Dodaj do ulubionych

regulamin olimpiady

20.03.12, 23:51
zawsze myślałam, że czytanie ze zrozumieniem nie sprawia mi szczególniejszych kłopotów, a jednak...
moje dziecko ma jechać na olimpiadę literatury i języka polskiego, ja sobie czytam regulamin, i nie jestem w stanie powiedzieć na sto procent, czy to, co tu zaraz przytoczę, oznacza, że dziecko ma znać wszystkie tematy, a na miejscu się dowie, z czego ma odpowiadać, czy przeciwnie, ma sobie wybrać i przygotować temat?
gorąca prośba o pomoc tych mądrych i tych doświadczonych w temacie
Judyta
"Wszyscy uczestnicy zawodów III stopnia winni przygotować do samodzielnego omówienia jeden spośród tematów z zakresu wiedzy o języku. Obowiązuje ich także odpowiedź na jeden z kilkudziesięciu tematów historyczno- i teoretycznoliterackich lub – kilkunastu związanych z wiedzą o teatrze (zob. Olimpiada Literatury i Języka Polskiego. Przewodnik po tematach). Wśród dwóch tematów wybranych przez ucznia mogą się znaleźć aktualne lub dawne tematy konkursowe (odpowiednio: językowy i/lub historycznoliteracki). "
Obserwuj wątek
    • sueellen Re: regulamin olimpiady 20.03.12, 23:56
      Myślę, że powinnaś wyslać list do organizatorów z prośbą o przetłumaczenie na język polski. Nie jestem jednak pewna w jakim jezyku powinnaś ten list napisać?
    • angazetka Re: regulamin olimpiady 21.03.12, 00:21
      Koszmarnie napisane, fakt.
      Ale za moich czasów tematy wybierało się samodzielnie. Nie sądzę, by przez te 10 lat ktoś zmienił regulamin, brzmi dziwnie znajomo wink
    • asia_i_p Re: regulamin olimpiady 21.03.12, 00:23
      Jeżeli III stopnia to krajowe, to w takim razie przygotowywało się tylko wybrane tematy - losowanie z całej historii literatury było na etapie wojewódzkim. Zresztą z tego tekstu też to się da wywnioskować - "wśród dwóch tematów wybranych przez ucznia".
      • judytak Re: regulamin olimpiady 22.03.12, 16:05
        dziękuję wszystkim za odpowiedzi
        w sumie ja też stawiałam na to, że trzeba wybrac jeden temat językowy i jeden literacki,
        tylko chciałam się upewnić, bo w ten sposób wydawało mi się za łatwe :o)
        normalnie, to bym nie czytała regulaminu, bo nauczyciel w szkole by dziecku powiedział,
        ale sytuacja trochę nietypowa, dziecko przeszło do etapu III z puli zagranicznej :o)
        i jakby musiało się "wszystkiego" nauczyć teraz przez miesiąc, to by nie miało sensu...

pozdrawiam
        Judyta
    • sta-fraszka Re: regulamin olimpiady 21.03.12, 00:26
      Ja bym zinterpretowala, ze jeden z wiedzy o jezyku (do wyboru i omowienia) i jeden z kilkudziesieciu historycznoliterackich.
      Ale dzwonilabym sie pytac (na wszelki wypadek).

Na olimpiadzie z rosyjskiego dwadziescia (ekhm) lat temu podobna kwestia wisiala w sprawie lektur. Trzeba bylo wybrac dwie (z listy) i byc przygotowanym na pytania z nich (ale pytania mogly juz byc dowolne). Wiec moze chodzi o to, ze choc temat mozna sobie wybrac, pytac (w ramach tego tematu) moga o co chca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka