Dodaj do ulubionych

Którą polecacie???????????

08.02.07, 20:07
"Łasuch literacki" czy "Całuski Pani Darling"??????????? Nie wiem, którą
kupić, a w jednej i drugiej są przepisy.
Obserwuj wątek
    • onion68 Re: Którą polecacie??????????? 08.02.07, 20:31
      Właśnie wczoraj nadeszły moje całuski, i tak na pierwszy rzut oka bardziej
      odpowiada mi "Łasuch" - przeglądając "Całuski" cały czas ma się świadomość, że
      adresatem jest całkiem niedorosłe dziecię. Odniosłam też wrażenie, że czytelnik
      (dziecię owe) jest traktowany nieco protekcjonalnie.
      Ponadto jedna rada, której udziela Autorka potencjalnemu młodocianemu
      kucharzowi, nie wydaje mi się zbyt trafiona - mianowicie, nie powinien on
      zawracać głowy mamusi, gdy sama coś w kuchni tworzy lub w inny sposób pracuje, a
      raczej poczekać na moment, gdy zasiada przed telewizorem i w tym momencie
      zaproponować jej coś pysznego do jedzenia, a następnie to przygotować (wybór
      momentu ma na celu zapobieżenie sprzeciwom).
      Otóż, gdy ja zasiadam z książką na kanapie lub zasiadam przed telewizorem (a nie
      czaję się gdzieś w kącie, w trakcie prac domowych), to oznacza, że właśnie
      wszystko zrobiłam, posprzątałam, przygotowałam. Wizja ponownie zabałaganionej
      kuchni raczej nie uszczęśliwiłaby mnie i nie nastawiła przychylnie do ambicji
      dziecka. Chętniej widziałabym jego wysiłki w trakcie mojej własnej działalności
      w kuchni, za jednym bałaganem ;)
      • ciotka_paszczaka Re: Którą polecacie??????????? 08.02.07, 21:40
        Lasucha.
        Z takich samych powodow -inteligentne komentarze, wplecione w przepisy. Same
        przepisy rowniez bardziej skierowane do nasto i wiecej latkow; a nie do dzieci;
        jak ma to miejsce w Caluskach.
      • uccello Re: Którą polecacie??????????? 08.02.07, 21:42
        ________________________Też wolę Łasucha!_____________________________________
        Można tam znaleźć przepis i na Superpiernik mamy Żakowej, murzyna w koszuli i
        bez( tego gabrysinego),przepis na uwiedzenie Tola czyli Coq au vin,i inne
        marchewki vichy, przepis na wątróbki drobiowe, które tak świetnie posłużyły
        Mamertowi do wyjasniania szczegółów operacji chirurgicznej, zupę grzybową Cioci
        Felicji, no i na rosół Borejków. Przyprawiany musierycznym opium.Mniam- mniam.
    • meg_mag Re: Którą polecacie??????????? 08.02.07, 21:45
      również "Łasucha"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka