenie" bo juz kilka razy sciagnal nalesnika, wyzarl resztke kartofli z garka, wypil rosolu, wylizal pojemnik po jogurcie itp.

Jak racjonalnie karmic kota domowym zarciem co mu dawac? samo mieso? podroby? jakie? kasze? makaron?
Obserwuj wątek
    • echtom Re: Dieta kota 01.03.12, 14:09
      Ja swoje karmię rano suchą Puriną lub PerfectFitem, bo lepsze są za drogie, a wieczorem mieszam puszkę z podrobami. Czasem gotuję im skrzydełka albo korpusy kurczaka (bez soli).
      Okazjonalnie dostają ścinki mięsa, kawałek ryby itp. Warto też poznać indywidualne upodobania kota - niektóre lubią jajka, sery, a nawet ziemniaki czy kaszę. Ty swojego chyba już trochę znasz wink Generalnie chodzi o to, by domowe nie było słone i mocno przyprawione.
    • kota_marcowa Re: Dieta kota 01.03.12, 14:50
      Podrobów, zwłaszcza wątróbki nie można dużo dawać, nie wolno wieprzowiny.
      Wcale nie prawda, że dobra karma wychodzi drogo, tzn. mokra tak, ale ja swoje nauczyłam jeść tylko suchą. Jedzą royala albo hillsa, bo tylko to im nie szkodzi, kupuję wielką pakę przez internet, wychodzi po 19zł za kg, wcale niewiele drożej niż różne shitcaty.
      Jak mają dzień kota, to daję im saszetki, albo pasztety takie małe dla kotów z Lidla, uwielbiają je, nie są drogie i nie mają takiego złego składu. Ty masz jednego kota, to na tym nie powinnaś zbankrutować, a moje by się za to dały zabićsmile
      Raz w tygodniu możesz dać mu wątróbkę, ale żywienie kota domowym jedzeniem, tak żeby się dobrze czuł i był zdrowy jest moim zdaniem uciążliwe. Aha i jak dobrze reaguje na jogurt i nie wymiotuje po nim, to spokojnie możesz mu dawać.
      Piszę to na podstawie własnych doświadczeń i rad weta, bo mam jednego kota po zapaleniu trzustki, jednego z alergią i jednego grubegobig_grin
      • echtom Re: Dieta kota 01.03.12, 15:43
        A czemu ta wątróbka aż taka szkodliwa?
        • melmire Re: Dieta kota 01.03.12, 15:54
          Nie pamietam dlaczego, nadmiar jakiejs witaminy? W kazdym razie moje koty zawsze po watrobce dostawaly strasznej sraczki, co w zupelnosci wystarczylo mi za argument "przeciw".
          Teraz jedza suche, dobrej marki, staram sie kupowac te bezzbozowe. Ostatnio nabylam im labirynt na chrupki,sa bardzo, bardzo obrazone, ale jedza mniej smile
        • manekineko Re: Dieta kota 01.03.12, 17:37
          Ma za dużo witaminy A, w nadmiarze jest szkodliwa dla kotów.
    • zazou1980 Re: Dieta kota 01.03.12, 15:39
      mój kot je głównie tuńczyka z puszki (zazw. 1 puszk na 2 dni) + suchy perfect fit/whiskas/purynę.
      z typowych puszkowych/saszetkowych tylko zlizuje galaretkę, a resztę zostawia. czasami dajęmu jakieś mięso (np. piersi z kuraka, rybę, wędlinę, zależy co akurat robię, ale szału jedzeniowego nie ma). żyje już 5 lat i nie choruje, więc zakałdam, że mu starcza...
      • damakama Re: Dieta kota 01.03.12, 15:50
        mój (alergik) jada tylko i wyłącznie filety z piersi kurczaka (2 razy dziennie) + cały czas ma suchy pokarm w misce (lubi tylko Whiskasa albo Royala), czasami dostaje kawałeczek drobiowej wątróbki, żółtko, ma 10 lat, w ogóle nie choruje
    • aurita Re: Dieta kota 01.03.12, 17:19

az poszlam zobaczyc co mu aktualnie daje:
      Animonda, Acana, Hills ale co sie jeszcze przez dom przewinelo to nie wiem.
      Zmuszam go do jedzenia suchego poprzez wymieszanie z mokrym ale mam wyrzuty sumienia: jak mu zrobie porcje zarelka to on symuluje zakopywanie (jakby kupe zakopywal) i dosyc smukly jest...
    • manekineko Re: Dieta kota 01.03.12, 17:45
      Pewnie wiesz, ale nie dawaj mu ludzkiego jedzenia. Za dużo soli, przypraw, węglowodanów. Takie żarcie zbyt szybko mu przejdzie przez jelita, mało, co się wchłonie i kot będzie głodny. Jak już masz ochotę karmić go mięsem, najlepiej surowym, to może zacznij BARFować? Czyli surowe mięcho plus suplementy. Surowe, dlatego że zawiera taurynę, która podczas gotowania się niszczy. A ona jest ważna, by kot był zdrowy
      Tu masz linki:

FUNDACJA CHATUL
      barfny świat

ew. widzę, że karmisz go Acana, która jest bezbożowa, od niej, tańszy jest Taste of the wild. Na pewno będzie wydajniejsza niż karma zbożowa.
      • aurita Re: Dieta kota 01.03.12, 18:08
        to mi dalas to pomyslenia... podejrzewam ze mojemu Kociowi to BARFowanie by sie spodobalo ale troche mnie przeraza ogarniecie tematu.
        bede czytac!
        • manekineko Re: Dieta kota 01.03.12, 19:14
          Czytaj, czytajsmile. Mnie też to trochę przeraża, ale są gotowe suplementy i nie trzeba się bawić w kupowanie dodatków. Mięcho mielisz, sypiesz, mrozisz, odmrażasz i dajesz paszczakowiwink. No i na tych forach są gotowe już przypisy.
    • klubgogo Re: Dieta kota 01.03.12, 18:25
      Dieta musi być zrównoważona, a więc nie tylko mięso, bo może doprowadzić do zaburzeń gospodarki wapniowo-fosforowej w orgaznizmie rosnacego kociaka, który potrzebuje jeszcze bardzo dużo wapnia (ale nie samo mleko). Cieszyłabym się, gdyby mój kot jadł wszystko jak Twój, ale musisz uważać. Znam kota, który uwielbia zieleninę (buraki, sałatę i marchew), znałam takiego, który 17 lat jadł tylko mięso, ale tez takiego, który na wyłącznie miesnej diecie popadł w straszną chorobę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka