Dodaj do ulubionych

pomysł brata męża

16.03.12, 21:37
Brat męża wymyślił, żebyśmy wzięli urlop w tym samym terminie co on.
Wtedy on pojedzie z rodziną na wczasy, a my możemy sobie pomieszkać w jego domu i zająć się gospodarstwem
Żeby nie było to ok 60 świń, 30 sztuk bydła itp.
Na moje "YYY, ale my urlop bierzemy po to żeby odpocząć"
rzekł" a co wy się niby napracujecie na co dzień ?!"

Pobyt na sielskiej wsi to wg. niego powinny być dla nas wymarzone wakacje życia.
Ciekawe czemu zatem sam tam nie zostanie tylko gdzieś się po świecie szlajać zamierza.

Ręce mi dziś opadły.
Obserwuj wątek
    • czar_bajry Re: pomysł brata męża 16.03.12, 21:38
      big_grinbig_grinbig_grin
      Ach lenie miastowe do robotybig_grinbig_grinbig_grin
      • lykaena Re: pomysł brata męża 16.03.12, 21:43
        Chyba wezmę i skorzystam ku!@$
      • antyideal Re: pomysł brata męża 16.03.12, 21:44
        Oryginalny pomysł na wypoczynek, a nie ciagle te Egipty czy Tunezje,
        nie narzekaj big_grin
    • goodnightmoon Re: pomysł brata męża 16.03.12, 21:47
      lykaena napisała:

> Pobyt na sielskiej wsi to wg. niego powinny być dla nas wymarzone wakacje życia.
      > Ciekawe czemu zatem sam tam nie zostanie tylko gdzieś się po świecie szlajać zamierza.

Nie denerwuj się, brat dobrze kombinuje wink

Żeby dobrze odpocząć, należy na czas urlopu zmienić rodzaj wykonywanej pracy - z fizycznej na umysłową i odwrotnie. Czyli brat njlepiej odpocznie, bycząc się na jakiejś egzotycznej plaży, a wy, biurowe mieszczuchy suspicious odpoczniecie sobie zdrowo przy bydle i sianku.

Kurde, ale fajnie mieć miłych, pomysłowych i troskliwych krewnych!!! smile
    • yenna_m Re: pomysł brata męża 16.03.12, 22:05
      se chłopina wymyślił big_grin
      • saraanna Re: pomysł brata męża 16.03.12, 22:12
        Wczasy ekologiczne big_grin I jakas swinke mozecie trzasnac,bedzie swieze miesko big_grin
    • lykaena Re: pomysł brata męża 16.03.12, 22:09
      To nie pierwsza jego głupota, ale ta mnie tak wgniotła w posadzkę, że hoho.
      Ostatnim razem mieliśmy wziąć kredyt na 3 lata na zakup pewnego sprzętu i go spłacać , a on by nam oczywiście oddał po tych 3 latach, ale tylko wartość sprzętu.

"..on silną dłonią złapał za mój kark i poprosił bym zaśpiewał jeszcze..."
      • hawa.etc Re: pomysł brata męża 16.03.12, 22:12
        On jest taki głupi, czy taki cwany?
        • yenna_m Re: pomysł brata męża 16.03.12, 22:14
          raczej głupio cwany ;P
          • anetapzn Re: pomysł brata męża 17.03.12, 08:08
            yenna_m napisała:

> raczej głupio cwany ;P

Moim zdaniem to on uważa, że jest cwany, a reszta (w tym wypadku sorry, ale wy big_grin) to idioci. Dobrze, że mój mąż nie ma rodzeństwa.
    • sanrio Re: pomysł brata męża 16.03.12, 22:10
      ???
      a oni sami oporządzają tą trzodę czy mają jakichś parobków?
      Czy wy macie doświadczenie w oporządzaniu trzody?
      Czy brat męża zamienił się z ch...na głowy?big_grin
      • lykaena Re: pomysł brata męża 16.03.12, 22:15
        Z tego co wiem to tylko brat i taki jeden chłop razem.
        Kiedyś jeszcze rodzice.
        Ja nie mam najmniejszego nawet doświadczenia .
        Boję się zwierząt gospodarskich, nawet kurczaków big_grin

A nawet jakbym się nie bała to uważam, że owszem się zamienił wink
        • sanrio Re: pomysł brata męża 17.03.12, 21:07
          jp, co za oszołom!
          A mąż co na ten uroczy pomysł?
        • whitney85 Re: pomysł brata męża 19.03.12, 18:36
          Brat rodzony rozumiem a rodzice wspólni? Tzn, że wychowywałaś się na wsi, przy gospodarstwie? Zatem strach przed kurami pojawił się jako efekt uboczny zamieszkania w mieście?
          • whitney85 Re: pomysł brata męża 19.03.12, 18:38
            A już widzę, brat męża... a to sorry.
    • beataj1 Re: pomysł brata męża 16.03.12, 22:11
      To zależy od stosunków rodzinnych. Gdyby mój brat poprosił by mnie o cos takiego (choć to fakt że posiadanie gospodarstwa wiejskiego nawet nie przeszło mu przez myśl) to bym to dla niego zrobiła. Właśnie po to by umożliwić mu wyjazd na wakacje i pomimo tego że to oznaczałoby że tego roku ja wakacji bym nie miała. Mam tez pewność że w analogicznej sytuacji on też by to zrobił dla mnie. Oczywiście nie co roku i zawsze ale raz na jakiś czas bez problemu.
      W Twojej sytuacji widzę że brat męża raczej nie ma szacunku dla waszej pracy i raczej nie doceniłby poświęcenia. Więc nie ma się co męczyć.
      Co nie zmienia sytuacji że rolnicy faktycznie pod tym względem mają przekichane bo nie można wziąć urlopu od karmienia żywego inwentarza.
      • lykaena Re: pomysł brata męża 16.03.12, 22:20
        Brat męża i jego kolega pomagają sobie nawzajem i w takich sytuacjach zwykle dzielą się pracą.
        eden oporządza z kimś z rodziny dwa gospodarstwa , a drugi wczasuje.
        Bart ma już nastoletnie dzieci i pół świata zwiedzone.
        Gdyby nie miał opcji pomocy to racja, zgadzam się miałby przekichane i pewnie rozważyłabym pomoc.
        Natomiast wymysł, że ja mam jechać te 500 km po to żeby się naharować jak wół, nawet nie wiem przy czym i jak, bo się na tym nie znam jest poniżej pasa.
        • beataj1 Re: pomysł brata męża 16.03.12, 22:32
          Dlatego też napisałam że to zależy os stosunków rodzinnych. Ponadto brat męża pokazął już brak szacunku dla waszej pracy komentarzem że wy się nie napracujecie. W takiej sytuacji pomoc mu to proszenie się o kłopoty - bo potem będą tylko kwasy że cos zrobiliście nie tak albo inaczej niż on. W tej sytuacji Twoja odmowa jest oczywista i uprawniona smile
        • beti222 Re: pomysł brata męża 16.03.12, 22:34
          Propozycję potraktowałabym jak kiepski żart i odpowiedziała, że owszem możemy wziąć urlop w tym samym terminie, żaden problem, ale zamierzamy go spędzić w nieco innym miejscu, np. w Hiszpanii. Nie tłumaczyłabym, że pracuję i chcę odpocząć, bo to oczywiste, a nawet jak bym nie pracowała i leniła się całymi dniami to i tak wybrałabym Hiszpanię i tak właśnie bym bratu odpowiedziała na jego cwaną propozycję smilesmile
          • lykaena Re: pomysł brata męża 16.03.12, 22:36
            No my poweidzieliśmy, że akurat mamy urlop w całkiem innym terminie, ale moje obawy budzi sama propozycja.
            • beti222 Re: pomysł brata męża 16.03.12, 22:41
              We mnie budziłaby nie tyle obawy co irytację, że brat, bądź co bądź, bezczelnie próbuje zarządzać Waszym czasem, urlopem i sposobem wypoczynku. Wkurzyłabym się na niego i pewnie nie byłabym chętna do pomocy w przyszłości, niezależnie od jej rodzaju.
    • lolinka2 Re: pomysł brata męża 16.03.12, 22:50
      wyśmiałabym smile dzikim chichotem ...
      • beti222 Re: pomysł brata męża 16.03.12, 22:56
        A może zaproponuj bratu, żeby w ramach odpoczynku i zmiany klimatu, zafundował sobie relaks w postaci pilnowania Waszego dziecka (lub dzieci) podczas gdy Wy będziecie się opalać w Grecji. Wiesz, zawsze tak wieś na miasto zmienić i świnki na ludzi to mogłoby mu dobrze zrobić smile Kurcze, chyba bym z rozbrajającym uśmiechem zaproponowała bratu taki atrakcyjny urlop wink
    • kota_marcowa Re: pomysł brata męża 16.03.12, 23:53
      Popłakałam się ze śmiechubig_grinbig_grinbig_grin
      • aga_sama Re: pomysł brata męża 17.03.12, 00:29
        buhaha
        • bi_scotti Re: pomysł brata męża 17.03.12, 01:42
          Bo ja wiem? Cos w tym jest ... perwersyjnie pociagajacego. Ja bym np. chetnie wrocila do Grecji gdzie w studenckich czasach dorabialismy latem przy sezonowym zbieraniu tego, co akurat roslo. To byla czasem ciezka praca i dzis mialabym ochote jeszcze raz tylko ... czlowiekowi jakos po 50-tce glupio (nie wiedziec czemu!) najac sie do sezonowej pracy "w polu" zeby sie znow spocic i wymeczyc jak student. A by sie chcialo dla zdrowia i sprawnosci, i z sentymentu ... Wiec gdybym miala takiego brata czy szwagra np. w Albercie czy innym Saskatchewan, ktory by mial jakies stado krow albo pole do zadbania to moze bym taka propozycje potraktowala powaznie? Jako opcje psychicznego i fizycznego "odmlodzenia sie"? Tak bym tego nie odrzucila bez przemyslenia ... ale ja jestem jak najbardziej za czynnym wypoczynkiem i opcja, ze procz fizycznego umeczenia sie, ktore mozna spokojnie osiagnac wsponajac sie w gorach albo targajac canoe na kolejnych portages, mozna jeszcze zrobic cos praktycznego pewnie by mnie calkiem powaznie pociagala. I to jest glos dziwaka, ja tam zawsze w mniejszosci, nie mam zludzen big_grin
          • nabakier Re: pomysł brata męża 17.03.12, 10:44
            Też o tym pomyślałam smile Ino ja się krów boję! Ale ze świniami to może bym dała radę...
            • czarnaalineczka Re: pomysł brata męża 17.03.12, 18:24
              yyy
              odwrotnie to rozumiem
              swinie sa straszne i gryza tongue_out
              ale zeby mucki sie bac?
    • rosapulchra-0 Re: pomysł brata męża 17.03.12, 06:57
      Też by mi opadły i opadły z innego powodu. Otóż brat mojego męża wymyślił sobie z moją tfuteściową, że moja tfuteściowa zamieszka w naszym mieszkaniu. I poszli do administracji, zrobili awanturę, do mnie pismo jakieś leci, generalnie jest wesoło.
      • paskudek1 Re: pomysł brata męża 17.03.12, 08:47
        hmm, rosa, jak opisywałaś perypetie z tfuteściową i bratem męża to radziłam Ci poinformowanie o ewentualnych wizytach osoby wynajmujące od Was mieszkanie. Ale popatrz, administracja mi do głowy nie przyszłasmile
        A co do propozycji szwagra założycielki wątku to po prostu bym się roześmiała.
    • shellerka Re: pomysł brata męża 17.03.12, 08:45
      to ja się oferuję twojemu bratu na ten urlop za darmo!!!
      przyjedziemy z mężem i będziemy tyrać!!!
      marzymy o tym. wiemy, z czym to sie wiąże!
      i te dwa tygodnie myślę, byłyby najfajniejszymi dwoma tygodniami w życiu!!!

ale Ciebie rozumiem, bo pewnie za młodu to przerabiałaś non stop.

a pisałam serio, więc jakby co, to pisz na priv!!!
      • thaures Re: pomysł brata męża 17.03.12, 10:10
        Ja przez cały rok zajmuję się starszymi rodzicami- którzy opieki potrzebują już na okrągło. Moja siostra przyjeźdża na cały swój urlop do mnie, żebym ja mogła wyjechać. Poza tym jak coś mi wypada i też muszę " mieć wolne" jedzie ponad 500 km, by mnie zmienić. Może brat nie ma innej możliwości i dlatego Cię prosi. A raczej brata?
        • lykaena Re: pomysł brata męża 17.03.12, 18:26
          Przecież napisałam, że ma inną opcję.
          Mało tego ten kolega- a jak się okazało daleki kuzyn nie ma nic przeciwko i tym razem-ten uklad trwa od lat.

Ale brat m myśli, że nas tym uszczęśliwi po prostu i święcie się oburzył, że może być zgoła inaczej.

Poza tym czym innym jest opieka nad rodzicami, a czym innym praca, którą ktoś wykonuje i chcąc od niej odpocząć miałby pozbawić innych urlopu?
          Mi to się nadal w głowie nie mieści.
          Zasłania się jeszcze dobrymi intencjami.
      • lykaena Re: pomysł brata męża 17.03.12, 18:21
        Że co niby przerabiałąm?
        To nie mój brat.
        Ja się zwierząt boję i kury od koguta nie odróżnię.
    • zdzisnadzis Re: pomysł brata męża 17.03.12, 10:14
      napisze tylko tyle - bezczelny kretyn big_grin
    • anorektycznazdzira Re: pomysł brata męża 17.03.12, 12:54
      Jedno tylko mogę napisać: big_grinbig_grinbig_grin
    • zofijkamyjka Re: pomysł brata męża 17.03.12, 18:38
      lykaena napisała:

> Ręce mi dziś opadły.

Przeciez nie nakazuje tylko proponuje. Ty możesz chyba odmówić?.....
      • lykaena Re: pomysł brata męża 17.03.12, 18:44
        Owszem i przecież odmówiłam.
        Na co zostałam wyszydzona, że przecież nie powinnam rościć sobie prawa do odpoczynku podczas urlopu, bo na co dzień nic nie robię i mój mąż tak samo.

Stwierdził też, że może mój mąż sam tam przyjechać na urlop, a ja sobie gdzieś pojadę - w końcu mam go na co dzień to po co jeszcze podczas urlopu.

W wątku tym wyśmiewam wszak sam pomysł i poglądy szwagra, a nie żalę się, że ktoś chce mnie do obozu pracy zesłać,a ja nie umiem się bronić.
    • lukas.2004 Re: pomysł brata męża 17.03.12, 22:15
      To się nazywa AGROTURYSTYKA smile
      • mamaemmy Re: pomysł brata męża 17.03.12, 22:30
        hehe dobre!smile
        niektórzy to mają tupet!smile
      • mozambique Re: pomysł brata męża 19.03.12, 12:42
        dokaldnei za to samo u obcych ludzi musialaby jeszdze doplacic słuszna forsę
        a tu prosze - swieze powietzre, własne niechrzczone mleko, swieze jaja , zapach siana, wysilek fizyczny i zdrowy pot ( a nie karnet na super-duper silownie za 2 stówy) - wszystko za darmo !

ja jako mieszczuch przykuty do biurka - zgodizalbym sie
        gdybym - oczywiscie - umiala obrzadzac swinie - i mogla cidziennie po tej pachnacej czynnosic wziac gorący prysznic ( smród chlewa przebija wszytko niestety )

bo za wyrzucanie kup konskich , mycie stajni, czyszcenie uprzęzy , zadawanie obroku i inne fizyczne parce przy koniach nikt mi przez cale lata nie placil a sama sie do tego rwałam na wyscigi
        • triss_merigold6 Re: pomysł brata męża 19.03.12, 12:50
          Czekaj, ale praca przy koniach łączyła się z nauką jazdy, z wyjeżdżaniem w teren itd. czyli była jakaś przyjemność z tego i gratyfikacja. Prace fizyczne przy koniach również wykonywałam, bo było to niezbędne, żeby pojeździć.
        • aneta-skarpeta Re: pomysł brata męża 19.03.12, 13:05
          inna sprawa gdyby brat przyszedl i powiedzial-sluchajcie chcielibysmy wyjechac, ale nie ma komu sie opiekowac gospodarstwem, czy moglibyscie w tym czasie posiedziec u nas? dogladac etc?My sie postaramy zrehabilitowac w inny sposb

to ok- pomagac sobie trzeba

ale jakby mi wystrzelil, sluchaj a moze weź sobie urlop i przyjedz do mnie swinie oporządzac, bo jade na wakacje, przyda wam sie odpoczynek to bym zabiła smiechem
    • 18_lipcowa1 zabiłabym śmiechem 19.03.12, 12:49
      a ty co zrobilas?
    • kamelia04.08.2007 Re: pomysł brata męża 19.03.12, 18:42
      rozkoszny uncertain
      chyba zażartował sobie
    • anna.vanilla Re: pomysł brata męża 19.03.12, 19:02
      Pomysłowy facet! Zaklepujcie termin urlopu, wrażenia zapewne nieocenione big_grin

Twój wątek to mój hit na dzisiaj, poprawiłaś mi humor, dzięki!!!
    • mynia_pynia Re: pomysł brata męża 19.03.12, 20:48
      Praca w gospodarstwie jest trudna i ciezko jest z urlopem bo kto dopilnuje inwentarza? Tak samo jak masz swoj biznes, nie ma zmiłuj, o dłuższym urlopie zapomnij, a chorobowe, dodatki z roznych okazji. Wlasna działalnosc to nie je bajka. Abstrahując do tematu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka