Dodaj do ulubionych

częste podawanie ręki mężczyznom

12.04.12, 11:27
sytuacja pracowa, np spotkanie wewnętrzne w gronie kilku osób z różnych działów które już się znają. faceci witają się podając rękę, do kobiet nie wyciągają ręki, wyciągacie rękę? oczywiste że jak kogoś poznajemy to tak. ale później? faceci nieraz się tak witają nawet jeśli widzą się codziennie.
Obserwuj wątek
    • morgen_stern Re: częste podawanie ręki mężczyznom 12.04.12, 11:40
      Ja już panów u mnie w pracy wyszkoliłam - wszyscy, łącznie z szefem podają mi rękę na przywitanie smile było sporo śmiechu, ale się przyjęło. Na początku się dziwili, ale potem przyznali mi rację, że to niezręczna sytuacja - wchodzi do pokoju facet, podaje rękę znajdującym się w pokoju dwóm facetom, kobieta jest omijana. Wiem, że sv, że kobietę się tylko słownie pozdrawia etc., ale to omijanie naprawdę głupio wychodzi. To taki podświadomy sygnał - baba babą, a mężczyzna to partner do rozmowy i interesów.
      • anel_ma Re: częste podawanie ręki mężczyznom 12.04.12, 11:52
        też mnie to wkurza i jak się witamy w mieszanym gronie znajomych, to sie "wpycham" ze swoja ręką smile
        czasem maja głupie miny, powoli sie uczą
      • nangaparbat3 Re: częste podawanie ręki mężczyznom 12.04.12, 15:41
        Wiem, że sv, że kobietę się tylko słownie pozdrawia etc., a

Bo się czeka, aż dama poda łaskawie dłoń do ucałowania.
        Póki nie poda, nie wita się z innymi.
        Żaden sv tego zwyczaju męskiego powitania nie uzasadnia, na odwrót.
        Zwyczaj męskich powitań ponoć ze Wschodu (niedalekiego).
        • morgen_stern Re: częste podawanie ręki mężczyznom 12.04.12, 15:45
          Napisałam niżej, że nawet gdy wyciągałam rękę pierwsza, robili miny.
    • gaskama kobieta podaje rękę pierwsza! Może dlatego panowie 12.04.12, 12:03
      czekają?
      • fifiriffi Re: kobieta podaje rękę pierwsza! Może dlatego pa 12.04.12, 12:09
        Pewnie nie witaja sie poprzez podanie ręki dlatego,że wydaje się im to byc męskim przywitaniem i nie wiedzą czy kobieta sie nie obrazi kiedy będą chcieli podac jej rękęsmile
      • arim28 Re: kobieta podaje rękę pierwsza! Może dlatego pa 12.04.12, 12:11
        Podawanie reki? Uwazam, ze jest niehigieniczne. W ten sposob roznosi sie najwiecej chorob.
        Szczegolnie witanie sie w gabinetach lekarzy z pacjetem. Teoretycznie lekarz po wizycie kazdego pacjenta powinien myc rece. Ale to tylko teoria sad
      • chipsi Re: kobieta podaje rękę pierwsza! Może dlatego pa 12.04.12, 13:58
        Czyli wchodzi facet, powiedzmy do biura, podchodzi do każdego faceta kolejno i ściska mu dłoń a obecne kobiety biegną za nim oczekując aż przywita wszystkich mężczyzn i wreszcie będzie mógł przywitać panie? A może powinny zerwać się z krzeseł i biec na powitanie kolegi żeby nie zdążył ich ominąć? big_grin
        • adellante12 Re: kobieta podaje rękę pierwsza! Może dlatego pa 12.04.12, 15:20
          Tak jest a on wtedy władczym gestem podaje jej dłoń do usciśniecia...
          generalnie nie wyciagam łapy do kobiet w celu tylko przywitania się.. No chyba ze sama chce i wyciągnie to ulegnę... No ulegam kobiecym wdziękom.. Ale tylko do rozmiaru 42.. tongue_out
          • edelstein Re: kobieta podaje rękę pierwsza! Może dlatego pa 12.04.12, 17:24
            A ten rozmiar 42 to czego?reki?a jak ma 38 i stope 43 to ulegniesz wdzienkom?wink
            • adellante12 Re: kobieta podaje rękę pierwsza! Może dlatego pa 12.04.12, 17:53
              No wtedy to ulegam bo uwielbiam kobiety z wielkimi stopami.
              Im bliżej jej do yetti tym bardziej mnie podnieca big_grin
          • chipsi Re: kobieta podaje rękę pierwsza! Może dlatego pa 13.04.12, 10:45
            > ze sama chce i wyciągnie to ulegnę... No ulegam kobiecym wdziękom.. Ale tylko d
            > o rozmiaru 42.. tongue_out

Kurde nie łapię się. Ale z rozmiarem buta łapie się spokojnie, z zapasem, więc będę wyciągała nogę, gdyby przyszło mi się z Tobą kiedyś witać big_grin
            • adellante12 Re: kobieta podaje rękę pierwsza! Może dlatego pa 13.04.12, 11:54
              Czipsi wyciagaj nogę nawet obie. U mnie sie łapiesz - nalezysz do kategorii "moja złośliwa ulubienica".
              A wyciagniecie nogi i to w całej okazałosci zawsze mile widzianesmile))
    • guderianka Re: częste podawanie ręki mężczyznom 12.04.12, 12:17
      U mnie w pracy-witanie się z kobietami poprzez uścisk ręki to norma. Nawet dyrektor jak przyjeżdza to wykonuje uścisk dloni, to samo niektorzy klienci, przedstawiciele handlowi zewnętrznych firm
    • bri Re: częste podawanie ręki mężczyznom 12.04.12, 15:31
      Zgodnie z zasadami sv rękę do uścisku powinna podać kobieta. Ja lubię się w ten sposób witać i często tak się witam z kolegami w pracy. Szkoda, że wśród kobiet nie ma takiego zwyczaju. IMHO w uścisku dłoni jest coś bardzo miłego i budującego zaufanie.
      • morgen_stern Re: częste podawanie ręki mężczyznom 12.04.12, 15:35
        Właśnie zabawne jest to, że nawet jeśli zgodnie z sv wyciągasz rękę pierwsza, to i tak się dziwią i mają głupie miny.
        • nangaparbat3 Re: częste podawanie ręki mężczyznom 12.04.12, 15:45
          morgen_stern napisała:

> Właśnie zabawne jest to, że nawet jeśli zgodnie z sv wyciągasz rękę pierwsza, t
          > o i tak się dziwią i mają głupie miny.
          >
          No. Wyjątkowe buractwo i strasznie się pleni.
        • bri Re: częste podawanie ręki mężczyznom 12.04.12, 15:46
          U nas w robocie się nie dziwią, a niektórzy nawet podchodzą specjalnie do mojego biurka, jak się pojawią w biurze, żeby mi uścisnąć rękę.
          • bella_roza bri 12.04.12, 16:18
            a Ty w Polsce pracujesz?
            pytanie za 100pkt: podnosisz się z krzesła ściskając rękę facetowi? tongue_out
            • bri Re: bri 12.04.12, 16:28
              W Polsce. Jak przychodzą koledzy/szef to nie podnoszę się z krzesła. Wstaję jak klient przyjdzie się przywitać.
    • nangaparbat3 Re: częste podawanie ręki mężczyznom 12.04.12, 15:37
      Hehehe, mój ulubiony temat. Moim zdaniem jeden z ostatnich paroksyzmow dogorywającego patriarchatu. Aż mi ich szkoda, biedaczków.
      • baz12 Re: częste podawanie ręki mężczyznom 12.04.12, 15:44
        Ogólnie nie lubię podawać ręki na powitanie/pożegnanie. Tak samo nie lubię się całować na powitanie/pożegnanie. Uważam, ze "cześć" lub "dzień dobry" w zupełności wystarczy. Nigdy nie czułam się jakaś "ominięta" z tego powodu.
        • nangaparbat3 Re: częste podawanie ręki mężczyznom 12.04.12, 16:07
          A wiesz, to duża sztuka nie czuć się pomijaną kiedy jest się pomijaną.
    • bella_roza Re: częste podawanie ręki mężczyznom 12.04.12, 16:17
      moim zdaniem w pracy powinna być równość, również dla zasad sv wink spotkałam się już z tym że mężczyźni pierwsi wyciągali rękę do kobiety witając się ze wszystkimi i to jest moim zdaniem ok.

inna rzecz która mnie denerwuje to "paniowanie"- w obecnej pracy jest mocno niejasne kiedy przechodzimy z kims na ty smile w poprzedniej wszyscy z założenia byli na ty, ale też rozstrzał wieku był dużo mniejszy. teraz np nie wiem czy mogę mężczyznie wyższemu stopniem zaproponowac przejscie na ty a on pewnie to samo mysli o mnie wink i tak się męczymy. z niektórymi to jakoś samo wychodzi ale nie ze wszystkimi.
      • bri Re: częste podawanie ręki mężczyznom 12.04.12, 16:29
        > moim zdaniem w pracy powinna być równość, również dla zasad sv wink spotkałam si
        > ę już z tym że mężczyźni pierwsi wyciągali rękę do kobiety witając się ze wszys
        > tkimi i to jest moim zdaniem ok.

Zgadzam się.
    • piekielna-diablica Re: częste podawanie ręki mężczyznom 12.04.12, 17:28
      u nas panuje taki zwyczaj, że podaniem ręki witam się wyłącznie z "górą" (wspólnikami) z resztą witam się słownie niezależnie od płci
      zwyczaj wyszedł z "góry" - ja się dostosowałam
    • sanrio Re: częste podawanie ręki mężczyznom 13.04.12, 11:48
      jak przychodzą tacy co lubią podawać rękę, to podają wszystkim bez podziału na płeć co jest dośc komiczne bo w biurze siedzi 11 osóbbig_grin
    • demonii.larua Re: częste podawanie ręki mężczyznom 13.04.12, 17:21
      Mi podobają się miny facetów/klientów - najpierw robią dziwną minę bo baba szefuje w firmie remontowej, a potem robią jeszcze dziwniejszą jak podaję im rękę na przywitanie :F
      Generalnie kobieta rękę wyciąga pierwsza, więc w towarzystwie które już się zna zwyczajnie podaj rękę pierwsza i tyle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka