Dodaj do ulubionych

Pyt. dotyczace rozliczenia PITów

26.03.12, 09:27
Mam pytanie do tych którzy się znają na rozliczeniach rocznych.
Czy zdarzyło się Wam (u siebie, lub rozliczając innych), że do zwrotu jest kwota dokładnie taka jaką pobrał płatnik? odliczenia od podatku są tak wysokie, że nie ma należnego podatku. Sytuacja dotyczy roku w którym tylko przez część roku był wypłacany macierzyński, a pozostała część była juz bez dochodu.
Niby wszystko się zgadza, ale pierwszy raz coś takiego widzę, a że się nie znam - to jakoś tak dziwnie się czuję patrząc na tego PITa wink
Obserwuj wątek
    • iwles Re: Pyt. dotyczace rozliczenia PITów 26.03.12, 09:33

tak.
    • mamati3 Re: Pyt. dotyczace rozliczenia PITów 26.03.12, 10:41
      556,02-to kwota wolna od podatku, jeśli podatek z macierzyńskiego był mniejszy lub równy tej kwocie to masz prawo do całkowitego zwrotu.
      • natalinek.j Re: Pyt. dotyczace rozliczenia PITów 26.03.12, 11:26
        Nie, no podatek był dużo wyższy, ale składki na ubezpieczenie zdrowotne i odliczenie od podatku dzieci nie mogą go przekroczyć, więc wyszło równo z podatkiem, idąc dalej podatku należnego nie ma w ogóle (tak?) , a więc całość pobranych zaliczek jest do zwrotu. Tak to wyszło mi w PIcie i się zdziwiłam, bo tak miałam pierwszy raz.
        No ale dzięki za odzew, widzę że tak się czasami zdarza. I generalnie to się cieszę z takiego obrotu spraw ze zrozumiałych względów smile
        • mamati3 Re: Pyt. dotyczace rozliczenia PITów 26.03.12, 12:00
          No jeśli odliczyłaś jeszcze dzieci to dodatkowo 1.112 rocznie za każde (92,67 m-cznie). A dlaczego jesteś zdziwiona? Skoro odliczenia pokryły cały podatek to całość jest do zwrotu a tym samym nie ma należnego. To nic dziwnego, odkąd wprowadzono ulgę na dzieci, ja osobiście mam tak co roku.
          • mamati3 Re: Pyt. dotyczace rozliczenia PITów 26.03.12, 12:16
            tylko nie wiem dlaczego odliczyłaś zdrowotną. Z tego co zrozumiałam w 2011 jedynym Twoim dochodem był zasiłek macierzyński od którego nie jest odliczana zdrowotna ponieważ jest ona finansowana przez budżet państwa...
            • natalinek.j Re: Pyt. dotyczace rozliczenia PITów 26.03.12, 16:16
              A... bo tak w skrócie o tym macierzyńskim tylko napisałam, jeszcze był urlop wypoczynkowy wink
              W tamtym roku rozliczałam jedno dziecko za cały rok i drugie za 9 mies., ale było od czego odliczać wink
              A w tym roku podatek to prawie 1/3 tego co w tamtym roku, więc nawet odliczenia na drugie dziecko całego nie mogłam wpisać. Dlatego mnie zdziwiło, bo tak nigdy nie miałam i jeszcze do tego się na tym za bardzo nie znam......
              Za rok już pewnie nie będę mogła odliczyc dzieci, bo mam teraz wychowawczy i jedyne moje dochody to kawałek 13-tki oraz wczasowe z pracy wink Tym bardziej sie cieszę z tegorocznego zwrotu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka