Dodaj do ulubionych

list motywacyjny - jak ?

26.03.12, 12:47
Mam pracę ale szukam czegoś innego. Wysyłam CV i listy motywacyjne, jak tylko widzę jakieś ogłoszenie.
Chciałabym zanieść moje CV do firm, urzędów itp tylko samo CV chyba nie wystarczy.
I nie wiem czy razem z życiorysem zostawić LM?
Jeśli tak to co pisać, skoro oni nie potrzebują pracownika.
Zawsze rozpoczynałam:
- W odpowiedzi na ....
- W związku z ...
A teraz nie wiem jak zacząć.
Obserwuj wątek
    • ira_07 Re: list motywacyjny - jak ? 26.03.12, 13:24
      Dla mnie osobiście LM ma sens wtedy, kiedy trzeba wykazać się kreatywnością lub po prostu umiejętnością pisania wink Ale zaczęłabym po prostu tak:
      - Piszę do Państwa w związku z...
      - Chciałabym zgłosić swoją kandydaturę na stanowisko...
      - Kontaktuję się z Państwem, ponieważ...
    • dziennik-niecodziennik Re: list motywacyjny - jak ? 26.03.12, 14:11
      jesli w urzędzie nie szukają pracownika, nie ma ogłoszonego konkursu i informacji na BiPie to nawet nie składaj, bo Ci odeślą.
    • saqigar CV zawsze z LM 26.03.12, 14:56
      Zawsze dolaczaj list motywacyjny do CV, bo tylko wtedy pracodawca wie czego od niego chcesz. Samo CV ma niewielkie szanse powodzenia i pisze to z punktu widzenia osoby, ktora czasem rekrutuje.
      Jesli nie startujesz na konkretne stanowisko, mozesz list skonstruowac w ten sposob: Witam...poszukuje pracy jako...uwazam, ze moje zdolnosci beda przydatne dla Panstwa firmy, bo... Generalnie chodzi o wyjasnienie dlaczego wlasnie do tej firmy zanioslas swoja oferte, czego od nich oczekujesz i co mozesz im zaoferowac.
      • paniusiapobuleczki Re: CV zawsze z LM 26.03.12, 16:28
        saqigar ma rację, to takie pismo przewodnie. Tyle, ze ja nie pisałabym "Witam" tylko "Szanowni Państwo"
        • ding_yun Re: CV zawsze z LM 26.03.12, 16:39

Najprostszy schemat takiego ogólnego LM (nie na konkretne stanowisko) wygląda tak:

1.Zaczynamy na pewno od "Szanowny/a Pan/i" lub "Szanowni Państwo"
          2.Pierwszy akapit to krótkie wprowadzenie - powiedz kim jesteś i że byłabyś zainteresowana pracą w tej firmir
          3.W drugim akapicie napisz jakie masz doświadczenie i umiejętności, które pasują do profilu tej frimy
          4. W trzecim dlaczego chciałabyś pracować akurat u nich
          5. Zakończenie: prośba o kontakt gdyby byli zainteresowani twoją kandyturą i/lub potrzebowali dalszych informacji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka